Petrovy stránky

Deník - rok 2012

Sportka

23. prosince 2012

Sportka

Sportka je loterijní hra, ve které se sázející snaží uhodnout 6 čísel ze 49 a získat tak až několikamilionovou výhru. Tato loterie se v bývalém Československu začala hrát od roku 1957.

Já jsem sportku nikdy nehrál, ale letos jsem si řekl, že to před Vánoci zkusím, co kdyby to dopadlo. Podal jsem plný tiket za 170 Kč a už si plánoval, co si za ty miliony koupím, až je vyhraju. Dopadlo to tak, že jsem nevyhrál ani korunu, takže po svátcích budu muset zase do práce Smajlík.

Smutný z toho ale nejsem, protože jak se říká "Neštěstí ve hře, štěstí v lásce".

Cizí jazyk

20. listopadu 2012

Vlajka USA a Velké Británie

Pokud dnes sháníte dobrou pracovní pozici, tak je v požadavcích většinou uvedena znalost jednoho cizího jazyka. Nejrozšířenější cizí jazyk, který se vyučuje ve školách, kterým se domluvíte v zahraničí a kterým na vás občas "mluví" počítač, je bezesporu angličtina.

Já jsem se anglicky začal poprvé učit na vysoké škole. Začátky byly krušné, ale to jsou většinou všechny začátky. Člověk nic neumí a myslí si, že se to nikdy nenaučí. Postupem času to je ale lepší a lepší a pak člověk najednou zjistí, že se docela obstojně anglicky domluví.

Učení cizího jazyka zabere spoustu času a úsilí. Někomu to jde dobře, někomu hůře, ale chce to čas, vytrvalost a hlavně nepřestat. Mně na zapamatování slovíček hodně pomáhá prográmek, který vytvořil můj kamarád Honza a který si můžete zdarma stáhnout.

Pokud se tedy rozhodnete naučit některý cizí jazyk, tak držím palce. Když se ale pak bavíte s rodilým mluvčím a rozumíte co říká a on rozumí vám, je to ta největší odměna za čas a námahu, co jste dali výuce cizího jazyka.

Dropbox

27. července 2012

Dropbox

Pracujete na více počítačích (doma, v práci atd.) a potřebujete mít některá svá data stále při sobě? Pokud ano, tak jedním z řešení je flash disk. Já jsem ze začátku také používal flash disk, ale občas se mi stávalo, že jsem ho u sebe neměl, zrovna když jsem ho nejvíce potřeboval. Pak jsem přešel na webové úložiště, konkrétně Dropbox, a flash disk už používám minimálně.

A jak Dropbox funguje? Jednoduše. Zaregistrujete se na stránkách Dropboxu a nainstalujete si program na všechny počítače, které používáte. Cokoli nahrajete na jednom počítači do příslušného adresáře, to se automaticky synchronizuje se serverem  a následně se nahraje do vašich ostatních počítačů. Dropbox má i další užitečné funkce, ale to si případně najdete na webu.

Takže pokud chcete Dropbox vyzkoušet, klikněte na následující odkaz a po registraci a instalaci automaticky dostanete díky uvedenému odkazu o něco více místa než 2 GB, které jsou zdarma. Kdybyste měli nějaké dotazy, tak se ozvěte a já vám rád pomohu  a poradím.

Techická kontrola

19. července 2012

Známka STK

Technická kontrola silničního vozidla (TK) je zákonem vyžadovaná kontrola technického stavu vozidla.

Tak jako každé dva roky, byl jsem na TK před týdnem a neprošel jsem. Měl jsem vážnou závadu a to nesouměrnost zadních brzd. Nepomohlo mi ani to, že jsem den předtím auto pěkně umyl a vysál, aby bylo vidět, že se o něho hezky starám. Dostal jsem tedy technickou pouze na měsíc, s tím, že do té doby musím zjednat nápravu. Nápravu jsem zjednal a napodruhé jsem už prošel. Uvidím za dva roky, jestli to bude napoprvé jako Pája, nebo jestli zase budu muset zjednat nápravu.

Káva z automatu

1. června 2012

Kafe z automatu

V práci si pravidelně dávám kávu z automatu. Ceny za kávu, čokoládu, cappuccino atd. jsou slušné – od 4 Kč do 8 Kč. Kvalita je taky na velmi dobré úrovni. Pokud si ze stejného automatu dám kávu třeba na nádraží nebo někde jinde na veřejnosti, tak cena je podstatně vyšší a kvalita je podstatně nižší.

Včera odpoledne jsem v práci dostal chuť na moje oblíbené moccaccino. Vložil jsem 5 Kč do automatu, zmáčkl příslušné tlačítko a za chvíli byl nápoj hotov. Slastně jsem si na něm pochutnával, když v tom jsem si všiml, že mi v moccaccinu něco plave. Že by muška? Po důkladném zkoumání jsem zjistil, že to není žádná muška, ale mravenec! a nebyl sám. Mravenců tam nakonec bylo asi deset. Zcela konsternován jsem udělal fotodokumentaci a zavolal jsem na info linku firmy, co automat provozuje. Dostalo se mi ujištění, že se rychle zjedná náprava  a že mých pět korun dostanu zpátky.

Později jsem se dozvěděl, že to nebylo poprvé, kdy se do našeho automatu dostali mravenci. Jak je vidět, ty malý potvůrky se dostanou úplně všude.

Klimatizace

30. května 2012

Klimatizace

Klimatizace je novodobý výdobytek naší společnosti. Dnes se klimatizuje skoro všude – v obchodních domech, v kancelářích, v autech atd. Když se to ale s klimatizací přehání, může to mít neblahé důsledky na lidský organismus.

Klimatizace se dostala i do naší firemní kanceláře. V kanceláři je nás šest a dohodnout se, zda a na kolik stupňů se bude klimatizovat, je docela problém. Jedni by klimatizovali už od rána a ti druzí (já jsem mezi nimi) by nejraději neklimatizovali vůbec, a když už, tak na nějakou rozumnou teplotu. V naší kanceláři to pak vypadá tak, že jedni nastavují na termostatu klimatizace nízkou teplotu a ti druzí teplotu přidávají nebo klimatizaci vypínají a otevírají okna. Chápu, že až udeří opravdu vedra, tak klimatizace bude nutná, jinak bychom se v kanceláři upekli. Ale klimatizovat v těchto dnech mi připadá docela zbytečné.

Naše klimatizaci nepřející skupina nebyla bohužel důsledná a já jsem to odnesl pěkným bolením v krku a druhý kolega už začal chraptět. Dnes jsem byl v lékárně pro Tantum Verde a pěkně kloktám. Takže si od teď do kanceláře beru lehký svetr a rifle, abych to neschytal ještě více. Nerad bych dopadl jako zpěvák Daniel Landa, kterému před dvěma měsíci pravděpodobně od klimatizace ochrnul lícní nerv a teď prý vypadá jako Quasimodo (revue.idnes.cz).

Toaletní papír

20. května 2012

Toaletní papír

Minulý týden se u nás v práci přihodila zajímavá věc. Paní uklízečka, která tam normálně uklízí, měla pravděpodobně dovolenou a místo ní byl povolán záskok. I stalo se, že zaskakující paní uklízečka zapomněla dva dny po sobě dát na záchod toaletní papír. Takže papíru bylo nejdříve málo a pak už nebyl vůbec nikde.

A jak to dopadlo? Než se problém vyřešil, musel si každý poradit po svém. Někdo si vzal ubrousky z jídelny, jiný papír na utírání rukou a další šel raději brzo domů. Naštěstí další den už bylo vše v pořádku a toaletní papír byl všude.

No, ono se řekne "obyčejný toaletní papír", ale když není po ruce, může to mít nepříjemné důsledky.

BANG! BANG!

29. dubna 2012

BANG! BANG!

BANG! je společenská karetní hra na motivy Divokého západu, kterou jsme před několika dny hráli u kamaráda Jardy.

Hra je pro 4 až 7 hráčů, ale rozumný minimální počet hráčů je 5. a najít 5 hráčů je v dnešní uspěchané době docela problém. Nakonec se nám to ale povedlo a strávili jsme u této hry pěkné odpoledne.

A o čem tato hra vlastně je? Na začátku hry si každý z hráčů vylosuje jednu z následujících rolí: šerif, pomocník šerifa, odpadlík nebo bandita. Za pomocí karet, které mají různou funkci a zahrávají se podle určitých pravidel, hrají hráči tak, aby:

  • bandité zastřelili šerifa
  • šerif a jeho pomocníci zastřelili bandity a odpadlíka
  • odpadlík zůstal se šerifem jako poslední ve hře a poté zastřelil šerifa
  • Pokud máte dostatek kamarádů, kteří rádi hrají, tak si tuto hru určitě kupte a vyzkoušejte ji.

    Několik fotografií z hraní: hráči, karty, odhazovací balíček, pozor BANG!, Slab The Killer.

    LITE

    13. dubna 2012

    Jazyková škola LITE

    LITE je jazyková škola, která se specializuje na výuku anglického jazyka "netradiční" formou. Ta netradičnost spočívá v jiném stylu výuky, než v běžných školách a kurzech. Dále vás studium angličtiny v této škole bude stát hodně času, úsilí a v neposlední řadě i poměrně dost peněz. Na druhou stranu, pokud budete začínat od začátečníků a následně budete pokračovat i v navazujících kurzech, tak za rok a něco se budete schopni plynule domluvit anglicky a o to přece jde, ne?

    Já jsem tuto jazykovou školu navštěvoval v době, kdy jsem ještě studoval v Praze, a i díky tomu jsem zdárně složil zkoušku z angličtiny. Nedávno do této školy začala chodit i Natálie. Navštěvuje kurz 3x týdně (PO, ST, PÁ) od 17:00 do 20:15, tj. 2 vyučovací hodiny (2 x 45 min), 15 min. přestávka a zase dvě vyučovací hodiny. Je to náročné, ale pokud chce člověk dosáhnout nějakých výsledků, tak to bohužel jinak nejde.

    Jestli se chcete dozvědět o této škole více, koukněte se na její webové stránky.

    Vysněná zrcadlovka

    31. března 2012

    Zrcadlovka

    Před pár dny Nasťa oslavila dvacáté narozeniny. Určitě to pro ni budou narozeniny, na které jen tak nezapomene. Dostala totiž tolik vysněnou zrcadlovku.

    My jsme jí přispěli na tělo a Nasťa si po brigádách vydělala na objektiv. a co si to vlastně pořídila za foto výbavu? Tělo je Canon EOS 600D  a objektiv je Canon EF 85mm f/1.8. Foťák má krátce, takže nestačila vyzkoušet všechny jeho možnosti, ale už něco nafotila. Tady je malá ukázka.

    Dvojčátka

    29. března 2012

    Dvojčátka

    Před dvěma týdny přinesl čáp našim kamarádům Jarče a Pepovi dvojčátka — dvě krásné holčičky. Protože se taková událost musí náležitě oslavit, sešla se naše "hospodská parta" u novopečeného otce Pepy a dvojčátka jsme náležitě zapili.

    Přejme holčičkám pevné zdraví a rodičům pevné nervy. Tímto bych chtěl také poděkovat Jarče za dlouholetou spolupráci při jazykové korektuře mých webových stránek. Jarčo díky a drž se!

    Programování ve VBA

    15. března 2012

    VBA

    Je to více než měsíc, co jsem naposledy napsal příspěvek na své stránky. Není to z toho důvodu, že by nebylo o čem psát, ale proto, že jsem se ponořil do samostudia programování ve VBA.

    A co je to vlastně to VBA? Je to programovací jazyk Visual Basic a je možné ho použít například při tvorbě maker v aplikaci MS Excel. Právě pro tento účel (programování maker) se VBA učím.

    A jak jsem s učením daleko? Díky skvělé knížce Programování ve VBA od Johna Walkenbacha a i díky radám od mých kolegů z práce dělám docela pokroky. Už se mi podařilo udělat jeden menší prográmek a na jednom složitějším projektu právě pracuji. Doufám, že mi ten počáteční elán vydrží a že se mi podaří rozdělaný projekt zdárně dokončit.

    Mrazy

    3. února 2012

    Mrzne až praští

    Ještě před 14 dny to vypadalo, že žádná pořádná zima nebude. Denní a dokonce i noční teploty se pohybovaly nad nulou a jen občas spadly k nule nebo lehce pod nulu. Koncem ledna ale jako když utne a nastaly mrazy jako v Rusku. Dnes ráno bylo u nás -20 °C a na horské Kvildě naměřili dokonce -38,1 °C.

    A jak se takové mrazy projevují? Praská vodovodní potrubí a železniční koleje, zamrzají vodoměry a dokonce se může i stát to, že starší automobil během jízdy v tomhle mrazu shoří (jednomu známému se to dneska stalo).

    Já jsem účinky těchto mrazů pocítil na vlastní kůži dnes ráno, když jsem nemohl nastartovat auto a abych se vůbec dostal do práce, musel jsem si půjčit auto od babičky (ještě, že má nové a garážované).

    Mrazy ale mají i přívětivější tvář - rybníky a vodní plochy jsou krásně zamrzlé a dá se na nich bruslit jedna báseň. Ať tak či onak, čeho je moc, toho je příliš, takže doufám, že mrazy trochu poleví, my nebudeme muset doma tolik topit a já nebudu muset znovu oživovat autobaterii .

    Hraní u Jardy

    31. ledna 2012

    Dortík

    Zhruba po roce jsme se opět sešli u Jardy, abychom zahráli naše oblíbené deskové hry.

    Nejprve jsme dostali vynikající občerstvení, no posuďte sami: Cafe Latté, kombucha, tvarohový závin a mnoho dalšího. Poté jsme ve čtyřech zahráli O Zoo le Mio, Trans Ameriku a  fotograficky nezdokumentované Coloretto.

    Při hraní jsem sice moc nevynikal, ale i přesto to bylo příjemně strávené odpoledne. Jardo a Majko díky.

    Čtvrté narozeniny

    21. ledna 2012

    Dort

    Minulý týden Anička oslavila již čtvrté narozeniny. Opět měla velkou radost z rozbalování dárků - je prostě dárkový typ. Kromě dárků nechyběl ani dort a  kytička.

    Říká se, že až podle vlastních dětí si člověk uvědomí, jak ten čas rychle plyne. Myslím, že na tom něco je.

    Fotografování

    13. ledna 2012

    Fotografování

    Svůj první digitální fotoaparát jsem si koupil již v roce 2003. Byl jsem možnostmi digitální fotografie doslova uchvácen a fotil jsem, co se dalo. Od té doby se ale mnohé změnilo. Jednak na focení nemám už moc času a jednak technický pokrok digitálních fotoaparátů udělal za těch bezmála 10 let obrovský skok.

    Pokud to člověk myslí s fotografováním trochu vážněji, tak jedinou možnou volbou je pořídit si digitální zrcadlovku a pořádný objektiv (fotografové říkají "sklo"). Dříve tato kombinace představovala velkou finanční investici, ale dnes už je to přeci jen cenově dostupnější, i když to taky není levná záležitost.

    Já jsem digitální zrcadlovku nikdy nevlastnil, ale už několikrát jsem měl takové to cukání se po něčem poohlédnout, protože rozdíl fotografií pořízenými kompaktem nebo zrcadlovkou je propastný. Neříkám, že se kompaktem nebo ultrazoomem neudělá pěkná fotografie, udělá, a 95% lidí je spokojeno, ale když si pak vyzkoušíte zrcadlovku s pořádným "sklem", tak je to prostě o něčem jiném.

    Aby pořízené fotografie za něco stály, je potřeba něco o fotografování vědět a mít trochu talent. Právě ten talent má moje "dcera" Nasťa. Ta prostě vezme foťák do ruky, mačká jako zběsilá a já pak jenom koukám. Můžete se sami přesvědčit na jejích foto stránkách.

    Mým tajným přáním je pořídit si někdy v budoucnu pěknou foto výbavu a mít čas se digitální fotografii věnovat trochu více. No, třeba to někdy dopadne.

    Videokurzy MS Office

    6. ledna 2012

    Video-Office

    Asi před měsícem jsem narazil na videokurzy programů Microsoft Office 2007, tj. Wordu, Excelu a  PowerPointu. Natolik mě zaujaly, že se nakonec objevily pod naším vánočním stromečkem.

    Videokurzy jsou na třech DVD a každý obsahuje cca 60 video tutoriálů (Word dokonce přes 80). Dále každý videokurz obsahuje učebnici, prezentaci, cvičení a testy/kvízy. a jaké jsou? Jednoznačně nejlépe je udělaný videokurz Wordu, který zásadní měrou přispěl k tomu, že jsem si tyto kurzy nakonec koupil. Je to určitě dáno lektorem, který tento videokurz vytvořil a který ho sám prezentuje. Videokurz Wordu je opravdu udělán na profesionální úrovni a nasazuje laťku hodně vysoko. O poznání hůře je na tom videokurz Excelu a PowerPointu, které vytvořil druhý lektor. Neříkám, že jsou špatné, ale rovnat se s Wordem prostě nemůžou.

    Celkový dojem z videokurzů je ale dobrý a myslím, že to jsou dobře investované peníze. Velkou výhodou těchto videokurzů je, že se nemusí instalovat. Stačí si je nahrát například na flash disk (stačí 8 GB) a můžete je mít stále při sobě a spouštět je přímo z flash disku.

    Tyto videokurzy vytvořili ve firmě Video-Office s.r.o. Na jejich stránkách si můžete pustit ukázky několika tutoriálů z Wordu a Excelu, nebo si stáhnout demo.

    Kdybyste chtěli poskytnout nějaké další informace o těchto videokurzech, tak se ozvěte, rád poreferuji.

    PF 2012

    1. ledna 2012

    PF 2012

    Tak a je tu nový rok 2012. Přeji vám všem v tom novém roce jen to dobré a ať máte vždy důvod k radosti a úsměvu, i když to občas není jednoduché.

    Jak jsem slíbil před rokem, snažil jsem se mé stránky nezanedbávat, no posuďte sami: v minulém roce 2011 jsem uveřejnil 20 příspěvků a cca 2.000 fotografií. Já myslím, že na normálně pracujícího člověka to není vůbec špatné, ne Smajlík?

    Kdo nedostal mojí PFku, můžete se teď na ní podívat.

    www.palaugari.cz