Petrovy stránky

Deník - rok 2018

Nový kompakt

25. prosince 2018

Kompakt

Kompakt neboli kompaktní fotoaparát, to je přesně to, co dostala babička od Ježíška pod stromeček. Konkrétně se jedná o model Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (1, 2, 3). Ježíšek vybral tento kompakt z toho důvodu, že má velký čip, poměr stran 3:2, světelnost objektivu od f 1,8 a hlavně, že dělá pěkné fotografie.

Původní kompakt, který měla babička, byl Panasonic DMC-LZ7. Tento kompakt sloužil plných 11 let. Sice ještě funguje, ale morálně už zastaral a i kvalita fotografií šla dolů. Má prostě odslouženo a tak si ho dám do mé vitrínky, kde vystavuji použitou elektroniku, kterou nechci vyhazovat :-).

Vánoční fotokalendář

7. prosince 2018

Fotokalendář

Každý rok dostává babička k Vánocům nástěnný fotokalendář velikosti A3. Fotokalendář si objednávám na Dm drogerie. Na jejich internetových stránkách si on-line navrhnu fotokalendář a za několik dní si dojdu do Dm drogerie pro hotové dílo. Naštěstí mám Dm drogerii kousíček od práce, tak si tam mohu zajít pěšky. Dříve jsem zkoušel i jiné firmy, co nabízejí fotokalendáře, ale v Dm drogerii se mi to jeví jako nejlepší volba a jsem na to už zvyklý :-). Mají pěkně a srozumitelně udělané internetové stránky a návrh fotokalendáře nezabere moc času (cca 20 min). Hlavní motiv fotokalendáře je samozřejmě Anička, ať už sama nebo s babičkou. Letos se k tomu přidá ještě náš nový pes Rita.

Babičce se fotokalendář moc líbí a říká, že to je nejhezčí dárek pod stromečkem. Doufám, že ji potěší i letos :-).

Přílet z Floridy

5. prosince 2018

Přílet

Po čtyřech týdnech pobytu na Floridě odlétá dnes babička zpět do Čech. Z Miami odletí odpoledne kolem páté hodiny a do Prahy přiletí zítra po poledni. Bude opět přestupovat v Londýně a celkový čas letu, včetně přestupu, bude trvat cca 14,5 hodiny (viz rozpis letu). Z Prahy pak pojede vlakem do Pardubic, kde na ni budu čekat.

Babička si asi bude chvíli zvykat na naše studené počasí, protože na Floridě je teplo a slunečno, akorát tak na koupání ve venkovním bazénu nebo v moři :-).

Ranhojič

24. listopadu 2018

Kniha Ranhojič

Včera jsem zhruba po měsíci dočetl na mé elektronické čtečce knihu Ranhojič, kterou v roce 1986 napsal americký spisovatel Noah Gordon (92 let). Kniha má skoro 700 stránek, takže to pár večerů zabere, než se přečte. Kniha barvitě popisuje putování mladého anglického léčitele, který prahne po lékařském vědění. Román se odehrává v 11. století a zavede vás na začátku do Anglie a později do Persie. Podrobněji o knize psát nebudu, jen řeknu, že se kniha moc hezky četla a jsem rád, že jsem se k ní dostal. Pokud se chcete o knize dozvědět více, můžete se podívat na www.databazeknih.cz.

Podle této knihy byl natočen i film, který jsem dnes viděl. Film nebyl špatný, ale knížka byla 100krát lepší :-).

Odlet na Floridu

7. listopadu 2018

Odlet

Dnes brzy ráno jsem odvezl babičku do Pardubic na vlak do stanice Praha hlavní nádraží. Dále jela autobusem na Letiště Václava Havla. Odtud letěla do Londýna, kde přestoupila na letadlo do Miami (Florida, USA). V Miami na ni bude čekat moje sestra Irenka. Přehledný rozpis celého letu, který trvá cca 14 hodin, je hezky vidět na následujícím obrázku.

Na Floridě se babička zdrží celkem čtyři týdny. V tuto roční dobu je tam hezké teplé počasí, tak si myslím, že se jí tam bude líbit.

Ucházející pneumatika

5. listopadu 2018

Pneumatika

Před dvěma měsíci mi můj Rapid signalizoval na multifunkčním displeji, že ušla pneumatika. Pneumatiky jsem tedy zkontroloval a v jedné pneumatice byl tlak opravdu nižší než měl být. Pneumatiku jsem dofoukl kompresorem a jezdil jsem dál. Asi za týden se mi kontrolka pneumatik rozsvítila znovu. Zase jsem dofoukl tu samou pneumatiku a dokonce jsem vyměnil i vložku ventilku. Bohužel ventilkem to nebylo a tak jsem asi jednou týdně dofukoval kompresorem ucházející pneumatiku. Návštěvu pneuservisu jsem stále odkládal (prostě se mi tam nechtělo :-)).

Včera jsem měnil na Rapidu letní kola za zimní a při té příležitosti jsem zkontroloval ucházející pneumatiku. Zjistil jsem, že je v ní vražený železný trn. Zkontroloval jsem i ostatní pneumatiky a zapíchnutý kus železa jsem našel ještě v další pneumatice (ta ale neucházela). Vůbec nechápu, kde jsem k tomu mohl přijít. Skoro to vypadá jako sabotáž! :-). No nic, na jaře zajedu do pneuservisu a nechám si spravit obě pneumatiky. Snad budu mít zase na dlouhou dobu pokoj.

Nový počítač

30. října 2018

Počítač

Můj současný počítač mám od roku 2011, tj. sedm let. Protože na počítači nehraju žádné náročné hry, tak mi jeho výkon zatím stále postačuje. Vývoj počítačů jde ale rychle kupředu. Myslím si, že kolem roku 2021 si pořídím počítač nový a ten můj současný věnuji mojí kamarádce. Možná si říkáte, proč zrovna v roce 2021? No, to už bude mému počítači deset let a myslím si, že do té doby tak akorát morálně dožije a poslouží zase někomu jinému. A na kolik přijde nový počítač? Dělal jsem si předběžnou kalkulaci a vyšla mi cena kolem dvaceti tisíc korun. Není to málo, ale zase na druhou stranu budu mít na dalších deset let vystaráno :-). Když píši o novém počítači, myslím tím pořádnou bednu, žádný notebook. Notebook jsem nikdy neměl, zato "pořádných" počítačů jsem měl asi osm :-).

Dění v počítačovém odvětví sledují denně, takže mám dobrý přehled o tom, co je nového a kam se počítače ubírají. Je to takový můj koníček.

STK

24. října 2018

STK

Uplynuly již čtyři roky, co jsem si koupil nové auto Škoda Rapid Spaceback. Včera jsem byl s mým Rapidem poprvé na STK (stanice technické kontroly). Dříve se kontrola dělala téměř na počkání, ale teď trvá skoro dvě hodiny. Zpřísnil se totiž zákon o provádění technické kontroly, tak jsou s tím větší "obstrukce". Kontrolou jsem prošel bez problémů, neměl jsem žádnou závadu (ani lehkou). Ono taky není divu, protože mám najeto pouhých 23 tisíc kilometrů - alespoň mi auto dlouho vydrží :-).

Nemoc

15. října 2018

Nemoc

Zrovna nedávno jsem si říkal, že se mně dlouho vyhýbají běžné nemoci jako je rýmička, chřipka, angína atd. A ejhle, před čtyřmi dny mě začalo bolet v krku, spustila se mi rýma, měl jsem zvýšenou teplotu a bolela mě hlava. Bylo to v době, kdy jsem si v práci vzal dovolenou, že si užiju sluníčka a nebylo z toho nic :-(. Místo aktivní dovolené jsem pil horké čaje, kloktal jsem a  potil se v posteli. Dnes se cítím už poměrně dobře a zítra to půjdu zkusit do práce. Snad to nějak zvládnu a budu už v pořádku.

Jak se říká: "Je lepší být zdravý a bohatý než chudý a nemocný". Počkat! Nebo, že by to přísloví bylo trochu jinak? :-)

Očkování

9. října 2018

Očkování

Stejně jako lidé, tak i psi se musí očkovat. Psi se očkují proti "psím nemocem" jako je psinka, parvoviróza, infekční hepatitida atd. Zhruba ve třech měsících se psi také poprvé očkují proti vzteklině. Interval očkování proti vzteklině je pak jednou za rok.

My jsme byli včera s Ritou na očkování a mimo jiné byla taky očkována proti vzteklině, protože jí jsou již tři měsíce. Očkování proběhlo bez problémů, jen jsem o 350 Kč lehčí :-). Máme ale zase na rok vystaráno.

Elektronické knihy

7. října 2018

E-book

V roce 2013 jsem si pořídil elektronickou čtečku knih Kindle. Od té doby jsem na ní přečetl pár desítek knih. Myslím si ale, že počet přečtených knih by mohl být o hodně větší. Například letos jsem přečetl pouze dvě knihy a teď čtu třetí. Musím si svůj čas lépe rozvrhnout a začít zase více číst, protože z vlastní zkušenosti vím, že dobré knize se vyrovná málo co.

A co jsem letos přečetl za knihy? 1. Pozitronový muž - napsal Issac Asimov a Robert Silverberg, 2. Smrt je mým řemeslem - napsal Robert Merle. Teď momentálně čtu klasiku a to knihu Dracula - napsal Bram Stoker.

Pejsek

30. srpna 2018

Pejsek

Tak a máme pejska. Je to border kolie a je to fena. Anička ji pojmenovala Rita. Včera jsme si pro ni byli až v Praze. Bylo to cestování na dvě hodiny autem tam a dvě hodiny zpátky, ale všichni jsme to zvládli a přežili :-). Dnes Rita spala poprvé v boudě a spala celou noc, jen k ránu kňučela, chtěla už ven.

Protože má Anička ještě prázdniny, tak je celý den s Ritou a hraje si s ní a taky se s ní mazlí. Anička společně s babičkou na ni dávají pozor a já chodím do práce :-). Až Rita trošku vyroste, tak s ní budu ráno před prací chodit na procházky, třeba zhubnu nějaké to kilo, uvidíme.

Granule

27. srpna 2018

Granule

Ještě nemáme pejska, ale už jsem musel řešit, jakými granulemi ho budeme krmit. Majitel psa mi poslal fotku granulí, kterými ho momentálně krmí. Když jsem se ale o granule zajímal více, zjistil jsem, že při výběru granulí záleží na věku psa a na jeho velikosti (váze) v dospělém věku. Takže by se měly kupovat jiné granule pro štěňata, jiné pro dospělého psa a je taky rozdíl, jestli to je jezevčík nebo doga.

Náš pejsek bude už brzy junior střední velikosti, tak jsem vytipoval jedny granule. Snad mu budou šmakovat, protože jsem objednal 15kg pytel. Jestli je nebude žrát, tak si je budu dávat k večeři, protože stály přes 600 Kč :-). A kdy budeme mít pejska? Bude to přesně ve středu 29.8., kdy si pro něho pojedeme.

Extrémní sucho

19. srpna 2018

Vyprahlá zem

Letošní léto je extrémně teplé a suché. Skoro neprší a denní teploty se běžně drží nad 30 stupni Celsia. Je málo vody ve studních, v řekách, v rybnících, na polích, prostě všude. Vodáci mohou sjíždět jen vybrané řeky, v rybnících hynou ryby z nedostatku kyslíku a kvalita vody v přírodních koupalištích se rapidně zhoršuje. Taky většina trávy zaschla, takže zemědělci nebudou mít seno na zimu a pokud nějaké bude, tak bude hodně drahé.

Babička musí každý den zalévat zahrádku, jinak by jí to všechno uschlo. Naštěstí má prohloubenou studni, takže vodu na zalévání bere ze studně. Podle předpovědi počasí má být teplo ještě dlouho. Všichni říkají, že takové horko a sucho nepamatují. No uvidíme, co nám přinesou následující dni, snad taky někdy pořádně zaprší.

Fotografie

8. srpna 2018

Fotografie

Svůj první digitální fotoaparát jsem si pořídil v březnu roku 2003. Od té doby fotografuji, i když nyní už s jiným fotoaparátem. Celkově jsem nafotil asi třicet tisíc fotografií, každý rok kolem dvou tisíc. Nejsem ale ten typ fotografa, který všechno ze svého fotoaparátu nahraje do počítače a pak se o to už nestará. Já fotografie pečlivě třídím a nepovedené nebo duplicitní fotografie hned mažu.

Nedávno jsem se rozhodl, že si všechny své fotografie projdu a zavzpomínám na staré dobré časy. Začal jsem si fotografie prohlížet od nejstarších a nyní jsem u roku 2009. Zatím to jde dobře a baví mě to :-).

GPS navigace

6. srpna 2018

Navigace TomTom

Je to už osm let, co nám věrně slouží automobilová GPS navigace od TomTomu Go 750. Bohužel pro tento model už v současné době nepodporují stažení nových map, takže jezdíme na starších mapách z roku 2015/2016. Ono to ale není tak hrozné, protože české silnice se až zas tak nemění. Občas je někde nový kruhový objezd nebo je kus nové dálnice. Člověk s tím musí počítat a pak není překvapený, když mu navigace ukazuje, že jede po poli :-).

Uvidíme, jak dlouho ještě bude navigace použitelná, ale myslím si, že pár let ještě poslouží. V dnešní době většina lidí používá pro navigaci mobilní telefon, ale když si zvyknete na klasickou dobrou automobilovou navigaci, tak se člověku nechce přecházet na mobil. Ale jak se říká "Nikdy neříkej nikdy." :-).

Jak jsem (ne)koupil videokameru

30. července 2018

Viedeokamera

Moje první videokamera Panasonic NV-GS500 už pomalu morálně dosluhuje. Koupil jsem ji před deseti lety a v té době stála hrozný prachy, ani snad nebudu psát kolik :-). Video se zde zaznamenává na MiniDV kazetu (dnes stojí kazeta cca 100 Kč), na kterou se vejde asi hodina záznamu. V dnešní době ale téměř všechny videokamery zaznamenávají video na paměťovou kartu. Rozlišení videa je většinou podstatně vyšší (Full HD - 1920 x 1080 pixelů nebo dokonce 4K - 3840 x 2160 pixelů).

Já vím, že dnes všichni točí video a pořizují fotky na mobil, ale podle mě je to taková nouzovka, i když věřím, že většině lidí to stačí.

Rozhodl jsem se tedy, že si pořídím nějakou malou šikovnou videokameru kolem pěti tisíc korun. Podíval jsem se na internet a podle recenzí jsem si vybral Panasonic HC-V180. Jakmile videokamera dorazila, okamžitě jsem ji vyzkoušel a k mému zděšení jsem zjistil, že má otřesné ovládání a nahrávka má poměrně špatný zvuk. Tak jsem videokameru zase zabalil a poslal ji zpět. Za dva dny jsem dostal peníze na účet :-). To je výhoda nákupu přes internet, kdy se dá koupená věc vrátit do 14 dní bez udání důvodu (už jsem to takhle několikrát udělal).

První neúspěšný pokus mě neodradil a objednal jsem si přes internet druhou videokameru, tentokrát Sony HDR-CX405. V tomto případě byl výsledek o mnoho lepší než s Panasonicem. Nějaké mouchy se sice taky najdou, ale výsledek je docela slušný. Rozhodl jsem se tedy, že si tuto videokameru nechám a budu od teď kromě fotografování občas točit i video. Pokusím se tedy časem na své stránky umístit sem tam nějaké to video. Je sice pravda, že raději fotografuji, ale i video má něco do sebe :-).

Psí bouda

27. července 2018

Psí bouda

Včera jsme s babičkou dodělali psí boudu. Použili jsme všechny možné zbytky prken, které jsme doma našli :-). Bouda je zateplená polystyrénem, takže v ní pejsek může být celý rok. Začali jsem ji stavět ještě než Anička odjela na hudební tábor. Anička chtěla pomáhat, tak jsme ji nechali. S babičkou měřila a taky šroubovala vruty aku vrtačkou. Aničce se to moc líbilo, alespoň si vyzkoušela zase něco nového.

Podle velikosti boudy se dá usuzovat, že je dělaná pro nějakého většího pejska. Co to bude za rasu zatím neprozradím, ale počkejte zhruba měsíc a dozvíte se více :-).

Letenka do Ameriky

23. července 2018

Airbus A380

Protože se mamce letos v zimě na Floridě moc líbilo, rozhodla se, že tam letos poletí za Irenkou zase. Tentokrát poletí začátkem listopadu a vrátí se začátkem prosince, tj. bude tam čtyři týdny. Jelikož levné letenky se musí koupit ve velkém předstihu, neváhali jsme a letenku už máme koupenou. A udělali jsme dobře, protože dnes jsou letenky už o něco dražší. Koupená letenka byla o několik tisíc korun levnější i z toho důvodu, že v ceně letenky nebylo odbavené zavazadlo. Je však možné si na palubu letadla vzít dvě příruční zavazadla. Jejich rozměry a hmotnost jsou pevně stanoveny.

Teď si mamka musí oprášit angličtinu, hlavně slovíčka a fráze z letiště, aby se v případě potřeby alespoň nějak domluvila. Minule to zvládla dobře, takže si myslím, že to zase zvládne v pohodě. Letí z Prahy do Londýna, tam přestupuje na jiné letadlo a pofrčí do Miami, kde na ni bude už čekat Irenka.

Hudební tábor

21. července 2018

Zobcova flétna

Stejně jako loni, i letos se Anička účastní Českého hudebního tábora mládeže v Horním Jelení. Přihlásila se na obor zobcových fléten (jako loni).

Letos se na obor zobcových fléten přihlásil rekordní počet dětí. Včera měly děti veřejné vystoupení, tak jsem se byl podívat, jak jim to jde. Všichni včetně Aničky hrály moc hezky a já jsem to samozřejmě zdokumentoval mojí skvělou zrcadlovkou Canon 600D :-).

Osobně obdivuji každého, kdo hraje na nějaký hudební nástroj. Já jsem to nějaký čas neúspěšně zkoušel na piano a vím, že to není žádná sranda.

Včelí bodnutí

17. července 2018

Včela

Když jsem byl malý, občas se mi stalo, že mě bodla včela. Někomu se po včelím bodnutí udělá jen malý zarudlý pupínek, ale já jsem vždycky hrozně otekl a trvalo několik dlouhých dní, než mi otok splaskl. Někteří lidé však po včelím bodnutí dostanou silnou alergickou reakci, tzv. anafylaktický šok (potíže s dýcháním, zrychlení srdečního tepu, návaly horka, nevolnost či dokonce mdloby). V tomto případě si musí postižený co nejrychleji aplikovat adrenalinovou injekci - injekční pero EpiPen, které se dostane v lékárně na lékařský předpis, a následně musí vyhledat lékařskou pomoc. Pokud postižený, u kterého se anafylaktický šok projeví, nemá u sebe EpiPen, musí co nejrychleji zavolat záchranku, protože jde doslova o život.

Před několika dny píchla včela Aničku do chodidla a taky jí to pěkně nateklo. Ledovali jsme, přikládali octové obklady, ale moc to nepomáhalo. Nakonec jsme na radu doktorky použili Fenistil gel a Fenistil kapky. Dnes už je to lepší a doufám, že jí otok brzy splaskne.

Z toho vyplývá, že já ani Anička bychom včelaři být nemohli :-).

DVD přehrávač

11. července 2018

DVDčko

Jak jsem psal v minulém článku, objednal jsem pro Aničku nový DVD přehrávač. On je to vlastně Blu-ray přehrávač, ale umí přehrát i DVD a CD (to jen na upřesnění). Česká pošta mi ho místo do druhého dne dovezla až za osm dní, ale hlavně, že přišel :-).

Doma jsme ho hned zapojili a vyzkoušeli a funguje parádně. Do USB vstupu je možné zapojit jak flešku, tak přenosný pevný disk. Přehrávač přehraje všechny běžné video formáty, takže jsem spokojený. Protože mám v počítači plno pohádek, koupím někdy Aničce přenosný pevný disk a nahraju jí tam všechny ty pohádky. Snad bude mít radost :-).

Dárek za vysvědčení

4. července 2018

Dárek

Protože Anička měla na vysvědčení samé jedničky, slíbil jsem jí, že ode mě dostane dárek. Zrovna nedávno se Aničce rozbil dvanáct let starý DVD/DivX přehrávač H&B DX-3255, na kterém si pouštěla pohádky. Nefunkční přehrávač jsem dal kamarádovi Martinovi na opravu. Ten se na přehrávač koukl a řekl, že by oprava byla dražší, než si pořídit nový. Takže jsem se rozhodl, že Aničce koupím nový.

Od nového DVD přehrávače jsem chtěl, aby nebyl moc drahý (do cca 2.000 Kč), měl USB vstup (na flešku nebo na pevný disk) a uměl přehrávat filmy ve všech formátech (avi, mpg, mp4, mkv atd.). Chvilku jsem hledal na netu a vybral jsem Samsung BD-J4500. Přehrávač jsem si předevčírem objednal, zaplatil a nechal si ho poslat Českou poštou. Poslali mi email, že zásilka přijde hned druhý den, ale nepřišlo mi nic. Když jsem se dnes podíval na sledování zásilky, tak jsem zjistil, že balík už třetí den "leží" na překladišti v Praze. To jsem zvědavý, kdy balík přijde :-(. Ach ta Česká pošta!

Narcos

30. června 2018

Narcos

Narcos je americký životopisný / krimi / drama televizní seriál mapující vzestup a pád kolumbijského drogového bosse Pabla Escobara. Pablo Escobar patřil v 80. letech 20. století k největším, nejobávanějším a nejbrutálnějším zločincům na světě. Ovládal celou Kolumbii a většinovou část amerického trhu s kokainem. Vydělával desítky milionů dolarů denně a dodnes nemá s ohledem na rozsah důsledků jeho činnosti v dějinách konkurenci.

Zatím byly natočeny tři série a každá série má deset epizod. Já jsem viděl první dvě série a musím říct, že je to "pořádný maso" :-). Děj má spád a ani chvilku se nenudíte. V seriálu se mluví jak anglicky, tak španělsky. Musím říct, že mi ta španělština hodně vyhovovala, protože jsem si ji alespoň trochu zopakoval (včetně nadávek :-)). Samozřejmě, že je seriál opatřen českými titulky, bez toho by to nešlo. Seriál je taky velmi dobře hodnocen na ČSFD. Pokud vám nevadí ve filmech násilí, tak vám Narcos vřele doporučuji :-).

BMI

22. června 2018

BMI

Dnes jsem si spočítal svůj index tělesné hmotnosti BMI (z anglického Body Mass Index) podle následujícího vzorce. Výsledek jsem porovnal s tabulkou a zjistil jsem, že mám nadváhu. Pokud nechcete počítat BMI ručně, tak na internetu je spousta kalkulaček na výpočet BMI, kde zadáte vaši váhu a výšku a ono vám to BMI rovnou "vyplivne".

To, že mám nadváhu, to jsem věděl, bříško mám pěkné :-). Abych se dostal na "normální" tabulkovou hodnotu, musel bych vážit cca 77 kg a tím pádem shodit 9 kg. Je mi jasné, že bez pohybu a bez vyvážené stravy to nepůjde. Hned zítra si pojedu koupit novou cyklistickou helmu (ta stará už dosloužila) a začnu jezdit na kole, jak jsem si to již dříve plánoval. Jestli někdy budu vážit 77 kg, tak o tom určitě napíšu článek :-).

Procesor

14. června 2018

Procesor

Počítač je taková skládačka, kde se spojí jednotlivé komponenty v jeden funkční celek. Všechny komponenty jsou důležité, ale procesor je "mozkem" celého počítače. Procesor se stará o výpočty a čím je rychlejší, tím počítač "pofrčí" lépe. Je to znát hlavně u programů, které využívají procesorový výkon, jako například při střihu videa.

Pro osobní počítače (PC) v současnosti vyrábějí procesory dva výrobci a to firma Intel a AMD. Právě firma AMD (která je asi 10x menší než Intel) minulý rok předvedla revoluci ve vývoji procesorů, když přišla s modelem Ryzen. Doslova tím převálcovala firmu Intel, která má v současné době obrovské problémy s vývojem nových procesorů.

Až si já budu kupovat nový počítač, bude pravděpodobně založen na procesoru od firmy AMD. Než se ale tak stane, může se hodně změnit, protože vývoj procesorů jde obrovským tempem kupředu, a to je dobře :-).

Počítače

12. června 2018

Počítač

Zhruba před deseti lety jsem ze starších počítačových součástek (komponent) sestavoval počítače a pak je prodával. Taky jsem na Aukru prodával jednotlivé starší komponenty. Byl to můj koníček a ještě jsem si něco málo vydělal. Pak mi ale vyschl zdroj (přísun) starších komponent, tak jsem všechny zbytky prodal a dál se tomu nevěnoval. Naposled jsem pomohl kamarádovi Honzovi koupit tři nové počítače, ale to je už taky pět let zpátky.

Doma používám počítač z roku 2011, takže má už taky něco za sebou. Jsem s ním ale celkem spokojený a musí mi ještě nějakou dobu posloužit. Samozřejmě pokrok jde dopředu a dnešní počítače jsou výkonnostně úplně někde jinde. Abych byl v obraze, tak denně sleduji vývoj počítačů, hlavně na portále DDWorld.cz. Nicméně již teď se těším, až si za pár let koupím nový počítač :-).

Dřevo na zimu

6. června 2018

Dřevo

Protože v zimě topíme v krbových kamnech, je nutné se čas od času zásobit dřevem. Letos jsme si objednali čtyři metry tvrdého a čtyři metry měkkého dřeva. Jelikož jsme se dřevem nechtěli mít moc práce, objednali jsme si dřevo již nařezané na cca 33 cm a naštípané. Stačilo tedy jen rozštípat větší kusy a ostatní jsme naskládali rovnou do hranice (skládala babička, mně by hranice asi spadla :-))

Dřevo nám přivezli ve speciálně upraveném autě, kam se akorát vešly ty čtyři metry sypaného dřeva. Když se dřevo složilo, bylo toho méně, než ty čtyři metry, ale to se dalo čekat (sypané je sypané a složené je složené). Pomáhala nám i Anička, takže jsme měli za pár hodin hotovo.

Jack Russell teriér

30. května 2018

Pes

Jack Russell teriér (nebo jen JRT) je psí plemeno původem z Anglie. Je to živý, veselý a energický pes s dobrým vztahem k dětem. Jedná se o menšího psa s hmotností 5-6 kg a výškou v kohoutku 25-30 cm.

Přesně takového pejska by chtěla Anička. Jak sama říkala, pejska chtěla už od mala. U mámy narazila, tak to teď zkouší u babičky. Anička to má už všechno vymyšlené :-). Pejsek by byl u babičky a ona by za ním chodila, tak často, jak by jen mohla, starala se o něho a venčila ho. Babička zatím neřekla ano nebo ne, uvidí se prý po prázdninách. Nevím, jak to nakonec dopadne, ale třeba se Aničce splní jeden její velký sen.

Baby boom

21. května 2018

Čap

Když se rodí hodně děti, je to prostě "baby boom". Můj kamarád Zdenda začal s dětmi později, ale minulý čtvrtek se mu narodilo již čtvrté dítě. Je to Jiřík, kluk jako buk. Celkově má jednu holčičku a tři kluky. Ještě, že si pořídil sedmimístný auťák, když má tolik dětí :-).

Hlavní ale je, že jsou všichni zdraví a mají se rádi. Jestli příští rok všechno klapne, tak celou Zdendovu rodinku uvidím u nás na oslavě mých narozenin.

Vyhláška 50/1978 Sb.

19. května 2018

Blesk

Každé tři roky děláme v práci přezkoušení z odborné způsobilosti v elektrotechnice, tj. z vyhlášky 50/1978 Sbírky. Já spadám pod §6, tj. Pracovníci pro samostatnou činnost. Přezkoušení vypadá tak, že od rána máme školení, pak je přestávka a následně dostaneme test. Po testu následuje přezkoušení u školitele. Je to tedy na celý den.

V minulých letech jsem se na tuto zkoušku neučil a vždycky jsem nějak prošel, ale letos se na to připravím, abych tam nebyl za blba :-). Mám asi 3 týdny čas, tak na to lehnu a to by bylo, abych to nedal bez zbytečných chyb. Sehnal jsem si na tuto zkoušku různé podklady, tak můžu studovat jako za mých mladých studentských let :-).

Opravář Martin

17. května 2018

Opravář

Zhruba před měsícem jsem psal článek o tom, jak Aničce spadl mobil na beton a rozbil se jí displej.

Od minulého pondělí je ale vše jinak. Kamarád Martin mi displej vyměnil a Anička může používat telefon zase naplno :-). Musel jsem si ale pro mobil zajet do Hlinska, kde má Martin svoji opravničku. Takže pokud byste chtěli opravit televizi nebo si koupit repasovanou se zárukou za dobrou cenu, tak doporučuji tento obchod. Já sám jsem si od Martina koupil televizi za výbornou cenu a jsem s ní maximálně spokojený.

Anička má tedy opravený mobil a já jsem jí pro jistotu koupil ještě odolný kryt. Jenom pro zajímavost, ten odolný kryt mě stál víc než výměna prasklého displeje. Je to dáno tím, že jsem kryt objednal v českém internetovém obchodě, zatímco displej byl s Číny a Martin si řekl za práci velmi dobrou cenu :-).

Kolo

27. dubna 2018

Kolo

Protože je venku již hezké počasí a jízda na rotopedu mě moc nebaví, rozhodl jsem se, že vytáhnu moje 14 let staré krosové kolo a budu jezdit. Kolo je stále v dobrém stavu, a když se umyje, tak vypadá skoro jako nové. Bude to asi i tím, že jsem na něm posledních pár let moc nejezdil :-).

Na mapě jsem si vytyčil 31kilometrový okruh, který budu jezdit pokud možno co nejčastěji (ideálně 1x za 1-2 dny). Doba jízdy je něco kolem hodiny a půl, což mi bohatě stačí, protože mě pak začínají brnět ruce.

Všude se říká a píše, že má člověk sportovat. Já jsem vyzkoušel běh, ale moc mě to nenadchlo. Teď tedy vyzkouším kolo. Za mlada jsem na kole jezdil docela hodně. Dokonce jsem jel na jeden zátah z jižních Čech k nám domů a to bylo 185 kilometrů. Takovej jsem byl bourák, ale kde ty loňské sněhy jsou :-).

Tancko

16. dubna 2018

Tancko

Taneční kroužek neboli "tancko" je jeden z kroužků na které Anička chodí. Trénink mají dvakrát týdně v Holicích a já Aničku jezdím vyzvedávat a vozím ji domů.

Děti celý školní rok nacvičují nějakou taneční sestavu a pak objíždějí soutěže. Zrovna minulou sobotu měly soutěž v Hlinsku, kde skončily ve své kategorii "Street dance" na šestém místě. Děti měly kostýmy ve stylu Mickey Mouse. Anička vypadala jako malá myška :-). Po soutěži jsme v Hlinsku zajeli na oblíbenou pizzu, která nám velmi chutnala.

Prasklý displej

10. dubna 2018

Prasklý displej

Dnes skoro každý používá chytrý telefon, takovou tu placku s velkým displejem, která je chráněna ochranným sklem. Lepší telefony mají skla typu Gorilla glass, která vydrží asi více než obyčejná skla u levných telefonů.

Aničce jsem v lednu koupil levný, ale slušný chytrý telefon a k tomu jsem dokoupil tenký silikonový obal. Stalo se ale to, že Aničce telefon spadl na beton a displej to nevydržel. Sice se telefon dá používat, ale ... Naštěstí mám kamaráda, který nový displej objedná v Číně a pak mi ho za solidní cenu vymění. Až mi kamarád telefon opraví, budu chytřejší a koupím na telefon pořádný odolný kryt a na displej nalepím tvrzené sklo. Takto zabezpečený telefon by již měl vydržet i pád na zem.

Zvonec a konec?

9. dubna 2018

Stopka

Ke konci března jsem dostal fakturu za webhosting a doménu (webové stránky), celkově ve výši 755 Kč. V tu chvíli jsem si řekl, jestli má ještě cenu pokračovat v psaní mých webových stránek. Když se ohlédnu zpět, tak jsem za celý rok 2018 napsal do deníku jen pár příspěvků a už dva měsíce jsem nenapsal ani čárku a lepší to už asi nebude :-(. Stejně mé články čte málokdo a psaní článků mě stojí dost značné úsilí. Taky mám pocit, že vše, co jsem chtěl napsat, to jsem už napsal ...

Opravdu jsem chtěl už končit, ale pak jsem si řekl "prdlajs", pokračuju dále. Je pravda, že jsem teď měl krizi, ale tak to v životě bývá - jednou dole, jednou nahoře. Takže se i nadále můžete těšit na občasné příspěvky a sem tam na nějaké ty fotografie.

Abyste mohli číst mé stránky, tak v první řadě musím zaplatit fakturu. Už mi přišla první upomínka za neprovedení platby :-).

Mamka na Floridě

4. února 2018

Vlajka Floridy

V úterý 30.1.2018 odjela mamka za mou sestrou Irenkou do Spojených států amerických. Nejprve jsem ji odvezl do Pardubic na vlak do Prahy. Z Prahy pak letěla dvě hodiny do Londýna. V Londýně přesedla na obří letedlo Airbus A380, které pojme více než 500 cestujících, a tímto letadlem letěla deset hodin do města Miami, kde na ni už čekala Irenka. Na to, že mamka umí říct anglicky jen pár slov, tak cestu zvládla naprosto v pohodě. Myslím si, že víc nervózní jsme byli já se sestrou :-).

A jak se tam holky mají? Už poslaly nějaké fotky (foto 1, foto 2 a foto 3) a myslím si, že si to užívají :-). Mamka zůstane v USA tři týdny, takže přijede domů 20.2.2018.

Vysněná zrcadlovka

27. ledna 2018

Zrcadlovka

Pokud to někdo myslí s digitální fotografií trošku vážněji, dříve nebo později se začne poohlížet po kvalitnějším a tím pádem i dražším fotografickém "nádobíčku". Já jsem byl několikrát na vážkách, že si pořídím novou digitální zrcadlovku, ale nakonec z toho vždycky sešlo. Včerejším dnem je ale vše jinak a já se stal majitelem bazarové digitální zrcadlovky, konkrétně tohoto setu.

A jaké jsou moje první dojmy? Musím říct, že v porovnání s kompaktem je zrcadlovky pořádný kus :-). Můj původní kompakt Olympus XZ-10, který ještě používám, váží i s baterkou 230 gramů. Koupená zrcadlovka s objektivem a baterkou váží 1.115 gramů. To znamená, že zrcadlovka je asi 5x těžší než kompakt. Doufám, že i fotografie ze zrcadlovky budu 5x lepší než z kompaktu :-).

Je pravda, že se nejprve musím se zrcadlovkou naučit fotografovat a to zabere nějaký ten pátek. Taky začnu studovat knihy zabývající se digitální fotografií. Doufám, že výsledky budou stát za to, abych je uveřejnil zde na svých stránkách :-).

Den blbec

10. ledna 2018

Blbec

Včera jsem měl "den blbec". Začalo to již v noci, kdy jsem nemohl do čtyř hodin ráno usnout a musel jsem si nakonec vzít prášek na spaní. A když jsem konečně usnul, tak jsem ráno zaspal a přijel jsem do práce dost pozdě. V práci jsem se cítil, jak když mě přejedou parním válcem.

Taky jsem ten den objednával Aničce nový dotykový telefon a to byla katastrofa. První objednávku jsem musel stornovat, protože jsem omylem zaškrtl položku "XiaomiCare+ Ochrana Vašeho telefonu", která by mě stála navíc 999 Kč. Po úspěšném stornování první objednávky jsem vytvořil druhou objednávku, ale nedopatřením jsem nechal zaškrtnuto políčko "Vyzvednutí na pobočce". Takže jsem psal do obchodu, jestli by mi telefon neposlali Českou poštou na zadanou adresu. Napsali mi, že OK, a po chvíli mi přišel e-mail, že telefon poslali přes PPL. No, naštěstí telefon došel v pořádku a Anička ho může o víkendu začít používat :-).

A jaké z toho plyne ponaučení? Když máte "den blbec", tak raději nic důležitého nedělejte a nechte to na jiný den :-).

První dotykový telefon

9. ledna 2018

Mobil

Je to již rok, co Anička používá tlačítkovou Nokii (telefon). Už dlouho si však přála dotykový telefon, ale máma byla vždy zásadně proti. Bála se totiž, že na něm bude Anička jenom hrát hry a nebude dělat nic jiného. Nevím, jak se to Aničce podařilo, ale nakonec mámu umluvila a ke svým desátým narozeninám dostane svůj první dotykový telefon (doposud si půjčovala můj). Narozeniny má Anička 16. ledna, ale tak dlouho by čekat nevydržela, takže jí telefon dám už tento víkend :-).

A co tedy dostane Anička k narozeninám? Nechtěl jsem pořizovat nic drahého, ale aby to zase nebyla pomalá šunka. Nakonec jsem vybral zlato-bílý Xiaomi Redmi 4X LTE, za krásných 3.500 Kč. Telefon má 3 GB operační paměti, 32 GB vnitřní paměti a pohání ho osmijádrový procesor na 1,4 GHz. Parametrově je celkem slušný, uvidíme, jaký bude v praxi. Dnes jsem telefon objednal na internetu a zítra by měl dorazit domů. Snad bude Anička spokojená a pár let jí vydrží :-).

Nový rok 2018

3. ledna 2018

Rok 2017

Je tu nový rok 2018 a já zakládám nový soubor "denik2018.html", kde budu zveřejňovat své články za rok 2018. V minulém roce 2017 jsem publikoval celkem 30 článků a 150 fotografií, což není tak špatný výkon. Abyste měli představu, tak napsání jednoho článku, aby to mělo hlavu a patu, mi trvá minimálně hodinu a půl. Pak přijde na řadu můj dvorní korektor Honza, který mi občas odhalí některé gramatické nebo pravopisné chybky. Tímto Honzovi moc děkuji! :-). No a po korekci jde můj článek do světa.

Nevím jak vy, ale já jsem si do nového roku 2018 dal pár předsevzetí, ale nechám si je protentokrát raději pro sebe. Nemusíte taky všechno vědět :-).

Všem pravidelným i občasným čtenářům mých webových stánek přeji vše nejlepší v novém roce, klid, rodinnou pohodu a hlavně to zdravíčko.

www.palaugari.cz