Petrovy stránky

Deník - rok 2015

Hospoda u Pytláka

17. prosince 2015

Pivko

Už 14 let se s mými dvěma kamarády pravidelně setkávám v hospodě U Pytláka ( foto 1, foto 2, foto 3 ). Scházíme se každý čtvrtek kolem 20:30.

Hospoda není velká a vlastní ji Fanda, můj spolužák ze základní školy. Naše tradiční menu je pivko a křupky nebo preclíky. Jediná nepříjemná věc je ta, že je to kuřácká hospoda a vždycky hrozně načichnu kouřem. Proto mám vyhrazené jedno oblečení, které nosím výhradně do hospody a které se mi během týdne větrá venku v přístřešku.

Zašátral jsem ve fotoarchivu a našel jsem tam naši společnou fotografii z hospůdky z ledna 2005.

Fotografie

28. srpna 2015

Fotografie

Miluju fotografie! Tak by se dal stručně popsat můj vztah k fotografiím. U sebe stále nosím malý kompaktní fotoaparát a fotím. Jsou to převážně dokumentační snímky, i když se občas pokusím i o nějaké umělecké foto.

Všechny fotografie mám v počítači setříděné podle data, takže mi slouží jako vzpomínková databanka. Čas od času si fotografie projdu a zavzpomínám si na hezké roky, které už vzal čas.

Spánek

26. srpna 2015

Spánek

Když člověk nemůže spát, stojí to za starou bačkoru. Zrovna tohle se teď děje mně. Už týden špatně usínám a ráno se brzy budím a už nezaberu. Někdy si dokonce musím vzít prášek na spaní, abych vůbec usnul.

Doufám, že to je jen dočasný stav a že si brzo pěkně pochrupkám. Vždyť co je sladší než pokojný spánek?

Windows 10 podruhé

20. srpna 2015

Windows 10

Jak jsem psal v minulém článku, nainstaloval jsem si včera na svůj PC nový operační systém Windows 10. Už je ale vše jinak a mám na PC zpět Windows 7.

Windows 10 nevypadal špatně, ale měl jsem tam problémy s jedním programem, který používám. Vrátil jsem se tedy zpět k bezproblémovým Windows 7, které bude Microsoft podporovat až do roku 2020.

Windows 10

19. srpna 2015

Windows 10

Dnes ráno jsem si do svého počítače nainstaloval nový operační systém Windows 10. Původně jsem měl operační systém Window 7, ale řekl jsem si, že je čas jít s dobou a zkusit něco nového :-). Jak se říká "Kdo seděl dál, už sedí opodál".

Nemyslím si, že nový operační systém bude nějak výrazně jiný než původní, ale proč ho nezkusit?

Spolujízda

18. srpna 2015

spolujizda

Nedávno nastoupil do naší firmy kolega Petr, který bydlí také na Horním Jelení jako já. Slovo dalo slovo a domluvili jsme se, že budeme jezdit spolu. Respektive já se nechávám vozit a Petrovi přispívám na benzín.

Ta úspora času a peněz je parádní. Já jen doufám, že Petr ve firmě vydrží dlouho a já se s ním mockrát svezu :-).

YouTube

14. července 2015

YouTube

YouTube je největší internetový server pro sdílení videosouborů, kde najdete úplně všechno. Anička si na tomto serveru pouští pohádky a Kouzelnou školku.

Nejsledovanější video na serveru YouTube je hudební videoklip "Gangnam Style" od jihokorejského rappera PSY, který má do dnešního dne přes 2,3 miliardy shlédnutí.

Navigace

9. července 2015

Navigace

Je to už 5 let, co jsem si pořídil automobilovou navigaci TomTom Go 750. V ceně byla zahrnuta aktualizace map na dva roky. Po této době jsem aktualizaci map neprováděl a nechal jsem to až na letošek, kdy jsem si pořídil roční aktualizaci map celé Evropy. Musel jsem si dokoupit paměťovou kartu, aby se mi mapa Evropy do navigace vešla. Ne že bych jezdil po Evropě, ale když už, tak už :-).

Je pravda, že s používáním navigace člověk zpohodlní, ale například do Prahy bych bez navigace nejel. Občas nás navigace potrápí a prožene nás zapadlými uličkami a skoro polními cestami, ale nestává se to moc často. A nejlepší hlášení navigace je bezesporu "Dojeli jste do cíle" :-).

Černá Hora

29. června 2015

Černá Hora

Dnes v 10:00 odletěla Anička na 14denní ozdravný pobyt k Jaderskému moři do Srbska a Černé Hory.

Na pobyt byla vybrána v rámci projektu zdravotní pojišťovny. Na starost je tam bude mít oddílová vedoucí, která má ve skupině 7 dětí včetně Aničky. Děti v oddílu jsou stejně staré jako Anička, tak mezi ně zapadne.

Snad se tam Aničce bude líbit a třeba za rok pojede znovu, kdo ví :-)

Hra o trůny

19. června 2015

Hra o trůny

Předevčírem jsem dokoukal pátou sérii americko-britského televizního seriálu Hra o trůny. Každá série má deset epizod a každá epizoda trvá asi hodinu. Mám tedy za sebou už 50 hodin seriálu, ve kterém děj letí jako vítr a kde není nouze o nečekané zvraty.

Šestá série bude prý uvedena začátkem roku 2016, takže se už teď těším na další pokračování.

Divadlo

18. června 2015

Divadlo

Už pár let u nás v Horním Jelení působí ochotnický spolek a má velký úspěch.

Nejprve spolek hrál osvědčené kousky z divadla Járy Cimrmana, ale teď již hraje z jiného soudku. Minulý pátek hrál komedii "Podhorský pension" a sehrál to parádně. Popřejme ochotnickému spolku vše nej a ať má stále plné hlediště diváků jako doposud.

Škola v přírodě

12. června 2015

Škola v přirodě

Minulý týden se Anička vrátila ze školy v přírodě. Byly v Adršpašských skalách, a jak Anička sama říkala, moc se jí tam líbilo.

Děti taky s sebou dostaly nadepsanou dopisní obálku se známkou, aby mohli napsat domů dopis. Já jsem taky od Aničky dostal dopis a byl krásný, no posuďte sami. Na prvňáka skvělý výkon, no ne? :-).

Uložto.cz

5. června 2015

Ulozto.cz

Pokud potřebuju stáhnout z internetu nějaký film, muziku nebo cokoli jiného, tak se nejprve podívám na www.ulozto.cz. Uložto.cz je datové úložiště, kde se dá najít skoro všechno. Poslední dobou z něho stahuju již pátou sérii seriálu Hra o trůny a jsem spokojený :-).

Rychlost stahování z Uložto.cz je omezena na 300 kB/s a taky nelze v jednom prohlížeči stahovat více souborů najednou. Pro rychlejší stahování by se musel koupit kredit a to si raději počkám. Pokud potřebuji stahovat více souborů najednou, tak si otevřu dva až tři různé prohlížeče a stahuju jak drak :-).

Na internetu je více českých datových úložišť, ale já zůstávám věrný Uložto.cz, protože tam většinou najdu to, co potřebuju.

Starokladrubský kůň

30. května 2015

Starokladrubský kůň

Víte, že má Česko chovatelský unikát? Jde o starokladrubského koně, jehož původ sahá až do roku 1492. Je to jediné plemeno koní vyšlechtěné speciálně pro ceremoniální účely panovníků. Dnes je velmi oblíbený jako výstavní kůň a také jako rodinný kůň. U nás se starokladrubský kůň chová ve dvou barvách - v bílé (bělouš) v Kladrubech nad Labem a v černé (vraník) ve Slatiňanech.

My jsme se nedávno byli podívat ve Slatiňanech, kde jsme zastihli stádo koní přímo na silnici. Taky jsme prošli přilehlý zámecký park a navštívili jsme místní hřebčín. Průvodkyně nám říkala, že všechny koně podstupují drezuru a pak se prodávají od 150 do 250 tis. korun za kus. A ty nejlepší z nejlepších se nechávají na chov.

Pokud někdy budete mít cestu kolem Slatiňan, určitě se zastavte v místním zámku, přilehlém parku a hřebčíně. Stojí to za to.

Učíme se anglicky

21. května 2015

Cizí jazyk

Jak jsem psal v minulém článku, znalost cizího jazyka je dnes skoro nutnost.

Moje dcera Anička chodí do první třídy a už mají angličtinu. Zatím se učí jen pár jednoduchých slovíček. A právě tato jednoduchá slovíčka se začala učit i babička. Babička se do toho pustila s vervou a už umí skoro všechna slovíčka, co se Anička bude učit v první a druhé třídě. Po mně teď babička chce, abych ji učil víc, aby byla schopná se dorozumět. Uvidíme, jak babičce to nadšení dlouho vydrží, ale zatím má dobrý tah na branku :-).

Škoda Superb III

19. května 2015

Škodovka

Aby těch Škodovek nebylo málo, tak vám v tomto článku představím novou Škodu Superb III. Oproti staršímu modelu se vnější rozměry moc nezměnily. Tak jako všechny Škodovky v nové řadě, tak i nový Superb III má ostřejší rysy (viz animace). I tento model nové Škodovky jsem zařadil do přehledné tabulky.

Cena nového Superbu III se ale pohybuje úplně někde jinde než třeba cena Fabie či Rapidu a může se mi o něm jen zdát :-).

Cizí jazyky

16. května 2015

Cizí jazyk

Dnešní doba je taková, že pokud chce mít člověk nějakou slušnou práci, musí kromě práce na počítači umět alespoň jeden cizí jazyk. Nejrozšířenější cizí jazyk je bezesporu angličtina, i když znalost každého cizího jazyka se počítá.

Já jsem se na své životní pouti setkal s následujícími cizími jazyky:

  1. Ruština - učil jsem se ji od páté třídy základní školy a pak rok na střední škole. Ve firmě jsem si ji oprášil na jazykových kurzech. Rozumím celkem obstojně, azbuku umím, s mluvením to je ale horší.
  2. Němčina - učil jsem se 4 roky na střední škole, pak dva na vysoké. Mám z ní zkoušku, ale už jsem všechno dávno zapomněl.
  3. Angličtina - učil jsem se na vysoké škole a navštívil několik kurzů, včetně firemních. Mám z ní zkoušku, ale stále se mám co učit.
  4. Španělština - několik kurzů na vysoké škole a pak kurz života se španělskou přítelkyní (to mi dalo ze všeho nejvíc :-)).

Takhle se zdá, kolik umím jazyků, ale skutek utek. Když je třeba, tak jsem rád, že se domluvím nebo si něco přečtu, ale žádná velká hitparáda to není. Když člověk jazyk nepoužívá, tak ho hrozně rychle zapomene.

Pro výuku slovíček používám skvělý program mého kamaráda Honzy, který si můžete bezplatně stáhnout.

Škoda Fabia Combi III

12. května 2015

Škodovka

Škoda Mladá Boleslav a.s. již nějakou dobu prodává nový model Škody Fabie Combi III.. Oproti předchozímu modelu je nový model papírově širší (ale dělají to hlavně vystouplé kliky u dveří :-)). Tento nový model vypadá oproti druhé generaci sportovněji, jak je vidět z následující animace. I tento model nové Škodovky jsem zařadil do přehledné tabulky.

Nevím jak vám, ale mně se tento nový model Fabie Combi docela líbí. Mám však svého nového Rapida, se kterým jsem spokojen, takže po žádném novém autě nepokukuju.

Nový mobil

7. května 2015

Nový mobil

Protože mi můj původní chytrý telefon Samsung Galaxy S3 spadl na zem a rozbil se, byl jsem nucen pořídit si nového šmudlíka.

Při výběru nového telefonu jsem bral ohled na cenu a na možnost vložit do telefonu 2 SIM karty. Po několikahodinovém brouzdání po netu a po radě kamaráda Jardy jsem si za 4 tisíce pořídil telefon od čínského výrobce Xiaomi Redmi 2. Telefon splňuje mé požadavky (dá se z něho volat a psát SMS :-)), tak jsem spokojený. Jenom doufám, že mi nějakou dobu (pár let) vydrží.

Mega puzzle

5. května 2015

Mega puzzle

Loni dostala babička k narozeninám ohromné puzzle Hřmící stádo. Toto puzzle se skládalo z neuvěřitelných 13 224 dílků a jeho rozměry byly 3 m x 1,35 m.

Babičce trvalo celkem 67 dní, než toto puzzle složila. Říkala, že se jí o skládání dokonce i zdálo i nějaký čas potom, co puzzle složila :-). Puzzle už visí na zdi a vy si ho nyní můžete prohlédnout.

Vzkříšení stránek

27. dubna 2015

Vzkříšení stránek

Zhruba 4 měsíce jsem se kvůli zdravotním problémům nemohl věnovat svým webovým stránkám. Zrovna v tu dobu mi vypršela platnost domény www.palaugari.cz, takže stránky nebyly vůbec dostupné.

Už jsem ale zpět a opět se začnu věnovat svým stránkám naplno. Jen pro představu: v roce 2014 jsem publikoval 50 článků a to není rozhodně málo. Každý článek zabere tak hodinu, dvě, než se dá dohromady. Pak ho dám ještě na korekci mému kamarádovi Honzovi, kterému tímto děkuji.

Takže vzhůru do nového roku s optimismem a novou energií při tvorbě těchto webových stránek.

www.palaugari.cz