Petrovy stránky

Deník - rok 2014

Hlas

11. prosince 2014

Hlasivky při foniaci

Jsou to skoro již dva roky, co mám problémy s hlasem, respektive s jeho tvorbou.

Podstoupil jsem několik vyšetření a v podstatě nenašli na hlasivkách žádnou anomálii. Zkoušel jsem i alternativní medicínu, ale bez viditelného (slyšitelného) zlepšení. Dnes mi moje ORL doktorka dala doporučení k jednomu specialistovi do Rychnova nad Kněžnou, který je v republice jeden z nejlepších ve svém oboru. Zítra se tam objednám a uvidíme. Jak se říká: "Naděje umírá poslední".

Teprve teď se mohu trochu vcítit do lidí, kteří mají nějaký hendikep, který je viditelný nebo slyšitelný na první pohled. Není to nic jednoduchého žít s hendikepem, ale člověk to musí brát trochu s nadhledem, jinak to ani nejde.

Vtipy

5. prosince 2014

vtip

Za mých mladých let, kdy ještě nebyly žádné mobily a internety, se vtipy převážně vyprávěly nebo vycházely v humoristických časopisech. S nástupem internetu se ale vše změnilo a v současné době se vtipy hlavně posílají elektronickou poštou. Kromě textových vtipů frčí hlavně obrázkové vtipy nebo různá vtipná videa.

Nedávno jsem v práci obdržel e-mailem jeden vtip, který se mi tak líbil, že se o něj musím s vámi podělit:

Paní učitelka vítá děti ve škole a ptá se, co dělaly o prázdninách.

Hlásí se Alenka: "Prosím, já jsem si hrála na písku."
"Výborně Alenko. A když napíšeš na tabuli bez chyby PÍSEK, dostaneš
kousek koláče."
Alenka se soustředí, napíše PÍSEK a za chvilku si už pochutnává na velkém
slaďoučkém kousku koláče.

Pak se hlásí Pepíček:
"Prosím, já jsem si hrál na písku s Alenkou."
"No to je pěkné, Pepíčku. Teď napiš na tabuli HRA, a když to bude bez
chyby, dostaneš také koláč."
Pepíček na druhý pokus napíše třesoucí se rukou HRA a už cestou do
lavice kouše koláč.

"A copak jsi dělal ty, Dežíku?", ptá se paní učitelka.
"Prosím, chtěl jsem si hrát s Alenkou a Pepíčkem, ale oni po mně házeli kamení."

"No to se tedy opravdu zachovali nepěkně.
Ale když napíšeš bez chyby BEZPRECEDENTNÍ DO NEBE VOLAJÍCÍ RASOVÁ
DISKRIMINACE ROMSKÉ MENŠINY, dostaneš koláč i Ty."

Soudce A.K.

3. prosince 2014

Soudce A.K.

Přesněji řečeno: Život a doba soudce A.K. Jedná se o třináctidílný český televizní seriál ze soudcovského prostředí, na který mě upozornil můj kamarád Jarda.

Protože se na televizi nedívám, tak jsem tento seriál samozřejmě prošvihnul. Naštěstí existuje archiv České televize, kde bylo možné ho zkouknout zpětně. Každý den jsem si pustil jeden nebo dva díly a za necelý týden jsem seriál dokoukal. Seriál se mi líbil. Jeho kvalita byla na české poměry nezvykle dobrá. Škoda, že místo třinácti dílů jich nebylo 313, jak napsal na fóru jeden z diskutujících :-). Ale třeba někdy natočí pokračování ...

Webovky na zakázku

28. listopadu 2014

Webové stránky

Před necelým měsícem se na mě obrátila moje kamarádka Ana ze Španělska s prosbou, jestli bych jí neudělal jednoduché webové stránky. Protože mě tvorba webových stránek baví, tak moje odpověď byla: "ano Ano". Ana chtěla na svých stránkách prezentovat vlastnoručně namalované obrazy včetně nabídky na namalování obrazu "na míru".

Zhruba tři týdny nám trvalo, než jsme dali stránky dohromady. Hodně mi při tvorbě stránek pomohlo to, že Ana měla celkem jasnou představu, jak mají stránky vypadat. Taky jsem využil své znalosti práce s obrázky a s grafickými programy jako je Photoshop a Zoner.

Sami můžete posoudit jestli se nám stránky povedly.

Skartování dokumentů

11. listopadu 2014

Skartace

Nedávno jsme doma dělali pořádek v dokumentech (smlouvy, faktury, bankovní výpisy atd.), kterých se za několik desítek let nastřádala pořádná hromada. Trvalo nám přes 3 hodiny, než jsme vše přebrali a roztřídili. Nakonec nám zbyla plná taška nepotřebných dokumentů. Protože dokumenty obsahovaly osobní údaje, rozhodl jsem se, že je skartuju v práci ve skartovačce.

Trvalo mi celé 4 dny, než jsem všechny dokumenty skartoval. V práci máme vynikající skartovačku, která bere až 10 listů najednou. Vždy jsem ji ale brzy zaplnil a musel jsem čekat, než ji paní uklízečka vyprázdní. Mám ale skartováno a zase na několik let pokoj :-).

Pouštění draků

6. listopadu 2014

Papírový drak

Je podzim a k podzimu neodmyslitelně patří pouštění draků. Jako malí jsme draky pouštěli a mám na to hezké vzpomínky.

Dříve se draci vyráběli doma na koleně, ale doba pokročila a dnes se dá všechno koupit. Taky jsem šel touto cestou a draka si koupil. Nekoupil jsem ho v obchodě, ani přes internet, ale u hlavní silnice č. 35. Spolu s Aničkou jsme vybrali draka "Rejnoka" z padákoviny a k tomu malý naviják s šedesáti metry provázku.

S Aničkou jsme draka již vyzkoušeli a i v malém větru létal opravdu skvěle. Příliš velký vítr mu ale moc nesvědčil, protože měl tendenci padat na jednu stranu a muselo se víc manévrovat (povolovat a přitahovat provázek). Nevím, jak nám drak dlouho vydrží, protože už nám jednou spadl do zahrady na strom a trochu se "pocuchal".

Programování

30. října 2014

Programovací jazyky

Poprvé jsem se s programováním setkal na vysoké škole. Tam jsme programovali v jazyku Pascal a měl jsem z toho tenkrát docela velkou hlavu. Pak byla dlooouhá mezera a zhruba před čtyřmi roky jsem si "čuchnul" k programování v .NET (C#) a Visual Basic pro MS Excel. Protože jsem ale potom zase několik let neprogramoval, tak jsem to všechno úspěšně zapomněl.

Poslední dva měsíce ale opět studuji programování v .NET (C#) a beru to už poctivě, abych si něco zapamatoval a naučil se. Mám v plánu si udělat pár malých prográmků, tak to snad vyjde. Učím se z fantastických knížek Radka Vystavěla, kde je vše polopaticky a přehledně vysvětlené. Z těchto knížek se programovat naučí každý, kdo má jen trochu logické myšlení.

Nemám ale ambice, že bych se programováním někdy živil, je to spíš takový koníček.

Nová kára - rozuzlení

27. října 2014

Nová kára

V minulém článku jsem nakousl, že mám novou káru. Takže teď již konkrétněji. Jedná se o Škodu Rapid Spaceback v bílé barvě (foto 1, foto 2, foto 3, foto 4, foto 5). Bílou barvu jsem si vybral jednak proto, že byla bez příplatku a jednak proto, že se mi líbí. Za ušetřený peníz za bezpříplatkovou bílou jsem si koupil sadu zimních kol.

Je to benzíňák a jezdí hezky. Jak říká můj kamarád "nový je nový". Doufám, že teď budu jen dolévat benzín a jezdit a jezdit :-).

Nová kára - úvod

24. října 2014

Nová kára

Včera jsem si byl v Pardubicích pro novou káru. Ta moje stará mi sloužila 6 let a ujel jsem na ní celkem 70 tisíc kilometrů. Sloužila mi holka dobře, ale byl čas si udělat radost a trochu provětrat penízky ve slamníku.

Novou káru jsem si vzal na splátky. Zaplatil jsem akontaci a zbytek budu splácet dva roky. Doufám, že mi bude jezdit dobře a že budu do servisu jezdit jen na pravidelné kontroly a běžnou údržbu.

Více informací o nové káře napíšu v příštím článku. Přidám samozřejmě fotografie, abyste byli v obraze :-).

BANG! ve Sloupnici

14. října 2014

Bang

Včera se po devíti měsících opět sešla naše "hrací parta" a zahráli jsme si spolu skvělou karetní hru BANG!

Tentokrát jsme hráli u našeho kamaráda Slávka ve Sloupnici. Nechyběla prvotní prohlídka bytu včetně automatického kotle na uhlí, tzv. "pana kotle", jak ho s obdivem označil Honza. Občerstvení bylo luxusní a zahráli jsme si opravdu parádně. Nakonec nechyběla tradiční společná fotografie.

Na skok v ČR

10. října 2014

Skok

Pouze na skok (cca měsíc) byla u nás v ČR na návštěvě moje sestra Irenka. Oslavila zde své narozeniny a dělala s mamkou spoustu výletů ( Karlovy Vary, Lipno, Kroměříž, Luhačovice, Nové Hrady atd.) Taky mě naučila několik cviků, aby mě nebolely záda, když stále sedím u toho počítače. Teď už je zpět v Americe a nejspíš přijede do ČR zase až za dva roky.

Myslím, že si to tady užila, ale asi už byla ráda, že jede zpět do Ameriky, kde si za ty roky již zvykla na zcela jiný životní styl.

Škoda Fabia III

8. října 2014

Škoda

Mladoboleslavská Škoda Auto a.s. začala prodávat třetí generaci Škody Fabia. Oproti dvojkové verzi má nová Fabia ostřejší tvary a je nižší a širší, jak je patrné z následujícího srovnání. Auto vypadá sportovněji a cílí i na mladší kupce. Abyste si udělali lepší představu, jak nová Fabia vypadá, vytvořil jsem její animaci.

Líbí se vám nová Fabia? Mě nechává poměrně chladným, protože ...
... ale o tom již brzy v jiném článku :-).

Albert

28. září 2014

Pes

V jednom článku jsem se zmínil, že když byla Nasťa letos o prázdninách v Polsku na brigádě, přivezla si odtud domů psa Alberta, protože by mu jinak hrozil útulek. Albert je kříženec jezevčíka a ???, ale vypadá jako jezevčík. Největší radost z Alberta měla Anička, protože si vždycky přála pejska a teď ho konečně má. Albertovi je asi jeden rok a je poměrně hodný a poslušný. Pes je ale i starost a já doufám, že ho budou holky pravidelně venčit a starat se o něho.

Nasťa nafotila pár zajímavých fotografií Alberta (foto 1, foto 2, foto 3).

Pastička na myši

23. září 2014

Pastička na myši

Jako malý jsem se naučil jednu dovednost, kterou využívám dodnes. Ta dovednost je líčení pastiček na myši tak, aby se myš skoro vždy chytla. Nemyslete si, že nalíčit pastičku je jen tak. Chce to přece jen trochu znalosti, trpělivosti a manuální zručnosti.

Celý postup líčení pastičky podrobně popíšu v bodech:

  1. Ukrojte kousek chleba s kůrkou.
  2. Vložte chleba do zobáčku pastičky.
  3. Režnou nití pevně omotejte chleba v pastičce a udělejte několik uzlů.
  4. Natáhněte pastičku tak, aby tyčka prostrčená otvorem vyčnívala pouze minimálně.
  5. Správně nalíčená pastička by pak měla vypadat následovně.

Tuto metodu vyzkoušel i můj kamarád Honza, a jak sám řekl "Myši teď nemají žádnou šanci".

Grafické programy

15. září 2014

Grafický editor

Doma i v práci pracuji s fotografiemi a obrázky. K tomu používám několik programů, bez kterých bych si práci na počítači nedovedl vůbec představit. Každý uživatel PC má svoje oblíbené grafické programy, které se naučil a s kterými pak pracuje. Grafický software se ale rychle vyvíjí a občas je dost těžké v této oblasti držet krok a sledovat všechny změny a nové trendy.

Zde je seznam grafických programů, které používám:

  • ACDSee 10 - Program pro správu fotografií obsahující foto editor. Byl to jeden z prvních foto manažerů, který jsem se naučil a používám ho dodnes. Má některé funkce, které podobné (i novější) programy nemají, a proto jsem mu stále věrný. Funkce, kterých si na tomto programu cením nejvíce, jsou jednoduché projasňování stínů a nastavení bílé barvy a současné zobrazení velikosti fotografií a jejich rozměrů v pixelech. Jediná nectnost této desítkové verze je ta, že v operačním systému Windows 7 64bit občas padá, ale ani to mě neodradí od jejího používání.

  • Zoner Photo Studio 14 - Český foto manažer obsahující velmi kvalitní a komplexní foto editor. Je to opravdu špička ve svém oboru, ale já ho používám pouze pro speciální účely jako je vytvoření rámečku kolem obrázku, maskování obrázků nebo hromadné přejmenování fotografií.

  • FastStone Capture - Vynikající program pro "zachytávání" obrázků z obrazovky. Plná verze umí zaznamenávat z obrazovky i video. ÿ
  • FastStone Image Viewer - Hodně dobrý program pro správu a úpravu fotografií. Já hlavně používám mód kreslení, ve kterém do obrázků vkládám šipky, popisky atd. V tom je opravdu nedostižný. Je lokalizován do češtiny a je zdarma.

  • IrfanView - Velmi jednoduchý grafický editor, který se občas hodí.

  • Adobe Photoshop CS3 - Legendární grafický editor, ve kterém dělají profíci. Občas ho použiju na "vyříznutí" objektů z fotografie nebo na práci s vrstvami.

  • Paint Shop Pro 7.0 - Prastará verze grafického editoru z roku 2000, která umí pracovat s vrstvami. Někdy se hodí.

  • Corel Draw X3 - Slušný program pro vektorovou grafiku, který využívám hlavně v práci při tvorbě typových listů a blokových schémat. Doma s ním někdy namaluju kus nábytku (stůl na PC, botník) jako podklad pro truhláře.

Video sekce

5. září 2014

Video

Nedávno jsem se v jednom článku zmínil, že na mých stránkách přibude něco nového. No a už je to tady!

Dlouho jsem přemýšlel, čím bych mohl stránky obohatit, a nakonec jsem si řekl, že video bude to pravé ořechové. Založil jsem tedy novou sekci Video, kam budu čas od času umísťovat krátká videa.

Doufám, že se vám nová sekce Video bude líbit.

Prvňáček

1. září 2014

Škola

Dnes šla Anička poprvé do školy. Měla aktovku s pejsky a vypadala jako pravá školačka. Líbila se i pejskovi Albertovi, kterého si z Polska dovezla Nasťa.

Uvidíme, jak se bude Aničce líbit ve škole. Já doufám, že bude. Popřejme Aničce spoustu hezkých školních zážitků a ať má na základní školu pěkné vzpomínky.

Elektrický zkrat

30. srpna 2014

Zkrat

Včera přijela do Čech moje sestra Irenka. Přijela z Ameriky na měsíční dovolenou na zotavenou.

Irenka se u nás ještě ani neohřála a už jsme kvůli ní málem vyhořeli. Přivezla si s sebou elektrický kartáček na zuby a když ho přes redukci (bez převodního transformátoru z 230 V na 110 V) zapojila do zásuvky, začaly v rozvodné elektrické krabičce hořet dráty. Věneček se úplně roztavil ( foto1, foto2 ).

Naštěstí to dobře dopadlo a po mém odborném zásahu pračka opět pere a plynový kotel ohřívá vodu. Americký elektrický kartáček už ale bez převodního transformátoru do české zásuvky raději zapojovat nebudeme :-).

Báseň "Recepční"

28. srpna 2014

Báseň

První uveřejněná báseň "Lvice v Eurestu" měla u mých čtenářů i u kolegů v práci kladný ohlas. Nedalo mi to a napsal jsem další báseň, tentokrát o naší recepční Martině. Martina půjde zanedlouho na mateřskou dovolenou, takže ji tu nějaký ten rok neuvidíme. Popřejme ji, ať vše dobře dopadne a ať se k nám zase brzy vrátí.

Osobně jsem tuto báseň Martině předal a její reakce byla následující. Doufám, že i Vám se bude báseň líbít.

Recepční

Do práce jsem přišel zase na devátou,
vítá mě Martina, ve vlasech má stuhu zlatou.

Marina je naše krásná recepční,
je veselá, milá a ráda si zakřepčí.

Když neotevřou se mi vstupní vrata,
Martina to vyřeší raz dva, natotata.

Mám-li problém s docházkou,
je jen pouhou otázkou,
kdy vše bez problému zmákne,
dřív, než kapka vody na zem cákne.

Zanedlouho nás na čas opustí,
ale dřív než se sníh třikrát rozpustí,
vrátí se zpět do naší firmičky,
ve vlasech bude mít rudé pentličky.

HTML

24. srpna 2014

HTML

HTML je značkovací programovací jazyk, pomocí něhož se vytvářejí webové stránky. Také tyto stránky jsou napsány v HTML. Stránky píšu přímo v "kódu", pomocí programu PSPad. Nepoužívám žádné programy pro automatické generování webových stránek.

Jazyk HTML se vyvíjí a s ním se vyvíjejí i webové prohlížeče. Abych neztratil kontakt s tímto jazykem a dozvěděl se i něco nového, koupil jsem si knihu HTML5 a CSS3. Knihu jsem již skoro celou přečetl a mohu ji vřele doporučit. V nejbližší době se můžete těšit na nové věci, které do svých stránek přidám.

Bankovní účet

21. srpna 2014

Fio banka

Asi 15 let jsem měl účet u České spořitelny. Kvůli poplatkům za všechny možné úkony jsem se před dvěma roky rozhodl změnit banku. Nyní jsem klientem Fio banky a jsem nadmíru spokojen. Využívám elektronické bankovnictví, mám Master platební kartu a poplatky neplatím skoro žádné. Jediný poplatek 30 Kč zaplatím při výběru hotovosti v cizím bankomatu. Pokud ale za měsíc zaplatím kartou u obchodníků víc než 4 000 Kč, mám jeden výběr z cizího bankomatu zdarma.

V dnešní době je několik bankovních institucí, které nabízejí zajímavé osobní účty bez poplatků, stačí si jen vybrat. Je dobře, že jsem se rozhodl změnit banku, a doufám, že budu spokojený i nadále.

Nový počítač

17. srpna 2014

PC

Zhruba po šesti letech jsem v práci dostal nový počítač. No, není úplně nový, už se nějakou dobu používal, ale oproti mému starému počítači je to velký skok. Konkrétně jsem dostal počítač DELL Optiplex 790. Je to takový malý bobek, který lze snadno přehlédnout - posuďte sami.

Počítač je malý, ale výkonný. Uvnitř se ukrývá čtyřjádrový procesor Intel Core i5 na 2.7 GHz, 4 GB RAM a 500 GB pevný disk. Je sympatické, že je na počítači nainstalován operační systém Windows 7 (Windows 8 se moc nepovedl a jsem rád, že ho přeskočím). Musím si ale trochu zvyknout na kancelářský balík Office 2013, který se od mého původního 2007 dost vizuálně změnil.

Myslím, že mi počítač bude sloužit dlouhé roky a že na něm napíšu spoustu obchodně-technické dokumentace (uživatelské a servisní návody, typové listy, bloková schémata atd.).

Báseň "Lvice v Eurestu"

13. srpna 2014

Báseň

Někdy mě políbí múza a napíšu jednoduchou báseň. Když z práce odcházel náš kolega Honza, vytvořil jsem dokument, který pojednával o jeho působení v naší firmě a co při tom zažil. Dokument byl částečně ve verších a sklidil docela úspěch.

Včera jsem napsal báseň o tom, jak se mi v závodní jídelně zlepšila chuť k jídlu. Jen na vysvětlenou: Eurest je firma, která nám dodává jídlo.

Lvice v Eurestu

Poslední dobou mi v Eurestu chutná více,
prochází se tam mladá a pohledná lvice.

Má ladné křivky, hezky se směje,
srdce hned plesá, člověk pookřeje.

Už jsem po obědě a jdu do kanceláře,
dám ještě nanuk, abych zchladil tváře.

Mám plné bříško, lehce se rosím,
zítra zas naschle, buďte tam, prosím.

Alžír a asfalt

11. srpna 2014

Kafe

V naší firmě jsou k dispozici tři druhy káv.

První káva je z presovače. S kolegou jí neřekneme jinak než "alžír". Jde o kávu, která vznikne umletím kávových zrnek a následným protlačením horké vody přes tuto namletou kávu. Cena jednoho šálku přijde na 4 Kč, čímž se pokryjí náklady na nákup poměrně kvalitní zrnkové kávy. Káva je poměrně silná a když jsme po ránu unaveni, tak nás pořádně vzpruží.

Druhá káva je z překapávače. Říkáme ji "asfalt". Tento název plně vystihuje barvu a chuť kávy. Pozitivum této kávy je fakt, že je zdarma, protože ji dotuje jeden kolega.

Třetí káva je z kávomatu v plastových kelímcích. Dle druhu přijde na 4 až 8 Kč. Kvalita kávy je oproti jiným automatům (například na nádražích) slušná.

Já osobně si dávám kávu z presovače a z kávomatu, překapávanou kávu vynechávám (drhne mi v krku).

Infarkt

6. srpna 2014

Srdce

Infarkt je místní odumření tkáně (většinou srdce) způsobené zástavou či poklesem přívodu okysličené krve.

Když jsem v pondělí přišel do práce, dozvěděl jsem se, že Jaromír, náš kolega z kanceláře, dostal na dovolené v Maďarsku infarkt. Není mu ani 50 let, jezdí na kole, na sobě ani gram tuku a stejně ho to dostalo. Možná se na tom podílel stres z práce, ale kdo ví.

Jaromír momentálně leží v maďarské nemocnici a čeká na transport do ČR. Popřejme mu brzké uzdravení a ať je co nejdříve fit.

Hra o trůny

2. srpna 2014

Meč

Hra o trůny je velmi úspěšný americko-britský televizní seriál s prvky fantasy (draci, kouzla atd.), který se vysílal na filmovém kanálu HBO. Děj se odehrává ve fiktivním světě, v době podobné středověku. Celkově se vysílala už čtvrtá série a každá série obsahuje deset hodinových dílů. Zatím poslední série se vysílala v dubnu 2014.

Já jsem se k tomuto seriálu dostal až nyní, když mám dovolenou. Seriál jsem zkouknul on-line přes web. Musím říct, že první dvě série se mi dost líbily, protože měly akci, spád a nebyla nouze o nečekané zvraty. Další dvě série už byly o něco horší, ale stále se na ně dobře koukalo. Jestli příští rok vyjde pátá série, určitě se na ni podívám.

60 let

24. července 2014

60 let

Včera babička oslavila své 60. narozeniny.

Dostala hezké přání ( 1. strana, 2. strana ) a 7kg krabici, která obsahovala mega puzzle "Divocí koně - Hřmící stádo". Toto puzzle má rozměry 3 m krát 1,35 m a obsahuje neuvěřitelných 13 200 dílků. Je jedno z největších, které se dá sehnat, a myslím, že babičce bude trvat několik měsíců, než puzzle složí.

Popřejme babičce hodně zdravíčka a pohody, aby si ten důchod náležitě užila.

Odchod kolegy

10. července 2014

Odchod

Příští týden od nás z práce odchází kolega a kamarád Honza, který v Mikroelektronice pracoval víc než 9 let.

S Honzou jsme se pravidelně setkávali u oběda v závodní jídelně, protože patřil k naší obědové partě. Taky jsme se párkrát sešli při hraní deskových her a nutno podotknout, že to byly hezké chvilky. Honza je taky dvorní korektor mých webových stránek a doufám, že jím zůstane i v budoucnu.

Každý začátek má i svůj konec. Popřejme Honzovi hodně úspěchů v nové práci a ať si občas vzpomene na bývalé kolegy z Mikroelektroniky. "Honzo hodně štěstí!".

Škoda Auto

7. července 2014

Škoda

Ve světě se ročně vyrobí přibližně 60 miliónů automobilů. Existuje nepřeberné množství značek, nicméně u nás v Česku jasně kraluje Škoda Auto Mladá Boleslav, která je od roku 1991 součástí německého koncernu Volkswagen Group. Škoda Auto prodá ročně asi jeden milión aut po celém světě a nejprodávanějším modelem je Octavia. V Česku se ročně prodá přibližně 50 tisíc vozů Škoda.

V následující tabulce jsem shrnul současnou nabídku modelů Škoda včetně animací, rozměrů a odkazů na Wikipedii. Všechny automobily jsou bílé, aby byla zachována jednotnost a jaká si porovnatelnost. Pokusím se tuto tabulku průběžně aktualizovat, takže jakmile se na trhu objeví nový model Škoda, napíšu článek a přidám ho do tabulky.

.

Název modeluObrázek / AnimaceTechnické parametry
Citigo Citigo Vnější rozměry
Fabia II Fabia II Vnější rozměry
Fabia III Fabia III Vnější rozměry
Fabia Combi II Fabia Combi II Vnější rozměry
Fabia Combi III Fabia Combi III Vnější rozměry
Roomster Roomster Vnější rozměry
Rapid Rapid Vnější rozměry
Rapid Spaceback Rapid Spaceback Vnější rozměry
Octavia III Octavia III Vnější rozměry
Octavia Combi III Octavia Combi III Vnější rozměry
Superb II Superb II Vnější rozměry
Superb III Superb III Vnější rozměry
Superb Combi II Superb CombiII Vnější rozměry
Nový Yeti Nový Yeti Vnější rozměry
Nový Yeti Outdoor Nový Yeti Outdoor Vnější rozměry

Poslední den v práci

1. července 2014

Poslední den

Dnes je mamka (babička) poslední den v práci a pak jde na zasloužený odpočinek.

Více než 35 let pracovala jako vedoucí školní jídelny a za tu dobu toho zažila opravdu hodně. Osobně si pamatuju, jak se stravné a sklad potravin dělaly ručně a vše se psalo do karet a archů. Když nastoupila éra počítačů, přemluvil jsem mamku, ať zkusí jeden program pro jídelny. Několik dlouhých nocí jsme pak spolu zadávali strávníky a potraviny do programu. Úsilí se ale vyplatilo a program následně přinesl velkou úsporu času.

Před rokem, kdy už mamka myslela, že to doklepe se starým programem, bylo z vedení nařízeno, že se přejde na objednávání obědů přes čipové přívěsky a placení obědů přes účet. S tím byl spojený nový program a mamka se musela naučit všechno zase znovu.

Dnes je tedy oficiálně poslední den, kdy musí mamka v jídelně něco řešit a jak sama řekla, je ráda, že to má za sebou. A aby měla nějakou památku na jídelnu, pořídil jsem minulý týden společnou fotografii s kuchařkami.

Akce Apalucha

22. června 2014

Stan

Právě jsme se s Aničkou vrátili z akce "Apalucha" neboli víkend otců s dětmi.

Stanovali jsme ve velmi pěkném kempu Sedmihorky situovaném v Českém ráji nedaleko obce Hrubá Skála. S dětmi jsme udělali dvě túry do skal a kromě borůvek jsme u jezírka našli i geosaura.

Byl to velmi příjemný víkend a ani občasný déšť nevadil. Pro Aničku to bylo první stanování v životě a za rok si to asi zopakujeme. Pravděpodobně to ale již bude na jiném místě.

Oslava narozenin

17. června 2014

Dort

Minulou sobotu jsem u nás v Horním Jelení pořádal narozeninovou oslavu - bylo mi 40 let.

Celkem se nás sešlo 16 dospělých a 10 dětí, byla to pořádná skupina. Jako narozeninový dar jsem mimo jiné dostal dva externí pevné disky. Jeden klasický a druhý speciální outdoorový :-). Myslím, že se oslava povedla a i počasí nám až na pár přeháněk přálo. Pokud to příští rok vyjde, uspořádám narozeninovou oslavu znovu.

Fotky z oslavy si můžete prohléhnout ve fotogalerii.

Sraz od střední

9. června 2014

SPŠelit

Minulý víkend jsme měli sraz od střední školy. Sraz se konal na chatě v Krkonoších a trval od pátku do neděle.

Sešlo se nás celkem jedenáct a všichni jsme si to parádně užili.

Nové puzzle

5. června 2014

Puzzle

K minulým Vánocům dostala babička další puzzle – Africká zvířata. Toto puzzle má rozměry 121 cm x 80 cm a skládá se z 3.000 dílků. Babička ho složila za pouhých 14 dní.

Puzzle už visí na půdě. Další obrázek bychom mohli pověsit jedině do garáže – jinde už volné stěny nemáme:-).

Nový chytrý telefon

3. června 2014

Chytrý telefon

Byl to zhruba rok, co jsem měl od kamaráda vypůjčený chytrý telefon (neboli smartphone) HTC Desire X. Nedávno jsme se dohodli, že mu telefon vrátím a pořídím si vlastní stroj.

Telefon HTC mi sloužil dobře a i Anička ho měla ráda, protože na něm hrála hry. Když jsem vybíral nový telefon, věděl jsem, že jeho operační systém bude opět Android. Volba nakonec padla na známý Samsung Galaxy S3, který je oproti bývalému HTC o něco větší. Ceny mobilů šly za ten rok hodně dolů, takže jsem telefon pořídil za celkem slušnou cenu. "Es trojka" mi padne do ruky jako ulitá a myslím si, že spolu budeme kamarádit.

Kompakt

30. května 2014

Kompakt

Dlouho jsem přemýšlel, že si koupím zrcadlovku, ale nakonec jsem si koupil parádní kompakt.

Pro kompakt jsem se rozhodl proto, že ho můžu neustále nosit s sebou a mít ho tak vždy při ruce. Svou roli taky hrála cena zrcadlovky, která by se s dobrým objektivem a příslušenstvím vyšplhala hodně vysoko.

Když už jsem se rozhodl pro kompakt, tak po třech hodinách strávených na netu mi jako vítěz vyšel Olympus XZ-10 ( foto 1, foto 2, foto 3 ). Fotoaparát dělá opravdu hezké fotky a jsem s ním maximálně spokojený.

Neštovice

23. května 2014

Neštovice

Moje dcerka Anička dostala neštovice.

Neštovice jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění projevující se vyrážkou a strupy na kůži. Nejznámější formy jsou pravé neštovice, plané neštovice a hovězí dobytek napadající kravské neštovice. Smrtelně nebezpečné pravé neštovice jsou naštěstí již celosvětově vymýcené. Prý na ně ve 20. století zemřelo 300-500 milionů lidí. V dětském věku většinou dostaneme plané neštovice, proto se jim říká dětská nemoc.

Anička je teď celá obsypaná a jak je namazaná pudrem a fialovou vodičkou, tak vypadá jako indián na válečné stezce. Nevím, jak dlouho potrvá léčba, ale odhaduji, že do dvou týdnů by to mělo být dobré. Pozitivní na tom je, že si tělo udělá imunitu na tuto chorobu do konce života.

Poslední dech

26. dubna 2014

Elektrická kytara

Poslední dech je název hudební skupiny, která včera koncertovala ve Vysokém Mýtě a já se na ni byl podívat. Je to už dost dávno, co jsem byl na nějakém koncertu a nakonec to bylo příjemné zpestření pátečního večera.

Kapela se skládá z pěti členů. Jeden z nich je můj kamarád Jarda, který mě na koncert pozval.

A malý kvíz na závěr. Jestli poznáte, co hodily rozvášněné fanynky basákovi, který si tuto trofej přidělal na kytaru jako skalp?

Skupinová fotografie

17. dubna 2014

Skupinová fotografie

Když jsem si v roce 2007 pořizoval nový digitální fotoaparát, bylo mi doporučeno, abych si taky pořídil lehký stativ na skupinové fotografie, na kterých bych byl i já fotograf. Stativ jsem si opravdu pořídil a byla to trefa do černého.

Od té doby beru stativ hodně často s sebou a díky němu jsem udělal spoustu skupinových fotografií, které bývají ty nejlepší z celé akce. Pravda, je to trošku nepohodlné tahat se se stativem, ale stojí to za to. No řekněte, když na výletě necháte někoho cizího, ať vás vyfotografuje, jak to většinou dopadá? Z mojí zkušenosti je to z 90 % katastrofa.

Skupinová fotografie je zkrátka moje poslání a úděl a já to rád beru na svá bedra :-).

Škodovka

15. dubna 2014

Škodovka

Člověk má v různých etapách svého života různá přání. Čím je starší, tím více si přeje zdraví pro sebe a svou rodinu a ostatní je tím dál méně důležité. Čas od času je ale potřeba udělat si radost a něco hezkého si koupit. Prostě být tak trochu sobec a nemyslet jen na druhé. Já jsem se přesně do tohoto stádia dostal.

Největší radost by mi momentálně udělal nový automobil, konkrétně Škoda Rapid Spaceback. Když jsem se ale podíval na stav svého konta, zjistil jsem, že mi chybí ještě dost peněz. Rozhodl jsem se tedy, že zvýším své pracovní úsilí a budu po práci dělat i pro kamaráda z Brna, který vyvíjí mobilní aplikace pro Android. Jestli to přinese kýžený efekt nevím, ale zkusím to.

Do tří let vás budu informovat, jak to dopadlo a jestli jsem si tu novou "Škodovku" nakonec koupil. Abyste viděli, na jaký automobil mám momentálně spadeno, vytvořil jsem jeho animaci.

Miminko

10. dubna 2014

Čáp

Dnes se mému velmi dobrému kamarádovi Petrovi narodila holčička, které dali krásné jméno Kateřina.

Je to již jeho třetí dítě, takže má pořádnou rodinu. Nedávno si dokonce pořídil větší auto, aby všichni mohli bez problémů cestovat.

Popřejme Kačence hodně zdraví, životního elánu a ať dělá rodičům v životě hodně radosti.

Děti z Carcassonne

26. března 2014

Děti z Carcassonne

Máte malé děti a rádi byste si s nimi zahráli zábavnou deskovou hru, u které se musí trochu přemýšlet? Pokud ano, pak je tento článek určen právě vám.

Nedávno jsem zakoupil deskovou hru Děti z Carcassonne. Jedná se o zábavnou, rychlou a jednoduchou hru pro 2 až 4 hráče a mohou ji hrát děti od cca 4 let. Aničce, které je 6 let, se hra líbí a pravidelně ji spolu hrajeme.

Myslím, že je to ideální hra pro rodinu s menšími dětmi a bude to i zpestření oproti hře Člověče nezlob se.

Důchodkyně

23. března 2014

Důchodkyně

Přesně dnes mamka (babička) dosáhla důchodového věku. Bude pracovat ještě do konce června a potom půjde na zasloužený odpočinek.

To já půjdu do důchodu až v 66 letech, takže budu muset pracovat ještě 26 let. Nevím, jestli to tak dlouho vydržím, už teď toho mám někdy dost.

No a co pak dnešní mladé ročníky, jako je moje Anička, které by měly jít do důchodu až v 72 letech? Dovedete si představit člověka, který dělá i v těchto letech? Já tedy ne. Stát každému strhává z výplaty sociální pojištění a člověk se pak toho důchodu ani nedožije. Je to bordel! Jestli se něco nezmění, tak si naše děti důchodu moc neužijí.

Přečtené knihy v únoru

1. března 2014

Kniha

Ani v únoru jsem nepřestal číst knihy. Dokonce jsem jich přečetl více než v lednu. Mohla za to série Nadace od Isaaca Asimova, která obsahuje sedm knih. A když jsem začal s první knihou, tak jsem je brzy přelouskal všechny.

Seznam knih přečtených v únoru:

Název knihyAutorMoje hodnocení
Ani sami bohové Isaac Asimov90 %
Nadace Isaac Asimov80 %
Nadace a Říše Isaac Asimov85 %
Druhá Nadace Isaac Asimov85 %
Nadace na hranicích Isaac Asimov90 %
Nadace a Země Isaac Asimov85 %
Předehra k Nadaci Isaac Asimov90 %
A zrodí se Nadace Isaac Asimov85 %

Přečtené knihy v lednu

2. února 2014

Kniha

V lednu jsem se pustil do intenzivního čtení knih. Na televizi a na počítač jsem se nedíval a místo toho jsem četl.

Hodně jsem používal svou čtečku elektronických knih Kindle, na které se čte opravdu pěkně. Myslím, že to byl můj rekord v počtu přečtených knih za jeden měsíc. Teď už tak zběsile číst nebudu, ale sem tam si určitě nějakou knihu přečtu.

Seznam knih přečtených v lednu:

Název knihyAutorMoje hodnocení
Na západ od ráje Harry Harison95 %
Zima v ráji Harry Harison75 %
Návrat do ráje Harry Harison80 %
První planeta smrti Harry Harison90 %
Druhá planeta smrti Harry Harison80 %
Třetí planeta smrti Harry Harison75 %
Pozitronový muž Isaac Asimov, Robert Silverberg95 %

Zápis do první třídy

28. ledna 2014

Zápis

Dnes měla Anička zápis do první třídy.

Zápis proběhl bez problémů, Anička všechno uměla a za necelou půlhodinu to bylo odbyté. Nakonec jako odměnu dostala čokoládu a papírovou sovičku s tužkami.

Než jsme opustili třídu, udělali jsme památeční fotografii a jeli jsme domu.

Šesté narozeniny

22. ledna 2014

Dort

Minulý týden Anička oslavila šesté narozeniny.

I tentokrát došlo na dort a na sfoukávání svíček. Popřejme Aničce všechno nejlepší a protože letos půjde do první třídy, tak ať se jí ve škole líbí.

.

Heroes of Might and Magic

13. ledna 2014

Heroes

Heroes of Might and Magic je strategická počítačová hra na tahy, kterou jsem před několika dny začal hrát.

Poprvé jsem se s touto hrou setkal ještě v době, když jsem studoval v Praze. Na kolejích jsme hráli převážně druhý díl. Vzpomínám si na občasné pařby, kdy jsme začali hrát odpoledne a skončili v osm ráno :-).

Já jsem si poslední dobou říkal, že můj ani ne dva roky starý počítač je nevyužitý a co bych si na něm jenom zahrál. Akční střílečky jsem hrát nechtěl a pak jsem si vzpomněl právě na staré dobré "Herouse". Z netu jsem si stáhnul pátý díl, zkusil ho a docela mě to chytlo. Hra má krásnou 3D grafiku, parádní boje a hezké animace během bojů.

Nejsem typ hráče, který tráví hraním dlouhé hodiny. Jsem příležitostní hráč a zahraju si jen když se mi do ničeho jiného nechce nebo když se chci odreagovat. Doufám, že to bude platit i v tomto případě.

BANG! v Bezděkově

10. ledna 2014

Bang

Včera jsem si skoro po dvou letech opět zahrál vynikající karetní hru BANG!

Hráli jsme u našeho kamaráda Honzy v Bezděkově. Sešlo se nás celkem pět, což je na BANG! optimální počet hráčů. Nejprve jsme dostali výborné občerstvení a mohli si vybrat libovolný nápoj z nápojového lístku. Nechyběl ani Colt 45, který podtrhl atmosféru divokého západu.

Moc hezky jsme si zahráli (celek asi sedm kol) a dohodli se, že si hraní za nějaký čas zase zopakujeme.

PF2014

3. ledna 2014

PF2014

A je to tady! Vstoupili jsme do roku 2014!

Jsem osobně rád, že mám sílu a čas udržovat tyto webové stránky v provozu, přestože dnes skoro každý používá Facebook. Já jsem ale Facebooku nikdy nepřišel na chuť, i když věřím, že pro mnohé je téměř nepostradatelný. Jsem asi "stará škola" a když se podívám po mých vrstevnících, zjišťuji, že jsou na tom podobně. Nicméně věřím, že tyto stránky občas někoho potěší, a navíc je vytvářím rád, tak proč nepokračovat.

Tímto přeji mým čtenářům všechno nejlepší do nového roku a ať se vám podaří vše, co se podařit má. Jestli vám nepřišla moje PFka, můžete se na ni nyní podívat.

www.palaugari.cz