Petrovy stránky

Deník - rok 2022

Nový počítač do práce

30. prosince 2022

Počítač

Protože v práci dělám výhradně na počítači, je důležité, aby mi počítač dobře sloužil a vše fungovalo tak, jak má. Kolegové mají většinou notebooky, ale já mám klasickou bednu, protože notebook nepotřebuji. Počítač mám již devět let, a i když se jednou upgradoval (vylepšoval) o 4 GB RAM a 256 GB SSD, občas mu už dochází dech.

Proto jsem nedávno zapátral na internetu a vybral si nový počítač do práce. Konkrétně je to Dell OptiPlex 3000 SFF (1, 2). Hlavním kritériem bylo, aby měl počítač operační systém Windows 11, 16 GB RAM, 512 GB SSD a slušný procesor Intel i5 (6 jader / 12 vláken).

Až se tedy v lednu vrátím do práce, nahlásím si počítač do investic a jestli vše klapne, mohl bych v roce 2024 mít nový počítač :-).

Rotoped - vyhodnocení

28. prosince 2022

Rotoped

S pravidelným šlapáním na rotopedu jsem začal v polovině roku 2020. Od té doby si v MS Excelu vedu podrobnou evidenci šlapání. V roce 2020 jsem se jen rozehříval, ale již v roce 2021 jsem šlapal celkem 121krát. Letos jsem to chtěl překonat, ale byl jsem dost dlouhou dobu nemocný (rýmička, covid a tak podobně), takže jsem byl rád, že jsem se dostal na číslo 100. To znamená, že jsem celkem našlapal 1.540 km, spálil 40.000 kalorií a na rotopedu jsem strávil 58 hodin. Uvidím, jak to bude příští rok, snad budou příznivé okolnosti a bude to lepší než letos.

Odpůrce smartphonů

22. prosince 2022

Mobil

Chytré telefony neboli smartphony používám už cca 10 let. Za tu dobu prošly značným vývojem a v současné době je používá drtivá většina lidské populace. Já mám ale kamaráda (o něco mladšího než já), který i v současné době stále používá pouze tlačítkový mobil Nokia 3310. Říkal, že zatím nemá potřebu přejít na smartphone, i když by se mu občas na mobilu hodil například foťák. Je to trošku konzervativní přístup, ale je to jen jeho volba. Osobně si myslím, že časem taky přejde na smartphone, protože ho k tomu okolnosti donutí...

A zase ty obědy

21. prosince 2022

Oběd

Tento rok se v naší firmě kolem obědů stále něco děje. Nejprve se nám ceny obědů zvedly asi 2x, pak se zase vrátily na stejnou hodnotu před zdražením a teď to zase vypadá na zdražení nebo změnu poskytovatele firemního stravování. Pokud zůstaneme u Eurestu (stávající poskytovatel stravování), budeme pravděpodobně platit za standardní oběd 40 Kč (dříve 15 Kč) a za výběrové jídlo 65 Kč (dříve 38 Kč). Jestli změníme poskytovatele stravování, budeme pravděpodobně platit méně, ale jaká bude kvalita, to nikdo neví.

Personální poslala anketu, kde se mají zaměstnanci vyjádřit, co chtějí za variantu. Podle výsledků ankety se vedení firmy rozhodne, jaké změny udělá ve firemním stravování.

Přečtené knihy

16. prosince 2022

Kniha

Dnes jsem dočetl poslední knihu v tomto roce a další začnu číst až začátkem příštího roku. I letos jsem přečetl na mé poměry docela dost knih a to celých devatenáct. Anička taky čte knihy a já jsem rád, protože ji to rozvíjí a alespoň stále nekouká do mobilu. Ale dost bylo řečí, tady je souhrn všech přečtených knih i s mým hodnocením:

Číslo Název knihy Autor Moje hodnocení
1 Lentilka pro dědu Edu Ivona Březinová 85 %
2 Pod kupolí Stephen King 90 %
3 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury 80 %
4 Silo Hugh Howey 90 %
5 Turnus Hugh Howey 85 %
6 Prach Hugh Howey 90 %
7 Písek Hugh Howey 85 %
8 Piknik u cesty Arkadij Strugackij & Boris Strugackij 75 %
9 Dárce Lois Lowry 85 %
10 Hledání modré Lois Lowry 80 %
11 Posel v temném lese Lois Lowry 80 %
12 Poslední přání - Zaklínač Andrzej Sapkowski 85 %
13 Žítkovské bohyně Kateřina Tučková 85 %
14 Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková 85 %
15 Meč osudu - Zaklínač 2. v sérii Andrzej Sapkowski 90 %
16 Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková 95 %
17 Muž jménem Ove Fredrik Backman 85 %
18 Zuzanin dech Jakuba Katalpa 100 %
19 Bílá Voda Kateřina Tučková 85 %

Přípravný počítačový kurz

24. listopadu 2022

MS Excel

Anička si již podala přihlášku na dvě střední školy a to do Prahy a do Poděbrad. V obou školách si vybrala obor multimediální tvorba, takže bude v lednu dělat talentové zkoušky.

Ve škole v Poděbradech se dělají talentové zkoušky z kreslení a z počítačových dovedností (MS Office). Tato škola nabízí přípravný kurz z kreslení a z počítačů. Na kreslení již Anička chodí do ZUŠ v Hradci Králové, takže se přihlásila na počítačový kurz. No a včera byla Anička na první ze dvou lekcí. Jela s námi i babička, se kterou jsem prošel Poděbrady, zatímco Anička měla kurz. Druhá lekce je za týden. S tou první lekcí byla Anička spokojená.

Na tyto umělecké školy je poměrně velký přetlak a Aničky ročník je dost silný, takže uvidíme, jak to nakonec dopadne. A kdyby nedopadla ani jedna umělecká škola, může si Anička podat přihlášku ještě na dvě "normální" školy.

Jak jsem (ne)opravil denní svícení

18. listopadu 2022

Světla

Zhruba rok babičce na Fabii nesvítila světla pro denní svícení. Ono to tak nevadilo, protože svítila potkávacími světly. Zhruba před týdnem jsem se ale rozhodl, že to opravím. V uživatelském návodu jsem nastudoval problematiku, jak demontovat světla a jak vyměnit žárovky. Vše proběhlo v pořádku, světla jsem demontoval, ale k mému překvapení byly obě žárovky dobré. Zkontroloval jsem i pojistku v pojistkové skříni a vše bylo v pořádku. Objednal jsem se tedy do autoservisu do Pardubic, protože jsem byl v koncích.

Dnes ráno jsme přijeli do autoservisu a přijímací technik nás požádal o klíčky od auta. Za chvíli přišel s tím, že je to opravené. Stačilo u pojistkové skříně, kde je konektor pro autodiagnostiku, přepnout tlačítko. No koho by to napadlo! :-). A kdo za to může? Evidentně škodovácký autoservis ve Vysokém Mýtě, kde bylo auto naposledy. Jestli můžu poradit, tak se tomuto autoservisu zdaleka vyhněte, mám s ním jen špatné zkušenosti a nejsem sám!

Dny otevřených dveří

24. října 2022

Otevřené dveře

Protože je Anička v deváté třídě, musí se už rozhodovat, na jakou střední školu půjde. Anička by chtěla studovat multimédia, takže jezdíme po uměleckých školách, které v těchto dnech nabízejí dny otevřených dveří. Už jsme byli v Praze a v Ústí nad Orlicí a příští týden pojedeme do Poděbrad. Na tyto umělecké školy se dělají talentové zkoušky, které proběhnou příští rok v lednu.

Anička si může dát přihlášku na dvě umělecké školy s talentovými zkouškami, a kdyby náhodou neuspěla ani u jedné, může si dát přihlášku na další dvě "klasické" střední školy. Uvidíme, jak to nakonec všechno dopadne....

Autodiagnostika

11. října 2022

Autodiagnostika

Více než půl roku na mě v autě "vyskakovala" hláška "INSPEKCE NYNÍ". To je znamení toho, abych s autem zajel do autorizovaného servisu a nechal si auto prohlídnout. To se mi ale moc nechtělo, protože jsem toho za ten rok moc nenajel a v autorizovaném servisu vždy zaplatím dost peněz. Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem zajel do jednoho soukromého servisu, kde mi za 200 Kč hlášku pomocí autodiagnostiky smazali. Teď mám na rok klid, ale až se hlášení ozve příště, tak do autorizovaného servisu asi už zajedu.

Rozpad obědové party

1. října 2022

Rozpad

Ještě před osmi lety nás chodila na oběd do závodní jídelny banda čítající osm lidí. Byla to taková velká obědová parta. Pak někteří z firmy odešli, někteří začali chodit v jinou dobu a jiní si začali nosit jídlo do kanceláře. Nakonec to dopadlo tak, že jsem na oběd chodil jen s kolegou Jardou. To už ale neplatí, protože Jarda nedávno odešel na dlouhodobé ošetřování člena rodiny. Takže na obědy budu teď chodit sám. Trápit se ale proto nebudu, jen to bude bez Jardy trochu nezvyk.....

Anička a Netflix

27. září 2022

Netflix

Zhruba před rokem jsme si pořídili streamovací službu Netflix. Za tu dobu jsem viděl pár filmů a seriálů, ale pravidelně ho nesleduji. To Anička Netflix využívá podstatně více než já. Ze začátku se dívala na filmy a seriály v angličtině s českými titulky, ale poslední měsíc vyměnila české titulky za anglické. Říkala, že jí to "sepnulo" a teď již obstojně rozumí anglicky. To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem Netflix pořizoval - kvůli angličtině.

Anička na základní škole sice angličtinu má, ale minulá učitelka je nic nenaučila. Byla prý moc hodná, ale to bylo asi tak jediný.... Teď v deváté třídě dostali na angličtinu novou učitelku, která na děti při hodině mluví anglicky. Anička jí rozumí všechno, co říká, a má z toho radost :-).

Kolegův nový iPhone

24. září 2022

Mobil

Kolega z kanceláře už delší dobu pokukoval po novém telefonu. S telefony s operačním systémem Android neměl moc dobré zkušenosti, proto se zaměřil na telefony iPhone od firmy Apple. Podrobně sledoval uvedení nové řady telefonů iPhone 14. Po zvážení všech pro a proti si nakonec koupil iPhone 13 Pro. Řada 13 je sice rok stará, ale je levnější a dostupná na rozdíl od řady 14. Včera ho přinesl do práce a je to prostě "šperk". Dovolil mi, abych se s ním trochu pomazlil :-).

Já mám svůj iPhone SE 2020 už skoro dva roky a za tu dobu jsem s ním neměl problém. Až přijde ta správná doba, tak si zase koupím iPhone, ale nebudu předbíhat....

Cena obědů je zpět

14. září 2022

Oběd

Před měsícem se v naší firmě zdražily obědy zhruba 2x. To je ale už minulost, protože vedení firmy přehodnotilo situaci a vrátilo cenu obědů zpět na původní hodnotu. Standardní oběd včetně polévky tedy stojí 15 Kč a výběrové jídlo včetně polévky a 150 g salátu stojí 38 Kč a to potěší :-).

Medaile

12. září 2022

Medaile

Každý rok na začátku září v pátek pořádá naše firma výroční schůzi v jednom sportovním areálu nedaleko Vysokého Mýta. Na této "schůzi" se hodně sportuje a hodně se jí a pije :-). Já se pravidelně přihlašuji na stolní tenis, protože je to pro mě jediná příležitost, kdy si ho můžu během roku zahrát.

Letos jsem taky hrál stolní tenis a obsadil jsem 3. místo. Mohlo by se to zdát jako úspěch, ale bylo nás jen pět hráčů a konkurence byla slabá, tak to zase takový úspěch nebyl. Spíš se mi zdá, že každý rok hraju hůře a hůře.... Nicméně jsem se zde dobře najedl a napil, takže jsem byl spokojený a můj pupíček taky :-).

Nový iPhone 14

10. září 2022

Mobil

Dne 8.9.2022 společnost Apple mimo jiné představila novou řadu chytrých telefonů iPhone 14. Na první pohled vypadají přímo parádně (hlavně modely Pro). Kolega z kanceláře už pokukuje po černé variantě iPhone 14 Pro.

Jediná věc, která je na těchto telefonech "nepříjemná", je velká pořizovací cena. Prostě nový iPhone stojí doslova raketu :-). Na druhou stranu, dostanete parádní produkt, který bude 5-6 let bez problémů sloužit....

Rázový utahovák

7. září 2022

Rázový utahovák

Každého půl roku měním kola na třech autech (zimní kola na letní a naopak). Z tohoto důvodu jsem už nějakou dobu pokukoval po aku rázovém utahováku, který by mi práci o něco ulehčil a zrychlil. Vytipoval jsem tedy na Lidl shopu jeden aku rázový utahovák. Dnes jsem ho cvičně vyzkoušel na jednom kole a myslím, že to bude dobrý pomocník. Takže pokud byste chtěli vyměnit kola na autě, přijeďte :-).

Odlet zpět do Ameriky

11. srpna 2022

Amerika

Včera brzy ráno odletěla moje sestra Irenka zpět do Ameriky. Byla v Česku skoro tři měsíce a za tu dobu toho zažila opravdu hodně. Spolu s babičkou často vyrážely na výlety na elektrických kolech (jednou najely za den celých 120 km). Taky spolu byly autem v jižních Čechách, na Velkém Dářku atd.

Od Irenky jsem dostal k narozeninám hodinovou profi masáž a bylo to moc příjemné :-). Nevím, kdy se s Irenkou zase uvidíme, ale snad to nebude dlouho trvat.

Zdražení firemních obědů

10. srpna 2022

Oběd

Naše firma má cca 250 zaměstnanců a disponuje vlastní jídelnou. V jídelně se nevaří, ale dovážejí se obědy z Eurestu, který vaří v Ivecu (dříve Karosa). Na výběr máme z pěti obědů a já si skoro vždy vyberu a jsem spokojený.

Doposud firma dotovala obědy poměrně velkou částkou. Protože se ale vše zdražuje, dotkne se zdražování i cen našich obědů. Dříve se za normální jídlo včetně polévky platilo 15 Kč, nově to bude 33 Kč + 10 Kč polévka. Výběrové jídlo včetně polévky a 150 g salátu bylo dříve za 38 Kč, nově za 75 Kč + 10 Kč za polévku. Ceny za obědy se tedy zvýšily cca 2x, ale i tak to stále ujde.

Anička na táboře

28. července 2022

Lite

Ze začátku tohoto roku jsem Aničku přihlásil na letní tábor s výukou angličtiny Lite Camp 2022. Tábor trvá 14 dní a za dva dny bude končit. Aničce se na táboře moc líbí a já doufám, že se za tu dobu zdokonalí v angličtině a bude mít i spoustu hezkých zážitků.

Bezdrátová sluchátka

20. července 2022

Sluchátka

Jak jsem psal v minulém článku, rád bych se věnoval studiu angličtiny, pokud možno intenzivněji než doposud. Z tohoto důvodu jsem si pořídil bezdrátová sluchátka střední třídy Niceboy HIVE Beans (1, 2), abych mohl poslouchat angličtinu ve chvílích volna. Do telefonu si vždy nahraju audio stopy v angličtině a budu poslouchat a poslouchat :-).

Mezinárodní zkouška z angličtiny

6. července 2022

FCE

S angličtinou jsem se poprvé setkal na vysoké škole. Museli jsme složit zkoušky ze dvou jazyků - jeden na nižší úrovni a druhý na vyšší úrovni. Na nižší úrovni jsem udělal němčinu a na vyšší úrovni angličtinu. Nebyla to ale žádná sranda a stálo mě to hodně úsilí.

Momentálně v práci angličtinu používám pasivně, ale zapomněl jsem hodně z gramatiky, i slovíčka se mi vytratila. Moje slabá stránka je poslech, ani mluvení není žádná sláva.

Protože je ale dobré mít nějaký cíl, nějakou metu, rozhodl jsem se, že složím mezinárodní zkoušku z angličtiny FCE. Nevím, jak dlouho mi to bude trvat, než se na zkoušku připravím, ale i kdyby to byl rok, dva, tak do toho jdu po hlavě :-).

Kaktusy

30. června 2022

Kaktus

Včera byl výjimečný den. Měl jsem svátek, koupil jsem poprvé kryptoměnu Bitcoin a v noci babičce na zahrádce rozkvetly kaktusy. Neváhali jsme ani chvíli a kaktusy jsme si v noci vyfotografovali. Bylo to velmi prozíravé, protože později v noci přišla bouřka a ráno byly květy na kaktusech již polámané.

Atletický kroužek

28. června 2022

Atlet

Před více než měsícem se Anička zúčastnila atletické olympiády v Holicích. V závodě na 60 metrů byla s časem 8,3 sekundy bezkonkurenční. Zde si jí všiml jeden hoch, co chodí na atletiku do Hradce Králové a pozval Aničku na trénink. Anička to zkusila, moc se jí tam líbilo a začala jezdit do Hradce Králové na tréninky. Příští školní rok Anička již tedy nebude chodit na tancování, ale bude se věnovat atletice. Myslím, že je to krok správným směrem. Aničku to baví, je tam dobrá parta a vybije si přebytečnou energii. Aničko, ať ti to běhá :-).

Rita měla narozeniny

27. června 2022

Dort

24. června měla Rita čtvrté narozeniny. Babička jí udělala speciální dort. Ritě dort velmi chutnal a jedla, až se jí dělaly boule za ušima :-). Nedali jsme jí dort najednou, aby se z něho nepo..., ale dostala to ve dvou dávkách. Dort vypadal tak dobře, že by si člověk taky trošku dal, co? :-).

Borůvky

26. června 2022

Borůvky

U nás v lesích okolo Horního Jelení roste poměrně hodně borůvek. V současnosti jsou borůvky již zralé a lidé je chodí sbírat. Ne nadarmo se říká obyvatelům Horního Jelení "modropupkáči" - to jak sbírají borůvky, až se jim při tom obarví pupík namodro :-).

Babička s Irenkou již byly na borůvkách, takže jsme již měli vynikající borůvkové knedlíkyborůvkový koláč :-).

Sociální sítě

25. června 2022

Sociální sítě

Sociální sítě, to je fenomén poslední dekády, možná déle. Dalo by se říci, že kdo nepoužívá žádnou sociální síť, ten jako by nebyl :-). Jasně, že se bez sociálních sítí dá v klidu žít, ale je to trend moderní doby, stejně jako například používání internetu.

Osobně znám několik mých vrstevníků, kteří v dnešní době nemají ani smartphone, ale ještě používají klasický tlačítkový telefon. Myslím si, že jim trochu ujíždí vlak a budou do něho pak hůře naskakovat. Je to ale jejich volba a určitě to neodsuzuji. Každý má možnost volby, tak jako ve všem v životě....

Televizní anténa

18. června 2022

Anténa

V roce 2015 jsme si domů pořídili satelit. Mysleli jsme, že to bude dobré "pokoukáníčko", ale opak byl pravdou. Hned od začátku jsme se satelitem měli problémy. Občas se zastavil obraz, občas to nešlo vůbec, prostě za ty prachy nic moc.

Nakonec jsem "bouchl do stolu" a objednal jsem si u jednoho pána klasickou televizní anténu na pozemní vysílání. Pán přijel, vše zvládl levou zadní a my teď můžeme v klidu a bez výpadků sledovat televizi. Tím, že nebudeme již platit satelit, se celkové náklady na instalaci antény zaplatí za necelý rok. A to se vyplatí, ne? :-).

Sraz po 30 letech

30. května 2022

Maturita

Minulý víkend jsme měli s bývalými spolužáky od střední školy sraz po 30 letech od maturity (maturovali jsme v roce 1992). Setkání jsme měli na jedné chatě v Krkonoších (1, 2, 3) a sešlo se nás kolem třinácti.

Bylo to moc hezké setkání a pro mě osobně to byl jeden z nejhezčích víkendů za poslední roky. Abychom měli památku na tento sraz, připravily pro nás holky pamětní list. Pokud se bude sraz konat i příští rok, určitě se zase zúčastním.

Visa vs. MasterCard

23. května 2022

Karty

V Česku se k bankovním účtům vydávají dva hlavní typy platebních karet - Visa a MasterCard. Oběma kartami lze bez problémů platit v obchodech a vybírat z bankomatů, a to jak v ČR, tak v zahraničí. Je pravda, že Visa je celosvětově rozšířenější - realizuje se s ní téměř dvakrát více transakcí. Naproti tomu je ale v průměru transakce pomocí MasterCard realizována rychleji (asi 1,7krát rychleji).

Já u svého běžného účtu u Fio banky využívám MasterCard, protože v době založení účtu (před 10 lety) jiná volba nebyla. Je pravda, že když jsem nedávno zakládal účet babičce ve Fio bance, byla možnost si vybrat mezi kartami Visa a MasterCard. Babička si vybrala Visu, protože s ní jsou neomezené výběry zdarma z libovolného bankomatu v ČR i zahraničí. Má to ale malý, avšak pro mě zásadní háček. U Fio banky nyní nelze Visa kartu nahrát do telefonu, takže nelze pak platit telefonem. Pro mě by to byl velký problém, protože jsem se již naučil platit pohodlně telefonem a nechtěl bych jinak. Babička je ale zvyklá na kartu, takže s Visou nebude mít problém. Až ale budu o prázdninách u Fio banky zakládat osobní účet pro Aničku, pravděpodobně zažádáme o MasterCard, aby mohla Anička platit telefonem, protože to teď frčí :-).

iCloud

22. května 2022

iCloud

Už přes rok používám smartphone iPhone SE 2020. Nafocené fotografie a natočená videa na iPhonu se automaticky synchronizují s iCloud. Zde se také synchronizují kontakty, mail, WhatsApp atd. Na iCloud se dostanu přes webové rozhraní a při jeho vytvoření je k dispozici 5 GB místa. Protože mi volné místo již docházelo, navýšil jsem si za 25 Kč měsíčně místo na 50 GB. Takže teď můžu fotografovat a natáčet videa ostošest a myslím si, že mi místo vydrží až do konce životnosti současného iPhonu :-).

Seřízení kola

20. května 2022

Kolo

Protože u koupeného horského kola pro Aničku bylo potřeba seřídit přehazovačku, obrátil jsem se na svou kamarádku Jarču. Jejím koníčkem je stavba a seřizování kol pro svou rodinu a nejbližší známé. Požádal jsem ji proto, jestli by se na kolo nepodívala a trošku ho "nepoštelovala". Jarča se na kolo podívala a trochu přehazovačku seřídila. Jak ale sama řekla: "Na to, že přehazovačka je Deore XT, tak jsem myslela, že to bude chodit o dost lépe". Anička si hold bude muset zvyknout na trochu jiné řazení a snad se s tím popere. Já teď musím sehnat kozí nebo ovčí sýr jako poděkování pro Jarču :-).

Přílet z Ameriky

19. května 2022

Amerika

Dnes přiletěla z Ameriky moje sestra Irenka. Bude zde v Česku asi tři měsíce a já doufám, že za tu dobu stihneme podniknout spoustu výletů. Naposledy zde Irenka byla v roce 2020, takže jsme se na ni všichni už těšili. Protože je babička v důchodu, bude mít na Irenku čas a já se k nim přidám o víkendech a o mé dovolené. Budu si brát dovolenou i některé dny během pracovního týdne, když bude hezké počasí.

Fio banka

18. května 2022

Fio banka

Účet ve Fio bance mám již 10 let a jsem spokojen. Vedení účtu je bez poplatků, internetbanking (internetové bankovnictví) a smartbanking (bankovnictví v mobilu) mají přehledné a srozumitelné.

Kvůli nulovým poplatkům, spořicímu účtu a "sjednocení bank" v rámci rodiny jsem dnes založil babičce účet ve Fio bance. Navštívili jsme spolu pobočku v Pardubicích a za 15 minut bylo hotovo. Součástí účtu je i platební karta a spořicí účet, který je momentálně úročen 4 % (do 200 tis.). Myslím, že je to krok správným směrem, protože když jsem viděl babičky internetové bankovnictví současné banky, tak to byl děs běs. A ještě k tomu každý měsíc platí přes 100 Kč za vedení účtu. Anička má zatím účet u České spořitelny, ale o prázdninách spolu zajedeme do Pardubic a vystavím jí účet taky u Fio banky.

Vrácení zboží

13. května 2022

Vrácení zboží

Nakupování zboží na internetu má své nesporné výhody. Člověk nemusí nikam chodit, vše vyřídí z pohodlí domova a cena zboží je ve většině případů nižší než v kamenném obchodě. Pro mě je velká výhoda ta, že můžu zboží do 14 dní od nákupu vrátit zpět do obchodu bez udání důvodu. Když se mi tedy zboží nelíbí nebo mi nevyhovuje, prostě ho vrátím a dostanu peníze zpět. Tímto způsobem jsem vrátil již několik produktů. Zrovna nedávno jsem vrátil bezdrátový tachometr na kolo, který měl být podle recenzí dobrý, ale stál za starou bačkoru :-).

Proto vždy při nákupu na internetu sleduji, jestli má daný internetový obchod ke stažení formulář na vrácení zboží. Jestli ne, jdu nakupovat jinam....

Bazén opraven

12. května 2022

Bazén

Bazén jsme si pořídili v roce 2001, tj. před 21 lety. Když ho zazimováváme, upustíme vodu pod trysky, tj. cca do 3/4 výšky bazénu. Bohužel se v posledních letech stává, že někdy během zimy bazén v jednom spoji u dna praskne a všechna voda vyteče. To se stalo i letos (asi už potřetí za celou dobu). Musíme pak nechat bazén odborně svařit, abychom se mohli zase koupat.

Zrovna včera byl u nás opravář bazénů a bazén nám svařil. Ihned jsme do bazénu začali napouštět vodu ze studny a již dnes je napuštěn. Protože máme bazén pod střechou, nebude dlouho trvat a voda v bazénu se ohřeje na "koupatelnou teplotu".

Aktovka do práce

4. května 2022

Aktovka

Je tomu přesně deset let, co jsem si koupil aktovku do práce. Za tu dobu toho odnosila hodně. Začala se mi ale párat, tak jsem se rozhodl, že si pořídím aktovku novou - koženou. Chvíli jsem brouzdal po netu a našel jsem jeden pěkný a dobře hodnocený internetový obchod www.londonclub.cz. Zde jsem si vybral jednu hezkou koženou aktovku za cca 2.500 Kč včetně dopravy. Dnes mi přišla a zítra si ji vezmu poprvé do práce. Doufám, že mi vydrží až do důchodu, tj. celých 17 let :-).

Kolo koupeno

1. května 2022

Kolo

Asi měsíc jsem každodenně sledoval inzeráty horských kol na portálu www.cyklobazar.cz. Už jsem ani nedoufal, že najdu takové kolo, které by se Aničce líbilo a které by bylo ve slušném stavu za slušné peníze. Nakonec se na mě usmálo štěstí a za 6.900 Kč jsem včera koupil horské kolo Superior MACH AL (1, 2). Výhoda byla, že prodávající jel včera do Kutné Hory (70 km od nás), takže jsem nemusel jet nikam daleko. Anička je z kola nadšená, tak doufám, že na něm bude jezdit a nebude se na něj jen prášit :-).

Odběr krve

28. dubna 2022

Kapka krve

Protože v polovině května jdu na preventivní lékařskou prohlídku k svému obvodnímu lékaři, byl jsem včera ráno na odběru krve. Sice jsem obrázek nedostal, i když jsem ani nepípnul, ale dozvěděl jsem se zajímavou informaci. Paní, co odebírala krev, říkala, že ráno před odběrem má člověk vypít půllitr čisté vody, aby to prý "lépe teklo". Vy jste to věděli? Pro mě to byla nová informace, ale příště už budu vědět....

Názor mého kamaráda Honzy: "Jako dárce krve jsem nikdy půllitr vody nepil a teklo to vždy dobře. Takže spíš bych to viděl jako pomoc pro ty, kterým to neteče :-)".

Powerbanka

22. dubna 2022

Power

Možná se vám už někdy stalo, že jste byli někde na cestách nebo na výletě, potřebovali jste si dobít mobilní telefon a zásuvka v nedohlednu. V tomto případě se hodí tzv. powerbanka, díky které si můžete mobilní telefon v klidu dobít.

Já jsem si včera jednu powerbanku koupil přes internetový obchod Lidl. Vybral jsem si poměrně slušnou powerbanku TRONIC za krásných 399 Kč (teď je dokonce v akci za 349 Kč). Myslím, že za ty peníze je to parádní kup a snad dobře poslouží.

S.T.A.L.K.E.R.

12. dubna 2022

S.T.A.L.K.E.R

Protože jsem na Steamu (platforma pro digitální distribuci her a softwaru) již v minulosti koupil nějaké počítačové hry, chodí mi občas nabídky na různé cenové akce. Nedávno mě zaujala hra S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, hra z roku 2007, která byla v akci s 80% slevou. Zeptal jsem se svého kamaráda, který hrál spousty her (ne jak já :-)), jestli je hra dobrá a má cenu si ji pořizovat. Kamarád hru vychválil, tak jsem si ji včera za 80 Kč koupil. Budu ji mít pěkně v záloze, až konečně dohraju hru Half - Life 2.

S.T.A.L.K.E.R. je akční hra z pohledu první osoby. Děj se odehrává v okolí Černobylu po roce 2006 v tzv. Zóně, která vznikla izolací okolí černobylské elektrárny po havárii v roce 1986. No, jsem na tuto hru zvědavý. To zase budu hrát roky, než ji dohraju :-).

Kolo pro Aničku

11. dubna 2022

Kolo

Protože Anička ze svého kola již vyrostla, začal jsem pro ni shánět kolo nové. Když jsem se ptal kolegy z práce, který kolům rozumí, kde by koupil kolo, jednoznačně mi odpověděl, že na portálu www.cyklobazar.cz. Jak sám konstatoval, nová kola v obchodech jsou předražená a na uvedeném portálu se dají pořídit dobrá kola za třetinovou cenu oproti kolu novému.

Já tedy již 14 dní sleduji tento portál s koly. Už jsem tam našel i pár zajímavých horských kol, protože Anička chce horské kolo, ale ani jedno se zatím Aničce nelíbilo. Anička kouká hlavně na barvu a to je pak těžké, aby se jí nějaké kolo líbilo. Jestli to tako půjde dál, myslím, že si nikdy nevybere :-). Nakonec to dopadne tak, že Anička bude muset jezdit na babičky crosovém kole (to se Aničce taky nelíbí), které babička už nepoužívá, protože má kolo elektrické.

HBO Max

31. března 2022

HBO Max

Dnes je poslední den, kdy je možné při registraci do streamovací služby HBO Max získat trvalou 33% slevu. Já jsem se tedy dnes zaregistroval za měsíční poplatek 132 Kč (původně 199 Kč). Budu tedy mít dvě streamovací služby - Netflix a HBO Max. Teď si ještě najít čas na sledování filmů a seriálů (já jedině v původním znění s titulky) :-).

Protiproud

30. března 2022

Protiproud

Zhruba před deseti lety jsme si k bazénu pořídili protiproud. Kupovali jsme ho v Mountfieldu a docela ho v létě využívali. Přes zimu jsme ho neoddělávali, protože by demontáž byla dost pracná. Navíc byl protiproud pod střechou, tak nebyl důvod ho oddělávat.

Letos chtěla babička protiproud vyzkoušet, ale ten jaksi nefungoval. Když jsem odmontoval plastový kryt protiproudu, nevěřil jsem vlastním očím. Pod krytem jsem nalezl totálně "sežraný" motor (1, 2, 3). Z fotek je vidět, že protiproud je na vyhození. Nový si kupovat nebudeme, protože momentálně u Mountfieldu stojí 24 tisíc a za to ty peníze prostě nedáme. Ale kdo ví, jak to letos bude s koupáním v bazénu. Bazén během zimy někde praskl a všechna voda vytekla....

Papírový dům

24. března 2022

Papírový dům

Papírový dům je parádní španělský seriál, který jsem dnes dokoukal na Netflixu. Má celkem 5 sérií a 48 epizod. Čistá délka seriálu je 48 hodin, takže to je pořádná nálož :-).

Seriál se mi hodně líbil, protože byl napínavý a nebyla nouze o nečekané zvraty. Seriál je sice dabovaný do češtiny, ale já jsem si ho pouštěl v originále (španělštině) s českými titulky. Díky tomu jsem si zopakoval španělštinu, kterou jsem dříve dobře ovládal, ale kterou jsem již dost zapomněl. Seriál je na ČSFD hodnocen na 88 % a myslím, že to odpovídá. Za mě tedy palec nahoru.

Rekordní cena pohonných hmot

18. března 2022

Benzin

Minulý rok v říjnu jsem napsal článek o rekordních cenách pohonných hmot. V té době stál litr benzinu cca 35 Kč. Oproti minulému týdnu to byl slabý čajíček. I kvůli válce na Ukrajině stál litr benzinu cca 50 Kč! Je pravda, že posledních několik dní pohonné hmoty zlevňují, ale i tak je to síla. Jezdit se však musí, proto nám nezbývá nic jiného, než zatnout zuby a doufat, že bude lépe :-). Pokud by Evropě ale Rusko zavřelo kohout s ropou, bylo by to hodně zajímavé. Snad se to nestane, i když člověk nikdy neví...

MacBook Air 13

17. března 2022

MacBook

Protože mi peníze na půdě už pomalu chytaly plíseň, rozhodl jsem se, že investuji do notebooku pro Aničku. Přemýšlel jsem, jestli jí mám pořídit notebook s Windows nebo macOS. Nakonec jsem se na základě recenzí na netu a zkušeností kamarádů přiklonil k macOS. Je sice o něco dražší, ale drží si cenu a kdo se na něm jednou naučí, už nechce jinak.

Anička tedy již 14 dní testuje Apple MacBook Air 13 (13,3" LCD, procesor Apple M1, 8 jader CPU, 7 jader GPU, 16 GB RAM, 512 GB SSD). Není to ani nejlevnější ani nejdražší model - takový střed. Anička má z MacBooku velkou radost a pokud se k němu bude chovat hezky, měl by jí vydržet klidně i deset let.

Steam

15. března 2022

Steam

Steam je platforma společnosti Valve Corporation určená k digitální distribuci her a softwaru. V roce 2018 bylo na Steamu cca 22 tisíc her. Já jsem si přes Steam koupil v roce 2020 základní hru Half-Life 2. Zrovna byla akce a hru jsem pořídil za krásných 40 Kč :-).

Minulý pátek jsem ale byl donucen koupit na Steamu za 170 Kč druhé pokračování základní hry a to Half-Life 2: Episode Two. Tuto hru jsem původně stáhl zdarma z internetu. Hra fungovala dobře a já měl radost, že jsem ušetřil. Avšak těsně před koncem se v jednom místě hra vždy kousla a nešlo hrát dál. Koupená hra již funguje dobře a já doufám, že v nejbližší době toto druhé pokračování a tudíž i celou sérii Half-Life 2 po několika dlouhých letech dohraji :-).

Nový velký monitor

8. března 2022

Monitor

Přesně před rokem jsem v práci zažádal o nový monitor. Můj vedoucí to dal do investic a dnes jsem monitor dostal. Je to AOC 31,5". Je to pořádná placka, ale doma mám taky tak velký, takže si zvyknu raz dva :-). Společně s tímto novým monitorem budu provozovat ještě můj "starý" 24" monitor Samsung, takže budu mít monitory dva. Nevýhoda dvou monitoru je ale ta, že teď budu muset pracovat za dva :-). No, snad to nějak zvládnu....

Březen - měsíc knihy

1. března 2022

Kniha

Říká se "Březen, za kamna vlezem." Nicméně březen je také měsíc knihy. Nevím jak vy, ale já jsem v tomto roce přečetl pouze jednu knihu a ta byla ještě určena pro malé děti :-). Nicméně už dočítám jednu 944stránkovou knihu od S. Kinga. Stále navštěvuji knihovnu ve Vysokém Mýtě, ale moc velký čtenář nejsem. Někdo vydrží číst knihu dlouhé hodiny, ale já poslední dobou čtu maximálně hodinku denně a pak musím jít dělat něco jiného. Pamatuji doby, kdy jsem za měsíc přečetl třeba až osm knih.

Znám ale spoustu lidí, co nečtou vůbec, a myslím, že je to škoda. Dobrá kniha je parádní zážitek, kam se na to hrabe nekonečný seriál nebo detektivka v televizi... Jestliže vás už televize nebaví a nevíte co by, zkuste si přečíst nějakou pěknou knihu, stojí to za to.

Roční nájezd

24. února 2022

Škoda

V MS Excelu si vedu podrobnou statistiku tankování, najetých kilometrů a nákladů na provoz mého auta Škoda Rapid. Z této statistiky vím, že průměrný roční nájezd mám 8.150 km/rok. Nejvíce jsem najel loni a to bylo 11.700 km. Jezdím hlavně do práce a z práce (celkem 28 km). Teď ráno vozím Aničku do školy, tak najedu o něco víc. Letos bych ale chtěl mého Rapida potrápit o něco víc a najet kolem 15.000 km. Budu se snažit v létě jezdit na výlety a poznávat naši republiku. Jak říká jeden můj kamarád, auto má jezdit :-).

RAM za bonbony

17. února 2022

Oparační paměť

Jelikož mi nevyšel obchod s operační pamětí RAM přes internetový portál Bazoš, zkusil jsem to jinak. Zeptal jsem se svého kamaráda Jardy z práce (dělá v IT oddělení), jestli se mu náhodou doma nepovaluje nějaká operační paměť RAM, konkrétně DDR3 moduly. Jarda se doma podíval a přinesl mi do práce několik DDR3 modulů. Já si z nich tři vybral (3x 2 GB) a vložil jsem je do jednoho staršího počítače, na který jsem nainstaloval Windows 10. A co mě to stálo? Bonbony RaffaelloFerrero Rocher pro jeho manželku. Spokojenost byla na obou stranách :-).

Brýle na dálku

10. února 2022

Brýle

Když jsem byl před třemi lety na pravidelné lékařské prohlídce od zaměstnavatele, doktorka zjistila, že hůř vidím na dálku a doporučila mi, ať si zajdu k očnímu. Tři roky utekly jako voda a já jsem až dnes byl v optice na prohlídce. Paní mi na jednom přístroji udělala diagnostiku očí a pak mi nasimulovala brýle dle výsledků z přístroje. S těmito brýlemi jsem písmenka na kontrolní tabuli viděl o dost lépe než bez brýlí. Nakonec jsem si vybral obroučky a za týden bych měl mít brýle hotové. Zaplatil jsem zálohu 2.000 Kč a zbytek, tj. 1.600 Kč doplatím, až si brýle vyzvednu.

Protože se ale paní v optice něco nezdálo na jednom mém oku, objednala mě za týden na oční ambulanci ve Vysokém Mýtě. No jo, co nadělám, roky přibývají a zrak slábne...

Vrácená RAM

9. února 2022

Operační paměť

Anička v současné době používá můj starší počítač z roku 2011. Chtěla na něm pracovat v programu pro střih videa DaVinci Resolve, ale program se pod Windows 7 sekal a nedalo se v něm dělat. Proto jsem Aničce na počítač nainstaloval Windows 10 a ještě jsem jí chtěl rozšířit operační paměť (RAM) z původních 8 GB na 16 GB.

Na Bazoši jsem tedy koupil dva 4 GB RAM moduly za 500 Kč a myslel jsem si, jaký jsem to neudělal skvělý kup. Bohužel se ukázalo, že koupená paměť je určená pro servery a v normálních počítačích se nedá použít. To prodávající jaksi "zapomněl" v inzerátu napsal a já jsem to zjistil až když jsem paměti dal do počítače a samozřejmě, že nešly. Z kódu výrobce uvedené na pamětech jsem pak vygooglil, že to jsou paměti právě jen pro servery.

Naštěstí jsem se s prodávajícím dohodl, že mu paměti pošlu zpět, on mi vrátí peníze a já zaplatím dopravu. Protože jsem měl doma jeden 4 GB RAM modul v záloze, dal jsem ho Aničce do počítače a ta teď má v současné době 12 GB RAM. Program DaVinci Resolve jí už prý šlape dobře, takže konec dobrý, všechno dobré :-).

Denim Black

7. února 2022

Denim Black

Vodu po holení Denim Black používám již skoro dvacet let a vždy jsem s ní byl maximálně spokojený. Hezky a dlouho voněla, a i lahvička dobře reprezentovala mužnou vůni.

Jaké bylo ale moje rozčarování, když jsem včera po holení rozbalil nové balení této vody, které jsem dostal od Ježíška. To, že lahvička je trochu jiná, to by mně nevadilo, ale samotná voda voněla jinak, než jsem byl zvyklý – byla trochu cítit po lihu.

Až budu příště kupovat novou vodu po holení, dám si na Denim Black pozor. Pokud to bude již trvalá změna ve složení, budu si muset buď zvyknout nebo se poohlédnu po nové značce...

Suchej únor

1. února 2022

Suchej únor

Je tu únor a s ním i každoroční akce "Suchej únor" - letos je to již 10. ročník. V praxi to znamená, že ten, kdo se zapojí do akce, bude celý únor abstinovat nebo se o to alespoň pokusí. Celý měsíc bez kapky alkoholu, to je myslím dobrá výzva a prověří, jak je na tom člověk s pitím. Každý rok se do akce zapojuje více a více lidí, a to je jen dobře, protože je všeobecně známo, že u nás se pije přespříliš.

Omikron

30. ledna 2022

Omikron

Před týdnem jsem byl v Praze a přivezl jsem si odtud COVID-19, pravděpodobně mutaci Omikron. Naštěstí mám mírný průběh, i když je rýmička, bolest v krku, kašel a zvýšená teplota, ale už se to pomalu lepší. Je pravda, že jsem několik let nebyl nemocný (ani rýmu), tak teď se trošku procvičí můj imunitní systém :-).

Momentálně jsem na neschopence a jestli to vše půjde dobře, mohl bych jít do práce už v polovině příštího týdne. No uvidíme...

Počítač sestaven

25. ledna 2022

Procesor Ryzen

Před týdnem jsem kamarádovi Zdendovi vytipoval komponenty na nový počítač. Zdenda komponenty obratem koupil a minulý víkend jsem zajel k němu do Prahy a počítač jsme společnými silami složili. Protože ale základní deska "neznala" procesor, museli jsme aktualizovat BIOS pomocí flash disku s nejnovějším BIOSem a tlačítka Flash BIOS Button umístěné na základní desce. Já jsem to dělal poprvé, ale díky návodu na YouTube se to podařilo a počítač šlape jako hodinky :-).

Myslím si, že Zdenda má s počítačem tak na deset let vystaráno. Vývoj počítačů jde ale mílovými kroky kupředu a kdo ví, co bude za deset let....

Jak jsem (ne)vyměnil žárovku

23. ledna 2022

Žárovka

Nedávno jsem jel z práce domů už za tmy a zdálo se mi, že nějak špatně vidím na cestu.Že hůř vidím na dálku, to vím, ale tohle bylo jiné. Po příjezdu domů jsem zkontroloval světla a hle, jedna žárovka nesvítila. Zkoušel jsem ji hned vyměnit, ale nepodařilo se mi to, tak jsem to nechal na druhý den, až budu v práci a bude na to pořádně vidět. V práci jsem řekl šikovnému kolegovi, jestli by mi s tím nepomohl, ale ani on nebyl schopen žárovku vyndat.

Nakonec to dopadlo tak, že jsem musel zajet do autorizovaného servisu Škoda a nechat si tam žárovku vyměnit za novou. Nová žárovka stála 110 Kč a za práci (2 min) jsem dal 80 Kč. Jo každá sranda něco stojí :-).

Počítače pro kamarády

18. ledna 2022

Procesor Ryzen

Před necelými deseti lety jsem sestavoval počítače pro mého kamaráda Honzu a jeho příbuzné. Celkově jsem tenkrát sestavil tři počítače. Nesestavoval jsem je fyzicky, ale vytipoval jsem příslušné komponenty a Honza si pak počítače nechal zdarma poskládat přímo u prodejce počítačů (www.czc.cz).

Před několika dny se mi ozval kamarád Zdenda, že by chtěl taky vyměnit starý počítač za nový. Dle jeho požadavků jsem vybral příslušné komponenty a vypadá to, že si asi po roce váhání konečně udělá radost :-). Nakonec jsme vybrali následující sestavu. Sestava je bez napájecího zdroje, který Zdenda má. Bude si tedy muset počítač poskládat sám, ale na tom není nic složitého. Pokud bude chtít pomoct, udělám si výlet do Prahy, už jsem tam několik let nebyl.

Lyžařský výcvik

16. ledna 2022

Lyžařka

Dnes Anička odjela se školou na lyžařský výcvik do Jizerských hor. Její třída měla jet již minulý rok, ale kvůli koronaviru se výcvik zrušil. V Jizerských horách budou necelý týden. Snad se tam Aničce bude líbit a něco se za tu dobu naučí.

Já jsem na sjezdovkách nestál ani nepamatuji (více než 15 let). Nějak mě to neláká a ani bych to už neuměl. Když je u nás dostatek sněhu, tak párkrát za zimu vyjedu na běžky, ale jinak mě zimní sporty minuly...

Denně s Netflixem

12. ledna 2022

Netflix

Protože si platím Netflix (259 Kč měsíčně), snažím se každý den shlédnout alespoň jeden film nebo jeden díl seriálu. Koukám se vždy v původním znění s českými titulky a už jsem si na to zvykl. Většina filmů a seriálů je v angličtině, ale není to pravidlem. Teď momentálně sleduji španělský seriál Papírový dům a je to dost dobrá podívaná. Na Netflixu je toho ke koukání opravdu hodně a kdyby člověk chtěl, mohl by před televizí nebo před monitorem být od rána do večera :-).

Tábor LITE camp 2022

11. ledna 2022

Netflix

To, že je v dnešní době znalost angličtiny velmi důležitá, je celkem zřejmé. Bez angličtiny se dnes těžko hledá dobrá práce a v zahraničí se česky nedomluvíte.

Anička se učí anglicky od první třídy a má z ní jedničku, ale chybí jí mluvení. Proto jsem ji přihlásil na letní čtrnáctidenní tábor s angličtinou nedaleko Ledče nad Sázavou (info o táboře). Dopoledne se děti budou učit anglicky a odpoledne budou hrát různé hry. Doufám, že to Aničce pomůže v angličtině a že bude s táborem spokojená.

Zjednodušená anglická četba

6. ledna 2022

Penguin readers

Když jsem hledal zjednodušenou anglickou četbu pro Aničku, narazil jsem na stránky www.penguin-readers.cz. Na tomto e-shopu je spousta zjednodušených anglických knih pro různé úrovně znalosti angličtiny. Já jsem Aničce koupil pro začátek tři knihy pro úroveň 2 (600 klíčových slov). Knihy jsem koupil včetně CD, na kterém je v MP3 namluvená celá kniha od rodilého mluvčího. Aničce se knihy líbí a myslím, že jí teď k narozeninám pořídím další dle jejího výběru.

Nový rok 2022

1. ledna 2022

Rok 2022

A je tu nový rok, tentokrát s číslovkou 2022. Minulý rok se nesl ve znamení očkování proti onemocnění COVID-19. Plně naočkovaných lidí v ČR je v tuto dobu asi 62 %. Bohužel se objevují nové mutace koronaviru, proti kterým je původní očkování méně účinné. V současné době se z Jihoafrické republiky rychle rozšiřuje mutace Omikron, která je velmi nakažlivá. Asi je jen otázka času, kdy se rozšíří i u nás. No ale dost bylo COVIDU, v televizních zprávách stejně nic jiného nedávají :-).

Všem čtenářům mých stránek přeji šťastný nový rok 2022 a hlavně ať jsme všichni zdraví. Sobě si pak přeji spoustu přečtených knih, hodně spálených kalorií na rotopedu, zlepšení angličtiny díky Netflixu a dohrání počítačové hry Half Life 2 - Episode Two :-).

www.palaugari.cz