Petrovy stránky

Deník - rok 2024

ISIC karta

19. července 2024

ISIC

Protože je Anička studentka, pořídila si na začátku školního roku ISIC kartu, což je mezinárodní studentský průkaz. Držitel ISIC karty získává přístup k velkému množství různých slev a výhod.

Když jsem včera objednával na Alze sluchátka pro Aničku, změnil jsem jméno pro fakturaci na Aničku, zatrhl jsem, že jsem student a vložil jsem tam číslo Aničky ISIC karty. A ejhle, dostal jsem slevu na sluchátka 550 Kč. No a to se vyplatí, ne? Odteďka budu nakupovat na Alze jen na Aničku a třeba zase dostanu nějakou hezkou slevičku :-).

Prokleté vstávání

12. července 2024

Budík

Ti, kdo mě trochu více znají, vědí, že mám ohromné problémy se spánkem a následně se to promítne do ranního vstávání. Prakticky se mlátím od jednoho extrému do druhého. Buď spím jako medvěd, nebo nemohu v noci usnout a ráno jsem téměř nepoužitelný. Není výjimkou, že třeba nespím celou noc. Moc rád bych našel nějakou zlatou střední cestu, ale zatím se mi to moc nedaří.

Trochu závidím těm, co lehnou a za chvíli usnou. Já se převaluju a ne a ne zabrat. Většinou neusnu před půlnocí, ledaže, jsem hodně unavený a nevyspalý. Jo, někdo má problém s alkoholem, já se spánkem a ranním vstáváním :-).

VISA vs. MasterCard

11. července 2024

VISA

U Fio banky mám účet již přes 12 let a pokaždé jsem měl k účtu platební kartu MasterCard. Nejprve jsem ji měl proto, že banka ze začátku VISA kartu nenabízela, a později, když ji nabízela, tak nešlo přiřadit kartu k mobilnímu telefonu. Situace se ale změnila a Fio banka již nějakou dobu nabízí VISA kartu, kterou lze nahrát jak do mobilního telefonu, tak třeba do chytrých hodinek.

Nedávno mi Fio banka poslala oznámení, že mi bude končit platnost mojí MasterCard karty a že si místo ní mohu zažádat o VISA kartu. Já jsem to hodně zvažoval a nakonec jsem si zažádal o VISA kartu, i proto, že s VISA kartou můžu vybírat zdarma v jakémkoli bankomatu a to jak v Česku, tak v cizině. Sice to asi nevyužiju, ale změna je život :-).

První dny v Bille

2. července 2024

Billa

Anička má první dva brigádnické dny v Bille za sebou. Včera měla odpolední a dnes ranní. Dnes měla šichtu od 6:00, to znamenalo, že musela ve 3:40 vstávat, aby se najedla, připravila se a ve 4:33 jí jel autobus do Pardubic. No já jsem to raději dozoroval, takže jsem vstal lehce po 3:30, připravil jsem Aničce snídani a pak jsem hlídal čas, aby stihla autobus. No, povedlo se, takže pro velký úspěch si to zítra zopakujeme, protože má Anička zase ranní.

A co Anička v Bille dělá? Nejprve jsem myslel, že bude vybalovat zboží, ale zatím je u lahůdek. Balí lidem krájené salámy, saláty a taky třeba grilovaná kuřata. Zatím to Aničku baví, uvidíme za měsíc. Já jen doufám, že nebude mít ranní tak často, protože to by mě asi zabilo :-).

Antivirus ESET

28. června 2024

ESET

Už několik let dostávám od mého kamaráda Petra k dispozici několik volných licencí na antivirus ESET. Licenci využiji já a pár mých kamarádů. Licence je vždy na jeden rok a po roce se musí opět obnovit. Já jsem vytvořil přehledný návod, jak ESET aktivovat anebo jak nainstalovat nový produkt.

Petr za ty licence nic nechce, protože je nějakým způsobem "dostává" od ESETu. Nicméně, až k nám někdy přijede na návštěvu, upeču mu za ty licence makovec, protože se po něm může utlouct :-).

Brigáda v Bille

27. června 2024

Billa

Od 01.07.2024 nastupuje Anička do pardubické Billy na brigádu. Brigádu v Bille si Anička sehnala sama a už se těší, až si vydělá nějaké peníze. Anička už má rozpis služeb a bude mít dost volna i na to, aby doma hrála na elektrickou kytaru, četla si knihy a konečně mi nakreslila nějaké obrázky, jak mi slibovala.

Uvidíme, jak to Aničce půjde, ale snad tam nějakou dobu vydrží. Anička už ví, za co peníze utratí, tak se bude muset snažit. Alespoň pozná, že peníze nerostou na stromech :-).

Dálniční známka

14. června 2024

Dálniční známka

Svého Rapida mám již 10 let. Za celou dobu jsem si nekoupil dálniční známku, protože jsem ji moc nepotřeboval. A pokud bylo potřeba jet po dálnici, půjčil jsem si auto babičky, která si dálniční známku pravidelně kupuje.

Nakonec jsem se ale rozhodl si roční dálniční známku pořídit. Dálnici máme takřka za humny a moje autíčko si zaslouží občas se pořádně provětrat :-). Zrovna zítra pojedu za kamarádem směr Mladá Boleslav, takže dálniční známku využiju.

FM transmitter

14. června 2024

Transmitter

Mám starší auto (2014), které má rádio bez Bluetooth připojení. Chtěl jsem se k rádiu připojit přes můj iPhone a přehrávat si písničky a mluvené slovo, které mám v iPhonu. Můj iPhone nemá zdířku na audio jacka, takže jediná možnost byla koupit si FM transmitter a připojit se přes něj. A jak to funguje? Celkem jednoduše: iPhone se připojí k FM transtmitteru (zapojený do 12 V zdířky) přes Bluetooth, na FM transmitteru si navolíte vysílací frekvenci (např. 106,8 MHz) a tu samou frekvenci si nastavíte na rádiu a už to hraje! :-).

Jediný problém byl vybrat vhodný FM transmitter. Moje požadavky byly následující: malá velikost, USB-C a USB-A napájecí konektory, čistý zvuk a aby měl zabudovanou funkci handsfree. No a to byl pořádný oříšek. Hledal jsem hledal, až jsem narazil na tento FM transmitter. Už jsem ho vyzkoušel a je opravdu parádní. Má vše, co jsem od něho požadoval a jsem moc spokojený. Jo, člověk si musí občas udělat radost :-).

Super hodinky

12. června 2024

Hodinky

Jak jsem psal v minulém článku, doslal jsem k narozeninám od mého kamaráda Milana skvělé chytré sportovní hodinky Garmin INSTINCT 2. Hodinky tedy používám necelých 14 dní a musím říct, že jsou opravdu parádní. Mám je stále na ruce, spím v nich, sprchuju se v nich, prostě mi už přirostly k ruce :-).

Hodinky mají opravdu hodně funkcí a zatím jsem všechny funkce a nastavení nevyzkoušel. Naštěstí jsem na YouTube našel hodinové video, které popisuje podrobné ovládání hodinek. Občas se mi zdá, že jsou hodinky chytřejší než já :-). Dobrá funkce hodinek je ta, že jsou přes Bluetooth propojeny s mým iPhonem a do hodinek mi chodí textové zprávy, když mi někdo napíše na WhatsApp nebo když mi na iPhone přijde jiné upozornění. Nemusím tedy neustále koukat do mobilu, ale zprávu si přečtu na hodinkách.

Hodinky mi mimo dalších tisíců údajů měří i denní počet kroků, takže teď mám přehled, kolik kroků denně nachodím. Díky tomu jsem s Ritou začas dělat při večerních procházkách větší okruh, abych nachodil více kroků, aby mi to vylepšilo statistiky. Takže jsem se díky hodinkám začal i více hýbat a to stojí za to, ne? :-).

Padesátka doma

2. června 2024

Domov

Přesně včera před padesáti lety jsem se narodil. Protože je to to nejkulatější a nejvíce oslavované výročí narozenin, pozval jsem na oslavu své nejlepší kamarády a oslavili jsem to s nimi u nás doma na zahradě. Bylo pivo (25 litrů Mejto 11ka ležák od pana Řeháka z Vysokého Mýta), kuřata, dort a další pochutiny. Počasí nám taky přálo, protože dopoledne pršelo a odpoledne na oslavu se to vybralo a už bylo hezky.

Od Pepy jsem dostal dárkovou tašku plnou dobrot a užitečných věcí. Kluci se mi také složili na M2 SSD disk a od Milana jsem dostal dar jako hrom a to chytré sportovní hodinky Garmin INSTINCT 2. Dary mi udělaly ohromnou radost a byl jsem z nich nadšený. Nikdy jsem neuvažoval nad tím, že si pořídím chytré hodinky, ale tyto darované už nosím na ruce a myslím, že si na ně hodně rychle zvyknu. To abych konečně začal sportovat, abych je využil naplno, když jsou to ty sportovní hodinky :-).

A co říci na závěr: Kamarádi moji, moc si vážím našeho přátelství a děkuji, že jste se mnou oslavili tu padesátku! Jste úžasní!

Padesátka v práci

31. května 2024

Mikroelektronika

Dnes jsem oslavil svou padesátku v práci. Většina lidí při tomto jubileu pořádá velké oslavy, ale já jsem to vzal v komornějším duchu. V naší jídelně jsem objednal 30 chlebíčků a podaroval jsem nejbližší kolegy a kolegyně.

Z vedení naší firmy mi byli popřát generální ředitel, technický ředitel a personální. Doslal jsem od nich diplom, dárkový poukaz a propagační víceúčelové kleště. Bylo to od nich milé a já doufám, že v naší firmě vydržím ještě dlouhou dobu, nejlépe do důchodu :-).

Honza málem králem

29. května 2024

Apple

Před necelým půl rokem si můj kamarád Honza odkoupil z práce dva starší iPhony 6S. Myslel jsem si, že mu bude chvíli trvat, než se s iPhony sžije, protože do té doby používal pouze tlačítkovou Nokii 3310. Honza se ale s ovládáním iPhonů popasoval na výbornou a v současné době strčí do kapsy většinu běžných iPhone uživatelů. Honza, když se do něčeho zakousne, tak drží jako pitbul :-).

Já jsem nedávno začal sepisovat Tipy a triky na iPhone a Honza mi s tím hodně pomáhá. I díky němu jsem se naučil spoustu nových věcí, co jsem do této doby nevěděl.

Jediná věc, která Honzu nyní limituje, je ta, že jeho starší iPhony 6S podporují pouze iOS 15, takže nové funkce, které jsou v současném iOS 17, nemá k dispozici. Já jsem ale Honzovi slíbil, že když vše klapne, tak si do roka pořídím nový iPhone a ten můj současný SE 2020 mu věnuji za pár sklenic medu :-).

Sraz od průmyslovky

28. května 2024

Sraz

Od minulého čtvrtka do neděle jsem byl na každoročním srazu od střední průmyslové školy. Scházíme se na chatě v Krkonoších a pravidelně se nás sejde asi polovina z bývalé třídy (cca do patnácti). Já se taky nezúčastňuji každý rok, záleží, jak to vyjde a jestli do toho člověku něco nevleze.

Protože na sraz pravidelně jezdí naše tři spolužačky, máme o catering postaráno. Děvčata si nás hýčkají a máme vždy perfektní servis, za což jim velké díky.

Po dobu pobytu chlapi pijí pivo a děvčata vínko. Já, protože jsem abstinent, jsem si dovezl basičku Staropramenu nealka a během tří dní jsem všech 20 kuželek zmáknul :-). Nebyla to žádná sranda, když jsem zvyklý na jedno pivo denně, ale dal jsem to.

Letošní sraz se povedl a měli jsme to zpestřené o sledování MS v hokeji. Pokud vše bude OK, tak příští rok pojedu taky, protože to bylo fajn a rád se zase uvidím s ostatními spolužáky.

Supercela

21. května 2024

Supercela

Supercela je bouře, která je charakteristická tím, že obsahuje jednu velkou bouři, která může být stabilní a přetrvávat delší dobu. Supercela je často doprovázena prudkým deštěm a zejména krupobitím, které může být velmi silné.

A právě takováto bouře mě včera zastihla mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí, když jsem jel autem k zubařce do Litomyšle. Najednou se zatáhlo a nastalo boží dopuštění. Slejvák, kroupy, prostě hrůza. Auta na silnici zastavovala nebo jela krokem a všude se valila voda. Takovou bouřku jsem ještě nezažil. Naštěstí vše dopadlo dobře a k zubařce jsem zdárně dojel :-).

Bratrstvo

14. května 2024

Bratrstvo

Bratrstvo je devítidílná knižní série od australského spisovatele Johna Flanagana, kterou jsem nedávno dočetl. Knihy jsem četl na mé skvělé elektronické čtečce knih Kindle. Měl jsem staženo prvních osm dílů, devátý díl jsem nečetl, protože ho nemám, ale podle recenzí tento devátý díl nebyl tak dobrý jako díly předchozí.

Hlavní dějová linie série Bratrstvo se točí kolem mladého Hala a jeho přátel, kteří tvoří skupinu zvanou Volavky. Příběhy popisují jejich dobrodružství ve Skandii, drsné zemi námořníků a bojovníků, a jejich cesty za hranice jejich domoviny.

John Flanagan je hlavně známý sérií knih Hraničářův učeň, kterou jsem taky již celou přečetl minulý rok (celkem 18 knih).

Tipy a triky pro iPhone

10. května 2024

Drift

Svůj iPhone SE 2020 vlastním již přes 3 roky. Za tu dobu jsem s ním nadmíru spokojený. Jediná věc, která to trochu kazí, je malá výdrž baterie, takže musím prakticky denně nabíjet.

iPhone toho umí opravdu hodně a s každou novou verzí operačního systému iOS jsou dostupné nové funkce. Já se nedávno rozhodl, že se do ovládání iPhonu ponořím trochu více, abych ho využíval naplno. Začal jsem tedy na YouTube sledovat videa, která se specializují na ovládání iPhonu. Videí obsahujících různé tipy a triky pro ovládání iPhonu je na YouTubu opravdu hodně, stačí si jen vybrat a nezahltit se :-).

Drift

9. května 2024

Drift

Drift je specifické odvětví automobilového sportu, při kterém se využívá řízený přetáčivý smyk. Je jednou z nejmladších disciplín motoristického sportu.

A právě na driftu na autodromu Sosnová u České Lípy (153 km od nás) jsme byli s Aničkou před necelým měsícem. Anička fotila digitální zrcadlovkou s pořádným objektivem. Byl to silný zážitek, jen byla na tribuně strašná zima. Venkovní teplota byla něco málo nad nulou a k tomu foukal vítr. Já měl sice zimní bundu a kulicha, ale i tak jsem klepal kosu. Naštěstí mě napadlo vzít s sebou termosku s horkým čajem. Celou zpáteční cestu autem jsme měli puštěné topení na maximum a postupně jsme rozmrzali :-).

Třídní schůzky

25. dubna 2024

Třídní schůzky

Dvakrát za školní rok jezdíme do Poděbrad na třídní schůzku (rodičák). Tento školní rok jsme byli již v listopadu a včera. Třídní schůzky jsou vždy ve středu od 16:00 do 16:30. Aničky třídní učitelka nám vždy řekne pár informací ohledně výuky a různé organizační záležitosti. Pak nám rozdá "papírky" s průběžným hodnocením ve všech předmětech a jedeme domů.

Protože se do Poděbrad jede po dálnici, půjčuji si na tyto jízdy babičky Fabii, která má zaplacenou dálniční známku. Do Poděbrad je to od nás cca 80 km (necelá hodina jízdy).

Daňové přiznání

23. dubna 2024

Daně

Sám si podávám daňové přiznání od roku 2011, tj. 13 let. Doposud jsem to řešil tak, že jsem si z internetu stáhl interaktivní formulář ve formátu xls/xlsx (MS Excel), vyplnil ho, vytiskl ho a spolu s přílohami ho donesl do Holic na finanční úřad.

Letos to ale bylo jinak. Protože mám zřízenou datovou schránku, musel jsem již letos podat daňové přiznání přes elektronický formulář na doméně www.mojedane.cz. Formulář jsem vyplnil, připojil přílohy, následně se přihlásil do datové schránky a odeslal ho na finanční úřad do Pardubic. Trochu jsem se toho obával, ale nakonec to nebylo tak hrozné a snad to bude v pořádku. Jo, všechno je jednou poprvé :-).

Gym

13. dubna 2024

Činky

Aby se Anička po škole odreagovala a vypustila přebytečnou páru, navštěvuje už nějaký čas gym (fitness centrum) v Nymburku. Kupuje si vždy měsíční permanentku a snaží se chodit do gymu každý den v týdnu (pondělí až čtvrtek). Každý den posiluje jinou partii těla a občas si taky zaboxuje. Boxuje buď s kamarádem z internátu nebo sama. Za vydělané peníze z grafického návrhu loga si koupila boxerské rukavice a ještě jí zbyly peníze na permanentky.

Nebude to dlouho trvat a Anička bude v lepší kondici než já. Budu si na Aničku muset dávat pozor, abych se s ní nepustil do křížku, aby mi nedala K.O. :-).

Návrh loga

11. dubna 2024

Adobe Illustrator

Před velikonočními svátky dostala Anička svou první placenou zakázku na vytvoření grafiky. Konkrétně to byla zakázka na vytvoření loga zasazené ve vlajce pro oddíl orientačních běžců v Horním Jelení. Při návrhu loga pracovala Anička v programu Adobe Illustrator, ve kterém pracují taky ve škole v Poděbradech. Na této zakázce pracovala Anička celé velikonoční svátky a myslím, že se jí logo povedlo.

Centrum zlobí

8. dubna 2024

Centrum

Jak jsem se zmínil v jednom dřívějším článku, e-mailovou schránku na portálu Centrum používám cca 30 let. Na tento e-mail mám "navázáno" skoro všechno - internetové bankovnictví, Apple ID, e-shopy atd. Bohužel mě Centrum začíná štvát čím dál více. Jednak mi každý den přichází do e-mailové schránky spousty spamu (nevyžádané pošty) a teď mi přestaly přicházet i e-maily od mého kamaráda Honzy.

Jsem tedy nucen používat i e-mailovou schránku na portálu Seznam, kam mi chodí minimum spamu a vše funguje, jak má. Kdyby to bylo jednoduché, přesměruji všechno na Seznam, ale bohužel to tak jednoduché není :-(.

Padesátka za rohem

5. dubna 2024

Padesátka

Za necelé dva měsíce oslavím své padesáté narozeniny. Dlouho jsem zvažoval, jak mám oslavu pojmout. V dřívějších dobách jsem pořádal oslavu narozenin u nás doma společně s kamarády a jejich rodinami. Bylo to ale na organizaci a catering velmi náročné a v současné době už prakticky neproveditelné. Proto jsem se rozhodl, že padesátku oslavím v komornějším duchu jen se svými nejbližšími kamarády. Před pár dny jsem jim poslal pozvánku a uvidím, kolik jich přijede, snad někdo jo :-).

Výměna strun

28. března 2024

Struny

Jak jsem psal v minulém článku, Aničce se při ladění kytary přetrhla jedna struna. Kamarád Jarda, který hraje na elektrickou kytaru, mi poradil, ať koupím minimálně dvě sady nových strun (jedna sada obsahuje šest strun) a vyměním všech šest strun na kytaře. Původní struny prý většinou nejsou moc kvalitní, takže je lepší je vyměnit všechny za nové kvalitnější.

Protože ale Anička struny na kytaře nikdy nevyměňovala, poprosil jsem Jardu, jestli by nám s tím nepomohl. No a dnes jsme byli u Jardy, který spolu s Aničkou struny vyměnil a kytaru naladil. Takže teď již Aničce nic nebrání v tom, aby se začala učit na elektrickou kytaru. Ať jí to hraje! :-).

Kytara dorazila

24. března 2024

Kytara

Tak jsme se dočkali! Minulé úterý mi zásilková služba přivezla do práce elektrickou kytaru, kombo a všechno příslušenství k tomu. Zásilka byla rozdělena do dvou balíků.

Protože Anička chtěla kytaru rozbalit sama, počkal jsem s tím do pátku, kdy přijela ze školy. Společně jsme udělali tzv. unboxing. Kytara nebyla naladěná, takže se Anička pustila s vervou do ladění kytary. Bohužel ladila tak vehementně, až jí jedna struna praskla a bylo po ladění a po vyzkoušení kytary. Anička si tedy musí počkat do příštího víkendu. Do té doby koupíme nové struny a snad to napodruhé už klapne :-).

Z-BOX

19. března 2024

Z-BOX

Není to tak dávno, co u Tesca ve Vysokém Mýtě umístila Zásilkovna svůj Z-BOX. Protože je Tesco kousíček od naší firmy, zkusil jsem si tam poslat jednu zásilku. Předtím jsem Z-BOX pro příjem zásilky nikdy nepoužil, takže to pro mě byla premiéra.

K výběru zásilky ze Z-BOXu je nutné mít smatrphone a v něm nainstalovanou příslušnou aplikaci. Já aplikaci Záslikovna běžně používám, takže vše klaplo na jedničku a balíček mi Z-BOX vydal. Jo, všechno je jednou poprvé :-).

Kytara objednána

15. března 2024

Kytara

Čekali jseme zhruba měsíc (původně to měly být dokonce dva měsíce), než v e-shopu kytary.cz naskladní elektrickou kytaru, kterou jsme s Aničkou vytipovali. V tomto e-shopu jsme nakonec objednali veškeré vybavení pro hru na elektrickou kytaru.

Všechny položky byly skladem, takže by měly příští týden dorazit zásilkovou službou. Anička se již těší, jak si bude brnkat, a já doufám, že jí to nadšení nějaký rok vydrží :-).

Pozor klíšťata!

7. března 2024

Klíště

Protože se venkovní teploty vyšplhaly hodně nad nulu, začala být klíšťata v lese hodně aktivní. Poznali jsem to tak, že jsme Ritě vytáhli už několik přisátých klíšťat.

Abychom našeho pejska ochránili před klíšťaty, zajel jsem dnes na kole do vedlejší vesnice k veterináři pro speciální tabletu. Tato tableta proti klíšťatům a blechám pro psy funguje tak, že dané parazity zabíjí, nebo jim zabraňuje v uchycení na kožním povrchu zvířete. Účinek této tablety by měl být po celou sezónu.

Řád a disciplína

28. února 2024

to do list

Abych splnil všechna předsevzetí, která jsem si na začátku tohoto roku dal, musel jsem přehodnotit moje aktivity a priority. Nevím jak vy, ale já musím mít nad sebou nějaký bič, abych trošku zabral a něco dělal.

Takže jsem si vytvořil tabulku, do které si denně zapisuji mé splněné úkoly. Patří do toho následující: vstávání na zazvonění budíku, četba, šlapání na rotopedu, angličtina a hraní počítačové hry. Jak vidíte, mám denně co dělat. Ne vždy se všechno povede, ale snažím se. Jak řekl jeden doktor "Řád a disciplína je mnohdy lepší než léky" :-).

Čekáme na naskladnění

26. února 2024

Kytara

Po zralé úvaze jsme se s Aničkou dohodli, že pořídíme o polovinu levnější elektrickou kytaru, než jsme původně měli v plánu. I tak to bude do začátku slušná kytara a myslím, že Aničce pár let vydrží.

Jediný problém je ten, že tuto elektrickou kytaru momentálně nemají nikde na skladě. V e-shopu kytary.cz ji naskladní až 12.4.2024, tj. za 46 dní! Výhoda tohoto e-shopu je ta, že na vše poskytuje prodlouženou záruku tři roky a to jinde nedávají. A navíc mají i nejnižší ceny ze všech e-shopů. Anička by ráda hrála už teď, ale bude si muset počkat. Alespoň se má na co těšit :-).

Otravný spam

20. února 2024

Kytara

Svoji e-mailovou schránku na portálu Centrum.cz mám již od svých studentských let, tj. přes 30 let. Zhruba poslední rok se potýkám s nepříjemným spamem, který mi chodí do schránky. Spam jsou nevyžádané e-mailové zprávy, které jsou dost otravné. Většina spamu padá rovnou do složky Spam koš, ale i tak se mi do příchozí pošty dostane několik nevyžádaných e-mailů denně. Většina spamu se týká zázračných přípravků na hubnutí a na silnou erekci, dále upozorňuje na nevyzvednutý balíček, že jsem něco vyhrál a další voloviny. Jediný účel těchto e-mailů je vytáhnout z důvěřivých lidí peníze.

Je zajímavé, že mám zřízenou e-mailovou schránku také na Seznamu a tam mi žádný spam nechodí. Buď Centrum neumí filtrovat spam nebo je ten můj e-mail na Centrumu za těch 30 let hodně profláklý :-).

Přeplněná hlava

18. února 2024

Exploze hlavy

Jak jsem psal v minulém článku, začala Anička vyhledávat v internetovém obchodě www.kytary.cz elektrickou kytaru společně s kombem. Anička parametrům elektrických kytar rozumí stejně jako já, takže vůbec :-). Nevybírala tedy podle parametrů, ale podle vzhledu :-). Nakonec si vybrala hezkou kytaru a kombo.

Abychom s výběrem kytary a komba nešlápli úplně vedle, poslal jsem Aničky výběr kamarádovi Jardovi, aby se k němu vyjádřil. Jarda mi pak volal a jak sám říkal, výběr kytary není jednoduchá záležitost a je to složitější, než se na první pohled zdá. Chvilku mi o tom povídal, až jsem měl z toho velkou hlavu :-). Nicméně závěr byl takový, že Aničky výběr v podstatě schválil, ale stejně by si kytaru raději vyzkoušel. Na druhou stranu, pokud bychom kytaru koupili a nebyli s ní spokojeni, mohli bychom ji do 30 dnů vrátit a obdržet peníze nebo ji vyměnit za jinou. Uvidíme, jak to nakonec dopadne a co koupíme. Budu vás včas informovat.

Elektrická kytara

15. února 2024

Kytara

Anička již v minulosti hrála na zobcovou flétnu a piano. Momentálně hraje už jen na akustickou kytaru a i na tu hraje jen ze setrvačnosti. Před nedávnem ale přišla s tím, že by se moc ráda naučila hrát na elektrickou kytaru. Jak sama říkala, byl by to její první hudební nástroj, na který by se chtěla naučit o své vlastní vůli :-).

Protože můj kamarád Jarda hrával na elektrickou kytaru, poprosil jsem ho, jestli by mohl Aničce předvést hru na elektrickou kytaru a vysvětlit jí, co to všechno obnáší. Včera jsme u Jardy byli asi dvě hodiny a Anička si vše vyzkoušela. Líbilo se jí to a už pokukuje na internetovém obchodě www.kytary.cz po nějaké elektrické kytaře a kombu (zesilovač + reproduktor v jednom). Možná, že si v nejbližší době uděláme výlet do Prahy a podíváme se do specializované prodejny kytar, abychom vše omrkli a vyzkoušeli.

Sleva na školném

6. února 2024

Prasátko

Aničky střední škola je soukromá škola, takže každý rok platíme nemalé školné. Aby škola motivovala studenty k dobrým studijním výsledkům, vypisuje ředitel školy na začátku roku podmínky, za jakých studenti dostanou slevu na školném. Doteď to bylo následovně. Anička měla toto pololetí průměr 1,17, takže by měla dostat 150 Kč po dobu pěti měsíců. Není to moc, ale alespoň něco :-).

Pololetní vysvědčení

31. ledna 2024

Vysvědčení

Dnes dostala Anička první vysvědčení na střední škole v Poděbradech. Z celkem osmnácti předmětů včetně chování měla Anička pouze tři dvojky, jinak samé jedničky! Měla tedy vyznamenání a to je pořádný úspěch. Já jsem na ni moc hrdý: Aničko, dobrá práce! :-). Jasně, že známky nejsou všechno, ale přeci jen o něčem vypovídají. Doufám, že i v dalším období bude Anička pokračovat v započatém trendu.

Jen pro zajímavost zde uvedu tabulku se všemi předměty a známkami. Konečné známky na vysvědčení jsou uvedeny v posledním pravém sloupci "Uz.", označeny červeným obdélníkem.

Audiokniha

26. ledna 2024

Audiokniha

Včera jsem po měsíci poslouchání konečně doposlouchal audioknihu Šikmý kostel od Karin Lednické. Tuto knihu parádně načetla Vilma Cibulková, ale i tak mi to trvalo strašně dlouho, než jsem ji "zmáknul".

Osobně dávám přednost četbě knihy, protože u čtené knihy vydržím podstatně déle než u audioknihy. Mám ale sestřenku Hanu, která poslouchá audioknihy v práci. Pracuje manuálně a nedělá jí problém pracovat a přitom poslouchat audioknihy. To já bych nezvládl :-). Moje příští knihy budu proto raději číst než poslouchat. Prostě, každému vyhovuje něco jiného.

Sušička prádla LG

25. ledna 2024

Sušička

Protože jsme měli přes zimu problém se sušením prádla venku (bylo cítit kouřem a špatně schlo), pořídili jsme si na e-shopu www.lgshop.cz sušičku prádla LG. Sušičku nám dnes dopoledne přivezli. Připlatili jsme si za vynesení sušičky do bytu a prvotní instalaci (při koupi pračky se nám to osvědčilo).

Sušičku vyzkoušíme hned tento víkend, protože Anička bude přes víkend u nás a bude chtít vyprat a usušit oblečení na internát. Snad nám bude sušička věrně sloužit dlouhé roky.

Vepřové hody

22. ledna 2024

Jitrnice

Minulou sobotu se u nás stavila moje sestřenice Dana. Přijela společně se svým švagrem a neteří z jižních Čech. Daně jsem předal počítač, který jsem sestavil pro jejího manžela.

Další cíl jejich cesty byla Dobruška (35 km od nás), kde v místním pivovaře Rampušák měli vepřové hody. Zajímavostí je, že já jsem v Dobrušce studoval čtyři roky střední elektrotechnickou školu. To už je 32 let od maturity :-).

Dana mi nedávno hlásila, že počítač převoz do jižních Čech přežil a že vše funguje dobře, za což jsem rád.

Souborné zkoušky

17. ledna 2024

Test

U Aničky ve škole píšou na konci každého pololetí souborné zkoušky, takzvané souborky. Tyto zkoušky mají na hodnocení nejvyšší váhu a to jedna. Na začátku minulého týdne psala Anička soubornou zkoušku z českého jazyka, literatury a umění a z anglického jazyka. Z literatury a umění a z anglického jazyka dostala Anička jedničku, z českého jazyka trojku. Myslím, že to dopadlo slušně, na nějaké trojce moc nezáleží.

Aplikace iMovie

16. ledna 2024

iMovie

Včera jsem na mém tabletu iPad zpracoval jedno video, které jsem natočil na iPhone. Použil jsem program iMovie, což je bezplatná aplikace pro úpravu videa vytvořená společností Apple pro Mac, iPhone a iPad. Zahrnuje řadu video efektů a nástrojů, jako je korekce barev a stabilizace obrazu, ale je navržena tak, aby byla přístupná uživatelům s malými nebo žádnými zkušenostmi s úpravami videa.

Letos se pokusím točit víc videí a více fotit, abych měl nějaký materiál pro mé stránky :-).

Počítač pro sestřenici

11. ledna 2024

Počítač

Minulý týden jsem se s mojí sestřenicí Danou domluvil, že pro jejího manžela sestavím nový počítač včetně monitoru. Na internetovém obchodě www.czc.cz jsem vytipoval příslušné komponenty, zkonzultoval jsem je na místním diskuzním fóru a nechal si je poslat k nám na poštu.

V pondělí mi na poštu přišly tři balíky. Po jejich vybalení jsem si na stůl vyskládal jednotlivé krabičky.

Počítač jsem sestavil, nainstaloval jsem na něj Windows 10 a další software a nechal jsem ho "zahořet". Vše funguje, jak má a příští víkend si z jižních Čech přijede sestřenice pro počítač. Doufám, že jim bude dlouho a věrně sloužit :-).

Odlet do Ameriky

10. ledna 2024

Odlet

Po čtyřech měsících strávených v Česku se Irenka zase vrátila zpět do Ameriky. Původně tu tak dlouho zůstat nechtěla, ale začátkem října minulého roku se jí stala nehoda a musela si léčit zlomený kotník. Teď už je v pořádku, i když to není ještě na 100 %.

Už nám psala, že doletěla v pořádku a to je hlavní. Uvidíme, kdy zase přijede do Česka, ale teď si dá asi nějaký čas pauzu.

Vrácení zboží na Alze

5. ledna 2024

alzaBox

Na Vánoce přinesl Ježíšek Aničce jeden nevhodný dárek, který koupil na Alze. Naštěstí na Alze měli akci, že když je zboží nepoužité v původním obalu, lze ho vrátit do 31.01.2024. Za vrácené zboží se dostane kupón v hodnotě vráceného zboží, který se pak uplatní při koupi jiného zboží.

Ve většině internetových obchodů by se zboží muselo poslat poštou nebo odnést na pobočku. V Alze to ale šlo i jinak. Vyplnil jsem žádost o vrácení, přidělili mi číslo případu, které jsem napsal na obal zabaleného zboží. Balíček jsem odnesl do alzaBoxu, kde jsem po zadání čísla případu vložil balíček do boxu a bylo vymalováno. Rychlé a zdarma. Dobře Alza! :-).

Novoroční předsevzetí

2. ledna 2024

Předsevzetí

Hodně lidí si dává novoroční předsevzetí a já nejsem výjimkou :-). Troufnu si tvrdit, že většina předsevzetí se týká toho, že zhubneme, nebudeme se přejídat a budeme pravidelně cvičit.

Já osobně půjdu s kůží na trh a "vyzvoním" vám moje novoroční předsevzetí:

  1. Budu vstávat na zazvonění budíka.
  2. Zhubnu 5 kg.
  3. Budu pravidelně šlapat na rotopedu 3x týdně (pondělí, středa, pátek).
  4. Shlédnu všechny díly seriálu Přátelé v angličtině.
  5. Přečtu nebo poslechnu minimálně dvacet knih.
  6. Autem najedu alespoň 15 tisíc km.
  7. Na počítači dohraju alespoň dvě hry :-).

Jak vidíte, naložil jsem toho na svá bedra docela dost. Až budu na konci roku bilancovat, napíšu, jak se mi daná předsevzetí podařila splnit.

Nový rok 2024

1. ledna 2024

Rok 2024

Ani jsme se nenadáli a máme tu nový rok, tentokrát s číslovkou 2024. Vše utíká jako voda a já se na těchto stránkách snažím zachytit běh života z mého pohledu v podobě článků, fotografií a videí. Snad se mi to podaří i tento rok.

Všem mým věrným čtenářům přeji vše dobré v novém roce a pokud jste si dali nějaké předsevzetí, tak ať se vám ho podaří splnit :-).

www.palaugari.cz