Petrovy stránky

Deník - rok 2020

Vysněný mobil

26. prosince 2020

Flesh disk

Před třemi lety dostala Anička svůj první chytrý mobilní telefon, zkráceně mobil :-). Poslední dobou jí ale hodně zlobil a nemohla ho skoro vůbec používat. Proto si pod stromeček hodně přála mobil nový. Ježíšek ji vyslyšel a opravdu jí pod stromeček nový mobil nadělil. Konkrétně to byl typ Xiaomi Redmi Note 8 Pro 6GB/128GB. Je to pořádné pádlo, protože jeho úhlopříčka je 6,53" (16,6 cm), ale má co chtěla:-). Na nový mobil si Anička velmi rychle zvykla a je z něho nadšená. Doufám, že jí nějakou dobu vydrží, i když stačí jeden nešikovný pád na beton a je "vymalováno"....

USB flash disk

23. prosince 2020

Flesh disk

Začátkem tohoto týdne mi z e-shopu přišel USB flash disk neboli fleška. Flešku jsem objednal své kamarádce, aby si na ni nahrála fotografie z počítače. Kamarádka nechtěla moc drahou, tak jsem jí vybral 64 GB Kingston DataTraveler USB 3.0. Věděl jsem, že fleška bude malá, celokovová a půjde krásně připnout například ke klíčům. Že ale bude tak malinká, to jsem opravdu nečekal :-). No, posuďte sami.

Přečtené knihy

18. prosince 2020

Kniha

Protože do konce roku už pravděpodobně nepřečtu žádnou další knihu, rozhodl jsem se, že již teď zveřejním seznam knih, které jsem přečetl v tomto roce. Možná, že bych přes Vánoce ještě nějakou knihu stihl přelouskat, ale budu se místo toho učit skriptovací jazyk LaTeX, abych ho mohl v práci co nejdříve používat při tvorbě dokumentů. Můj vedoucí si od LaTeXu hodně slibuje a já to mám jako bojový úkol, tak musím trochu "zabojovat" :-). To byla jen taková vsuvka a teď ten slíbený seznam přečtených knih:

Číslo Název knihy Autor Moje hodnocení
1 Řeka bohů Wilbur Smith 100 %
2 Naslouchač Petra Stehlíková 95 %
3 Faja Petra Stehlíková 95 %
4 Lékař od Stalingradu Heinz Günter Konsalik 85 %
5 Egypťan Sinuhet Mika Waltari 90 %
6 Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling 90 %
7 Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling 90 %
8 Harry Potter a Vězeň z Azkabanu J. K. Rowling 90 %
9 Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling 90 %
10 Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling 90 %
11 Harry Potter a Princ dvojí krve J. K. Rowling 95 %
12 Harry Potter a Relikvie smrti J. K. Rowling 95 %
13 Harry Potter a prokleté dítě Jack Thorne 60 %
14 Pravidla moštárny John Irving 90 %
15 Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl 85 %
16 Král Krysa James Clavell 95 %
17 Malý pražský erotikon Patrik Hartl 85 %
18 Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová & Veronika Homolová Tóthová 90 %
19 Růže pro Algernon Daniel Keyes 100 %
20 Muž, který pronikl do Osvětimi Denis Avey & Rob Broomby 85 %
21 Okamžiky štěstí Patrik Hartl 85 %
22 Nejlepší víkend Patrik Hartl 80 %
23 Neotvírat! Kouše! Charlotte Habersack 85 %
24 Nikolina cesta Michaela Fišarová 90 %
25 Příběhy o Karlu IV. Martina Drijverová 90 %

Druhý monitor

16. prosince 2020

Druhý monitor

Nedávno kolega v práci vyřazoval 22" LCD monitor DELL P2210 (TN). Používal ho jako druhý monitor, ale už s ním nebyl spokojený, proto si zažádal o nový a tento mu zbyl. Byl to jeho soukromý monitor, ale doma pro něj neměl uplatnění, tak ho používal v práci. Kolega chtěl monitor vyhodit, ale já jsem ho od něho za sklenici medu "koupil". Doma mám podobný 22" monitor, konkrétně DELL 2209WA (IPS), který má stejné rozměry i stejné rozlišení (1680 x 1050 bodů). Když ale dám oba monitory vedle sebe, tak ten můj má o dost lepší obraz. Ten "koupený" je trochu do žluta. No, ale neberte ho, když to bylo tak výhodné :-).

Zkusím teď doma nějakou dobu provozovat oba monitory vedle sebe a uvidím, jestli to pro mě bude mít nějaký přínos. Nikdy předtím jsem nepracoval na dvou monitorech, ale myslím, že si na to asi velice rychle zvyknu :-).

LaTeX

3. prosince 2020

LaTeX

LaTeX (vyslovuje se [latech]) je typografický programovací jazyk, díky kterému lze tisknout díla ve velmi vysoké typografické kvalitě. Vznikl koncem 70. let minulého století a vytvořil ho americký profesor informatiky Donald E. Knuth. Ten byl totiž natolik nespokojen se sazbou jedné ze svých knih, že se rozhodl napsat typografický program, který bude sázet pořádně, a to včetně složitých matematických vzorců.

Já jsem dostal v práci za úkol tento typografický programovací jazyk prozkoumat a zjistit, jestli bychom ho využili i u nás ve firmě při psaní technických podmínek. Zatím jsem ho prošel jen zběžně a velmi mi připomíná jazyk HTML (jazyk pro webové stránky). Ze začátku jsem LaTeXu nebyl moc nakloněn, ale chci se mu teď ve volných chvílích intenzivně věnovat, protože pokud bych to dotáhl až do zdárného konce (implementace), mohla by za to být nějaká finanční odměna :-). Bude to ale tvrdý oříšek, to tedy ano....

Výuka počítačů

21. listopadu 2020

Tabule

S počítačem dělám denně už skoro 30 let a myslím si, že za tu dobu mám docela přehled jak o softwaru, tak o hardwaru. Rozhodl jsem se, že se pokusím trochu svých vědomostí předat Aničce, dokud je "tvárná" a má zájem se něco nového naučit. Anička má sice ve škole předmět informatika, ale nedělám si iluze, že je tam toho hodně naučí. Pokusím se udělat naše hodiny atraktivní a co nejjednodušší, aby to Aničku bavilo.

Dnes jsme měli s Aničkou první lekci. Já si na každou lekci budu připravovat podklady, které jí pak vytisknu, takže se na to bude moct v budoucnu kdykoli podívat. Pokud by vás zajímalo, jak vypadala naše první lekce, tak si ji můžete stáhnout.

Covid v práci

19. listopadu 2020

Covid-19

Bylo jen otázkou času, kdy se Covid ukáže i u nás v práci. Momentálně zavítal i k nám do kanceláře. Normálně jsme v kanceláři čtyři, ale už druhý týden jsem v kanceláři sám. Dva kolegové jsou Covid pozitivní a třetí je v karanténě, protože ten "prevít" chytla jeho manželka. Já se zatím držím, ale člověk nikdy neví. No, velkou hlavu si z toho nedělám, až to přijde, tak to přijde.

Od včera se do školy vrátily děti prvních a druhých tříd a já doufám, že v dohledné době se do školy vrátí i zbytek dětí. Anička potřebuje školu a zájmové kroužky jako "prase drbání" :-).

TV servis Hlinsko

12. listopadu 2020

TV servis Hlinsko

Včera jsem byl v Hlinsku, kde jsem navštívil mého kamaráda Martina, který dříve pracoval u nás ve firmě ve Vysokém Mýtě. Martin už šest let provozuje TV servis Hlinsko. Hlavní jeho náplní je oprava a prodej televizí. Kromě toho opravuje i další spotřební elektroniku, jako jsou prasklé displeje mobilů, LCD monitory a podobně. Já jsem si včera od Martina koupil starší, ale slušný 24" LCD monitor LG W2442PA. Monitor mám ke staršímu počítači, tak snad dobře poslouží a nějakou dobu vydrží.

Čištění klávesnice

7. listopadu 2020

Klávesnice

Asi sami dobře víte, jak vypadá klávesnice po několika letech používání. Je to prostě "humus". Já to řeším tak, že klávesnici celou rozeberu a očistím technickým lihem každou klávesu. Je to piplačka a trvá mi to asi dvě hodiny. Mně to ale nevadí a naopak při tom relaxuji :-). Někdo relaxuje při mytí auta, někdo při pěkném filmu a já při čištění klávesnice :-). Neznamená to však, že čistím klávesnici každou chvíli. Ono přeci jen pár let trvá, než se klávesnice pořádně zašpiní. Abyste viděli, jak vypadá vyčištěná klávesnice, tak jsem to zdokumentoval - před a po.

Svítilna Fenix

6. listopadu 2020

Svítilna

Před rokem jsem si koupil svítilnu Solight. Tato svítilna byla poměrně levná a používal jsem ji hlavně a noční procházky s Ritou v lese. Sice se nabíjela 20 hodin, ale říkal jsem si "za ty prachy dobrá". Až nedávno mi spadla na zem a praskla, protože je celá z plastu. Sice stále svítila, ale musel jsem ji skoro po každé procházce nabíjet a to mě vážně nebavilo.

Nakonec jsem se rozhodl, že si pořídím jinou a podstatně lepší nabíjecí svítilnu. Volba padla na značkovou svítilnu Fenix UC30 XP-L (1, 2). Tato svítilna je sice o dost dražší, ale zato výrazně lepší. Je voděodolná, nárazuvzdorná a má šest režimů svícení (1000, 350, 150, 50 a 5 lumenů a stroboskop). Je napájená z li-ion akumulátoru s kapacitou 2600 mAh, který se nabíjí přímo ve svítilně přes boční USB konektor. Nabíjení plně vybitého akumulátoru trvá cca 3 hodiny. Záruka na svítilnu je pět let a na akumulátor dva roky.

Včera jsem novou svítilnu poprvé vyzkoušel na noční procházce lesem a byl jsem doslova nadšen. Nechápu, jak jsem dosud mohl žít bez ní :-). V lese mi stačil výkon 50 lumenů a udávaná výdrž při tomto výkonu je cca 28 hodin!

Pokud byste se chtěli o této a i jiných svítilnách dozvědět něco více, pak doporučuji internetový obchod www.kronium.cz. Je sice pravda, že cena těchto značkových svítilen je vyšší, ale za kvalitu se prostě platí.

Ježci

4. listopadu 2020

Ježek

Poslední měsíc k nám pravidelně chodí na návštěvu ježci. Nic proti nim nemáme, ale Rita je nemá ráda a štěká na ně. Nepříjemné je, že ježci přicházejí v noci kolem půlnoci a když k nám vlezou do zahrady, může se Rita zbláznit. V tom případě nám nezbude nic jiného, než vstát z postele, dát ježka do kbelíku a odnést ho co nejdál od domu, nejlépe na kraj lesa (cca 400 m). Až začne mrznout, budou už ježci někde zalezlí a bude klid. Do té doby musíme ježky eliminovat odchytem a přemístěním :-).

AMD Radeon RX 6000

29. října 2020

Grafická karta

Včera odpoledne představila Lisa Su, výkonná ředitelka americké firmy AMD, nové grafické karty řady Radeon RX 6000. Představení proběhlo prostřednictvím dvacetipětiminutové prezentace na internetu. Dozvěděli jsme se, že tyto nové grafické karty budou výkonově i cenově srovnatelné s novými grafickými kartami firmy nVidia (řada RTX 3000). Nových grafických karet nVidia je v současné době na trhu žalostně málo (de facto nejsou vůbec), proto jsem zvědavý, jestli to u AMD bude lepší. AMD zatím představilo jen herní špičku. Cena nejlevnější katry byla stanovena na 579 USD (cca 16 tis. Kč).

Jak jsem psal už v dřívějším článku, já si novou grafickou kartu rozhodně kupovat nebudu. Hraju pouze 16 let starou hru Half-Life 2 a na to mně ta moje současná grafická karta bohatě stačí... .

Zásilkovna

25. října 2020

Zásilkovna

Minulý týden jsem na portálu TrhKnih objednal dvě knihy, ale místo obvyklé dopravy Českou poštou jsem si je nechal poslat přes Zásilkovnu. Zásilkovna je přepravní společnost na posílání balíků. Je levnější než Česká pošta, je rychlejší a hlavně má v ČR několik tisíc výdejních míst, kam si pro balíček můžete v klidu dojít - bez front a bez čekání. Při nákupu na internetu si zvolíte, do jakého výdejního místa (většinou nějaký kamenný obchod) má zásilka přijít, a pak vám přijde heslo, pomocí kterého si zásilku vyzvednete. Včera jsem kupříkladu kupoval na internetu reproduktory k počítači a za dopravu prostřednictvím Zásilkovny jsem zaplatil pouhých 49 Kč :-).

Technická kontrola

22. října 2020

Samolepka TK

Mého Rapida (auto) jsem si koupil před šesti lety jako "funglovku". Když mu byly čtyři roky, šel jsem s ním na první technickou kontrolu. No a dnes jsem byl na druhé technické kontrole, opět ve Vysokém Mýtě, kde pracuji. Všude píšou, že je dobré auto před technickou umýt, tak jsem včera auto dvě hodiny myl. Umyl jsem ho zvenku, zevnitř, vysál, no prostě bylo jako ze škatulky :-).

Technickou jsem v pohodě prošel bez ztráty kytičky a mám zase na dva roky pokoj :-). Oproti minulé kontrole ale trochu podražili - technická 900 Kč, emise 800 Kč. Jo, za všechno se dnes platí... .

Kyselé zelí

15. října 2020

Zelí

Každoročně na podzim zajedeme do nedalekého zahradnictví Šnakov u Vysokého Mýta a koupíme zde cca 17 kg krouhaného zelí, 2 kg cibule a pár deka kmínu. Zelí naložíme do keramického sudu a necháme ho 1-2 měsíce kvasit. Kyselé zelí je doslova "vitamínová bomba". Obsahuje spoustu prospěšných látek a ne nadarmo si ho v dřívějších dobách brávali námořníci na své daleké výpravy, aby nedostali kurděje (nemoc způsobená dlouhodobým nedostatkem vitamínu C ve stravě). Pokud máte rádi domácí kyselé zelí a chcete udělat něco pro své tělo, tak teď je ta správná doba :-).

Druhá vlna koronaviru

13. října 2020

Covid-19

A je to tady! Koronavirus se opět vrátil do ČR a nabírá na síle. V současné době je ČR na předních místech ve světě v počtu nakažených lidí Covidem - 19 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Denně je hlášeno přes 4 tisíce nově nakažených lidí a v pátek 9.10. to bylo dokonce rekordních 8 615 nakažených lidí.

Včera zasedal krizový štáb a poté vláda vyhlásila nová opatření. Od 14. října (od zítřka) vláda zavře všechny restaurace, bary a kluby. Na distanční výuku přejdou všechny školy s výjimkou mateřských. Shromažďování se omezí na šest lidí a na veřejnosti bude zakázaná konzumace alkoholu. Roušky budou nově povinné na zastávkách hromadné dopravy. Tato omezení by měla trvat zhruba tři týdny, ale kdo ví, jak to nakonec dopadne, snad to zabere.

Anička je z toho otrávená, protože by ráda chodila do školy a učila se normálně. Taky se jí zrušily všechny zájmové kroužky. No, už aby ten čínský virus šel do pr..... :-).

Procesory AMD Ryzen 5000

9. října 2020

ZEN3

Včera odpoledne představila Lisa Su, výkonná ředitelka americké firmy AMD, nové procesory Ryzen 5000. Představení proběhlo prostřednictvím dvacetiminutové prezentace na internetu. Dozvěděli jsme se, že tyto nové procesory budou asi o cca 26 % výkonnější než předchozí generace. Výkon tedy bude o dost větší, ale naroste i cena. Byly uvedeny zatím jen čtyři typy procesorů, z nich nejlevnější šestijádrový/dvanáctivláknový procesor bude stát 299 dolarů (cca 8500 Kč) a to je pořádný balík. Časem se ale dá očekávat zlevnění těchto procesorů a uvedení levnějších variant.

Já jsem měl původně v plánu si nějaký procesor z této řady Ryzen 5000 koupit a obměnit svůj devět let starý počítač. No, ale 8500 Kč za procesor tedy nedám, to nejsem takový blázen :-). Já si ještě počkám tak půl roku, rok a uvidím, jak se budou pohybovat ceny, a podle toho se rozhodnu. Ještě je tu varianta, že si koupím procesor minulé generace nebo si nekoupím nic a vystačím si ještě nějakou dobu s mým "PC dědečkem" :-).

Španělština

6. října 2020

Španělská vlajka

Před patnácti lety byla moje znalost španělštiny na poměrně vysoké úrovni. Protože jsem ale od té doby španělštinu skoro vůbec nepoužíval, tak jsem hodně zapomněl (asi jako se vším, když to člověk dlouho nepoužívá). Nicméně jsem se rozhodl, že si španělštinu opráším a pokusím se dostat na takovou úroveň, abych byl sám se sebou spokojený :-). Dám si termín jeden rok ode dneška a uvidím, co za tu dobu stihnu. Je pravda, že mě španělština vždycky bavila a učila se mi lehce. Takže: tři, dva, jedna, start... :-).

Návrat do USA

5. října 2020

USA

Zhruba před dvěma měsíci přiletěla moje sestra Irenka z USA do Čech. Společně (já, Anička, babička a Irenka) jsme podnikli několik výletů a její přítomnost byla vítaná změna. Byli jsme rádi, že tu Irenka s námi chvíli byla. Anička si ji oblíbila a ráda se s ní učila jak angličtinu, tak i ostatní školní předměty. No a dnes Irenka odletěla zpět do USA, konkrétně na Floridu. Doufáme, že bude mít dobrou zpáteční cestu a třeba za rok zase přijede. Je ale možné, že příští rok poletí na Floridu babička. To je ale ještě ve hvězdách.

Elektrokolo - první zkušenosti

3. října 2020

Rychloměr

Je to zhruba týden, co si babička pořídila nové elektrokolo. Párkrát se na něm už projela a tady jsou první zkušenosti. Asi největší výhoda elektrokola je parádní jízda do kopce. Prostě si v klidu šlapete a za chvíli jste bez námahy na kopci. Na rovině "točí" elektromotor maximálně 25 km/h. Je to z důvodu bezpečnosti a myslím si, že ta rychlost stačí. Když jedete z kopce na volnoběh, tak těch 25 km/h samozřejmě překonáte. Dojezd kola je cca 100 km na jedno nabití, takže to stačí na celodenní výlet. Celkový dojem z elektrokola je velmi dobrý.

Patrik Hartl

28. září 2020

Kniha

Před několika měsíci mě kamarádka upozornila na knihy Partika Hartla, které jsou poněkud "jiné" než ostatní knihy. Psala mi, že je v nich více erotiky, než v běžných knihách a hezky se čtou. Nedalo mi to a půjčil jsem si knihy z knihovny. Půjčit si ale tyto knihy není jen tak. Jsou na ně pořadníky a člověk si je musí zarezervovat a počkat tak měsíc, dva, než na něj přijde řada. Patrik Hartl napsal celkově čtyři knihy a já jsem včera dočetl poslední z nich. A jak se mi líbily? No, nejsou špatné, erotika mně rozhodně nevadila :-) a četly se poměrně dobře. Myslím si ale, že za pár týdnů už nebudu vědět, o čem ty jeho knihy byly... Snad to není začínající Alzheimer :-)

Ještě bych chtěl upozornit, že Partik Hartl je také znám svým neobvyklým smíchem. Pokud jste ho neslyšeli se smát, tak se podívejte například na youtube, stojí to za to :-).

Nové elektrokolo

26. září 2020

Elektrokolo

Nedávno si babička s Irenkou vytipovaly v Pardubicích elektrokolo Apache Wakita City (1, 2) a včera si pro něj do Pardubic dojely. Tam jely autem a zpátky jela Irenka už na elektrokole (cca 30 km), protože by se elektrokolo do Fabie nevešlo. Včera skoro celý den pršelo, tak jsem si myslel, že Irenka asi cestou zmokne, ale naštěstí jí cestou nepršelo a elektrokolo v pořádku dovezla domů. Snad nové elektrokolo dobře poslouží a nějakou dobu vydrží.

Half-Life 2 - dohráno

22. září 2020

HL2

Nakonec se mi to podařilo a dohrál jsem legendární hru Half-Life 2 (HL2). Hra vyšla již v roce 2004, takže mi trvalo celkem 16 let od vydání, než jsem ji dohrál :-). Několikrát jsem HL2 v minulosti začal hrát, ale nikdy jsem ji nedohrál do konce, až teď. Tentokrát mi to trvalo cca 23 hodin čistého hraní, než jsem HL2 dohrál (hrál jsem na nejlehčí obtížnost). Musím říci, že lepší hru jsem zatím nehrál. Hru mám legálně koupenou, protože toto léto ji Steam (internetový obchod s hrami) nabízel v akci za krásných 45 Kč. Jestli někdy v budoucnu vyjde na PC pokračování (např. Half-Life 3), tak si ji určitě koupím a pořídím si i pořádný hardware, aby mi to pěkně střílelo :-).

nVidia Ampere

18. září 2020

Grafická karta

Ampere je název nové řady grafických karet, které firma nVidia nedávno představila. Zatím nVidia představila herní špičku (ty nejdražší karty). Abyste měli představu, tak jedna grafická karta GeForce RTX 3800 přijde na cca 21 tisíc korun a to nejsou ty nejdražší karty :-). Je jasné, že normální smrtelník si počká, až se na trhu objeví podstatně levnější karty. Já si novou grafickou kartu kupovat určitě nebudu. Na to moje sporadické hraní mi stačí moje "stará" karta GeForce GTX 950, kterou jsem před čtyřmi lety pořídil za 4 tisíce.

Masáž

17. září 2020

Masáž

Nedávno byla Irenka na jedné masáži v Chocni. Protože sama masáže dělá, tak může dobře posoudit, jestli je masáž dobrá nebo ne. No a říkala, že tato masáž byla super. Nejdříve ji masírovala jedna příjemná paní a pak na ni nastoupil fyzioterapeut, který ji nešetřil. Mačkal ji na různých citlivých místech a občas to i docela zabolelo. Nakonec jí poradil jeden dobrý cvik na kyčel, takže spokojenost.

Já jsem se na tuto masáž taky objednal, ale nemasírovala mě paní, ale rovnou fyzioterapeut. A ten mi teda dal do těla. Skoro jsem pak nemohl odjet autem domů :-). Jak se ale říká "Co bolí, to se hojí".

Babí léto

11. září 2020

Slunce

Když je na konci léta nebo na začátku podzimu suché, málo větrné a přes den velmi teplé počasí, říká se tomu období "babí léto". Noci ale bývají již poměrně chladné. Přesně takové počasí již zčásti zažíváme teď a příští týden bude podle předpovědi ještě tepleji (až kolem 28 stupňů). Je to ideální počasí na nějaký pěkný výlet do přírody nebo na dovolenou. Využijme proto tyto slunné dny a nastřádejme si energii na horší časy :-).

Roušky opět povinné

10. září 2020

Rouška

Protože v ČR raketově přibývá počet nakažených nemocí Covid-19 (více než tisíc denně), nařídil ministr zdravotnictví povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorech. Venku nošení roušky povinné není. Jsem zvědavý, jestli toto opatření pomůže zastavit šíření koronaviru. Podle mě je jen otázkou času, kdy se koronavirus objeví u nás ve firmě nebo u Aničky ve škole.

Vstávání do práce

9. září 2020

Budík

Ti, co pravidelně čtou moje stránky, vědí, že se vstáváním do práce jsem měl dlouhodobé problémy. Prostě jsem vstával později, než jsem chtěl, a pak jsem musel být v práci až do pozdního odpoledne. Ale s tím je konec! Vyřešil jsem to tak, že ráno vozím Aničku autem do školy do Holic, i když by mohla jezdit autobusem. Sice ráno najedu autem asi 2x tolik kilometrů, ale v práci jsem už kolem 8:00 a to se počítá! :-). Jenom doufám, že Aničky školu nezavřou kvůli koronaviru, to byla katastrofa. No, uvidíme.

MultiSport karta

9. září 2020

MultiSport karta

Včera nám v práci přišel od personalistky e-mail, ve kterém nám představila nový benefit pro všechny zaměstnance, tzv. MultiSport kartu. Kartu je možno využít 1x denně na vstup do vybraného sportovního/relaxačního zařízení, jejichž přehled se dá najít na www.multisport.cz. Sportoviště zapojená do programu jsou po celé ČR. U 99 % těchto zařízení je vstup zcela zdarma, zbývající 1 % (zpravidla wellness apod.) obsahuje určitý doplatek. Karta je nepřenosná – je na ní uvedeno jméno a při návštěvě zařízení je obvykle nutné prokázat se průkazem totožnosti. Aby bylo něco za něco, tak ten, kdo si zažádá o tuto kartu, bude mít v daném roce místo třech dní sick day pouze jeden.

Ve Vysokém Mýtě je celkem pět sportovních zařízení, která akceptují tuto kartu. Pro mě připadá v úvahu asi pouze bazén, do posilovny chodit pravděpodobně nebudu. Raději budu jezdit doma na kole nebo na rotopedu. Nicméně si myslím, že si o tuto kartu zažádám a budu se snažit chodit plavat. Jak jsem někde četl - aerobním cvičením proti Alzheimerovi :-).

Zpátky do školy

1. září 2020

Škola

Dnes je prvního září a to znamená, že jdou děti po prázdninách opět do školy. Anička už jde do sedmé třídy a říkala, že se docela těší. Dnes se děti ve škole zdržely jen hodinu a pak šly domů. Naše ministerstvo zdravotnictví nejprve uvažovalo, že děti ve školách budou nosit povinně roušky, ale pak od toho upustilo. Doufám, že kvůli koronaviru nebudou muset děti zůstávat zase doma jako minulý školní rok. No uvidíme. Přeji všem dětem hezký školní rok a ať se toho hodně naučí a ať je to ve škole baví :-).

Kolo

21. srpna 2020

Kolo

Kolo je určitě jeden z největších vynálezů lidstva. Když jsem byl mladý a plný síly, jezdil jsem na kole hodně a nebyl pro mě problém ujet velké vzdálenosti (i 200 km za den). Musím se ale přiznat, že poslední dobou jsem kolo dost zanedbával. Je to asi tím, že mě na kole začnou po hodině jízdy brnět ruce a to je konečná. Nicméně jsem před pár dny kolo zase oprášil a začal opět jezdit. Jezdím jedno malé kolečko (20 km) a mám to akorát tak na 50 minut. Dokud bude venku hezké počasí, budu se snažit jezdit na kole jak to jen půjde a až bude zima, začnu zase jezdit na rotopedu.

Pohyb

19. srpna 2020

Pohyb

Je všeobecně známo, že to, co je pro člověka zdravé a co lidem v dnešní době nejvíc schází, je jednoznačně pravidelný pohyb. Je jedno, jestli budeme denně chodit na procházku, jezdit na kole, běhat nebo cvičit. Každý by si měl najít to svoje, co mu vyhovuje, a začít se hýbat. Pohyb pomáhá jak tělu, tak duši a je to to nejjednodušší, co můžeme pro své zdraví udělat. Takže neseďme jen doma u televize, počítače nebo mobilu a začněme se hýbat. Pravidelnému pohybu zdar! :-)

Ocenění

9. srpna 2020

Ocenění

Včera skončil Český hudební tábor mládeže v Horním Jelení. Jak jsem již psal dříve, Anička hrála na táboře poprvé na kytaru (dříve hrála na zobcovou flétnu). Anička byla s táborem hodně spokojená. Měla prý dobrého učitele a hodně se naučila. Třešničkou na dortu bylo to, že Anička byla vyhlášena nejlepším studentem nesymfonického sboru. Toto ocenění zahrnuje slevu na pobyt na hudebním táboře v příštím roce. Jo, Anička je dobrá! :-).

Dovolená

7. srpna 2020

Dovolená

Od příštího týdne začnu čerpat dovolenou a to celé tři týdny v kuse. Mám naplánováno, že se budu koupat v bazénu, pít studené pivko a číst knihy :-). Jestli to vyjde, tak poslední týden v srpnu pojedu s Aničkou na pár dní do jižních Čech.

U nás v práci máme za rok pět týdnů dovolené (ze zákona jsou minimálně čtyři týdny) a pak ještě máme tři dny tzv. "sick day". To znamená, že když vám je třeba jeden den šoufl (např. kocovina), tak ráno zavoláte do práce a vezmete si volno, bez udání důvodu. Jsou to vlastně další tři dny volna navíc. Příští rok by se dovolená měla počítat podle jiného systému, tak jsem zvědavý, co vymyslí.

Čtenářka Anička

3. srpna 2020

Čtenářka

Když jsem byl před týdnem s Aničkou poprvé v knihovně ve Vysokém Mýtě, půjčila si Anička celkem čtyři knihy. Myslela si, že jí to na chvíli vydrží, ale opak byl pravdou. Ty čtyři knihy (každá cca 150 - 170 stránek) Anička přečetla za pouhé čtyři dny! Knihy se jí moc líbily a až bude mít po hudebním táboře, tak musíme zase zajet do knihovny a vypůjčit si knihy nové. Tentokrát si jich půjčí určitě víc, aby jí to na chvíli vydrželo :-).

ČHTM

1. srpna 2020

Kytara

I letos se koná Český hudební tábor mládeže (ČHTM) v Horním Jelení (již 24. ročník). Kvůli koronaviru se uskuteční pouze jeden běh (většinou jsou dva běhy) a celý tábor je pro veřejnost uzavřený. Pouze po oficiálním skončení tábora se bude pro veřejnost konat závěrečný koncert. Hudební tábor začal dnes a potrvá jeden týden.

Anička je i letos na hudebním táboře, jen nehraje na zobcovou flétnu, ale na kytaru. Už stačila poslat SMS, že má dobré spolubydlící a že asi bude sranda. Tak doufáme, že bude spokojená a že se něco naučí.

Knihovna podruhé

30. července 2020

Kniha

Jak jsem již psal dříve, v lednu tohoto roku jsem obnovil registraci v knihovně ve Vysokém Mýtě. Anička byla zaregistrovaná v knihovně v Holicích, protože tam chodí do základní školy. Moc jí to ale v Holicích nevyhovovalo, protože zdejší výběr knih je dost omezený a knihovna nemá ani on-line vyhledávání knih. Nakonec jsme to vyřešili tak, že se předevčírem Anička zaregistrovala do knihovny, taky ve Vysokém Mýtě jako já. Registrační poplatek pro mládež na jeden rok je 50 Kč, což je krásná cena. Budeme tedy jezdit s Aničkou společně do knihovny ve Vysokém Mýtě a budeme společně číst - "čte si celá rodina" :-).

Počítačová nostalgie

26. července 2020

Počítač

V dřívějších dobách (cca před 15 - 20 lety) jsem se běžně "vrtal" v počítačích. Ze starších komponent jsem skládal kompletní počítače a pak jsem je prodával přes internetový bazar. Nevydělal jsem na tom moc, ale bavilo mě to a byla to zábava. Pak mi "vyschl" zdroj starších komponent, tak jsem všechny díly, co mi zbyly, prodal a počítače jsem již neskládal.

Nicméně nedávno se mi podařilo od kolegů z práce získat dva starší počítače. Stálo mě to několik plechovek piva, pár lahví Coca Coly a lahev whisky :-). Vzpomněl jsem si tedy na zlaté dobré časy a trošku jsem se v počítačích porochnil. Na jeden počítač (dvoujádrový - rychlejší) jsem nainstaloval operační systém Windows 7 a na druhý (jednojádrový - pomalejší) jsem nainstaloval operační systém Windows XP. Ten rychlejší dám spolu s 20" monitorem mé kamarádce Kátě a ten druhý asi za pár stovek prodám na internetu (jestli ho bude vůbec někdo chtít).

Moje první pokuta

23. července 2020

Policie ČR

Dnes ráno cestou do práce jsem dostal svoji první pokutu. Byla to pokuta za rychlou jízdu v obci. Místo 50 km/hod jsem jel 79 km/hod. Zaplatil jsem na místě kartou 1.500 Kč a byl jsem rád, že jsem nepřišel o řidičák. Jak se říká "Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne". Taky jsem foukal do alkoholtesteru, ale samozřejmě, že jsem nic nenafoukal. Zkrátka budu teď muset jezdit opatrněji a ubrat nohu z plynu, abych se náhodou nevybodoval, to by byla tragédie...

Natírání střechy

14. července 2020

Štětec

U nás na baráčku máme nad přístavbou asi 40 m čtverečných střechy z pozinkovaného plechu. Zhruba jednou za osm let musíme nátěr obnovit, aby plech nerezl. Samotné natírání není to nejhorší. To nejhorší je střechu očistit a připravit na natírání. Na mnoha místech se stará barva odlupuje, proto je třeba vzít špachtli a brusný papír a odlouplou barvu odstranit a začistit. Pak je nutné acetonem plech odmastit.

Letos jsme si řekli, že střechu znovu natřeme. Včera jsme začali s přípravou střechy a bude to ještě pořádná fuška, než to bude komplet hotové. Doufám, že nový nátěr vydrží alespoň těch osm let.

Tetanovka

30. června 2020

Stříkačka

Jednou za deset let by se mělo chodit k lékaři na přeočkování kvůli tetanu. Já jsem to stále odkládal, ale dnes jsem si ráno udělal čas a šel jsem na injekci. Sestřička říkala, že to nebude bolet. Moc jsem jí nevěřil, ale jehla byla tak slabá, že jsem to vůbec necítil. To je poprvé, co jsem necítil při injekci žádnou bolest. Takže teď mám na deset let zase vystaráno. No, ještě mě čeká u doktorky preventivní prohlídka. Ta se dělá jednou za dva roky a já jsem byl naposledy v roce 2016. Teď v létě se mi na preventivní prohlídku nechce, ale do konce roku na ni asi půjdu, abych měl klid :-).

Déšť

29. června 2020

Déšť

Včera jsem byl na kafi u mé kamarádky Káti, která bydlí ve vedlejší vesnici. Pěšky přes les trvá cesta cca jednu hodinu. Když jsem šel tam, bylo pořádné vedro, ale v lese bylo příjemně. Cestou zpátky se zatáhlo a když jsem byl asi v půli cesty lesem, tak se strhnul takový slejvák, že jsem byl za chvíli úplně promočený. Jak ale říká jeden můj kamarád - "Zážitek nemusí být kladný, ale musí být silný" :-). Myslím, že si včerejší kafe budu dlouho pamatovat :-).

Samosběr jahod

16. června 2020

Jahoda

V Česku je dost populární samosběr jahod. Farmáři vypěstují na poli jahody a lidé si je pak sami nasbírají. Cena za jeden kilogram nasbíraných jahod vyjde o dost levněji než v obchodě a i kvalita nasbíraných jahod je vyšší než z obchodu.

Babička poslední roky jezdí sbírat jahody do Dolního Újezda (kousek od Litomyšle). Byla i letos a včera nasbírala dva plné kýble jahod. Jeden kilogram jahod stál 50 Kč, což je myslím slušná cena. Zájem o jahody byl prý včera ohromný, lidí jak kobylek :-). Babička už jahody zpracovala. Něco dala do mrazáku, udělala marmeládu a ještě budou jahodové knedlíky - na ty se už těším :-).

Plavecká sezóna

14. června 2020

Plavec

Včera jsem se poprvé v tomto roce koupal u nás v bazénu. Babička se už koupe dva měsíce, ale já si vždy počkám, až má voda příjemných 25 stupňů a pak se teprve odvážím do vody :-). Musím ale říct, že požitek z plavání jsem měl tentokrát o dost lepší než v minulých letech. Je to určitě dáno tím, že máme nový bazénový rozvaděč - to se to plave úplně samo :-).

Nový rozvaděč k bazénu

13. června 2020

Rozvaděč

Náš bazén jsme vybudovali v roce 2001. Součástí bazénu je i písková filtrace, protiproud a osvětlení bazénu. Aby vše fungovalo, musí to být napájeno z elektrické sítě. Protože původní elektrický rozvaděč nesplňoval bezpečnostní kritéria, rozhodl jsem se, že ho nahradím novým rozvaděčem s proudovým chráničem, jističi a spínacími hodinami. Koupil jsem tedy vše potřebné a kolega z práce Pavel mi rozvaděč zapojil (1, 2). Teď se již nemusím bát, že by nás v bazénu "pokopala" elektřina, kdyby došlo k nějaké poruše na elektroinstalaci.

Roušky na ústupu

12. června 2020

Rouška

Skoro tři měsíce jsme kvůli koronaviru museli nosit roušky na veřejnosti, v obchodech a třeba i v práci. Naštěstí se pravidla trochu rozvolnila a na veřejnosti už nošení roušek není povinné. U nás v práci momentálně roušku skoro nikdo nenosí, takže si roušku beru, jen když jdu nakoupit do obchodu nebo při návštěvě lékaře. Rouška je ještě povinná v dopravních prostředcích (vlaky, autobusy a MHD). Myslím si, že to nebude dlouho trvat a nošení roušek bude pouze dobrovolné. Už aby to bylo!

Zpátky do školy

10. června 2020

Škola

Kvůli koronaviru byly školy zavřené téměř dva měsíce. V pondělí byla Anička zase zpátky ve škole a říkala, že se docela těšila. Tento týden mají vyučování od pondělí do čtvrtka - každý den vždy čtyři vyučovací hodiny a v pátek mají volno. Taky se už otevřela ZUŠ v Holicích a Anička zase začala chodit na tancování, kytaru a výtvarku. Školy si ale děti moc neužijí, protože za necelé tři týdny začínají letní prázdniny. Myslím si, že Anička na tento školní rok jen tak nezapomene.

Harry Potter - přečteno

8. června 2020

Harry Potter

Za necelé dva měsíce se mi podařilo přečíst všech osm knih Harryho Pottera. První knihy jsem si pamatoval (i díky filmům), ale poslední knihy byly pro mě skoro jako nové. Osmá kniha byla psaná jako divadelní hra a oproti ostatním knihám byla dost slabá - moc nedoporučuji. Teď si již mohu zajít do knihovny vypůjčit nové knihy a zažít nová čtenářská dobrodružství :-).

Narozeninové předsevzetí

1. června 2020

Budík

Dnes mám narozeniny, tak jsem si řekl, že to musím nějak stylově oslavit. V práci jsem dal kolegům chlebíčky a sobě jsem si naordinoval jedno zvláštní předsevzetí. Každý den si budu zapisovat, v kolik hodin se mi podařilo vstát a budu to uveřejňovat na těchto stránkách. Mám totiž se vstáváním dlouhodobé problémy, tak doufám, že mi to trochu pomůže. Tabulku s ranním vstáváním najdete v sekci Různé - Vstávání. Tabulku budu vyplňovat poctivě celý červen a pak se uvidí, jestli budu pokračovat i v následujících měsících. Držte mi palce a moc se nesmějte, pokud vstanu pozdě :-).

DVD vypalovačka

30. května 2020

DVD vypalovačka

Nedávno jsem posílal poštou mému kamarádovi z Vysočiny instalační DVD disk s Windows 7. Bohužel pošta nezklamala a disk mu přišel poškozený. "No nic", řekl jsem si, pošlu mu to ještě jednou a lépe to zabalím. Sedl jsem si k počítači a chtěl jsem mu na DVD vypálit image Windows 7. Nějak mi to nešlo a až po chvíli jsem zjistil, že nemám v systému dostupnou DVD vypalovačku. Myslel jsem, že mi vypalovačka "umřela", tak jsem ji vyměnil za jinou. Ta taky nefungovala, ale dalo se z ní normálně nabootovat, takže vypalovačka byla v pořádku.

Nakonec jsem zjistil, že je problém v registrech. Na netu jsem vyhledal návod, co v registrech opravit a pomocí editoru registru jsem to dal do pořádku a už to frčí! Z toho vyplývá, že se člověk stále učí :-).

Med

28. května 2020

Med

Med je včelí produkt, který je zdravý, chutný a pokud je dobře uskladněný, tak vydrží i několik let. Já mám med poměrně rád, sladím si s ním čaj nebo si ho mažu na chleba s máslem. Tři moji kamarádi jsou včelaři, takže o přísun medu mám postaráno. Minulý rok jsem ale zaváhal, neudělal jsem si dostatečnou zásobu medu na zimu a med mi došel. Nikdo z kamarádů včelařů už med neměl, takže jsem byl nucený sladit si čaj tři měsíce cukrem - no hrůza! :-)

Minulý víkend ale můj kamarád Slávek (pracuje se mnou ve firmě) už vytáčel první jarní med a včera jsem si od něho koupil dvě sklenice medu. Zásoby si zatím dělat nebudu, ty si udělám až na podzim. Snad to tentokrát dobře naplánuju a nebudu mít několikaměsíční výpadek medu.

Carcassonne

25. května 2020

Carcassonne

Carcassonne je název klasické stolní deskové hry, která v roce 2001 dostala německé ocenění "Spiel des Jahres" (hra roku). Tato desková hra byla první z her, kterou jsem si před více než 16 lety pořídil. Ze začátku jsme ji hrávali často a byly to hezké chvilky. Pak se na nI trochu zapomnělo, ale včera jsem si ji po dlouhých letech zase zahrál, tentokrát s Aničkou. Moc se nám líbila a myslím, že si dokoupím ještě nějaká rozšíření. Tato hra má celkem devět rozšíření, ale kamarád mi doporučil koupit hlavně první dvě (hostince a katedrály, kupci a stavitelé), ostatní prý za to nestojí. Budu se tedy držet jeho doporučení a věřím, že budeme spokojeni :-).

Windows Movie Maker

16. května 2020

Windows Movie Maker

Windows Movie Maker je další program na střih videa, který jsem nedávno vyzkoušel. Tento program vyvíjela firma Microsoft a dávala ho ke svým Windows zcela zdarma. V roce 2012 ukončila jeho vývoj, ale umožnila, aby i nadále fungoval na všech verzích operačního systému Windows (XP, Vista, 7, 8 a 10). Na to, že je program zcela zdarma, tak umí poměrně dost věcí a jednoduše se ovládá. Má i české prostředí, takže další výhoda. Já jsem si s programem chvíli hrál a vytvořil jsem krátké video - Štípání a skládání dříví.

Adobe Premiere Elements 2020

12. května 2020

Adobe

Adobe Premiere Elements 2020 je program na úpravu videa, který teď testuji. Před týdnem jsem si stáhl jeho třicetidenní zkušební verzi a teď se v něm učím pracovat. Zkoušel jsem i jiné programy, ale ty mi moc nevyhovovaly. Programy, které jsou zadarmo, nestojí za nic a profesionální programy jsou poměrně složité a dost drahé. Takže zatím Adobe Premiere Elements 2020 je můj favorit. Stojí rozumné peníze (2 500 Kč) a je v češtině (ne, že bych anglické verzi nerozuměl, ale česky umím přeci jen lépe... ). Až si koncem tohoto roku pořídím nový počítač, tak si chci koupit nějaký solidní program na úpravu videa. Proto jsem se již nyní pustil do jejich testování.

Návrat ztracených dcer

10. května 2020

Návrat

Před dvěma měsíci odcestovaly Anička a Nasťa do Francie, aby navštívily jejich sestřenici Káťu a její rodinu. Původní plán byl takový, že tam budou týden a pak se vrátí zpět. Kvůli koronaviru, kdy se uzavřely hranice, tam místo týdne strávily celé dva měsíce. Dnes se ale šťastně vrátily domů do Čech. Neměly se tam ale špatně. Společně dělali výlety do okolí a doma se taky všichni zabavili. Aby měly za co žít, tak jsme jim občas poslali na účet nějaké peníze. Já jsem Aničce vždy každé pondělí skenoval školní učebnice, aby mohla dělat úkoly do školy. Všichni ale máme radost, že jsou holky zase doma. Jak se říká "Všude dobře doma nejlépe" :-).

Střih videa

5. května 2020

Střih videa

Od roku 2003, kdy jsem si koupil svůj první digitální fotoaparát, se zabývám digitální fotografií. Fotoaparát uměl točit i videa v nízkém rozlišení (320 x 240 px), ale moc jsem toho nevyužíval. Obrat nastal v roce 2008, kdy se narodila Anička, a kdy jsem si pořídil digitální videokameru Panasonic NV - GS500. Tato videokamera nahrávala video na miniDV kazety. Na jednu kazetu se vešlo 60 min záznamu a celkově jsem natočil 29 kazet. Teď momentálně točím video na mobilní telefon (ve full HD = 1920 x 1080 px), tak jako asi většina lidí, a stačí to.

Video jsem ale nikdy nestříhal, neměl jsem na to čas ani odvahu. S fotografiemi je to jednoduché. Nafotím, roztřídím, upravím a je to, ale video, to je "vyšší dívčí" :-). Nicméně jsem si řekl, že je čas naučit se pracovat v nějakém programu na střih videa a zpracovat natočená videa. Taky začnu víc točit, protože to má něco do sebe. Do konce roku si hodlám koupit nový stolní počítač a na tom se bude stříhat video jedna báseň. Zabere to sice spoustu času, ale bude to radost. Musím si přece nějak zdůvodnit, proč si pořizuji nový počítač, ne? :-).

WhatsApp

30. dubna 2020

WhatsApp

Asi všichni, kdo používají chytrý telefon, vědí, že WhatsApp je mobilní aplikace pro výměnu zpráv a multimediálních souborů mezi vlastníky chytrých telefonů. Kromě textových zpráv si uživatelé mohou posílat obrázky, videosoubory, audiosoubory a polohu na mapě. Přes WhatsApp lze normálně telefonovat a fungují i videohovory. Abyste mohli WhatsApp používat, stačí vám chytrý telefon, aplikace (zdarma) a internet (data nebo WiFi).

Dříve jsme doma používali na počítači a notebooku komunikační program Skype, ale teď výhradně používáme WhatsApp. Moje sestra, která je v Americe, si přes WhatsApp skoro každý den volá s mamkou a mají to zdarma. Je to užitečná aplikace a ten, kdo ji nemá, jako by nebyl :-).

Harry Potter

28. dubna 2020

Harry Potter

Protože knihovna ve Vysokém Mýtě byla dlouhodobě uzavřena kvůli koronaviru, sáhl jsem do své knihovny a vytáhl sedm knih Harryho Pottera od J.K. Rowlingové. Ve skutečnosti je vydaných knih osm, ale ta osmá byla vydána až v roce 2016, Rowlingová ji nenapsala sama a kniha je psaná jako scénář. Tuto osmou knihu si ale kupovat nebudu, ale stáhnu si ji z netu a přečtu si ji na své elektronické čtečce knih Kindle.

Momentálně mám přečteny první čtyři díly a musím říct, že se to čte hezky. Samozřejmě, že každý asi zná filmy, které byly podle knih natočeny, ale kniha je kniha, o tom žádná :-). Až dočtu všechny díly Harryho Pottera, tak snad už bude knihovna fungovat normálně a budu si moci půjčit zase nějaké nové knihy.

Moje počítačové periférie

9. dubna 2020

Skener

Stolní počítač, to není jen skříň a v ní všechny nezbytné komponenty (procesor, základní deska, operační paměť, grafická karta, disk, zdroj atd.), ale i ostatní PC doplňky, jako je monitor, klávesnice a myš :-). Já bych si však nedovedl představit práci na počítači bez dalších periférií. Hodně využívám skener Canon 4400F a laserovou tiskárnu Canon i-SENSYS.

Od té doby, co je Anička "uvězněna" ve Francii, tak jí pravidelně skenuji stránky z učebnic, aby mohla vypracovávat domácí úkoly. Jinak skener mám již 13 let a za tu dobu jsem toho na něm naskenoval kvanta. Novou tiskárnu mám cca rok a využívám ji o něco méně než skener, ale občas se hodí něco si vytisknout. Používal jsem i webkameru, ale dal jsem ji do šuplíku, protože Skype už nepoužívám a jiné uplatnění jsem pro ni nenašel.

Half-Life: Alyx

8. dubna 2020

Half-Life: Alyx

Half-Life: Alyx je další počítačová hra ze série Half-Life. Na rozdíl od předchozích dílů je tato hra určena výhradně pro hraní ve virtuální realitě (VR). Ke hraní je potřeba mít speciální výbavu, tzv. virtuální brýle. Firma Valve, která tuto hru vytvořila, vyvinula speciální virtuální set Valve index, který šel hodně na dračku a momentálně je vyprodaný.

Ohlasy na tuto hru pro virtuální realitu jsou velmi dobré a podle všech jde zatím o nejlepší hru pro VR. Kamarád tuto hru taky hrál a říkal, že je to prostě bomba :-). Až se někdy podívám za kamarádem do Brna, tak si ji taky zkusím zahrát.

Vyprávěj

6. dubna 2020

Vyprávěj

"Vyprávěj" je název velmi úspěšného českého televizního seriálu. První série byla natočena v roce 2009 a poslední v roce 2013. Seriál má celkem pět sérií plus "Osudy" a dohromady bylo natočeno 116 epizod (dílů). Každá epizoda trvá 50 minut, to je celkově 116 x 50 = 5.800 min = 97 hodin = cca 4 dny a to už je pořádná porce ke sledování:-). Mně to trvalo asi 3 měsíce, než jsem celý seriál zkoukl doma na počítači.

Děj seriálu se odehrává v Československu (později v Česku) a je zasazen do skutečných historických událostí, které ovlivňují příběhy jednotlivých postav. Mně se seriál dost líbil a určitě ho všem doporučuji.

Home office

3. dubna 2020

Home office

Home office, neboli práce z domu, to je teď v době koronavirové hodně aktuální téma. Dokonce i já jsem si v práci vzal po 15 letech několik dní home office. Myslel jsem si, jaká to nebude výhra, ale nakonec jsem zjistil, že se mi v práci pracuje daleko lépe než doma :-). Taky nemám VPN (virtuální soukromá síť), abych se připojil do firemní sítě. Pokud tedy potřebuji nějaké dokumenty, které jsem si nevzal domů, tak mám zkrátka smůlu. Proto jsem dnes šel do práce, i když jsem měl schválený home office. Byl jsem v kanceláři sám a stihl jsem toho opravdu hodně. Uvidím, jak příští týden, ale asi to vidím půl týdne v práci a půl týdne doma.

Half-Life 2

3. dubna 2020

HL2

Half-Life 2 je velmi úspěšná počítačová hra z roku 2004 (trochu střílečka, občas logické úkoly atd.). Byla teď na Steamu (digitální distribuce her) ke hraní zdarma do konce března, tak jsem si ji nainstaloval a zahrál. Už jsem ji v minulosti hrál asi dvakrát, ale nikdy jsem ji nedohrál až do konce. Myslel jsem, že to napotřetí klapne. Nicméně těsně před koncem hry jsem se zasekl a nevěděl jsem, jak se vypořádat s roboty. No a pak se přehoupl březen do dubna, takže jsem měl po hraní. Celkově jsem hru hrál cca 19 hodin (samozřejmě ne v kuse :-)), ale nelituji. Dostal jsem se tentokrát hodně daleko, mnohem dál než v minulosti, a bylo to dobré gamesení. A kdo ví, třeba si hru za pár let zahraju znovu a pak už to konečně klapne :-).

Koronavirus - uvězněny ve Francii

23. března 2020

Covid-19

A je to tady! Česká republika má první úmrtí na nemoc Covid-19. Nakažených je momentálně 1 236 a uzdravených 7. Nemyslím si, že to u nás nakonec bude jako v Itálii, kde denně umírá na toto onemocnění cca 500 až 700 lidí. Uvidíme.

Jak jsem již psal dříve, Anička s Nasťou odletěly před necelými 14 dny do Francie, navštívit svou sestřenici a její rodinu. Měly pobyt naplánovaný na týden, ale protože Česká republika mezitím uzavřela své hranice, tak jim zrušili všechny lety zpět do Prahy. Holky přemýšlely, co podniknou, jestli si najdou nějakou alternativní cestu zpět do Čech, nebo jestli u sestřenice zůstanou, než to celé přejde. Nakonec se rozhodly, že u sestřenice zůstanou, protože jim tam nic nechybí. Jsou blízko moře, mají hezké počasí, dobré jídlo, tak jim o nic nejde. Jen jim občas musím poslat na účet nějaké peníze, aby měly za co žít :-).

Koronavirus - roušky

18. března 2020

Covid-19

A je to tady! Od dnešní půlnoci vláda nařídila nosit mimo domov povinně roušku. Toto opatření se vztahuje i na firemní prostory, takže zítra budu mít v práci roušku. Všichni víme, že roušky v lékárnách zatím nejsou, takže babička pro nás nějaké roušky ušila. Vláda taky rozhodla, že mohou být otevřené galanterie, aby si lidé mohli nakoupit věci na výrobu vlastních roušek. Nicméně mají být prý roušky brzy k dispozici, tak uvidíme.

Další nařízení vlády je takové, že mezi 10. až 12. hodinou mohou v obchodech nakupovat pouze senioři, kterým je nad 65 let. To má chránit seniory před nákazou. Ostatní lidé si mají nakoupit jindy. Abyste viděli, jak budu zítra vypadat v práci s rouškou, tak jsem se vyfotografoval :-). Ještě statistika: 522 nakažených, 3 uzdravení.

Koronavirus - karanténa

17. března 2020

Covid-19

A je to tady! Předevčírem naše vláda vyhlásila kvůli epidemii koronaviru Covid-19 celorepublikovou karanténu. Opatření platí na osm dní, tj. do 24.3.2020. V praxi to znamená, že lidé mohou chodit do práce, na nákup, k lékaři, jinak se však musí zdržovat doma. Například v Praze nesmějí cestující jezdit v MHD bez roušky. Taky se zavřely hranice s rizikovými zeměmi a zrušily se mezinárodní spoje (vlaky, autobusy a letadla).

U nás v práci se toto nařízení projevilo tak, že půlka firmy má home office (práci z domu). Včera taky všem zaměstnancům po příchodu do firmy měřili teplotu. V jídelně jíme na etapy, příbor, polévku a čaj dostáváme přímo od kuchařek a u stolu nesedíme vedle sebe, ale ob jedno místo, abychom zachovali "bezpečnou vzdálenost". Ještě pro informaci: momentálně je v Česku 396 lidí nakažených a 3 jsou uzdravení.

Koronavirus zavírá školy

10. března 2020

Covid-19

A je to tady! Koronavirus Covid-19 je už v České republice, momentálně je zde 58 nakažených a každý den se číslo zvyšuje. Aby se zabránilo epidemii (jako v Itálii, která je již celá v karanténě), vydala dnes vláda nařízení, že se od zítřka až do odvolání uzavírají základní, střední a vysoké školy. Mateřské školy jsou zatím otevřeny. Dále se zakazují kulturní, sportovní a další akce na kterých by bylo více než 100 lidí. Tato opatření jsou poměrně drastická, tak uvidíme, jestli to přinese kýžené ovoce.

Anička zítra letí se svou sestrou Nasťou do Francie navštívit jejich sestřenici Káťu a její rodinu. Budou tam cca týden. Měly to naplánované už dříve a tím, že budou zavřené školy, nepřijde Anička o výuku a nebude tak muset dohánět učivo, které by za normálních okolností zameškala. Jak se říká "Všechno zlé je pro něco dobré" :-).

Regionální muzeum

9. března 2020

Regionální muzeum

Ve Vysokém Mýtě pracuji již 15 let, ale ještě jsem nenavštívil zdejší Regionální muzeum. Proto jsme včera s Aničkou a babičkou vyrazili do Vysokého Mýta, abychom muzeum navštívili. V současné době je v muzeu vystavena expozice "Barevný svět", která ukazuje sílu i vliv barev na dění v přírodě i na lidi. Dále byly v muzeu vystaveny historické zbraně a historická hasičská technika. Byla zde zdokumentována historie zdejšího Sokola a doba, kdy ve Vysokém Mýtě byly umístěny sovětské vojenské jednotky. Ve Vysokém Mýtě a okolí žilo mezi roky 1968 až 1990 cca 20 tisíc sovětských vojáků, proto se Vysokému Mýtu říkalo "Ivanovo město" :-).

V muzeu se nám líbilo, a abychom výlet pěkně zakončili, zašli jsme do kavárny Smé Café, kde jsme si dali kafe (Anička čaj) a k tomu výborný zákusek.

Egypťan Sinuhet

29. února 2020

Kniha Egypťan Sinuhet

Letošní rok 2020 je přestupní, to znamená, že únor má 29 dní. No a při té příležitosti tu mám na 29. února jeden literární příspěvek. Článek bude pojednávat o kultovní knize Egypťan Sinuhet, kterou napsal finský spisovatel Mika Waltari. Můj spolužák z vysoké školy prohlásil, že kdo nečetl Sinuheta, ten by neměl dostat občanku. Je to samozřejmě nadsázka, ale kdo knihu četl, tak se asi teď směje pod vousy :-).

Jde o historický román a děj je zasazen do starověkého Egypta. Hlavní postava je egyptský lékař jménem Sinuhet a kniha mapuje jeho život od dětství až po jeho stáří. Příběh je rozdělen do patnácti knih (kapitol) a celá kniha má cca 830 stránek. Chvilku to tedy dá, než se člověk prokouše všemi stránkami, ale stojí to určitě za to a všem knihu vřele doporučuji. Já jsem knihu sice už dříve četl, ale nebylo na škodu si ji zase přečíst znovu, protože jsem si z ní už skoro nic nepamatoval :-). Takže pokud nevíte, jakou knihu si přečíst, zajděte do knihovny a půjčte si Egypťana Sinuheta, nebudete zklamáni.

Koronavirus Covid-19

28. února 2020

Covid-19

Poslední dobou se ve sdělovacích prostředcích stále mluví o novém typu koronaviru Covid-19. Je to virové onemocnění, jehož ohnisko je v Číně, ale nakažení se vyskytují prakticky na všech kontinentech. V Česku zatím není potvrzený žádný případ tohoto onemocnění, ale je jen otázkou času, kdy se u nás objeví. Covid-19 je vysoce nakažlivý, a proto se tak rychle šíří světem. Jeho příznaky jsou horečky a respirační onemocnění. Je to taková "horší chřipka". Inkubační doba je týden až 14 dní a i během této doby může člověk nemoc přenášet.

Jak jsem psal, tak v Česku zatím toto onemocnění není potvrzené, ale lidé už podléhají panice a skupují v obchodech trvanlivé potraviny, jako jsou konzervy, těstoviny a rýže. Já jsem byl dnes v Tescu pro rýži a narazil jsem jen na prázdný regál. No, jsem zvědavý, jak to nakonec všechno dopadne.

Nová postel

27. února 2020

postel

Tento týden se mi spí tak dobře, jako už dlouho ne. Asi je to tím, že mám novou postel (1, 2), kterou jsem si minulý týden pořídil. Koupil jsem si i kvalitní matraci - když už, tak už. Moje původní postel, která je starší než já, bude rozřezána a spálena v kamnech.

Postel jsem si koupil ve Vysokém Mýtě v Hobby nábytku. Paní prodavačka byla velmi ochotná a snaživá, takže slovo dalo slovo a za tři týdny od objednání mi postel přivezli. Postel byla v demontu, ale za tři hodiny jsme ji s babičkou složili. Teď se mi pane bude spát, jako když mě do vody hodí, až na to ranní vstávání :-(.

Trh knih

18. února 2020

Trh knih

Před nějakým časem mě můj kamarád Honza upozornil na zajímavý portál www.trhknih.cz. Jedná se v podstatě o internetový antikvariát. Je zde možné nakupovat a prodávat knihy, které vyšly pouze na území ČR nebo Československa. Dříve, než začnete nakupovat nebo prodávat knihy, je potřeba se zaregistrovat. To zahrnuje ověření e-mailové adresy, telefonu a případně i poštovní adresy. Při prodeji knih si portál účtuje 15% provizi z prodejní ceny knihy, což mi přijde rozumné. Já jsem nakoukl do mé knihovničky a dal jsem do prodeje asi šest knih. Zatím jsem prodal jednu, ale třeba časem prodám i další.

Nejvýkonnější procesor současnosti

8. února 2020

Procesor

Včera firma AMD uvedla na trh nejvýkonnější procesor současnosti a to AMD RYZEN ThreadRipper 3990X (1, 2). Tento procesor obsahuje neuvěřitelných 64 jader / 128 vláken a jeho výkon je přímo ďábelský. V porovnání s mým čtyřjádrovým procesorem z roku 2011 je asi 40 krát výkonnější :-). Jeho cena je cca 100 tisíc korun, takže není pro každého.

Konkurenční firma Intel z tohoto procesoru (a i ze všech dalších procesorů AMD) musí mít neklidné spaní, protože sama má na trhu podstatně horší a dražší procesory a v dohledné době se to jen tak nezmění. Je neuvěřitelné, kam to firma AMD během tří let dotáhla, a naopak, jak trestuhodně Intel zaspal.

Návštěva v Bezděkově

5. února 2020

Znak Bezděkova

Bezděkov je malá obec v okrese Pardubice, která má kolem 318 obyvatel. V této obci bydlí můj kamarád Honza se svou rodinou, kterého jsem minulou neděli navštívil. Honza je taky dvorní korektor mých webových stránek, takže díky němu jsou mé články bez gramatických chyb a bez překlepů.

Honza mi ukázal svůj baráček a provedl mě od půdy až po sklep. Byla to příjemná návštěva s buchtou, čajem a Birellem :-). Než jsem odjel, udělal Honza jednu dokumentační fotografii se mnou a jeho mladší dcerou Liduškou.

Pololetní vysvědčení

31. ledna 2020

Vysvědčení

Včera dostávaly děti pololetní vysvědčení a dnes si užívají zaslouženého volna. Anička dostala své první vysvědčení v nové základní škole Doktora Emila Holuba v Holicích a to vysvědčení bylo parádní. Jenom jedna dvojka z češtiny, jinak samé jedničky. Já vím, že dobré známky nejsou pro život to nejdůležitější, ale o něčem to svědčí. Aničce se ve škole v Holicích líbí a to je dobře. Ať nasaje co nejvíce informací, dokud je mladá a dokud jí to jde. Až bude starší, tak jí učení nepůjde tak snadno, vím to z vlastní zkušenosti. Kupříkladu já se teď už nenaučím skoro nic nového. Nemám skoro žádného "pamatováka" a vše co se naučím, za chvíli zapomenu. Zase to má výhodu v tom, že když si přečtu nějakou knihu, tak za pár let si z ní nic nepamatuju a můžu ji číst znovu :-).

Četba v lednu

30. ledna 2020

Kniha

Jak jsem již psal v jednom z minulých článků Knihovna, tak zhruba před měsícem jsem se zaregistroval do Městské knihovny ve Vysokém Mýtě. Můj cíl byl přečíst každý měsíc alespoň jednu knihu. Za leden jsem cíl splnil, ba přímo překročil. Podařilo se mi totiž přečíst celkem tři knihy. Je pravda, že to byly moc pěkné knihy, které měly dobrý děj a spád, takže se četly samy. Jestli to takhle půjde dál, mohl bych za tento rok přečíst okolo třiceti knih a to by byl dobrý výkon :-). Nebudu ale předbíhat a uvidíme na konci roku, kdy uvedu seznam všech přečtených knih i s mým hodnocením.

Letenka do Ameriky

22. ledna 2020

Letadlo

Dnes si babička koupila zpáteční letenku do Ameriky, konkrétně do města Miami na Floridě. Navštíví tam moji sestru Irenku a to od konce dubna do konce května (celkem 4 týdny). Irenka sice bydlí ve městě Naples (asi 160 km západně od Miami), ale v Miami je nejbližší mezinárodní letiště od Naples, kam se dá z Prahy doletět pouze s jedním přestupem. Babička bude přestupovat v Londýně, ale už to zná, už letěla přes Londýn do Ameriky dvakrát.

Letenku jsme vybírali pomocí dvou portálů a to www.pelikan.cz a www.letenky.kralovna.cz. Chvilku nám trvalo, než jsme se "prokousali" nabídkami letenek, protože jich bylo opravdu hodně. Cena letenky taky záleží i na tom, jaký den v týdnu se letí a kdy se letenka koupí. Nakonec se nám podařilo koupit letenku za dobrý peníz a s rozumnou délkou letů (ne moc dlouhé čekání na přestupu).

Dvanácté narozeniny

17. ledna 2020

Dort

Včera měla Anička dvanácté narozeniny. Oslava ale včera nebyla, protože byl čtvrtek, a to má Anička tancování až do 20:00. Nicméně dnes to oslavíme u nás a na sobotu má Anička pozvané kamarádky k sobě domů. Od babičky dostane čokoládový dort a nějaké peníze do kasičky a ode mě chytrý náramek Xiaomi Mi Band 4 a k tomu čtyři vyměnitelné barevné náramky, které si Anička vybrala. Pokud čtete pravidelně můj deník, tak vám asi neuniklo, že jsem chtěl Aničce původně koupit chytré hodinky. Anička si to ale pak rozmyslela a vybrala si chytrý náramek. Říkala, že se na něj už moc těší a že se jí o něm dokonce zdálo :-). Takže "Vše nejlepší k narozeninám Aničko!".

Konec Windows 7

14. ledna 2020

Windows 7

A je to tady! Před deseti lety se na trhu objevil operační systém Windows 7. Dnešním dnem končí jeho oficiální technická podpora ze strany Microsoftu. Ale nebojte se, počítače s Windows 7 budou fungovat i nadále, jen Microsoft nebude pro tento operační systém vydávat bezpečnostní záplaty. Já mám doma i v práci taky Windows 7 a zatím jsem v klidu. Dokud mi budou fungovat všechny programy a půjde mi internetové bankovnictví, tak na Windows 10 přecházet nebudu. No, a až to bude nutné, koupím si rovnou nový počítač a tam už Windows 10 nainstaluju. Ale to si ještě tak dva roky počkám.

Chytré hodinky

12. ledna 2020

Hodinky

Poslední dobou jsou mezi lidmi populární chytré hodinky a fitness náramky. I babička dostala letos od Ježíška chytré hodinky a to Xiaomi Amazfit Bip. Tyto hodinky toho umí poměrně hodně, ale babička je používá hlavně na sledování času a počtu ušlých kroků (kilometrů). Hodinky jsou na baterii a vydrží v provozu až 45 dní, což je paráda.

I Anička by chtěla chytré hodinky, ale jiné, než mají děti ve třídě. Ty mají většinou fitness náramky, ale Aničce se víc líbí hezké kulaté hodinky. Na internetu si vybrala typ Armodd Candywatch Crystal. 16. ledna bude mít Anička narozeniny (12 let), tak jí hodinky koupím jako dárek. Doufám, že s nimi bude spokojená a že jí chvíli vydrží.

Rýmička

9. ledna 2020

Rýmička

Dnes mě v práci dostihla nejzákeřnější mužská nemoc a to "rýmička" :-). Naštěstí jsem si s sebou vzal dostatečné množství papírových kapesníků, protože už včera večer jsem cítil, že na mě něco leze. Už si ani nepamatuji, kdy jsem měl rýmičku naposledy. Po práci si dojdu do lékárny pro šumivý vitamín C a doma budu pít horké čaje s citrónem a medem.

Pokud medicína zabere, odezní mi rýmička za sedm dní, jinak bude trvat celý týden :-). No, kdyby všechny nemoci trvaly jenom týden, tak by to bylo dobrý...

Tříkrálová sbírka

5. ledna 2020

Tříkrálová sbírka

Již dvacet let se u nás v ČR pořádá tzv. Tříkrálová sbírka. Je to dobročinná sbírka, kterou pořádá Charita ČR. Koledníci Charity (většinou děti) jsou převlečeni do kostýmů Tří králů (Kašpar, Melichar a Baltazar) a vybírají finanční příspěvky do úředně zapečetěné kasičky. Koledníci chodí od domu k domu, zpívají známou písničku o Třech králích a dávají dárcům drobné pozornosti - cukříky a kalendáříky. Pokud dárci chtějí, tak jim koledníci na futra dveří napíší křídou "K + M + B + 2020". To znamená "Kristus požehnej tomuto domu po celý rok 2020". Každá skupina koledníků má svého vedoucího (většinou dospělého), který je vybaven průkazem.

Letos se Anička poprvé zúčastnila Tříkrálové sbírky v Holicích. Byla převlečena za Kašpara a moc se jí to líbilo. Přinesla si domů plno sladkostí, jen byla dost zmrzlá. Říkala ale, že příští rok půjde zase.

Knihovna

3. ledna 2020

Kniha

Dnes jsem se opět zaregistroval do knihovny ve Vysokém Mýtě. Dlouhé tři roky jsem tam nebyl, ale ještě mě z databáze nevymazali :-). Za roční členství jsem zaplatil 120 Kč, což je podle mě velmi slušná cena.

Rovnou jsem si půjčil jednu knihu a už se těším, až si ji přečtu. Na konci roku uveřejním seznam knih, které jsem přečetl za celý rok - ať již ve formě tištěné knihy nebo e-knihy na mé elektronické čtečce Kindle. Myslím si, že do konce tohoto roku bych mohl přečíst zhruba 12 knih, každý měsíc jednu. Byly doby, kdy jsem přečetl i osm knih za měsíc, ale to byla spíš výjimka. Teď to nebudu přehánět a v klidu si vychutnám každou knihu. Z vlastní zkušenosti vím, že máloco se vyrovná pěkné knize.

Nový rok 2020

1. ledna 2020

Nový rok 2020

A máme tu zase nový rok, tentokrát rok 2020. Uvidíme, co nám přinese, ale jedno vím jistě - dne 14.1.2020 skončí podpora operačního systému Windows 7. Tento operační systém využívám jak doma, tak v práci. Budu tedy muset někdy přejít na Windows 10, ale vůbec se mi do toho nechce. No, uvidíme, ještě je čas :-).

Co se týká osobních vyhlídek na rok 2020, tak bych chtěl pokračovat ve šlapání na rotopedu. Zatím mě to stále baví, i když jsem zatím neshodil ani deko (a to šlapu už 3 měsíce!). Od Ježíška jsem dostal permanentku do bazénu. Budu tedy jednou v týdnu chodit plavat do bazénu ve Vysokém Mýtě. Od 1.1.2020 mám v práci nového vedoucího. Je to jiný sekáč, ten se už nezakecá... , proto již žádné pozdní příchody do práce, ale pěkně od 7:00 do 13:00, tak jako moje sestřenice Dana :-).

Takže vše nejlepší do nového roku a ať se vám moje stránky líbí.

www.palaugari.cz