Petrovy stránky

Deník - rok 2017

Vánoční Praha

18. prosince 2017

Vánoční kometa

Každé Vánoce jezdíme s Aničkou do Prahy za mým kamarádem a jeho početnou rodinou (Josefínka 4,5 roku, Jeník 2,5 roku, Kubík 1,5 roku a čtvrté je na cestě :-)).

Do Prahy jedeme vlakem z Pardubic v sobotu ráno a vracíme se v neděli večer. Protože jsou vlaky ve vánočním období narvané, je dobré mít místenku. My jsme jeli do Prahy Regiojetem (automatická místenka) a zpátky Českými drahami, kde jsme si sedli do kupé pro děti, takže jsme seděli tam i zpět. Příště ale pojedeme pouze Regiojetem, protože je to pohodlnější, levnější a ještě s občerstvením v ceně :-).

V Praze jsme se společně podívali na vánoční Prahu (Václavské a Staroměstské náměstí) a až na ty davy lidí to bylo fajn. Vyfotil jsem taky pár dokumentačních fotografií ( foto 1, foto 2, foto 3).

Výřez obrazovky

9. prosince 2017

FastStone Capture

Když pracuji na počítači, dost často potřebuji vyříznout kus obrazovky. Pro tento účel používám skvělý freewarový prográmek FastStone Capture. Díky tomuto prográmku můžu výřez obrazovky uložit buď do schránky, nebo třeba do souboru. Velikost programu FastStone Capture je velmi malá, řádově jednotky MB.

Pokud pracujete v MS Wordu 2010 a vyšším a chcete do Wordu vložit výřez obrazovky, pak to můžete udělat přímo v jeho prostředí - karta Vložení - Snímek obrazovky.

Způsobů, jak vyříznout kus obrazovky, je daleko více. Já jsem popsal jen dva, které používám a na které jsem zvyklý.

Vánoční kapr

7. prosince 2017

Vánoční kapr

V minulém článku jsem se zmínil, že se mimo jiné těším na štědrovečerní večeři, konkrétně na smaženého kapra a bramborový salát. Co si pamatuji, tak u se u nás doma vždy na Vánoce jedl smažený kapr, je to zkrátka tradice. Navíc nám kapr chutná a rádi si ho dáme nejen na Vánoce.

Ne všichni ale jedí na Vánoce kapra. Například můj kolega z práce jí vinnou klobásu. Jak se říká, každý podle svého gusta, ale kapr je kapr, to mi nikdo nevymluví :-).

Vánoční dárky

5. prosince 2017

Vánoční dárek

Vánoce se nezadržitelně blíží, už máme první adventní víkend za sebou. Já jsem většinu dárků už nakoupil a zabalil. Nemusím se tedy v obchodech strkat s lidmi těsně před Štědrým dnem, kdy je všude plno.

Několik dárků jsem nakoupil přes internet a to je pohoda. Člověk si najde co potřebuje, objedná si zboží, zaplatí (já většinou používám platební kartu) a pak už jenom čeká, až přijde balíček domů.

Už se těším, až bude Anička rozbalovat dárky a jakou z nich bude mít radost :-). No a abych pravdu řekl, tak se taky těším na smaženého kapra a bramborový salát, to nesmí o Vánocích chybět :-).

Kalkulačka

27. listopadu 2017

Kalkulačka

Abych mohl počítat složitější matematické úlohy, pořídil jsem si kromě učebnic i parádní kalkulačku :-). Nejprve jsem se podíval na www.heureka.cz do oddělení kalkulaček a po zralé úvaze jsem nakonec vybral model Casio FX 991 ES Plus, který oproti jiným umí navíc počítat i derivaci v bodě, určitý integrál a další vychytávky - a to se hodí, ne? :-).

Kalkulačka je velmi lehká, váží pouze 127 gramů i s krytem. Napájená je jednak z baterie a jednak ze solárního článku. Baterie se mění cca každé 3 roky, což je pohoda. Momentálně studuji poměrně obsáhlý návod na obsluhu kalkulačky, který jsem si stáhl z internetu. Doufám, že mi kalkulačka bude sloužit dlouhá léta a že bude co počítat :-).

Matematika

16. listopadu 2017

Matematika

Povinná maturita z matematiky bude na středních odborných školách od roku 2022 a gymnázia ji otestují o rok dříve, tj. v roce 2021. Maturita z matematiky nebude povinná pouze na uměleckých, zdravotnických a sociálních oborech.

Já jsem v roce 1992 (před 25 lety) též zdárně odmaturoval z matematiky a pak jsem se s matematikou ještě trápil na vysoké škole. Abych ale pravdu řekl, tak si toho ze středoškolské matematiky už moc nepamatuji (z té vysokoškolské už vůbec nic) a trochu mě to mrzí : - ( . Protože ale mám "chuť" na matematiku, objednal jsem si dvě knihy (zatím). První kniha je od Václava Klause ml. a jmenuje se Matematika pro trojkaře aneb Maturita v kapse. Druhá kniha se jmenuje Matematika pro gymnázia - Základní poznatky z matematiky a napsal jí Bušek I. a Calda E.

Možná si řeknete, že jsem se asi zbláznil, že se chci dobrovolně učit matematiku, ale myslím si, že mě to bude alespoň chvíli bavit :-). Přinejhorším mi zbudou dvě učebnice, které pak může využít Anička, jestli bude muset maturovat z matematiky.

Ostropestřec mariánský

3. listopadu 2017

Ostropestřec mariánský

Pokud vám nefungují játra, jak by měla (máte zvýšené jaterní testy), je tu jedna bylina, která by vám mohla pomoci. Tou bylinou je ostropestřec mariánský, který vypadá tak trošku jako bodlák.

V lékárně se dá ostropestřec mariánský koupit buď ve formě čaje nebo tablet, přičemž tablety jsou účinnější. Já sám jsem měl špatné jaterní testy a ostropestřec mi je pomohl vrátit zase zpět do normálu. Za jedno balení (30 tablet) jsem zaplatil 129 Kč a užívá se jedna tableta denně.

Česnek

2. listopadu 2017

Česnek

Protože jsem se začal zajímat o to, co pomáhá snížit cholesterol, nemohl jsem nenarazit na zázrak přírody a to česnek.

Trošku jsem zagoogloval a zjistil jsem, že česnek je takový všelék a má velmi příznivý vliv na lidské zdraví. Jediná nevýhoda je ta, že pokud se konzumuje syrový, tak je poměrně dost cítit. Ale co by člověk neudělal pro své zdraví, že? :-). Asi nemá cenu cpát se česnekem celý den a pořád, jak se říká, zlatá střední cesta. Já, pokud mi to situace dovoluje (např. nečekám dámskou návštěvu), tak si po ránu namažu chleba s máslem a nakrájím si na něj dva stroužky česneku.

Jsem zvědavý, až půjdu na další vyšetření krve, jestli se projeví moje dieta a léčivé účinky česneku :-). Dám vám vědět.

Cholesterol

31. října 2017

Cholesterol

Dnes jsem byl u svého obvodního lékaře a ten mi sdělil, že mám vyšší hladinu cholesterolu. Limitní hranice jsem nepřekročil o moc, takže na prášky to není, ale mám prý dodržovat dietu a trochu se pohybovat.

A co bych neměl jíst? Především vepřové maso, sádlo, párky, paštiky, vnitřnosti, vaječný žloutek, máslo, šlehačku, smetanu, tvrdé a tavené sýry, koláče a sladkosti. Naproti tomu bych měl jíst ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, cereálie, brambory, rýži, kuřecí a rybí maso (makrely nebo sardinky), ořechy, semínka a sóju.

No, pokusím se tedy dodržovat dietu a trošku se hýbat a uvidíme, jaký to bude mít dopad na můj cholesterol a má přebytečná kila. Snad pozitivní :-).

MacBook

9. října 2017

Logo Apple

Po nějaké době jsem zase narazil na polemiku, zda PC a Windows nebo Apple (Mac) a macOS.

Moje sestra pracuje v Americe a když se mě nedávno ptala, co si má koupit za notebook, tak jsem jí doporučil Apple MacBook. Koupila si ho a je s ním velmi spokojená. Vše běhá rychle a bezproblémově a říkala, že si ho měla koupit už dávno :-). Navíc v Americe je možné chodit na kurzy ovládání MacBooku a vše je zcela zdarma. Doufám, že jí MacBook bude dobře sloužit dlouhá léta.

Ryžik

8. října 2017

Koťátko a motýli

Je to asi měsíc, co má Anička doma nového kocourka. Dostal jméno "Ryžik", což se dá z ruštiny přeložit jako "zrzek". Je to příznačné jméno, protože kocourek je celý rezavý.

Anička si s ním stále hraje a je moc ráda, že má na mazlení a na hraní nějakého domácího mazlíčka. Zatím je to roztomilé koťátko, ale uvidíme, až vyroste, jestli bude mít chuť se mazlit a hrát si :-).

Houby

7. října 2017

Hříbek

Letos se urodilo a hub roste v lese jako máku :-). Já jsem byl letos na houbách sice jen jednou (zase po několika letech), ale za chvilku jsme s babičkou nasbírali hub plný stůl. Houby jsme sušili a některé rozkrájeli, podusili a dali do mrazáku. Babičce se podařilo nasušit více než deset litrů hub.

Myslím si, že máme zásoby hub na několik let dopředu :-). V zimě můžeme dělat houbové speciality jako je houbovec, houbová polévka, houbová omáčka, smaženice atd. A co u vás, taky rostou houby?

Abstinenci zdar!

19. srpna 2017

Alkoholik Barney

Jsou to již dva roky, co abstinuji (nepiji žádný alkohol) a musím říct, že mi to nečiní žádné problémy. Dříve jsem si dal občas pivo, ale nyní si místo piva dám pito (nealkoholické pivo) a jsem taky spokojený. Když vidím, kolik lidí má problémy s alkoholem, tak jsem rád, že jsem ho přestal pít. U nás v ulici máme jednoho pána od rodiny (50 let), co je snad denně opilý "na šlupky" a z hospody domů sotva dojde, musí se přidržovat baráků nebo kola. Není na něho hezký pohled a chudák jeho rodina a hlavně děti.

Alkohol nepije ani moje mamka, ani sestra, jsme taková abstinující rodina a vůbec nám to nevadí :-). Jak říká Karel Nešpor, český psychiatr specializovaný na léčbu návykových nemocí, nejlepší denní dávka alkoholu je nula. Neodsuzuji, když si někdo občas dá pivo, víno či panáka, ale nemělo by se to asi přehánět. Jak se říká "všeho s mírou". Takže si najděte nějakého Míru a hurá s ním do hospody :-).

Český hudební tábor mládeže

16. srpna 2017

ČHTM

Každoročně o prázdninách se u nás v Horním Jelení koná Český hudební tábor mládeže. Je to setkání mladých hudebníků v našem rekreačním zařízení Radost. Letos se konal již 21. ročník. Tábor je rozdělen na dva turnusy, jeden desetidenní a jeden sedmidenní.

Letos se tábora zúčastnila i Anička, která hrála na zobcovu flétnu. Aničce se v táboře líbilo, našla si tam kamarádky a říkala, že by příští rok šla zase, tak uvidíme :-).

RegioJet

13. července 2017

Vlak

Když jsme nedávno jeli s Aničkou do Prahy, konkrétně do Aquapalace Praha, tak jsme do Pardubic dojeli autem a z Pardubic do Prahy jsme cestovali vlakem společnosti RegioJet majitele ing. Radima Jančury. V mém případě to bylo vůbec poprvé, co jsem jel RegioJetem a byl jsem mile překvapen.

Lístky jsem koupil den předem na internetu a vyšlo to levněji, než kdybychom jeli Českými drahami. Ve vlaku RegioJet jsme dostali zdarma vodu Rajec, kávu, jablečný mošt, noviny a půjčili nám i sluchátka a Anička se dívala na pohádku (na sedadle před námi byla dotyková LCD obrazovka). Mělo to jen jednu chybku a to, že jsem kvůli své nepozornosti vybral sedadla proti směru jízdy :-). Příště už budu vědět a vyberu sedadla ve směru jízdy :-).

Aquapalace Praha

11. července 2017

Tobogán

Minulý pátek jsem byl s Aničkou v Aquapalace Praha. Jde o zábavní park, kde je hodně tobogánů, skluzavek, bazénů a třeba také i mořské vlnobití.

Zaplatili jsme si vstup na 3 hodiny a bylo toho tak akorát :-). Protože jsme přijeli dopoledne, tak tam ze začátku nebylo tolik lidí, ale postupně se to zaplnilo a bylo plno. Někdy si to určitě zopakujeme, ale chtělo by to vyrazit ve všední den mimo prázdnin, aby tam bylo málo lidí a my bychom nemuseli čekat frontu na tobogány a mohli jen jezdit a jezdit :-).

Zákaz kouření

12. června 2017

Zákaz kouření

Dne 31.5.2017 začal platit protikuřácký zákon. V praxi to znamená, že se nesmí kouřit v hospodách a restauracích. Výjimkou jsou zahrádky, kde není instalována pevná střecha.

Já tento zákon velice vítám, protože když jsem šel jednou týdně do hospody, tak jsem vždycky smrděl kouřem a nebylo to nic příjemného čuchat celou dobu pobytu v hospodě cigaretový kouř.

Za mě tedy palec nahoru :-).

Narozeninová oslava

6. června 2017

Dort

Po třech letech jsem opět u nás doma uspořádal svoji narozeninovou oslavu. Sešlo se nás opravdu hodně a to 14 dospělých a 12 dětí. Byla to už pořádná banda.

Nasytit a napojit tolik lidí není žádná sranda, ale společně s mamkou jsme to zvládli. K jídlu byl jako hlavní chod kuřata a dort a k pití bylo pivo z místního pivovaru z Vysokého Mýta.

Oslava se velmi povedla a myslím si, že byli všichni spokojeni. Měli jsme krásné počasí, tak se děti koupaly v bazénu a neměly ani čas zlobit :-). Nevím ale, jestli budu příště dělat tak velkou oslavu, protože to bylo poměrně náročné a trochu stresující. Asi to příští rok rozdělím na dvě akce, ale to se ještě uvidí. Hlavně, že se to letos povedlo a co bude příští rok, to je ve hvězdách.

Havárie vodovodního řadu

30. května 2017

Voda

Včera se u nás na Jelení přihodila nepříjemná věc. Večer přestala téci voda a to v celém městě a přilehlých dvou vesnicích.

Začalo to nenápadně. Nejprve voda neměla tlak a tekla pomalu a po nějaké době přestala téci úplně. Z místního rozhlasu jsme se dozvěděli, že se stala havárie na vodovodním řadu. My máme naštěstí studnu, kterou jsme letos prohlubovali, takže máme kdykoliv k dispozici užitkovou vodu. Hůře na tom byli lidé, kteří mají vodu jen z vodovodního řadu a kteří si včas neudělali nějaké zásoby. Naštěstí po několika hodinách voda opět začala téci a všem se velmi ulevilo :-).

Tady je vidět, jak jsme závislí na primárních zdrojích jako je voda, elektřina nebo plyn. Bez nich bychom si dnešní žití těžko dokázali představit.

Výměna pneumatik

13. dubna 2017

Pneumatika

Pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, je povinné v období od 1. listopadu do 31. března mít na autě nasazeny zimní pneumatiky. To říká silniční zákon.

Já tedy dvakrát ročně přezouvám na autě kola. Na podzim nasazuji kola se zimními pneumatikami a na jaře nasazuji kola s letními pneumatikami. Kola měním na třech autech a je to docela otrava. Minulý víkend jsem přezul první auto a bolely mě z toho pěkně záda. Asi stárnu či co :-).

Ruka pro Kamilu

27. března 2017

Ruka pro Kamilu

Minulý týden se na internetovém portálu www.idnes.cz objevil článek o sedmnáctileté Kamile, která se narodila bez pravé ruky a která testovala bionickou protézu. S touto protézou by toho zvládla v životě daleko více než doposud. Háček je v tom, že tato protéza stojí 1,2 milionu korun a pojišťovna bohužel nic nehradí.

Po uveřejnění tohoto článku se zvedla vlna solidarity a lidé chtěli přispět Kamile na protézu. Byl založen transparentní účet, kam jsem přispěl i já. Pro více informací o Kamile a sbírce na bionickou protézu byly založeny internetové stránky. Cílem sbírky bylo vybrat celkem 1,5 milionu korun. Už teď je ale na kontě více než 3 miliony korun :-). Díky všem co přispěli!

Lego Friends

14. března 2017

Lego Friends

Aničce se zalíbilo skládat lego Friends. Lego je zaměřeno na dívky ve věku 6 až 12 let. Anička už má několik leg poskládaných a občas si s nimi i hraje, ale to nejlepší je prý skládání.

Větší lega mají kolem 600 dílků a stojí přes 1.000 Kč, menší lega mají zhruba 100 dílků a stojí cca 250 Kč. Jak sami vidíte, není to zrovna levná záležitost, takže lego kupujeme jen příležitostně. Naposled si Anička vybrala lego Letní bazén, které skládala 5 hodin v kuse :-).

Ranní vstávání - rozuzlení

9. března 2017

Vstávání

V jednom z minulých článků jsem psal, jaké mám velké problémy s ranním vstáváním. S tím je teď konec. Už nějakou dobu vstávám v 5:20 a v práci jsem v 6:00. Zatím vstávám bez problémů a věřím, že mi to vydrží už napořád.

Potřeboval jsem si to jen trochu urovnat v hlavě a najednou to jde. Teď když vstávám dříve, tak se i lépe cítím. Z práce jezdím brzy domů a mám tak čas na svoje koníčky a na Aničku.

Apple - dohra

19. února 2017

Apple

V minulém článku jsem psal, že bych si rád vyzkoušel práci na počítači od firmy Apple. Netrvalo dlouho a naskytla se mi příležitost půjčit si z práce MacBook Air.

MacBook Air (foto 1, foto 2, foto 3) jsem si půjčil na víkend, otestoval jsem ho a zjistil jsem, že to není nic pro mě. Pokud jde o dílenské zpracování, tak tomu nemůžu nic vytknout, je to prostě "šperk". Co se týká software, tam je to už horší. Je tam sice pár dobrých programů, ale některé programy na které jsem zvyklý z PC tam nejsou a není ani alternativa. Jsem asi konzervativní uživatel PC a Windows, ale věřím, že se dá na MacBook a operační systém macOS zvyknout. Já ale zatím zůstanu věrný PC a Windows :-).

Apple

10. února 2017

Apple

Asi jste všichni slyšeli, že existuje firma Microsoft, jejímž produktem je operační systém Windows. Tento operační systém je provozován na PC (personal computer - osobní počítač - lidově "písíčko"). PC vyrábějí různí výrobci. Na druhé straně je zde firma Apple, která vyrábí jak počítače (Mac), tak i operační systém macOS. Je to ucelené řešení.

Já už přes 20 let používám operační systém Windows, takže jsem na něj dost zvyklý. Stále častěji se ale setkávám s názorem, že kdo jednou vyzkoušel Apple Mac, tak nechce jinak.

Nedávno mi jedna profesionální fotografka líčila, jak byla nespokojená s notebookem a Windows. Ač byl notebook papírově rychlý, tak se po nějaké době sekal a všechno šlo dost pomalu. Pak si ta fotografka koupila MacBook z druhé ruky a nevěřila vlastím očím, jak to všechno pěkně běhalo. Říkala, že Windows už nikdy více :-). Co vím, tak hodně grafiků, filmařů a hudebníků má Apple Mac. Mně by se taky líbilo zkusit něco nového a vyzkoušet si práci na Apple Mac, ale je to celkem drahá záležitost a musel bych naspořit hodně peněz do prasátka. Kdo ví, třeba to jednou dopadne :-).

Ranní vstávání

3. února 2017

Vstávání

Už dlouhou dobu bojuju s jedním mým velkým nepřítelem a tím je ranní vstávání. Zkoušel jsem všechno možné, ale ráno jsem úplně vyřízený. Ráno bych raději "vraždil", než abych vylezl z postele. Z postele nakonec vylezu, ale většinou přijedu do práce o dost později, než bych chtěl. Pak musím být dlouho v práci a ze dne toho pak moc nemám.

Večer jsem v pohodě a plný optimismu, jak ráno vstanu, ale ráno opět selžu. Nepomáhá nic :-(. Kdybyste někdo měl nějakou radu, jak zlepšit ranní vstávání, tak sem s ní :-).

Daňové přiznání

1. února 2017

Peníze

Už sedmým rokem si daňové přiznání podávám sám. Správně by ho měl za mě udělat zaměstnavatel, ale účetní se nezdálo moje "nestandardní" životní pojištění, tak s tím nechtěla mít nic společného.

Mně tedy nezbývá nic jiného, než si začátkem roku stáhnout z internetu interaktivní daňový formulář ve formátu ".xls" pro MS Excel. Formulář vyplním, vytisknu a odevzdám na finančním úřadě. Zatím jsem s vyplňováním interaktivního formuláře neměl problém a vyplnil jsem ho vždy dobře :-).

Bruslení

30. ledna 2017

Brusle

Letošní tuhé mrazy nahrávají tomu, že se dá venku pěkně bruslit. Já jsem včera vyrazil s Aničkou na brusle do Holic (8 km od nás), kde nechali zamrznout menší hřiště. Vzal jsem si taky brusle, i když jsem na nich stál všeho všudy jen asi 2x. V mládí jsem pořádně nebruslil a jak se říká "Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš". Anička letos bruslila poprvé v životě, ale šlo jí to moc dobře, lépe než mně :-).

Zub

25. ledna 2017

Zub

Je jen málo bolestí, které jsou větší, než když vás bolí zuby. Já jsem byl před týdnem u zubařky, která mi vyvrtala zub, vytáhla nerv a nechala ho otevřený. O zubu jsem věděl, ale moc nebolel. Včera mi zubařka zub ošetřila, dala do něj dezinfekci a zadělala ho. Od té doby mě zub bolel jako "kráva" a večer jsem si musel vzít prášek proti bolesti, abych vůbec usnul.

Dnes ráno jsem se probudil, tvář nateklou, tak jsem opět šel k zubařce, ať mi s tím něco udělá. Zub mi vyvrtala a vyčistila a dostal jsem antibiotika na zánět a prášek proti bolesti. Objednaný jsem zase za týden. Uvidím, jak se to vyvine, snad to bude lepší. Jak říká český klasik Jára Cimrman "Zuby - pohroma huby" :-).

Příval sněhu

6. ledna 2017

Sníh

Minulou středu zasypal Česko příval sněhu. Na horách napadlo až 50 cm. Silničáři byli opět zaskočeni a mnohde se dělaly dlouhé kolony.

U nás na Jelení taky napadlo dost sněhu a momentálně mrzne jen praští. Před chvílí (22:00 hodin) jsem koukal na teploměr a venku je už krásných -14 stupňů Celsia.

Mráz se taky podepsal na tom, že jsem dnes ráno nemohl natankovat do mého Rapida. Zamrzlo mi víčko od nádrže a musel jsem to vyřešit tak, že jsem si natočil do pet lahve horkou vodu a víčko jsem polil. Pak už to bylo OK a mohl jsem natankovat plnou nádrž :-).

Pustina

6. ledna 2017

Pustina

Před měsícem jsem zkouknul parádní českou dramatickou minisérii HBO Europe, "Pustina". Minisérie obsahuje celkem osm dílů a každý díl trvá přibližně 56 minut. Děj se odehrává ve fiktivní vesnici Pustina na česko-polském pomezí. Obyvatelé Pustiny jsou postaveni před zásadní otázku, zda povolit těžbu v místních uhelných dolech. O tu má eminentní zájem nadnárodní těžařská společnost, která místním nabízí lukrativní peníze za jejich domovy. Starostka proti prodeji pozemků bojuje, je ale do značné míry osamocena. Mnoho obyvatel vyžaduje referendum, čemuž se ona k nelibosti mnohých brání. Její 14letá dcera Míša zmizí, což může mít souvislost s politikou, nebo se zdivočelými výrostky z místního pasťáku.

Seriál režíroval Ivan Zachariáš a Alice Nellis a je velmi dobře hodnocen na ČSFD.

Nový rok 2017

6. ledna 2017

Rok 2017

Tak a máme tu nový rok 2017. Pojďme se podívat, co se povedlo a co se nepovedlo v minulém roce 2016.

V roce 2016 jsem na svých stránkách zveřejnil celkem 43 článků a cca 200 fotografií. Myslím si, že to je celkem slušný výkon. A co se mi nepovedlo? Nepovedlo se mi zhubnout, naopak jsem ještě trochu přibral :-). Taky na rotopedu jezdím už jen sporadicky, takže moje předsevzetí vzala za své. Já se vždycky pro něco rychle nadchnu a pak to postupně vyšumí do ztracena. Nicméně jsem se poučil a do nového roku 2017 jsem si žádné konkrétní předsevzetí raději nedával :-).

V novém roce 2017 vám všem přeji všechno nejlepší a hlavně to zdravíčko, to je asi nejdůležitější.

www.palaugari.cz