Petrovy stránky

Deník - rok 2021

Bilancování

31. prosince 2021

Váhy

Je Silvestr, poslední den v roce, proto mi dovolte malé bilancování mých stránek v roce 2021. Nebyl to úmysl, ale v tomto roce se mi podařilo uveřejnit stejný počet článků jako v roce 2020, tj. 84 (přibližně každý 4. den jeden). Oproti minulému roku jsem ale zveřejnil podstatně více fotografií a to přesně 253 fotografií z osmi výletů. Bylo to dáno tím, že jsme více cestovali, proto bylo co fotit a co zveřejňovat. Tři zveřejněná videa je takový lehký podprůměr. I v příštím roce budu psát, fotografovat a točit videa, tak se máte na co těšit :-).

Rotoped - zhodnocení

29. prosince 2021

Rotoped

V dřívějších článcích jsem se zmiňoval o tom, že pravidelně šlapu na rotopedu. Zkoušel jsem i běhání a jízdu na kole, ale nakonec jsem zůstal jen u rotopedu, protože mi nejvíce vyhovuje. A kolik jsem toho našlapal? V tomto roce jsem šlapal celkem 121 krát, ujel 1.860 km a spálil 48.400 kalorií. Pro někoho je to málo, pro někoho hodně, já jsem docela spokojený. Během roku jsem měl občasné výkyvy, kdy jsem třeba měsíc nešlapal, ale na druhou stranu jsem třeba celý červen šlapal každý den.

V roce 2022 bych chtěl ve šlapání na rotopedu určitě pokračovat. Pokusím se šlapat trochu pravidelněji, jak mi to jen čas a okolnosti dovolí. Jasně, že se mi občas nechce, ale pravidelný pohyb je potřeba. Navíc se po šlapání cítím vždy báječně a jsem rád, že jsem se překonal a udělal něco jak pro tělo, tak i pro duši :-).

Moje nová fotografie

23. prosince 2021

Portrét

Po dvanácti letech jsem si na úvodní stránce svých webovek změnil svoji profilovou fotografii - už bylo na čase :-). Fotografii jsem si nechal zhotovit u profesionální fotografky Nasti v domácích podmínkách s profi technikou. Technické provedení je myslím dobré, obsah je už poněkud horší, ale čas nezastavíš....

Původní fotografie, která byla na mých webovkách od počátku, je z roku 2006, takže fotografie od sebe dělí ohromných 15 let. Novou fotografii si dám i do práce do informačního systému. Ta moje současná z roku 2012 už nemá moc velkou vypovídající hodnotu :-).

Čokoláda

18. prosince 2021

Čokoláda

Lidé se dělí na dvě hlavní skupiny. Jedna má ráda mléčnou čokoládu a druhá hořkou čokoládu. Já jsem jednoznačným zastáncem té méně početné skupiny, která má ráda hořkou čokoládu.

V mojí práci dostáváme vždy koncem roku vánoční kolekci. Můžeme si vybrat, jakou čokoládu chceme. Já jsem až do letoška bral vždy mléčnou čokoládu, a to kvůli Aničce. Nicméně to poslední roky dopadalo tak, že čokoládové figurky nikdo nejedl. Proto jsem si letos objednal hořkou kolekci a musím říci, že je absolutně skvělá. Mléčnou kolekci už nikdy více! :-)

Přečtené knihy

17. prosince 2021

Kniha

Do konce roku zbývá 14 dní a proto zveřejňuji seznam přečtených knih za tento rok. Sice jsem jich přečetl o něco méně než v minulém roce, ale kvantita není vždy to hlavní kritérium :-). I v příštím roce hodlám číst knihy, protože dobrá kniha, to je balzám na duši.

.

Číslo Název knihy Autor Moje hodnocení
1 Černobílý svět Kathryn Stockett 90 %
2 Na západní frontě klid Erich Maria Remarque 85 %
3 Musaši Eidži Jošikawa 90 %
4 Divergence Veronica Roth 90 %
5 Bez dcerky neodejdu Betty Mahmoody & William Hoffer 95 %
6 Dítě zvané „To“ Dave Pelzer 95 %
7 Ztracený chlapec Dave Pelzer 85 %
8 Člověk jménem Dave Dave Pelzer 85 %
9 Ready player one – Hra začíná Ernest Cline 100 %
10 Labyrint: Útěk James Dashner 85 %
11 Smrtka Neal Shusterman 90 %
12 Nimbus Neal Shusterman 90 %
13 Zvon Neal Shusterman 90 %
14 Bez šance Neal Shusterman 90 %
15 Sucho Neal Shusterman 90 %
16 Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek 85 %
17 Žert Milan Kundera 80 %
18 Marťan Andy Weir 85 %
19 Hostitel Stephenie Meyer 80 %
20 Dívka s pomeranči Jostein Gaarder 80 %

Opět pokuta

8. prosince 2021

Padesátka

Nedávno jsem dostal již třetí pokutu za rychlou jízdu v obci. Tentokrát v městečku Dobruška, když jsem jel za kamarádem do Orlických hor. Mimochodem, v Dobrušce jsem v letech 1988-1992 studoval na Střední průmyslové škole elektrotechnické a to je již 30 let zpět. To už snad není ani pravda, jak je to dávno...

Ještě k té pokutě. Místo 50 km/h jsem jel 64 km/h. Stálo mě to 700 Kč, naštěstí bez trestných bodů. Mám holt moc silné a rychlé auto a je velmi lehké překročit předepsanou rychlost :-). Musím si na to ale dávat pozor, protože jsou to vyhozené peníze...

WhatsApp na počítači

1. prosince 2021

WhatsApp

Včera mi Anička ukázala parádní věc. Nainstalovala mi na můj počítač program WhatsApp na posílání zpráv, obrázků a videí. Tuto aplikaci má většina lidí nainstalovanou na svém smartrphonu. Já ji samozřejmě na iPhonu taky používám, ale vůbec jsem netušil, že existuje i program na počítač. Po nainstalování se program spáruje se smartphonem a od té doby je možné psát zprávy na počítači místo ťukání do mobilu.

Program WhatsApp jsem si nainstaloval i v práci a už ho vesele používám. Nechápu, jak jsem mohl bez něho vůbec žít :-).

Vánoční přání

30. listopadu 2021

Adventní přání

Již druhým rokem, vždy na začátku adventu, posílám svým nejbližším kamarádům vánoční přání. Tato přání mi každoročně v předstihu posílá nakladatelství umělců malujících ústy a nohama. Celý balík obsahuje 10 malovaných přání, 10 obálek, kalendář, samolepky s vánoční tematikou a cedulky na vánoční dárky. Za všechno zaplatím 400 Kč.

Největší práci mi dá vymyslet nějaké přání, aby mělo hlavu a patu a aby nebylo moc fádní. Přání pak napíšu ručně a vložím do obálky, nadepíšu adresu a přilepím dopisní známku. Nevím, jestli to víte, ale ta nejlevnější dopisní známka typu "B" nyní stojí už 19 Kč (pamatuji si, že stála 1 Kč :-)).

Minulý rok jsem poslal asi 10 těchto přání a měl jsem docela pozitivní ohlas. Vždyť dostat dnes ručně psaný dopis nebo pohlednici je docela rarita, ne? :-).

Na nákupech

16. listopadu 2021

Nákupní vozík

Minulou neděli jsem byl s Aničkou na nákupech v OC Futurum Hradec Králové. Byli jsme tam cca 4 hodiny a penízky se jen kutálely :-). Nakoupili jsme oblečení a taky několik vánočních dárků. Lidí tam bylo poměrně hodně, ale ještě to nebyla vánoční špička. Všichni chodili v respirátorech a dokonce tam hlídal i jeden "koordinátor", který kontroloval, zda mají všichni nasazený respirátor nebo roušku.

Původně jsme chtěli jít i do kina, ale nakonec jsme od toho upustili, protože bychom museli brzy ráno na test (a to se nám nechtělo) a taky by se tím kino dost prodražilo (180 Kč za jeden antigenní test).

Nabíjení tužkových baterií

5. listopadu 2021

Baterie

Pokud používáte nabíjecí tužkové baterie (např. do fotoaparátu nebo do svítilny), musíte je občas dobít v nabíječce. Na trhu je ohromná spousta nabíječek - od několika stokorun až po jednotky tisíc. Já jsem si nedávno pořídil za cca 1 000 Kč nabíječku Voltcraft CC-2. Tato nabíječka je řízena mikroprocesorem a je už docela "vychytaná". Umí toho poměrně hodně a já jsem s ní zatím spokojený. Starou nabíječku si ale nechávám v záloze, člověk nikdy neví :-).

Noční hraní

2. listopadu 2021

Brokovnice

Po měsíci a půl pauzy jsem opět hrál svoji oblíbenou hru Half Life 2 - Episode Two. Nejprve jsem si naivně myslel, že ji budu hrát ráno předtím, než pojedu do práce, ale to padlo hned v prvních dnech. Nakonec hru hraju v noci, před tím než jdu spát. Postřílím pár nepřátel a potvor, vyřeším několik úkolů a hned je život veselejší :-). Hraju přibližně půl hodiny denně a stačí to. Myslím, že tímto tempem by mi hra mohla vydržet až do Vánoc, uvidíme.

Ponořen do angličtiny

25. října 2021

Angličtina

Rozhodl jsem se, že si opráším angličtinu a pokusím se v ní zdokonalit. Protože máme doma Netflix, budu se dívat na filmy a seriály v angličtině s anglickými titulky. Momentálně sleduji parádní seriál Dámský gambit, který už znám, takže vím, o co jde a víc pochytím.

Myslím si ale, že mi bude trvat minimálně rok, než se v angličtině zdokonalím. Můj cíl je rozumět anglicky mluvenému filmu bez titulků, ale k tomu asi bude ještě dlouhá a trnitá cesta. Hlavní je vydržet a nevzdat to. Za rok vás budu informovat, jak jsem pokročil a jestli se mi už zdají sny v angličtině :-).

Nový tarif

22. října 2021

Bezdrát

Doma mám nainstalované internetové připojení vzduchem pomocí antény. Asi 10 let jsem poskytovateli internetu platil minimální částku 2030 Kč ročně. Cena byla nízká a tomu odpovídala i rychlost internetu cca 8 Mbit/s.

Protože jsem si ale nedávno pořídil Netflix a babička se dívá na internetovou televizi Skylink, bylo potřeba rychlost navýšit, aby tyto dvě služby dobře fungovaly. Změnil jsem si tedy tarif a teď mi to frčí cca 20 Mbit/s. Rychlost tedy vzrostla, ale tím se zvedla i cena, která je teď dvojnásobná. No, každá legrace něco stojí :-).

Hra na oliheň

18. října 2021

Hra na oliheň

Jihokorejský seriál Hra na oliheň byl první seriál, který jsme s Aničkou viděli na Netflixu. Seriál je docela drsný, ale dali jsme to :-). Tento seriál se drží na prvních příčkách ve sledovanosti na Netflixu. Taky je dobře hodnocen na ČSFD.

Docela se těším na další seriály a filmy. Ze studijních důvodů si vždy nastavím zvukovou stopu na angličtinu a k tomu si pustím české titulky. Uvidím, jestli mi to v budoucnu pomůže více porozumět anglickému mluvenému slovu.

Netflix

17. října 2021

Netflix

Včera jsme se s Aničkou zaregistrovali do streamovací služby Netflix, což je americký placený poskytovatel filmů a seriálů online. První měsíc je služba zdarma a pak budeme platit 259 Kč měsíčně za předplatné Standard. V tomto předplatném je možné sledovat službu na dvou zařízeních současně v rozlišení HD (1080p).

Já už jsem o Netflixu uvažoval dříve, ale včera se o něm zmínila Anička, že by chtěla sledovat filmy a seriály v angličtině s českými titulky. Její kamarádka ze třídy se takto naučila perfektně anglicky a Anička to chce taky vyzkoušet. Babička si Netflix může pustit na televizi a já na počítači. Uvidíme, jestli nám to bude vyhovovat, zrušit se to dá vždycky.

Rekordní cena benzinu

14. října 2021

Benzin

Dnes jsem tankoval na benzince ve Vysokém Mýtě za rekordních 34,90 Kč za litr benzinu 95. To je nejvíce od roku 2014, kdy jsem si pořídil svého Rapida a kdy si vedu v programu MS Excel evidenci tankování. Naopak nejmenší cena benzinu byla v květnu roku 2020 a to 23,90 Kč za litr benzinu 95.

Myslím si, že cena benzinu může jít klidně ještě výše, protože v dnešní době se zdražuje úplně všechno. No, jsem zvědavý, kam až ty ceny vystoupají, ale moc dobře to zatím nevypadá...

Kontrola pravopisu

13. října 2021

Spell check

Pokud píšu dokument v programu MS Word, dost spoléhám na automatickou kontrolu pravopisu. Články na svoje stránky píšu v textovém editoru PSPad a poté si je zkontroluji právě v programu MS Word. Další kontrola je můj dvorní korektor Honza, takže používám dvojí kontrolu :-).

Svůj e-mailový portál Centrum.cz používám od té doby, co vznikl (1997), takže je to už 24 let. Byla docela ostuda, že konkurenční e-mailový portál Seznam.cz už hodně dlouhou dobu používá kontrolu pravopisu a Centrum.cz to donedávna nepodporoval. Nedávno jsem ale zjistil, že i Centrum.cz konečně kontroluje při psaní zpráv pravopis – pozdě, ale přece...

Opět defekt

5. října 2021

Pneumatika

Před dvěma roky jsem na svém Rapidu píchl pneumatiku. Za 200 Kč jsem ji nechal opravit a vesele jsem jezdil dál. Ale minulý týden jsem píchl podruhé! To je prostě pech. Předčasně jsem tedy přezul na zimní pneumatiky a tu letní pneumatiku s defektem musím zase nechat opravit. Minule jsem měl v pneumatice zapíchnutý kus železa a tentokrát tam byl pořádný hřebík. Doufám, že jsem si svoji porci smůly už vybral, protože mě to už nebaví a taky to leze do peněz :-).

Knihovna

28. září 2021

Kniha

Minulý týden jsem byl v knihovně ve Vysokém Mýtě a půjčil jsem pro Aničku čtyři knihy. Taky jsem jí za 50 Kč prodloužil čtenářský průkaz na další rok. Anička má v předmětu český jazyk a literatura povinnou četbu a taky si může podle vlastního výběru vybrat knihy, ze kterých napíše referát. Nejvíce se Aničce líbí detektivní příběhy, protože jsou prý napínavé :-). Já mám raději sci-fi s dobrým příběhem, ale čtu i jiné žánry. Tento rok jsem zatím přečetl 17 knih.

Skylink Live TV

22. září 2021

Skylink

Je to šest let, co jsme si pořídili satelitní televizi freeSAT, která v současné době spadá pod společnost Skylink. Máme tedy parabolu a z ní vedou dva kabely ke dvěma televizím - do obýváku a na půdu. Měsíčně platíme za satelit 317 Kč.

Poslední dobou ale příjem programů na televizi v obýváku dost blbnul, až to skončilo tím, že jsme naladili jen program Prima Love a ostatní programy to nenašlo. Zajímavé bylo, že na půdě fungovaly programy normálně. Babičce to dost vadilo, protože sleduje různé seriály a musela chodit na půdu. Už jsme uvažovali, že si pořídíme normální anténu a satelit zrušíme. Zavolal jsem ale na podporu freeSAT a tam mi poradili, ať zkusím sledovat programy přes Skylink Live TV, tj. přes internet. V naší chytré televizi LG jsem se tedy přihlásil přes svůj účet freeSAT do aplikace Skylink Live TV a šlape to! Babička je nyní spokojená, jak to hezky běží a že obraz vůbec necuká a nezastavuje se, což bylo dříve na denním pořádku.

Half-Life 2 Episode One

16. září 2021

Half-Life 2

Half-Life 2 Episode One je další episoda legendární hry Half-Life 2, kterou jsem dnes dohrál. I když herní doba této episody je o hodně kratší (cca 6 hodin) než původní hry Half-Life 2, tak mi trvalo skoro rok, než jsem ji dohrál. Je to dáno tím, že hru chvíli hraju (například půl hodiny) a pak na ni třeba měsíc nesáhnu. Dalo by se říci, že si ji vychutnávám :-). Teď mi zbývá dohrát ještě jedno pokračování a to Half-Life 2 Episode Two. Myslím si ale, že při mé rychlosti hraní budu mít zase celý rok co dělat :-).

Kolegovy padesátiny

14. září 2021

50tiny

Včera v práci slavil kolega a kamarád Jarda padesátiny. Přinesl výbornou buchtu a chlebíčky. Svačinu jsem si tedy do práce nebral, protože jsem věděl, že bude něco dobrého :-).

Jarda nedělal velkou oslavu, jen pro svoje středisko a pár dalších lidí. Popřejme Jardovi vše nejlepší, hlavně hodně zdraví a plno elánu do další padesátky :-).

Počítač opět v provozu

10. září 2021

Opět v provozu

Protože jsem reklamoval M.2 SSD disk, byl jsem teď doma 14 dní bez počítače. Naštěstí mi reklamaci uznali a vrátili mi peníze. Já jsem si obratem koupil nový M.2 SSD disk, který má sice jen poloviční kapacitu (500 GB) a je o něco pomalejší, ale zato jsem ušetřil 2 tisíce korun - a to se vyplatí :-).

Včera jsem celé odpoledne do počítače instaloval operační systém a různé programy a zatím vše funguje na jedničku. Snad to vydrží i do budoucna a počítač mi bude věrně sloužit dlouhé roky :-).

Reklamace SSD disku

27. srpna 2021

Reklamace

Protože mi doma na počítači padaly Windows 10 i po aktualizaci BIOSu, pátral jsem po příčině, a přišel jsem na to, že je pravděpodobně vadný M.2 SSD disk. Disk jsem otestoval prográmkem HD Tune a zjistil jsem, že je na disku vadný sektor.

Disk jsem tedy dnes odeslal na reklamaci do CZC.cz a doufám, že dostanu disk nový. Vypadá to ale, že budu doma pár týdnů bez počítače, protože ze zákona má obchod 30 dní na vyřízení reklamace. Mně to ale nevadí, alespoň budu mít více času na čtení knih :-).

Do lesa opět s baterkou

18. srpna 2021

Svítilna

Předevčírem jsem započal novou baterkovou sezónu. To znamená, že s naším pejskem chodím do lesa na procházku až když padne tma (momentálně v cca 20:45). Na cestu si svítím úžasnou ledkovou baterkou Fenix UC30. V noci mají procházky v lese úplně jinou atmosféru než ve dne. Ze začátku to byl trochu nezvyk, ale už je to v pohodě. Doporučuji :-).

Aktualizace BIOSu

16. srpna 2021

BIOS

Pokud znáte počítač trochu více do hloubky, asi víte, že základní deska obsahuje BIOS (anglicky Basic Input-Output System). Jde vlastně o základní program (firmware) pro počítače IBM PC kompatibilní. Když vyjde základní deska na trh, je v ní nahraná určitá verze BIOSu. Časem ale výrobce uvolňuje nové verze BIOSu (pro každou desku zvlášť), které podporují nejnovější procesory a opravují předešlé chyby. Jestliže počítač funguje bez problémů, není třeba nic řešit. V opačném případě je na zvážení, jestli do základní desky nenahrát nový BIOS. Není to nic těžkého, ale přeci jen bych to nesvěřil úplnému laikovi.

Já jsem si nový počítač koupil před půl rokem a občas se mi stávalo, že se z ničeho nic "zjančil". Nakonec jsem se rozhodl, že zkusím aktualizovat BIOS. Mám desku od společnosti Gigabyte (jiné nekupuji) a nahrání BIOSu je otázka 15 minut. Ze stránek Gigabyte jsem si stáhl nejnovější BIOS pro moji desku a nahrál ho na flash disk naformátovaný na FAT32. Při bootovaní jsem vstoupil do BIOSu a pomocí funkce Q-Flash jsem z flash disku nahrál do desky nový BIOS. Zatím vše funguje na jedničku a snad to vydrží i do budoucna :-).

Vertikální myš

15. srpna 2021

Myš

S počítačem dělám denně, a to jak v práci, tak doma. Je samozřejmostí, že při tom používám počítačovou myš. Dnes si většina lidí kupuje bezdrátové myši, protože kabel prostě překáží.

Klasické myši mají jednu společnou vlastnost a to, že nepříznivě namáhají karpální tunely v zápěstí. Já jsem sice za těch 24 let, co vlastním počítače, žádné problémy se zápěstím nezaznamenal, nicméně prevence je na prvním místě. Proto jsem si nedávno koupil speciální vertikální myš Trust Verto. Koupil jsem si rovnou dvě, jednu domů a druhou do práce. Konstrukce vertikální myši by měla eliminovat namáhání zápěstí. Ze začátku je to trochu nezvyk s myší pracovat, ale časem si určitě zvyknu.

Nový operační systém

10. srpna 2021

Windows 10

V práci mám ten samý počítač už 7 let a až do včera jsem na něm měl nainstalovaný operační systém Windows 7. Protože mi ale správně nefungoval export .DWG souborů do programu Corel Draw, požádal jsem IT oddělení, aby mi nainstalovali nový operační systém Windows 10 a všechny nezbytné programy. Trvalo to sice celý den, ale nakonec se podařilo a já můžu zase normálně pracovat.

Protože se IT kluci snažili, přinesl jsem jim do práce bábovku, kterou jsem upekl "skoro" sám :-). Já jsem spokojený a oni snad taky...

Odpočet trestných bodů

26. července 2021

Televize

Před rokem jsem dostal pokutu za rychlou jízdu v obci. Místo 50 km/h jsem jel 79 km/h. Zaplatil jsem 1.500 Kč a dostal tři trestné body. Protože jsem celý následující rok jezdil opatrně a nedostal žádnou pokutu, tak mi předevčírem odečetli ty tři trestné body. Zkontroloval jsem si to na Portálu občana a opravdu už nemám žádný trestný bod. Neznamená to ale, že budu jezdit zase jako pirát. Budu si dávat pozor, abych zbytečně neplatil a nedostal další trestné body. Prostě "lehká noha" to jistí :-).

Nová televize

17. července 2021

Televize

Asi před týdnem nám odešla jedna ze dvou televizí. Jednu televizi má babička v obýváku a druhou máme na půdě. K televizi na půdě je připojena konzole Xbox One S, kam Anička chodí tancovat na hru Just Dance. Já se na televizi prakticky nedívám, mně ke štěstí stačí počítač. Anička se ale občas dívá s babičkou na detektivky nebo na pohádky.

Sice mám kamaráda v Hlinsku, který opravuje televize, ale nakonec jsme usoudili, že tu rozbitou televizi, která byla i dost poškrábaná, vyřadíme a koupíme si novou. Babička má tedy novou a větší televizi LG (1, 2) a Anička zase může tancovat na půdě. Všichni jsou spokojení, a tak to má být :-).

Oprava

16. července 2021

Oprava

To, že opravy na automobilu jsou poměrně nákladné, jsem věděl, ale včera jsem pustil peněženkou poměrně velkou sumu. Rozbilo se mi otočné kolečko na volantu, kterým se přepínaly údaje na displeji. Naivně jsem si myslel, že se oprava bude pohybovat maximálně ve stokorunách. Nakonec museli v servisu vyměnit oba dva bloky multifunkčních tlačítek (na levé i pravé straně). Celkově mě to přišlo na "krásných" 5.700 Kč. Jo, auto je drahý koníček, ale bez auta to dnes prakticky nejde...

100x do konce roku

10. července 2021

100x

Protože jsem za posledních 10 dní šlapal na rotopedu pouze jednou (motivace nějak nezabrala), rozhodl jsem se, že si dám další veřejný závazek. Do konce roku zbývá přesně 174 dní. Já se pokusím v tomto čase šlapat alespoň 100x, tj. minimálně 4x v týdnu. Nebude to tedy tak intenzivní jako v červnu, kdy jsem šlapal každý den, ale bude to spíš na výdrž. Na konci roku přijde bilancování a já doufám, že se nebudu muset za svůj výkon stydět :-).

Motivace

4. července 2021

Motivace

Než jsem v červnu začal se cvičením a šlapáním na rotopedu, pořádně jsem se namotivoval. Jednak jsem se už nemohl dál dívat na to, jak moje tělesná schránka chřadne a uvadá, a jednak jsem si moc přál nový monitor k počítači. Tyto dva důvody stačily k tomu, že jsem celý červen "dřel" a nevynechal ani den.

No jo, ale co dál? Bude se mi chtít šlapat i v budoucnu? Motivace v podobě zlepšení fyzičky a potažmo zdravotního stavu zůstala. Říkal jsem si ale, že by bylo dobré to podpořit nějakým hezkým "dárkem" :-). Něco vymyslím a snad to bude stačit k tomu, abych pokračoval...

Just dance

2. července 2021

Just dance

Jsou to dva roky, co jsem Aničce koupil herní konzoli Xbox One S. Anička na konzoli hraje různé hry, ale nejvíce se jí asi líbí hra Just dance. Tato hra je ve světě velmi úspěšná, protože se jí prodalo více než 70 miliónů kusů. Podstata hry je taková, že si hráč vezme do ruky mobil, pomocí aplikace se připojí ke konzoli a napodobuje tančící postavy. Čím lépe hráč napodobuje tanec, tím více dostane bodů.

Tato hra vychází každý rok a jsou na ní vždy nové písničky a nové taneční kreace. Anička má Just dance 2019, ale chtěla nové písničky, tak jsem jí za pěkné vysvědčení koupil Just dance 2020. Anička novu hru již zkusila a pochvaluje si ji. Když je hra, u které se člověk zabaví a ještě si zacvičí, je to ideální kombinace :-).

Mise splněna

1. července 2021

Splněno

Dokázal jsem to! Každý den v červnu (30 dní) jsem 15 minut cvičil a poté 35 minut intenzivně šlapal na rotopedu. Celkově jsem našlapal 465 km (15,5 km denně) a spálil 12 000 kalorií (400 kalorií denně). Měl jsem ale občas dny, kdy se mi opravdu nechtělo šlapat, hlavně o víkendech. Nakonec jsem se překonal a nevynechal ani den. Já vím, že to není kdovíjaký výkon, ale pro mě je to takové malé vítězství. Navíc jsem měl velkou motivaci v podobě nového monitoru k počítači, tak jsem prostě musel :-).

Další iPhone v rodině

30. června 2021

Apple

Moje sestra Irenka, která žije v USA, nedávno řešila, jaký nový smartphone si má pořídit. Po mých zkušenostech s iPhone SE jsem jí jednoznačně doporučil iPhone 12. Už i z toho důvodu, že má Apple MacBook, takže se jí bude vše synchronizovat. Nakonec si tedy koupila iPhone 12 Pro Max. Má ho zatím krátce, ale je z něho nadšená. Myslím si, že jí bude spolehlivě sloužit minimálně pět let.

Rychle a zběsile

28. června 2021

Sporťák

Včera jsme byli s Aničkou po roce a půl v kině Cinestar v Hradci Králové na filmu Rychle a zběsile 9. Jako tradičně jsme si koupili dohromady velké menu - 4,3 litrovou krabici sladkého popkornu a litrový kelímek Coca-Coly. Byli jsme na projekci od 12:15, takže v sálu moc lidí nebylo. A jaký byl film? Aničce se líbil, já ho hodnotím tak na 50 %. Anička byla s výletem spokojená a já si raději zase přečtu nějakou hezkou knihu :-).

Výborný sportovní výkon

25. června 2021

Skok

Včera se Anička neučila, ale reprezentovala svou třídu ve skoku do dálky a v běhu na 60 metrů. A dopadlo to na výbornou. Ve skoku do dálky skončila první a v běhu na 60 metrů druhá. Za první místo dostala cyklistický dres a za druhé místo dvoulitrovou lahev nápoje 7up. Jak sama říkala, na to, že nesportuje, jenom chodí jednou týdně na tancování, tak předvedla výborný sportovní výkon :-).

Skvělá Bára

14. června 2021

Tenisová raketa

Tenis jsem v životě párkrát hrál, ale žádný přeborník rozhodně nejsem. Spíš než tenis jsem hrával ping pong. Ten hraji pravidelně na výroční schůzi, kterou pořádá naše firma vždy jednou ročně na začátku září.

Teď zpět k tenisu. Možná jste zaznamenali, že naše tenistka Barbora Krejčíková vyhrála grandslam Roland Garros v Paříži a to jak ve dvojhře, tak ve čtyřhře. Je to velký úspěch, protože grandslam je nejvyšší kategorie profesionálního okruhu v tenise, která v jedné sezóně zahrnuje čtyři turnaje. Tím, že Bára získala titul jak ve dvojhře, tak ve čtyřhře, dosáhla tzv. double. To se naposledy podařilo francouzské tenistce před 21 lety (v roce 2000). Držím Báře palce, aby časem ještě nějaký grandslam přidala.

Nový monitor

11. června 2021

LCD monitor

A je to tady! Před pár dny jsem si pořídil nový 31,5" (80 cm) LCD monitor DELL P3221D. Monitor je parádní a oproti mému původnímu 22" (56 cm) je velký jako plátno v kině :-). Velkou výhodou monitorů značky DELL je software Dell Display Manager. Tento software umožňuje rozdělit obrazovku na několik oken, do kterých lze umístit jednotlivé programy. Taky mě mile překvapila spotřeba monitoru. Starý monitor měl spotřebu 55 W a nový má pouze 22 W, takže čekám, že ušetříme za elektřinu :-).

A moje hodnocení? Velikost skvělá, barvy parádní, ostrost slušná. Celkové hodnocení - 95 %. Pokud mi tento nový monitor vydrží stejně dlouho jako můj původní (12 let), budu spokojený.

Přenosný reproduktor

10. června 2021

Lamax Storm1

Když šlapu na rotopedu nebo když dělám něco venku (například štípu dříví nebo měním kola na autech :-)), pouštím si k tomu většinou rádio ze svého iPhonu. Samotný mobil nehraje špatně, ale zase žádná hitparáda to taky není. Po konzultaci s kamarádem Jardou, který dělá do hudby, jsem si pořídil přenosný reproduktor Lamax Storm1. Hraje opravdu parádně! Rádio pouštím z aplikace v mobilu a přes Bluetooth 5.0 se připojím k reproduktoru. Doba hraní reproduktoru při plném nabití je cca 15 hodin. Reproduktor navíc splňuje certifikaci IP67, takže bych ho mohl klidně ponořit do vody a nic by se mu nemělo stát. Já to ale raději zkoušet nebudu :-).

Předčasná odměna

9. června 2021

Odměna

Měl jsem plán - každý den v červnu 15 minut cvičit a hned poté 35 minut šlapat na rotopedu. Pokud bych to splnil, chtěl jsem si za odměnu koupit nový monitor k počítači. Teď realita - cvičím a šlapu už osmý den, zatím jsem nevynechal ani den. Protože ale na monitor byla zrovna akce (sleva 9 %, tj. cca 1.000 Kč), nevydržel jsem to a pořídil si ho už nyní. Včera jsem ho vybalil z krabice a rozchodil. Jsem z něho nadšený. Až budu mít s monitorem více zkušeností, napíšu o něm článek.

S tím cvičením a rotopedem ale nekončím, jedu dál minimálně do konce června. Pokud mi vydrží elán, zkusím pokračovat, co se do mě vejde :-). Ideální by bylo, kdyby se z toho stal návyk. Když jsem začátkem června se cvičením a rotopedem začínal (po půlročním nicnedělání), myslel jsem, že umřu :-). Teď už je to o hodně lepší, tak jen nepolevit a pokračovat v nastaveném trendu - "Vydrž, Prťka, vydrž" :-).

Zásilkovna - odeslání zásilky

3. června 2021

Zásilkovna

Včera jsem prodal knihu přes portál www.trhknih.cz (celkově jsem jich prodal už osm). Kupující si zvolil způsob dopravy Zásilkovnu. Pro mě to byla premiéra, protože jsem přes Zásilkovnu zatím pouze kupoval, ale nic neposílal. Na mobilu jsem pomocí aplikace Zásilkovny vytvořil zásilku, tj. zadal údaje o kupujícím, zaplatil kartou 69 Kč za dopravu a dnes ráno jsem zásilku podal u nás na Jelení. Stačilo jen sdělit kód, který se automaticky vygeneroval v aplikaci, a bylo to. Žádné tisknutí adresy na balík, vyplňování podacího lístku a fronty na poště. Prostě přijdu, ukážu kód na mobilu a odcházím maximálně spokojený :-).

Zřejmě dobrý oddíl

1. června 2021

Mobil

Babička již 14 dní používá můj původní mobil LG V30, který je 100x rychlejší a lepší než její starý mobil. Včera byla v České spořitelně a tam jí nahráli do mobilu bankovní aplikace George pro správu jejich účtů. Paní, co to prováděla, byla mile překvapena, jak je mobil rychlý a že to bylo nainstalováno prakticky okamžitě. Říkala, že na některých starších mobilech to trvá třeba 10 minut, než se vše nainstaluje a zprovozní. Je vidět, že jsem babičce dal dobrý mobil a že bude mít na několik let zase vystaráno :-).

Zásilkovna již u nás

28. května 2021

Zásilkovna

Není to tak dlouho, co i u nás v Horním Jelení přibylo výdejní místo Zásilkovny. Toto místo se nachází v prodejně potravin, které provozují Vietnamci. Jen pro zajímavost – u nás máme troje potraviny a všechny provozují Vietnamci. Nechápu, jak se můžou všichni uživit, když naše město má cca dva tisíce obyvatel.

Začátkem tohoto týdne jsem si objednal přes internet další parádní bezdrátová sluchátka JBL E65BTNC (budu mít teď sluchátka jak v práci, tak i doma) a nechal jsem si je zaslat právě k nám do Zásilkovny. Když jsem si zásilku vyzvedával, vše proběhlo v naprostém pořádku. Žádná fronta jako na poště, milá obsluha, prostě paráda. Až si budu v budoucnu něco objednávat z internetu, určitě si to nechám zase poslat k nám do Zásilkovny.

50 tisíc kilometrů

27. května 2021

Tachometr

Dnes se údaj na tachometru mého auta Škoda Rapid přehoupl přes 50 tisíc kilometrů. Auto mám 6,5 roku, takže jsem toho zatím moc nenajezdil. Je to dáno i tím, že jsem ze začátku jezdil poměrně málo. Poslední roky najedu ročně okolo 10 tisíc kilometrů. Jezdím hlavně do práce a z práce (dohromady 30 km). Teď jsem ale začal vozit Aničku ráno do školy do Holic a cestou ve vedlejší vesnici nabíráme ještě její spolužačku (zrušili jí ranní autobus), tak najedu o něco víc. Rapid jezdí dobře, žádnou poruchu jsem zatím neměl (kromě píchlé pneumatiky). Provádím jen běžnou údržbu a "leju" do toho benzín na samoobslužné čerpací stanici Benzina ve Vysokém Mýtě – vždy plnou nádrž :-).

Znovu na pivu

21. května 2021

Pivo

Včera jsem byl po 3/4 roku s kamarády opět na pivu v naší oblíbené hospůdce U Pytláka. Seděli jsme na zahrádce, bumbali pivko a jedli křupky. U stolu jsme seděli čtyři a v kapse měli všichni potvrzení o negativním testu na Covid-19, takže vše bylo v pořádku :-). Překvapilo mě, že tam bylo docela málo lidí. No, až začnou vedra a protikoronavirová opatření se ještě více rozvolní, tak bude zase plno.

Výměna mobilů

18. května 2021

Výměna mobilů

Před třemi měsíci jsem si pořídil nový mobil Apple iPhone SE. Svůj původní, dva roky starý mobil LG V30 jsem chtěl nejprve prodat na internetovém bazaru. Protože mi ale za něj nabízeli směšnou částku, rozhodl jsem se, že ho raději věnuji babičce. Ta už šest let používala prastarý mobil Sony Eperia E4, který jí pomalu, ale jistě dosluhoval.

Včera jsme provedli akci "kulový blesk". Nebylo to ale jen tak. Nejvíce práce mi dalo uspořádat babiččiny kontakty. Chvilku jsem s tím zápasil a nakonec jsem přepsal všechny její kontakty (cca 100) do Google Kontaktů. Až si za pár let pořídí nový mobil, stáhnou se všechny její kontakty z "cloudu" do mobilu a bude vymalováno :-). Babička si na nový telefon zatím zvyká, ale myslím si, že bude nakonec spokojená.

Ruční šlehač ETA

5. května 2021

Šlehač

Asi mi dáte za pravdu, že v dřívějších dobách se vyráběly elektro- spotřebiče, které vydržely několik desetiletí. Dnes vydrží sotva záruční dobu. Takovým příkladem je značka ETA. Byla to česká firma vyrábějící elektrospotřebiče, sídlící do roku 2011 v Hlinsku. V dnešní době je ETA česká obchodní firma s právní formou akciové společnosti, se sídlem v Praze. Dříve byla ETA záruka kvality, nyní se jí raději obloukem vyhněte.

Babička si před třiceti lety koupila ruční šlehač ETA. Celou dobu fungoval bez problémů, ale před měsícem se během šlehání z něho ozvala rána a šlehač přestal fungovat. Sice mám šikovného kamaráda Martina z Hlinska (ne, nedělal v ETĚ :-)), ale ani ten už nedokázal šlehač opravit (pro znalce – mezizávitový zkrat).

Ponorné čerpadlo

4. května 2021

Čerpadlo

Doma na dvorku máme klasickou kopanou studni hlubokou asi 8 metrů. V dávných dobách jsme k čerpání vody ze studně používali klasickou ruční pumpu. Když pumpa dosloužila, začali jsme využívat ponorné čerpadlo. Vodu čerpáme do dvou dvěstělitrových sudů na zalévání zahrádky a také ze studně napouštíme vodu do bazénu.

Před týdnem jsme chtěli ponorné čerpadlo zprovoznit, ale bohužel jsme ho nerozeběhli - "umřelo". Vydrželo 10 let, což není špatné. Objednal jsem tedy na netu nové a doufám, že vydrží taky alespoň 10 let :-).

Startovací kabely

28. dubna 2021

Startovací kabely

V roce 2012 jsem si v Lidlu koupil startovací kabely za cca 450 Kč. Kvalita kabelů byla velmi dobrá, tj. měly velký průřez mědi pro správnou funkci. Od té doby jsem kabely vozil neustále v autě - co kdyby bylo třeba je někdy použít.

No a včera jsem je poprvé použil. Natálie s Aničkou jely autem do Hradce Králové a mimo jiné se stavily v Baumaxu. Natálie šla nakupovat a Anička v autě poslouchala 1,5 hodiny rádio. A stalo se to, že se jim autobaterie vybila a nemohly auto nastartovat. Zavolaly mi a já jsem si udělal výlet do Hradce Králové. Kabely se osvědčily a vše dopadlo dobře. Jak se říká, "Konec dobrý, všechno dobré" :-).

DaVinci Resolve

27. dubna 2021

DaVinci Resolve

DaVinci Resolve (čti "da vinči rizólv") je program určený pro střih videa, který se teď Anička učí ovládat. Jeho velká výhoda je ta, že je zdarma a jde v něm dělat spousta věcí. Na druhou stranu jeho ovládání není jednoduché a někomu by mohlo vadit, že je pouze v angličtině.

Protože má Anička doma můj původní 10 let starý počítač, na kterém tento střihový program pořádně nefunguje, tak stříhá video na mém novém počítači. Snad mě to Anička taky časem naučí :-).

Knihovna opět otevřena

16. dubna 2021

Knihovna

Dlouhou dobu byla knihovna ve Vysokém Mýtě uzavřena (tak jako ostatní knihovny), ale od začátku toho týdne už má zase otevřeno v normálních otvíracích dobách. Já jsem toho dnes využil a zašel jsem si do knihovny vypůjčit nějaké nové knihy.

Když byla knihovna uzavřena, četl jsem knihy na své elektronické čtečce knih. Teď to budu kombinovat. Občas si půjčím knihu z knihovny a občas si stáhnu knihu z netu a budu jí číst na čtečce. Nejsem ale žádný náruživý čtenář. Přečtu v průměru tak jednu dvě knihy za měsíc. Stále jsem ale přesvědčený, že dobrá kniha je jedinečný zážitek :-).

Pohyb mezi okresy

9. dubna 2021

stopka

Jedno ze současných protiepidemických opatření proti šíření coronaviru je omezení cestování mezi okresy. V rámci okresu lze cestoval libovolně, ale mezi okresy jen na potvrzení od zaměstnavatele nebo ve výjimečných případech. Toto nařízení vlády kontroluje policie.

Dnes cestou z práce domů mě policisté také stavěli. Musel jsem se prokázat občanským průkazem, ale potvrzení z práce už po mě nechtěli. Osobně si myslím, že toto opatření v boji proti coronaviru moc nepomůže, jen to lidem ztrpčuje život.

Sluchátka

8. dubna 2021

Sluchátka

Moje pracovní náplň je psaní obchodně technické dokumentace, ať již v českém nebo anglickém jazyce. V kanceláři jsme celkově čtyři - já a kolega, co píšeme dokumentaci, a dva produktový manažeři. Poměrně často ale k nám do kanceláře přijdou i jiní kolegové, takže je u nás občas dost šrumec. No, a pokud se má člověk soustředit na práci i v rušném prostředí, tak jediná možnost je nasadit si sluchátka a pustit si nějakou hezkou muziku nebo internetové rádio (moje oblíbené rádio je OldiesRadio).

Protože se mi nedávno rozbila jedna drátová sluchátka, tak jsem se nechal inspirovat kolegou a pořídil jsem si bezdrátová sluchátka JBL E65BTNC. Tato sluchátka jsou opravdu parádní a mají i funkci aktivní potlačení hluku (ANC-Active Noise Cancelling). Ke sluchátkům jsem si ještě musel dokoupit bluetooth adaptér, aby mi sluchátka fungovala i na klasickém PC.

Antigenní test ze slin

7. dubna 2021

Slina

Čtyři týdny jsme u nás v práci používali antigenní testy na Covid-19 z nosohltanu. Dnes jsme poprvé použili antigenní test ze slin. Je to o hodně příjemnější, než se šťourat v nose. Testujeme se sami, výsledek testu si vyfotíme a fotku pošleme na "vyšší místa". V práci se testujeme jednou týdně, vždy ve středu ráno. Pár nakažených se už tímto způsobem podařilo odhalit, i když přesnost antigenních testů není moc vysoká.

Platba pomocí QR kódu

29. března 2021

QR kód

Když jsem měl v minulosti smatphony s operačním systémem Android, tak jsem bankovnictví v mobilu nepoužíval. Možná to byla lenost, možná nedůvěra, nicméně v současné době mám iPhone s operačním systémem iOS a vše je jinak. Už běžně platím u obchodníků mobilem a včera jsem poprvé zaplatil fakturu pomocí QR kódu. Je to jednoduché, rychlé a pohodlné. Konktrétně jsem zaplatil roční poplatek za doménu a webhosting svých webových stránek, a to 755 Kč. V současné době je QR kód uváděn skoro u všech faktur, tak bude radost platit faktury tímto způsobem :-).

Ztracený klíč

17. března 2021

Klíč

Dnes ráno jsem se cestou do práce stavil v drogerii. Když jsem přijel do práce, zjistil jsem, že jsem někde cestou ztratil bezpečnostní klíč od domu. Ihned jsem volal do drogerie, jestli náhodou klíč nenašli, ale bez úspěchu. Nicméně jsem neváhal, sedl do auta a jel jsem na "místo činu". Na parkovišti klíč nebyl, tak jsem šel cestou k drogerii a najednou jsem ho uviděl na zemi v zámkové dlažbě! Tomu se říká "víc štěstí než rozumu" :-).

LED žárovky

16. března 2021

LED žárovka

Minulý týden jsem si domů koupil LED trubice. No a včera jsem si řekl, "proč nevyzkoušet LED žárovky?" LED žárovky mají oproti klasickým žárovkám o hodně nižší spotřebu energie a cenově už jsou taky zajímavé.

Já jsem na zkoušku koupil tři kusy LED žárovek. Objednal jsem si je přes e-shop a vyzvedl na prodejně. Doma jsem je vyzkoušel a sranda byla, že hned první LED žárovka nesvítila :-). Ostatní dvě byly dobré a svítí opravdu pěkně. Tu vadnou jsem musel reklamovat a dostal jsem za ni novou. Jsem zvědavý, jak dlouho tyto LED žárovky vydrží, když byly tak levné. Ale neberte to, když to bylo tak výhodné :-).

Antigenní test

12. března 2021

Test

Nedávno nařídila vláda ve firmách povinné testování zaměstnanců na COVID-19. I my jsme v práci dostali antigenní testy, abychom se doma sami otestovali předtím, než půjdeme do práce. Testovat bychom se měli vždy každé pondělí, ale zatím není jasné, jestli se budeme testovat doma nebo v práci za přítomnosti zdravotníků. Ono se to mění ze dne na den, z hodiny na hodinu. Počkáme a uvidíme. Původně jsme měli dostat testy ze slin, ale protože nejsou nyní k sehnání, tak jsme nakonec dostali výtěrové testy z nosohltanu.

Dnes jsem si dělal doma sám antigenní test z nosohltanu. Nebylo to tak hrozné, jak jsem si původně myslel, ale štourání tyčkou v nose příjemné taky nebylo. Výsledek byl negativní, tak mohu jít příští týden v klidu do práce :-).

LED trubice

12. března 2021

LED trubice

Zhruba před měsícem mi v pokoji začala blikat jedna zářivková trubice. Vadnou trubici jsem vyndal a nechal jsem tam jen jednu, která ale startovala strašně pomalu. Nejprve jsem chtěl koupit nové trubice i s novými startéry, ale kolega v práci mi poradil, ať si místo klasických zářivkových trubic pořídím LED trubice, které mají samé výhody. Jednak startují okamžitě, svítí více a taky mají nižší spotřebu.

Nejprve jsem tedy koupil dvě LED trubice na zkoušku, a když jsem viděl, jak rychle startují a jak parádně svítí, tak jsem dokoupil další dvě do dalšího světla. Spolu s LED trubicí se dodává i zkratovací startér, který se vymění za původní startér. Jedna LED trubice mě vyšla na 138 Kč a to je myslím dobrá cena na to, co umí :-).

První platba mobilem

11. března 2021

Rohlík

Dnes ráno, než jsem šel do práce, tak jsem uskutečnil svou první bezhotovostní platbu pomocí mobilu. Já vím, že to není nic nového pod sluncem, ale pro mě to byla premiéra. A co jsem si to koupil dobrého? Byl to rohlík premium 60 g za 3,30 Kč :-). Koupil jsem ho v Tescu u samoobslužné pokladny. Vše proběhlo bez problémů a nic již nebrání tomu, abych místo platební karty používal svůj skvělý iPhone SE (2020) :-).

Kamarádi a iPhone

8. března 2021

Apple

Před 14 dny jsem si koupil nový mobil iPhone SE 2020. Nebylo to ale rozhodnutí ze dne na den. Nejprve jsem sondoval mezi svými kamarády a ptal se jich na jejich názor. Ti, co mají iPhone, by do jiného mobilu už nešli. Jak sami řekli "Kdo jednou zkusí jablko, už nechce nic jiného". Zajímavé bylo, že jsem se s novým iPhonem pochlubil i svému kamarádovi Zdendovi a ten mi odepsal, že ten samý model si koupila jeho žena a i on sám ho dostane v práci. No, asi dobrá značka :-).

Když je u mě Anička, tak jí mobil půjčuji a ona vždy přijde na nějakou novou funkci a pak mě to naučí :-). Jo, děti se techniky nebojí....

Nastavení iPhonu

3. března 2021

Mobil

Nastavení iPhonu je celkem jednoduché. Na Youtubu je spousta návodů a doporoučení, jak IPhone nastavit a jak ho ovládat. My jsme ale s Aničkou měli problém hned při prvním zapnutí iPhonu. Chtělo to po nás nastavit jazyk a region. Bohužel Anička byla moc hrrr a omylem vybrala region Německo a problémy začaly. Zpátky už to dát nešlo, tak jsem si normálně vytvořil Apple ID (účet u Applu). Když jsme však chtěli stáhnout nějakou aplikaci z Apple Storu, tak to na nás mluvilo německy a nešlo s tím nic dělat. V nastavení jsme vše změnili na češtinu, ale nic nepomohlo, ani tovární nastavení. Asi po dvou hodinách beznaděje jsem se přihlásil na počítači na iCloud a tam jsem změnil na svém účtu region na Česko a už to frčelo :-). Taková blbost a jak může člověku znepříjemnit život. Zase jsme o něco chytřejší a příště už nás nic nepřekvapí :-).

Nakousnuté jablko

28. února 2021

Apple

Za svůj život jsem měl celkem 8 mobilních telefonů. Z toho 4 byly tlačítkové a 4 chytré telefony neboli smartphony. U smartphonů jsem doposud používal výhradně operační systém Android.

Před dvěma lety jsem si koupil docela výkonný smartphone s Androidem. Měl perfektní OLED displej, ale to bylo asi tak jediné, co na něm bylo perfektní. Bohužel celkový dojem z telefonu byl spíše zklamání. Protože je telefon ještě v záruce, rozhodl jsem se, že ho prodám a místo něho si koupím jiný. Od nového telefonu jsem chtěl hlavně pěkná videa a fotky a aby měl "vyladěný" operační systém. Po dlouhých úvahách jsem dospěl k zásadnímu rozhodnutí, že si koupím "nakousnuté jablko" s operačním systémem iOS, konkrétně Apple iPhone SE (2020) 64 GB černý. Jasně, IPhone je dražší a tento model má již poměrně zastaralý design a menší displej. Na druhou stranu má zase nový procesor a umí vše, co jsem od nového telefonu požadoval. Už ho s Aničkou dva dny testujeme a musím říci, že vypadá velmi dobře :-).

Otužování

23. února 2021

Otužování

Zhruba před měsícem a půl jsem začal s pravidelným otužováním. Nesekám si ale díru do ledu, jen si vždy na závěr sprchování nastavím studenou vodu. Voda sice není úplně studená (v naší sprše studenější bohužel nastavit nejde), ale i tak mi to stačí.

Propagátoři otužování tvrdí, že otužování slouží jako prevence proti nachlazení, chřipce, angíně, případně dalším nemocem jako vysokému krevnímu tlaku nebo bolestem zad. No, uvidím, jestli budu tento rok zdravější než ten minulý a zda se mi vyhne zákeřná nemoc rýmička :-).

Grafická karta

21. února 2021

Grafická karta

Když jsem si před nedávnem kupoval nový počítač, byla jeho součástí i grafická karta (grafika) Nvidia GeForce GT 1030. Tato grafika je multimediální, to znamená, že není určena na hraní počítačových her (na běžnou práci ale bohatě postačuje). Původně jsem uvažoval o koupi nějaké trošku výkonnější herní grafiky, ale v současné době se prakticky nedá žádná sehnat. Všechny je totiž vykoupili těžaři digitálních měn.

Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem prohodil grafiky mezi Aničky počítačem (můj původní) a mým novým počítačem. V mém novém počítači se tedy nyní "prohání" grafika z roku 2016 a to Nvidia GeForce GTX 950, která je asi 2x rychlejší než ta nová multimediální. Na moje hraní série Half-Life 2 to teď s přehledem stačí :-).

Obleva

18. února 2021

Obleva

Po silných mrazech dorazila do Česka obleva. Přes noc teploty klesnou maximálně k nule a přes den se teploty drží kolem 10 stupňů nad nulou. Všude je z tajícího sněhu plno vody. Zrovna před chvílí jsem se vrátil z lesa z noční procházky s Ritou a musím říct, že je v lese pěkná čvachtanice.

Myslím si, že u nás na Jelení už to do konce zimy na běžky ani na brusle nebude. No, nebude dlouho trvat a bude tu jaro :-).

Silné mrazy

12. února 2021

Rampouchy

Do Česka dorazily silné mrazy. Největší mráz byl dnes ráno na Šumavě a to -30 stupňů. I v příštích dnech budou venkovní teploty velmi nízké.

Je 20:30 a já se před chvílí vrátil z večerní procházky s Ritou (náš pes). Venkovní teploměr ukazoval -11 stupňů. Mně to ale nevadí, já chodím s Ritou takhle večer na půlhodinovou procházku do lesa každý večer, za jakéhokoli počasí. Alespoň mám nějaký pravidelný pohyb a jsem chvíli na čerstvém vzduchu :-).

Nový počítač sestaven

11. února 2021

Počítač

Začátkem týdne mi Českou poštou přišly dva balíčky. Tyto balíčky obsahovaly všechny komponenty, které jsou potřeba k sestavení parádního počítače. Komponenty jsem nejprve otestoval pracovně na stole, abych se přesvědčil, jestli vše funguje jak má. Vše fungovalo dobře, tak jsem komponenty namontoval do počítačové skříně. Sestavený počítač vypadá následovně (1, 2, 3, 4, 5).

Na Bazoši jsem zakoupil digitální licenci pro Windows 10 + MS Office 2019 za 219 Kč. Oba tyto programy jsem bez problémů nainstaloval a aktivoval. Počítač je opravdu rychlý jako blesk a dělá mi velkou radost :-).

Nový počítač objednán

8. února 2021

Procesor

Nedávno jsem se v článku zmínil o tom, že můj počítač jsem musel dát Aničce na distanční výuku a sám jsem trpěl se "starým krámem" :-). Nakonec jsem dnes udělal rázný krok a objednal si na internetu nový počítač. Konkrétně jsem koupil následující komponenty. Nekupoval jsem to nejlevnější, ani to nejdražší, prostě taková zlatá střední cesta. Pokud mi tento nový počítač vydrží jako můj starý, tj. 10 let, budu rád. V dnešní době jde ale vývoj počítačů mílovými kroky kupředu a kdo ví, co bude za 10 let. Nové komponenty mi mají přijít zítra Českou poštou, proto pojedu zítra z práce o něco dříve, abych si počítač mohl pěkně v klidu složit a zprovoznit :-).

Prodaná firma

5. února 2021

Mikroelektronika

Dnes nám majitel naší firmy e-mailem oznámil, že včera prodal firmu. Takže už máme nového majitele a s tím určitě přijdou i nové změny. Jsem zvědavý, jak se nás to dotkne, protože bych si nerad v dnešní době hledal novou práci. No, počkáme a uvidíme.

Ve firmě Mikroelektronika pracuji již 16 let (od roku 2005) a jsem zde spokojený. Hodně jsem se zde naučil a práce mě baví. Z domu to mám autem 15 min jízdy, takže pohoda. Snad tu ještě několik let vydržím....

Počítač pro distanční výuku

5. února 2021

MS Teams

Když loni začala pro školní děti distanční výuka, byla Anička u mě doma a používala můj počítač. V polovině listopadu loňského roku jsem sehnal starší počítač a monitor, takže Anička mohla být na distanční výuku doma u mámy. Anička používá k online výuce program MS Teams. Tento program na tom starším počítači jakž takž fungoval. Před několika dny ale v jejich škole nařídili, že děti musí mít při výuce zapnutou webkameru. No a to ten starší počítač už nezvládl a začal padat. Dopadlo to nakonec tak, že jsem Aničce dal svůj počítač a starší jsem si od ní vzal. Anička je teď spokojená, jak to má všechno rychlé a já "trpím" se starým počítačem :-). Nicméně mě to asi přinutí k tomu, abych si po deseti letech konečně koupil nový počítač.

Suchej únor

1. února 2021

Suchej únor

Dnes je prvního února a to znamená, že začíná kampaň Suchej únor. Tato výzva nabádá lidi, aby se pokusili vydržet celý měsíc bez alkoholu. Je pravda, že Česká republika je na předních místech co do spotřeby alkoholu na osobu. Osobně znám několik lidí, kteří pijí přes míru a mají s alkoholem problém. Alkohol je vlastně tvrdá droga a není jednoduché se této závislosti zbavit. Já s alkoholem problém nemám. Každý den si sice dám jednu "kuželku", ale nealkoholického piva a jsem spokojený :-). Nepotřebuji mít pocit, že se se mnou točí svět a vše vypadá růžovější. Pokud byste se chtěli dozvědět něco víc o kampani Suchej únor, tak navštivte stránky kampaně.

Čtenářský plán

31. ledna 2021

Kniha

Minulý rok jsem přečetl celkem 25 knih. Protože dobré knize se vyrovná máloco, chci i letos pokračovat ve čtení. Zatím se mi letos podařilo přečíst jednu knihu, ale už mám v plánu další. Kvůli koronaviru je městská knihovna ve Vysokém Mýtě zavřená, tak "opráším" svou elektronickou čtečku knih a budu číst na ní. E-knihy se dají stáhnou zdarma z internetu, tak proč toho nevyužít :-). Na konci roku zase zveřejním seznam všech přečtených knih včetně mého hodnocení a třeba vás to bude inspirovat k přečtení nějaké té knihy.

LaTeX v akci

30. ledna 2021

LaTeX

Koncem minulého roku jsem se pustil do intenzivního studia typografického skriptovacího jazyka LaTeX a studoval jsem ho i přes Vánoce. Nyní mám již dostatečné znalosti k tomu, abych ho použil v praxi. Momentálně pracuji na jednom dokumentu (Technické podmínky), který "překlápím" z MS Wordu právě do LaTeXu. Není to až zas tak složité, ale je tam několik úskalí, se kterými si asi sám neporadím. Nicméně můj vedoucí říkal, že až budeme potřebovat, zařídí nám (mně a kolegovi) školení. To je ale teď v době koronavirové asi pasé. Nicméně budu i nadále pokračovat ve studiu, abych si LaTeX více zažil. Abyste viděli, jak vypadá dokument psaný v LaTeXu, tak tady je malá ukázka.

Moje druhá pokuta

27. ledna 2021

Radar

Minulý rok v červenci jsem dostal svoji první pokutu (1 500 Kč) a to za rychlou jízdu v obci. Od té doby jsem jezdil o dost opatrněji a dával si pozor, abych jezdil podle předpisů.

Ve Vysokém Mýtě, kde pracuji, je umístěno několik radarů, které měří rychlost. Navíc na všech pěti(!) semaforech (které projíždím) jsou umístěny kamery. Ty kontrolují, jestli náhodou někdo nejel na červenou. No a včera jsem si byl na poště vyzvednout "podezřelou" obálku do vlastních rukou. V obálce byl dopis z dopravního oddělení ve Vysokém Mýtě, který mě upozornil, že jsem v Mýtě místo 50 km/h jel 61 km/h a abych co nejdříve zaplatil pokutu 800 Kč. Pěkně mě to naštvalo a použil jsem i nějaké to sprosté slovo. Musím si prostě dávat pořádný pozor, abych neplnil městskou pokladnu pokutami za rychlou jízdu nebo za jízdu na červenou.

Na běžkách

20. ledna 2021

Běžkař

Nejsem velkým příznivcem zimních sportů. Jediný zimní sport, který občas provozuji, jsou běžky. Protože u nás napadlo relativně dost sněhu, tak jsem po několika letech oprášil běžky a minulý víkend jsem vyrazil na místní louku. Byl jsem na běžkách cca hodinu a stačilo mi to :-). Místy jsem jel po hlíně, místy po vodě, ale na tu bídu to docela šlo. Neudělal jsem žádný velký sportovní výkon, ale ještě dnes mě bolí nohy. Abych pravdu řekl, tak si raději zašlapu 35 minut na rotopedu :-).

Dámský gambit

17. ledna 2021

Dámský gambit

Nedávno jsem zhlédl parádní sedmidílný americký televizní seriál Dámský gambit. Na tento seriál mě upozornil kamarád Jarda z práce a byla to "trefa do černého". Seriál se vysílal na Netflixu, ale já jsem si ho, tak jako většinu filmů, stáhl z netu.

Příběh vypráví o mladé dívce, která ztratí matku a dostane se do sirotčince. Zde se náhodou seznámí se správcem budovy, který ji naučí hrát šachy. Z dívky se díky mimořádnému talentu stane geniální šachová hráčka, ale cestu na absolutní vrchol jí komplikuje závislost na lécích a alkoholu. Jestli chcete vědět, jak to dopadne, tak neváhejte a koukněte se na něj. Seriál je také velmi dobře hodnocen na ČSFD.

Servisní prohlídka

15. ledna 2021

Prohlídka

Více než rok se mi na displeji mého Rapida zobrazovala hláška, že mám jít na servisní prohlídku. No a dnes jsem se k tomu konečně dokopal. Ráno jsem zavezl auto do servisu ve Vysokém Mýtě (zde pracuji) a odpoledne jsem to měl hotové. Potěšilo mě, že mě ráno zavezli autem do práce a odpoledne pro mě do práce dojeli. Od servisu do práce by mi to pěšky trvalo více než půl hodiny, takže mi to ušetřilo spoustu času.

Rapidu vyměnili filtry, stěrače, doplnili chladicí kapalinu a další drobnosti a jsem zase o tři tisíce lehčí :-). Další výzva k servisní prohlídce mi naskočí asi zase za rok, ale já to o pár měsíců protáhnu a půjdu na prohlídku asi až na jaře nebo v létě, protože v zimě se mi určitě nebude chtít.

Internetový podvodník

13. ledna 2021

Podvodník

Minulý rok jsem získal novou zkušenost s nákupem zboží přes internet. Sháněl jsem jednu starší součástku do počítače, proto jsem dal na internet inzerát. Ozval se mi jeden zájemce (prodejce). Vystupoval slušně, poslal i fotografii součástky a chtěl platbu předem na účet. Já jsem s tím problém neměl, protože když já prodávám na internetu, taky chci vždy platbu předem. Poslal jsem mu tedy peníze na účet (250 Kč). Když jsem se ho po pár dnech zeptal, jestli už zboží poslal, začal se vymlouvat, že je poštovné drahé a kdesi cosi a jestli mu nepošlu ještě 100 Kč. V té chvíli jsem zbystřil a samozřejmě jsem mu už nic neposlal. Od té doby přestal komunikovat, takže mi bylo jasné, že jsem narazil na podvodníka.

Obrátil jsem se na mého kamaráda právníka, jestli s tím nejde něco udělat. Protože ale neznám jméno a bydliště toho podvodníka, tak s tím prakticky nejde nic dělat, leda to řešit s policií.... Takže jsem dostatečně poučen a příště si dám pořádný pozor.

Koruna

10. ledna 2021

Koruna

Včera jsem zhlédl poslední díl britského televizního seriálu Koruna, který se vysílal na Netflixu. Já jsem si ho ale stáhl z netu, protože Netflix nemám. Tento seriál mapuje životní osudy britské královské rodiny za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. Zatím jsou natočeny čtyři série po deseti epizodách a každá epizoda trvá přibližně hodinu. První série se natočila v roce 2016 a čtvrtá série v roce 2020.

Mně se seriál dost líbil. Dozvěděl jsem se o britské královské rodině hodně nového, i když seriál je do jisté míry fikce, ale stojí na skutečných základech. V roce 2022 se má vysílat pátá série, tak se na ni určitě rád podívám.

Žádost o druhý monitor

6. ledna 2021

Monitor

Doma jsem skoro měsíc používal u svého počítače dva monitory. Nejprve to byl nezvyk, ale brzy jsem tomu přišel "na chuť". Dalo by se říci, že je to poměrně návykové, protože se na dvou monitorech pěkně pracuje. V práci jsem měl jenom jeden monitor a ten druhý mi po zkušenosti z domu trochu chyběl. Zažádal jsem tedy u svého vedoucího o druhý monitor pro mě a pro kolegu, který taky píše dokumentaci. Vedoucí to zapsal do plánu investic a můžeme se prý brzy těšit na nové 27" monitory a to už příští rok :-).

Nový rok 2021

1. ledna 2021

Nový rok 2021

Rok se s rokem sešel a máme tu nový rok, tentokrát 2021. Ten minulý rok se nesl ve znamení koronaviru, tak jsem zvědavý, jestli koronavirus bude dominovat i v tomto roce.

Dovolte mi malé bilancování předchozího roku z pohledu mých internetových stránek. V roce 2020 jsem uveřejnil celkem 84 článků, což je nejvíce za celou historii, kdy stránky píšu. Nevím, jestli to někdy překonám, ale nepíšu články, abych překonal rekord, ale proto, že se stala z mého pohledu nějaká zajímavá událost, o které má cenu napsat článek. Na druhé straně jsem uveřejnil fotografie pouze z jednoho výletu :-(. No a čtyři uveřejněná videa je takový průměr ....

Přeji všem čtenářům mých stránek v roce 2021 jen to dobré a buďte mi nakloněni i v tomto roce.

www.palaugari.cz