Petrovy stránky

Deník - rok 2023

Bilancování

29. prosince 2023

Váhy

Za chvíli tu bude Nový rok a to je chvíle trošku se poohlédnout po roce současném. Co se týká publikovaných článků v tomto roce, bylo jich i s tímto článkem přesně 80 (to je necelých 7 článků měsíčně). Touto cestou bych chtěl poděkovat mému kamarádovi a korektorovi Honzovi. Ten před publikováním každého článku provede jeho kontrolu a případně mě upozorní na překlepy a gramatické chyby. Jak se říká "Více očí více vidí" :-).

Co se týká rotopedu, tak poslední tři měsíce jsem nešlapal a zasekl jsem se na počtu 101. Až se mi ale zahojí kostrč, kterou jsem si nedávno narazil, tak asi zase šlapat začnu. Přeci jen pohyb je potřeba a já bych rád shodil nějaké to kilo, které jsem nabral přes Vánoce, a byl trošku v kondici. No uvidíme.

Jinak největší událost tohoto roku byla asi ta, že Anička začala chodit na střední školu a pak, že absolvovala taneční. Událostí bylo samozřejmě více a všechny podstatné jsou uvedeny na těchto stránkách.

Takže tímto článkem se loučím s rokem 2023 a v roce 2024 zase na viděnou :-).

iPhony již zprovozněny

28. prosince 2023

Apple

Před nějakým časem jsem psal o mém kamarádovi Honzovi, který vyměnil tlačítkovou Nokii 3310 za dva iPhony 6. Honza už oba iPhony zprovoznil, i když to nebylo ze začátku tak jednoduché. Musel se totiž vypořádat s tím, že tyto iPhony, které vyšly před devíti lety, mají starší operační systém iOS a některé nové aplikace nešly nainstalovat pod tímto starším operačním systémem. Honza si ale poradil a vše zmáknul na jedničku. Taky mu s ovládáním iPhonů poradili kolegové z práce a Honza již v tuto dobu úspěšně iPhony používá. Honzo, tak ať iPhony dobře slouží! :-)

Vánoční přání

27. prosince 2023

Kometa

Již čtvrtým rokem zasílám svým nejbližším kamarádům a příbuzným vánoční přání malovaná ústy. Nemaluji je já, ale postižení lidé, kteří nemohou malovat rukama a které snad tímto podpořím. Já jen do tohoto malovaného přání ručně napíšu přání k Vánocům, dám do obálky, nalepím poštovní známku a už to jde do světa. Každé Vánoce pošlu okolo deseti přání.

Jsem asi jeden z mála, který takto posílá vánoční přání, ale já si tu práci prostě dám a vždy to má kladný ohlas a to mě těší :-). Na oplátku taky pravidelně dostávám originální vánoční přání, které mě vždy potěší.

Vánoční dárek

25. prosince 2023

Rádio

Protože jsem byl asi celý rok hodný a poslední měsíce jsem jezdil do práce docela včas, dostal jsem od Ježíška parádní dárek a to JVC rádio. Na tomto skvělém rádiu lze poslouchat internetová rádia, DAB+ rádia a FM rádia. Rádio není moc velké, ale hraje dobře. Lze ho ovládat ovladačem a tlačítky přímo na rádiu, dálkovým ovladačem nebo aplikací přes mobilní telefon.

Já jsem toto rádio už "zahořel" a budu na něm poslouchat převážně internetová rádia - většinou rocková rádia, protože pop-music se mně už oposlouchal. Doufám, že mi rádio poslouží dlouhou dobu. To moje staré rádio sloužilo skoro 30 let :-).

Pád

22. prosince 2023

Pád

Předevčírem jsem si nechal u jednoho pána vyměnit motorový olej v mém Rapidu. Když jsem si auto po hodině vyzvedával, stala se mi nepříjemná věc. Vystoupal jsem asi deset schodů k jeho hlavnímu vchodu, zaplatil jsem mu a když jsem byl na odchodu, podklouzly mi na mokrých schodech nohy a já jsem zadkem sjel dolů jako namydlený blesk. Horko těžko jsem se zvedal, byl jsem z toho trochu otřesený a bolel mě zadek a kostrč. Naštěstí jsem si snad nic nezlomil, ale následky budu pravděpodobně cítit ještě několik dní, možná týdnů :-).

Přečtené knihy

19. prosince 2023

Kniha

I letos jsem četl knihy a přečetl jsem jich celkem dvacet, což je u mě takový průměr. Zajímavostí je, že jsem četl knihy jen od dvou autorů, ale stály za to. Kdo se však pořádně obul do čtení knih, byla babička. Od začátku roku až doteď přečetla neuvěřitelných 111 knih, a to jich do konce roku ještě tak 10 přečte! Já jsem jí občas nestačil půjčovat nové knihy z knihovny :-). Babička se přestala dívat na televizi a místo toho čte knihy, což je jedině dobře. A jako každý rok zde uvádím výčet mých přečtených knih i s hodnocením:

ÿ ₭翴
Číslo Název knihy Autor Moje hodnocení
1 Hraničářův učeň - Rozvaliny Gorlanu John Flanagan 90 %
2 Hraničářův učeň - Hořící most John Flanagan 90 %
3 Hraničářův učeň - Ledová země John Flanagan 90 %
4 Hraničářův učeň - Nositelé dubového listu John Flanagan 90 %
5 Hraničářův učeň - Výkupné za Eraka John Flanagan 90 %
6 Hraničářův učeň - Čaroděj na severu John Flanagan 90 %
7 Hraničářův učeň - Obléhání Macindawu John Flanagan 90 %
8 Hraničářův učeň - Králové Clonmelu John Flanagan 90 %
9 Hraničářův učeň - Halt v nebezpečí John Flanagan 90 %
10 Hraničářův učeň - Císař Nihon-džinu John Flanagan 90 %
11 Hraničářův učeň - Ztracené příběhy John Flanagan 85 %
12 Hraničářův učeň - Královská hraničářka John Flanagan 90 %
13 Hraničářův učeň - Klan Rudé lišky John Flanagan 80 %
14 Hraničářův učeň - Souboj na Araluenu John Flanagan 90 %
15 Hraničářův učeň - Ztracený princ John Flanagan 85 %
16 Hraničářův učeň - Útěk z Falaise John Flanagan 85 %
17 Čtvrtý králův pes František Niedl 90 %
18 Čas vlků František Niedl 90 %
19 S vlčí hlavou v erbu František Niedl 90 %
20 Krajina nočních jezdců František Niedl 90 %

Vánoční večírek

17. prosince 2023

Večírek

Předevčírem jsme měli firemní vánoční večírek. Večírek se konal ve velkém sále M-klubu ve Vysokém Mýtě a účastnilo se ho odhadem 180 lidí. Na večírku měl projev nový generální ředitel. Taky byli oceněni zaměstnanci, kteří jsou ve firmě více než 30 let. Byla i tombola a pak všemi očekávaný raut. Pivo, víno a nealko bylo v ceně, jen tvrdý alkohol se musel platit. Já jsem si taky dával pěkně do nosu, ale nejvíce mi chutnala malinová panna cotta - ty jsem snědl celkem tři :-).

Po rautu hrála hodinku a půl živá kapela a pak nastoupil DJ. Já jsem si taky zatancoval a kolem 22:00 jsem to zabalil a jel jsem domů. Jak se říká v nejlepším přestat :-).

Žárovka do trouby

14. prosince 2023

Žárovka

Doma máme sporák asi 17 let. Za tu dobu jsme nemuseli měnit žárovku, která osvětluje vnitřek sporáku, ani jednou. Před rokem nám ale žárovka praskla a já jsem koupil v obchodě novou. Rok se s rokem sešel a za tu dobu nám nová žárovka praskla už 2krát. Naštěstí mi žárovku v obchodě vždy vyměnili za novou. Nejsem ale sám, komu nové žárovky do trouby praskají. Kolega v práci má stejný problém a i v diskuzích na internetu lidé píšou, že mají stejné zkušenosti. Prostě ty dnešní žárovky nestojí za nic :-(.

Honza má iPhony

13. prosince 2023

Apple

V jednom z předešlých článků jsem psal o mém kamarádovi Honzovi, který až doposud používal výhradně tlačítkovou Nokii 3310. Nakonec se Honza "pochlapil" a řekl si, že zkusí dotykový smartphone.

U Honzy v práci nedávno vyřazovali služební iPhony, tak si Honza dva iPhony 6 odkoupil. Tyto iPhony byly na trh uvedeny v roce 2014 (před 9 lety), takže sice mají nejlepší roky za sebou, ale Honzovi by mohly ještě nějaký čas posloužit. Uvidíme, jak se Honza s iPhony popere, ale v práci má kolegy, kteří používají služební iPhony, tak mu eventuálně s ovládáním poradí.

Windows 11

9. prosince 2023

Windows 11

Podpora Windows 10 bude ukončena 14. října 2025. Po tomto datu bude vhodné na PC nainstalovat operační systém Windows 11. Má to ale háček. Windows 11 nepůjde nainstalovat na starší počítače (starší než cca 5 let).

Já mám počítač starý necelé dva roky, takže bych si Windows 11 mohl nainstalovat již teď, ale zatím vyčkávám. Stávající operační systém Windows 10 mi vyhovuje a jsem s ním spokojený. Windows 11 si nainstaluji, až bude ten správný čas nebo až nebude zbytí :-).

Skener

8. prosince 2023

Skener

Ke svému skeneru Canon CanoScan 4400F mám nostalgický vztah. Kupoval jsem ho v roce 2007 (před 16 lety) a doteď funguje. Naskenoval jsem na něm spoustu fotografií, dokumentů a i několik knih. Bezproblémově fungoval pod operačními systémy Windows XP i Windows 7, jen s Windows 10 si už nerozumí. Ovladače a obslužný program pro Windows 10 na oficiálních stránkách výrobce chybí.

Vyřešil jsem to tak, že jsem skener dal na půdu ke staršímu stolnímu počítači, na kterém jsou nainstalovány Windows 7 a s kterým skener funguje. Na druhou stranu je pravda, že teď už toho moc neskenuji a těch pár dokumentů a fotografií holt naskenuju na půdě :-).

Ulož.to skončilo

7. prosince 2023

Ulož.to

Pohroma! Nedávno skončilo úložiště Ulož.to, tak jak jsme ho po dlouhé roky znali. Na tomto úložišti se dalo zdarma sehnat skoro všechno - filmy, software, hudba, audioknihy atd. Momentálně je z Ulož.to jen datové úložiště - něco jako Úschovna.cz. Mě bude asi nejvíce mrzet, že už nebudu moct stahovat zdarma e-knihy do mé elektronické čtečky knih. No, nedá se nic dělat :-(.

Datová schránka

5. prosince 2023

Datová schránka

Před necelým měsícem jsem byl na živnostenském úřadě, kde jsem si zrušil živnostenský list. Měl jsem sice pozastavenou jeho platnost, ale nechtěl jsem se o něj již déle starat a mít to na paměti. Vše proběhlo rychle a paní mi říkala, že se mi pravděpodobně ozvou z Finančního úřadu pro Pardubický kraj. No a dnes mi volali z Finančního úřadu, že mi do datové schránky poslali rozhodnutí o zrušení registrace k dani z příjmů fyzických osob. Chtěli po mě, abych si rozhodnutí přečetl a tím potvrdil jeho přijetí.

Já jsem se nejprve trochu zděsil, protože jsem si možná kdysi před lety datovou schránku zakládal, ale neměl jsem k ní přihlašovací údaje a nikdy jsem v datové schránce nebyl. Naštěstí se mi podařilo do datové schránky dostat pomocí bankovní identity. Pak jsem si v datové schránce změnil heslo a zapsal všechny potřebné přihlašovací údaje. Jak se říká "Konec dobrý, všechno dobré" :-).

Angličtina na tabletu

30. listopadu 2023

Angličtina

Před půl rokem jsem se pustil do čtení knihy Kmotr v originále, ale po pár dnech jsem se "utavil" a knihu jsem odložil. Nyní nastává druhý pokus. Jednak si nechci vypisovat většinu neznámých slovíček, protože to bych nic jiného nedělal, a jednak zpomalím, ale zato budu vytrvalejší.

Aby toho nebylo málo, nahrál jsem si do mého skvělého iPadu (tablet) jednu knihu anglické gramatiky a hodlám si ji celou projít. Navíc se ještě budu dívat na seriál Přátelé. Jak vidíte, angličtiny budu mít víc než dost, pro sebe i pro radost :-).

Nový internet

29. listopadu 2023

WiFi

Včera u nás byli dva "maníci" a nainstalovali mi novou přípojku na internet (vzduchem). Instalace včetně papírování trvala něco málo přes hodinku a já můžu konečně pořádně internetit bez sekání :-). Nejprve jsem myslel, že si nechám starý router, kterému je už 13 let. Parametrově ale již nevyhovoval, proto jsem si nechal nainstalovat nový a nelituji - posuďte sami. Oproti minulému poskytovateli jsem si na rychlosti jak downloadu, tak uploadu polepšil asi 3krát a i cena je nižší (2.990 Kč ročně), takže velká spokojenost.

Fotografie prohlédnuty

28. listopadu 2023

Fotografie

Cíl splněn! Nejdříve jsem si myslel, že prohlédnout mých 31 tisíc fotografií (100 GB) mi potrvá týdny, nakonec jsem je prohlížel celých šest měsíců :-). Je pravda, že jsem měl v prohlížení přestávky, ale i díky mému iPadu jsem svou misi úspěšně dovršil.

Teď si dám od fotografií chvíli pokoj, ale za pár let je projedu zase znovu. Teď jsem fotografie prohlížel od nejstarších po nejnovější, příště pořadí prohlížení obrátím.

Jablko málem na reklamaci

22. listopadu 2023

Apple

Před necelým rokem jsem Aničce k narozeninám a k přijetí na střední školu pořídil bazarový iPhone. Myslel jsem si, že ušetřím, ale ejhle! Nedávno začal iPhone zlobit - blblo nabíjení. Jednou to šlo, podruhé ne. Nejprve jsme podezřívali iPhone, ale nakonec se ukázalo, že je problém v napájecím kabelu.

Aničce jsem tedy dal svůj kabel a na Alze jsem si objednal nový USB-C/Lighting kabel. Originální kabel od Apple stojí 549 Kč, já jsem kupoval Alza kabel za necelé 300 Kč. Konektor lightning mají pouze iPhony, ale letos byl vydán iPhone 15 již s USB-C konektorem. Applu totiž nic jiného nezbylo, protože EU nařizuje, že od roku 2024 musí mít všechna přenosná elektronická zařízení konektor USB-C. To je asi jedna z mála věcí, která se EU povedla :-).

Obrázek za tarif

17. listopadu 2023

Obrázek

Jak asi víte, Aničce jsem změnil tarif na mobilu, ale platím za něj poměrně hodně peněz. Anička je z nového tarifu přímo nadšená. Má neomezená data plnou rychlostí a internet je rychlý jako blesk :-). Protože ale nic není zdarma, dohodl jsem se s Aničkou, že mi za tento tarif každý měsíc nakreslí jeden obrázek. Takto získané obrázky si budu uchovávat na památku a taky je budu pro mé čtenáře vystavovat na těchto stránkách.

Chůze místo rotopedu

16. listopadu 2023

Chůze

Letos jsem šlapal na rotopedu přesně 101krát (loni 100krát) a nevypadá to, že do konce roku toto číslo zvětším. Jak jsem psal v jednou předešlém článku, došla mi šťáva a motivace.

Nicméně jsem místo rotopedu zvětšil okruh, který chodím večer s Ritou v lese. Dříve jsem chodil půl hodiny, nyní je to 45 minut rychlé chůze. Je to pěkná noční procházka za svitu baterky. Ještě že u nás v lese nemáme žádné bubáky, maximálně občas narazíme na jednoho bezdomovce s ohníčkem, který již dlouhé roky brázdí naše lesy :-).

Nový tarif

15. listopadu 2023

T-Mobile

To, že Česká republika má jedny z nejdražších mobilních tarifů široko daleko, to je holý fakt. Mobilní operátoři nás dřou z kůže a Český telekomunikační úřad, který by měl na mobilní operátory dohlížet a regulovat ceny, nedělá nic.

Protože na internátě v Nymburku, kde je přes týden Anička ubytovaná, nemají WiFi, je Anička odkázaná na mobilní data, která má součástí tarifu. Na mobilu si vždy zapne hotspot (z mobilu si udělá něco ve stylu WiFi routeru), MacBookem se připojí k mobilu a už může na MacBooku surfovat. Bohužel jí data vždy rychle došla a musela pak prosit spolubydlící, aby jí poskytly jejich hotspot, protože ty měly neomezená data.

Z výše uvedeného důvodu jsem se rozhodl, že Aničce změním tarif, aby mohla dělat věci do školy a stále neotravovala spolubydlící. Nakonec jsem jí vybral tarif s neomezenými daty a 150 minut + 150 SMS zdarma. Sice mám od naší firmy 35 % slevu na všechny tarify od T-Mobilu pro mě a pro mé rodinné příslušníky, ale i tak budu za tarif pro Aničku měsíčně platit ranec. Anička mi ale už hlásila, že tarif je bezvadný, že to běží jedna radost. Alespoň že tak :-).

Anička v newsletteru

14. listopadu 2023

Newsletter

Škola, kde Anička studuje, nám rodičům nedávno zaslala e-mailem newsletter za měsíce září a říjen. V tomto newsletteru jsou uvedeny všechny akce, které se ve škole konaly, a jsou zde také prezentovány práce studentů.

Když jsem si newsletter prohlížel, narazil jsem na studentské práce prvních ročníků oboru multimediální tvorby. Jedna z uveřejněných prací byla od Aničky. Aničky práce se mi moc líbila, proto jsem se s ní hned pochlubil na WhatsAppu pár lidem, a nakonec jsem se rozhodl, že o tom napíšu i článek :-).

Sony Alpha A6400

13. listopadu 2023

Foťák

V práci v našem úseku jsme si pořídili nový digitální fotoaparát Sony Alpha A6400 ( 1, 2). Tento fotoaparát je digitální bezzrcadlovka a je určena pro pokročilejší fotografy, ale na automatický režim s ním zvládne fotit i méně zkušený fotograf.

Já jsem v práci dostal za úkol, abych se s tímto fotoaparátem seznámil a sepsal základní informace o focení, různé postřehy a tipy. Z internetu jsem si stáhl návod na tento fotoaparát, který má 657 stránek :-). Zatím jsem do tohoto návodu jen nakoukl, ale možná, že ho časem projdu celý. Taky jsem vytipoval prográmek na konverzi videa, pomocí kterého lze zmenšit velikost videa z fotoaparátu asi 10krát. Pravděpodobně tento prodloužený víkend si fotoaparát půjčím domů a pořádně ho prozkoumám.

Seriál Přátelé

7. listopadu 2023

Přátelé

Už od března 2022 si platím streamovací službu HBO Max (132 Kč měsíčně). Anička to docela využívá, ale já jsem se zatím podíval jen na první díl filmu Duna (druhý díl ještě nevyšel).

Abych tuto streamovací službu alespoň trochu využil, rozhodl jsem se, že začnu sledovat legendární americký seriál Přátelé (anglicky Friends). Můj plán je shlédnout denně alespoň jeden díl. Vždy si pustím díl v českém znění, abych věděl, o co tam jde a pak si ho pustím znovu v angličtině s anglickými titulky. Seriál se natáčel v letech 1994 až 2004 a celkově všechny epizody dohromady trvají 86 hodin, takže mám co dělat :-).

Lipový květ

6. listopadu 2023

Lipový květ

Minulý týden jsem chytil nějaký virus a ulehl jsem s horečkami. K doktorce jsem nešel a v práci jsem si vzal pár dní dovolenou, abych se z toho dostal. Kromě teplůtky jsem měl ještě smrtelnou rýmičku a kašílek :-). Léčil jsem se horkým čajem z lipového květu a paralenem. Už jako malému mi stačilo vypít horký čaj z lipového květu, zalézt pod peřinu a hned jsem se zpotil a teplota klesla. To platí do dnešních dní.

A co nám říká o lipovém květu pan internet? Lipový čaj se tradičně používá při onemocnění z nachlazení. Čaj pomáhá proti kašli, podporuje vykašlávání hlenu a funguje proti katarům horních cest dýchacích. Nálev z lipových květů reguluje činnost trávicího traktu, podporuje tvorbu žaludečních a střevních šťáv a mírní žaludeční křeče.

Jak sami vidíte, lipový květ je všelék. To mi připomnělo, že musím příští rok nějaký lipový květ nasušit, abych byl připravený, až mě zase přepadne nějaký virus.

Starfield

5. listopadu 2023

Starfield

Na kancelářskou práci postačí téměř jakýkoli počítač. Co se týká her, tam počítače dost rychle zastarávají. Nové hry jsou většinou velmi náročné na hardware a čas od času je potřeba počítač upgradovat (vylepšit).

Můj kamarád Jarda (52) si chtěl zahrát novou hru Starfield, která nedávno vyšla. Jeho 6letý počítač by to nezvládl, tak si udělal radost a koupil si v podstatě nový počítač. Hru Starfield už hrál asi 20 hodin, ale jeho nová grafická karta ji utáhne jen tak tak. Původně jsem mu chtěl nabídnout na půjčení moji grafickou kartu, která je o kus lepší, ale Jarda říkal, že hra Starfield je poměrně špatně optimalizovaná, takže by rozdíl ani nepoznal. Když už jsme u těch her, musím si udělat čas a zase si něco zahrát :-).

Staropramen Nealko

12. října 2023

Staropramen

Protože mi alkohol nedělá dobře, piju pouze nealkoholické pivo (lahvičku denně). Nejvíce mi vyhovuje Staropramen Nealko, které si kupuji v Tescu. Toto nealkoholické pivo kupuji většinou tehdy, když je na něj sleva. To pak koupím basičku nebo dvě a mám na několik týdnů vystaráno. Běžná cena je 15,90 Kč, ale kupříkladu dnes se mi ho podařilo sehnat za 9,90 Kč. No nekupte to za tu cenu! Když mi doma pivo dochází, musím chodit častěji do Tesca a hlídat cenu tohoto dobrého moku. Naštěstí mám Tesco hned vedle práce :-).

Na kole

3. října 2023

Kolo

Už zhruba tři týdny jsem nešlapal na rotopedu. Prostě mi nějak došla pára a ani není moc motivace. To znamená, že svůj cíl zašlapat 200x za tento rok padá. Věřím ale, že ještě párkrát šlapat budu, ale nebudu to hrotit. Až se mi bude chtít, zase začnu.

Dnes bylo krásné počasí, tak jsem vytáhl moje trekové kolo, očistil ho od pavučin, dofoukl kola a vyrazil do lesa. Najel jsem 15 km (1 hodina jízdy), občas dost náročným terénem, ale dobrý. Mám z toho dobrý pocit a určitě to ještě zopakuji, jen terén si vyberu lehčí.

Nový generální ředitel

2. října 2023

ředitel

V naší firmě se udála velká změna. S platností od dnešního dne byl nahrazen dosavadní generální ředitel, který ve vedení firmy působil přes 15 let, novým člověkem. Jestli to bude změna k lepšímu nebo ne, to v tuto chvíli asi nedokáže nikdo říci.

Majitelé firmy si určitě od tohoto kroku slibují, že firma "pošlape" lépe než doposud, tak se necháme překvapit. Počkáme a uvidíme.

iPhone 15

1. října 2023

Apple

Nedávno firma Apple představila svůj nový smartphone iPhone 15. Oproti předchozímu modelu (iPhone 14), má několik vylepšení. Hlavní viditelná změna je ta, že iPhone 15 má USB-C konektor.

Je pravda, že by se mi nový iPhone 15 líbil, ale musím ještě minimálně tři roky vydržet se svým iPhone SE (2020). No a za ty tři roky bude všechno už úplně jinak. Nicméně, až si budu v budoucnu pořizovat nový smartphone, zůstanu věrný nakousnutému jablíčku, protože jsem si na něj už zvykl a vyhovuje mi.

Taxikář

29. září 2023

Taxi

Od té doby, co Anička je přes týden na internátě v Nymburku a co začala chodit na taneční, si v pátek a neděli připadám jako taxikář. V pátek odpoledne Aničku vyzvedávám v ZUŠ Holice, kde má kytaru. Večer ji vezu opět do ZUŠ Holice na taneční, pak jedu domů a za dvě hodiny pro ni opět jedu. No a v neděli vozím Aničku do Hradce Králové na vlak do Nymburku.

Jízda po Holicích je v pohodě, ale minulou středu jsem byl výjimečně pro Aničku v Hradci Králové kolem 15:30 (všední den) a to byl tedy masakr. Hradec totálně ucpaný a posledních 400 metrů na parkoviště jsem jel krokem. Ještě, že jsem měl rezervu a jel jsem s předstihem. Nedovedu si představit, kdybych měl jezdit ve špičce po Praze, to by mě asi zabilo :-).

Reklamace sluchátek

26. září 2023

Sluchátka

Začátkem tohoto roku jsem Aničce koupil sluchátka Apple AirPods 2019. Koupil jsem je v jednom ověřeném internetovém obchodě a dobře jsem udělal. Sluchátka totiž před měsícem začala slabě hrát, proto jsem je v tomto obchodě reklamoval. Reklamace sice trvala měsíc, ale byla uznána jako oprávněná a obchod mi vrátil peníze na účet.

Ne všechny internetové obchody se zachovají takto férově, proto si vždy rozmyslím, v jakém obchodě budu nakupovat. Už se mi taky stalo, že jsem zboží poslal na reklamaci a doteď obchod dělá mrtvého brouka.

Malá písmenka

25. září 2023

Písmenka

Jak mi přibývají roky, pozoruji, že mi slábne zrak. Už mám brýle na dálku, které ale nosím, jen když jedu autem nebo když jdu na kontrolu k očnímu. Brýle na blízko zatím nemám. Když jsem si ale nedávno půjčil z knihovny sérii knih, jejímž hlavním hrdinou je Hynek Tas z Boru, zjistil jsem, že jsou písmenka nějaká malá. Vyřešil jsem to tak, že jsem si knihy stáhl z netu do mé elektronické čtečky knih a půjčené knihy jsem vrátil zpět do knihovny :-). Ve čtečce si můžu nastavit větší velikost písma a čte se mi to hezky.

Na monitor zatím vidím dobře, ale asi to nebude dlouho trvat a budu si muset nechat udělat brýle na blízko. Zatím to ale není aktuální, tak to budu řešit, až to nastane.

Příchod do práce

22. září 2023

Budík

Protože my "kancelářský" máme v práci plovoucí pracovní dobu, měli bychom přijít do práce mezi 6:00 a 9:00 a odejít nejdříve ve 14:00. Já mám zkrácenou pracovní dobu na 6 hodin, takže jsem tak trochu exot. Co se týká mého příchodu do práce, bylo to u mě jak na houpačce. Někdy se mi povedlo přijít do práce v 6:00 a někdy až na oběd. Bylo to dáno tím, jak se mi povedlo danou noc usnout. Obecně mám se spaním dost velké problémy, a to se pak odrazí ráno, když mám vstávat.

Můj vedoucí mi pozdní příchody doteď toleroval, ale s tím je konec. Včera mi bylo řečeno, že musím být v práci do 9:00. Na jednu stranu je to dobře, protože budu mít nad sebou bič, který občas potřebuji, abych fungoval, jak bych měl.

Peklo zamrzlo

21. září 2023

Peklo zamrzlo

Můj kamarád Honza (44) se až doposud bránil smartphonu jako čert kříže. I když většina lidí již přes 10 let používá chytré mobilní telefony, on byl věrný výhradně tlačítkovému telefonu Nokia 3310.

Jak se ale říká "nikdy neříkej nikdy". Honza sám uznal, že některé funkce smartphonu by se mu hodily (fotoaparát, mapy, navigace, internet, smartbanking atd.) a proto začal pokukovat po levném smartphonu. Zeptal se mě na můj názor a já mu doporučil starší iPhone z druhé ruky. Z tohoto důvodu jsem oslovil mého kamaráda Petra a pokud to klapne, pošle mi pro Honzu nějaký starší, ale funkční iPhone.

Jestliže Honza začne používat smartphone, myslím, že se bude muset ze začátku obrnit trpělivostí. Přeci jen má v ovládání smartphou více než 10 let skluz :-). Já ale věřím, že to nakonec zvládne, i když to bude občas boj.

Fio banka

19. září 2023

Fio banka

Jak jsem psal v jednom loňském článku, účet ve Fio bance mám od roku 2012 (11 let) a jsem s ním maximálně spokojený. U Fio banky má účet i babička, Anička a od včera i Irenka. Vedení osobního účtu je zcela bez poplatků. V současné době se vklady do 200 tis. Kč úročí 5,5 procenty (Fio konto) nebo 4 procenty bez omezení výše vkladu (Fio spořicí účet). Ovládání účtu, ať už na počítači nebo v mobilu, je krásně přehledné a srozumitelné. Navíc banka podporuje bankovní identitu (Bank ID), což je digitální ověření totožnosti pro on-line komunikaci s úřady.

Anička má v mobilu nahranou platební kartu, takže může platit mobilem všude tam, kde berou platební karty nebo kde lze platit kartou on-line. Anička toho dost využívá a platí si tímto způsobem jídlo, drogerii, jízdenky na vlak atd. Jsme prostě Fiiio rodina :-).

Vinná réva

18. září 2023

Vinná réva

V roce 2004 (před 19 lety) jsem od kolegy z bývalé práce dostal oddenek modré vinné révy. Tuto révu jsme zasadili ke zdi našeho domu a od té doby už narostla do velkých rozměrů.

Protože každý rok máme bohatou úrodu hroznů a všechno bychom to nesnědli, dost toho rozdáme, ale i tak nám toho dost zbyde. V současné době hrozny krásně dozrávají a já si do práce vždy beru misku hroznů. Polovinu hroznů sním a druhou polovinu rozdám kolegům v práci. Asi největší radost z hroznů má naše recepční, která si na nich přímo labužnicky pochutnává :-).

Služební mobil

16. září 2023

Mobil

Když jsem v roce 2005 (před 18 lety) nastoupil do současného zaměstnání, dostal jsem již použitý služební mobil Sony Ericsson K700i. Už v té době to byla taková "šlupka", ale telefonovat se z něj dalo. Po roce jsem přestoupil do jiného oddělení, kde jsem dodnes, a služební SIM karta mi zůstala. Od této doby jsem si vždy kupoval vlastní mobily, jen služební SIM kartu jsem si přenášel ze starého do nového mobilu. Nikdy jsem služební tarif nezneužíval nad rámec volných minut, SMS a dat. Tarif mám jeden z nejnižších, ale mně to stačí, moc nevolám, SMS nepíšu, protože jsem většinou na WiFi a používám aplikaci WhatsApp, která je zdarma.

V současné době jsem již dva a půl roku spokojeným uživatelem iPhonu SE 2020. iPhone mi slouží dobře, jen kapacita baterie se zmenšila, takže musím častěji dobíjet. Mně to ale nevadí, mám nabíječku jak doma, tak v práci, takže si můžu kdykoli "sosnout" ze sítě a frčím dál :-).

Nedávno jsem ale chtěl zprovoznit soukromou SIM kartu a k tomu jsem potřeboval nový (další) mobil, protože můj iPhone umí jen jednu SIM kartu. Kupovat nový mobil jsem si kvůli tomu nechtěl, proto jsem se zeptal u nás na sekretariátě, jestli nemají v šuplíku nějaký vyřazený, ale funkční mobil. Žádný tam na mě nečekal, ale bylo mi řečeno, že si mohu zažádat o služební mobil do 5.000 Kč. Využil jsem této nabídky a objednal si Samsung Galaxy A14, který se dá v současné době pořídit za cca 3.500 Kč. Žádné zázraky od něho nečekám, ale pro mé účely bude doufám stačit.

Nový poskytovatel internetu

13. září 2023

WiFi

Včera u nás byli dva "maníci" na ověření dostupnosti připojení k internetu. Měli s sebou dalekohled a zkoumali, odkud bude dobrý výhled na vodojem, kde má nový poskytovatel internetu anténu. Dříve jsem byl u Tlapnetu, ale ten jednak nedávno dost zdražil a jednak rychlost internetu byla prachbídná. Od nového poskytovatele ECOMP si tedy slibuji lepší cenu a větší rychlosti. Nového poskytovatele budu mít od konce listopadu. Pak provedu měření rychlostí, které zde zveřejním.

Původně jsem taky chtěl provést obměnu svého původního routeru, který mám od roku 2010 (13 let). Po celou dobu sloužil dobře, nicméně nepokrýval signálem naši zahradu. Chtěl jsem si pořídit nový router, ale kamarád mi to rozmluvil, protože on si taky koupil nový router za dva tisíce a pokrytí má podobné jako s tím starým :-).

Cesta na internát

12. září 2023

Vlak

Jak jsem psal již v minulých článcích, Anička je přes týden na internátě v Nymburku a odtud každý den dojíždí do školy v Poděbradech. Na internát bude jezdit vždy v neděli večer. Já ji odvezu autem do Hradce Králové (30 km) a odtud to má Anička cca hodinu vlakem do Nymburku.

Když jsem já jezdil na internát do Dobrušky a později do Nového Města nad Metují, jezdil jsem z Jelení do Borohrádku na kole (5 km) a pak vlakem na internát. Na kole jsem jezdil celoročně za každého počasí a občas to byl "mazec". Ale taky jsem to zvládl a dostudoval jsem :-).

Adaptační kurz

11. září 2023

Kurz

Anička má první týden na střední škole za sebou a zatím je to takové "oťukávání". Aby se první ročníky lépe poznaly a vytvořily kolektiv, jedou dnes na adaptační kurz do Krkonoš. Na adaptačním kurzu budou čtyři dny a za tu dobu by se měli studenti trochu stmelit a navázat nová přátelství. Doufám, že se tam bude Aničce líbit a že to bude pro ni dobrý start do začátku středoškolského studia.

Když jsem já před 35 lety nastoupil do prvního ročníku střední školy, žádný adaptační kurz jsme neměli, zato jsme na podzim týden jezdili do Bolehoště šlapat zelí. Vyfasovali jsme bílé holínky a šlapali jsme zelí ve velkých vykachlíkovaných bazénech :-).

Taneční

9. září 2023

Taneční

Včera byla Anička na první lekci kurzu společenského tance a společenské výchovy, zkráceně byla na tanečních. Taneční mají v Holicích každý pátek večer. Zájem je letos velký, proto budou rozděleni do dvou skupin a budou se střídat.

Aničce se na první lekci líbilo a už se těší na další. Říkala, že teď bude mít pátky oblíbené, a to je jedině dobře. Já jsem do tanečních chodil před 32 lety, už si toho moc nepamatuju, ale polku, valčík a mazurku bych asi ještě zvládl :-).

Irenka v Česku

8. září 2023

Návrat

Předevčírem přiletěla z Ameriky k nám do Česka moje sestra Irenka. Bude u nás asi dva měsíce a pak zase odletí zpět na Floridu. Pobyt v Česku bere Irenka jako dovolenou. Říkala, že v letních měsících je na Floridě hrozné horko, proto je ráda, když může nějaký čas strávit na Jelení, kde nejsou taková horka.

S babičkou podnikají výlety, jezdí na kole, koupou se v bazénu, prostě si užívají příjemného počasí. Navíc předpověď na září hlásí hezké slunečné počasí, tak budou mít na výlety ideální dobu.

Jak jsme nekoupili aku sekačku

5. září 2023

Sekačka

Už 20 let doma používáme elektrickou sekačku na trávu. Zatím je spolehlivá, ale musí k ní být připojen elektrický kabel, který při sekání trochu překáží. Máme sice malou, ale poměrně dost členitou zahrádku a ten kabel je tam prostě navíc. Proto jsme uvažovali o nové aku sekačce, která je bez kabelu a vystačí si s akumulátorem. Trochu jsem tedy zapátral na internetu a vytipoval jsem sekačku Gardena. Byla malá, lehká, na jeden akumulátor a za dobré peníze.

Dříve než jsme si tuto vytipovanou sekačku koupili, informovali jsme se u pár lidí, kteří podobnou aku sekačku vlastní, na jejich zkušenosti. Moc nás nepotěšili, protože jejich zkušenosti byly vesměs negativní. Jednak baterie v aku sekačce vydrží velmi krátkou dobu sekání, a i spolehlivost těchto sekaček není nejlepší. Nakonec jsme si po zralé úvaze žádnou aku sekačku nekoupili a musíme si vystačit s naší elektrickou s kabelem :-).

Anička na střední škole

4. září 2023

Media

Včera jsme odvezli Aničku do domova mládeže v Nymburku. Od nás do Nymburku to trvá autem přibližně hodinu (93 km). Anička bude tedy dojíždět každý den z Nymburku do školy v Poděbradech. Vlakem je to 7 km (8 minut jízdy), takže to je defakto za rohem.

No a dnes měla Anička zahájení školního roku v obřadní síni městského úřadu Poděbrady. Všichni dostali průkaz studenta a poté měli volno. Kamarád z práce mi poradil, ať určitě v Poděbradech zajdeme do Vilémova pekařství na domáčí pečivo a kávu. Byli jsme tam a pochutnali jsme si :-).

Zítra tedy Aničce už začíná škola. Asi to bude pozvolný nájezd, žádná divočina. Příští týden jede celý první ročník na adaptační kurz. Mají to na celý týden, tak se tam navzájem poznají a navážou kamarádství. Popřejme tedy Aničce hezká studijní léta, na která bude v budoucnosti ráda vzpomínat.

Články do šuplíku

3. září 2023

Šuplík

Občas se mi stane, že mě napadne nějaké téma a já napíšu článek na mé stránky takzvaně do šuplíku. To znamená, že článek nepublikuji hned, ale až je ta správná doba. Dost často se ale stává, že než článek vydám, změní se situace na bojišti a já musím článek kompletně přepracovat nebo ho nevydám vůbec.

Mně ale nevadí, že před sebou hrnu několik rozdělaných článků. Když je někdy okurková sezóna a není o čem psát, mohu sáhnout do šuplíku a nějaký článek publikovat. No a když se nějaký rozdělaný článek musí vyřadit, to se nedá nic dělat, to je prostě úděl nás "spisovatelů" :-).

Jsem přesně v polovině

2. září 2023

Rotoped

Na začátku tohoto roku jsem si dal předsevzetí, že letos budu na rotopedu šlapat nejméně 200krát. Začátek roku jsem prošustroval, ale pak jsem se do toho trochu opřel a dnes jsem přesně v polovině. To znamená, že mám stovku úspěšně za sebou a nyní mě čeká další stovka. Do konce roku zbývá přesně 120 dní, takže když se nebudu flákat, mohl bych to stihnout. Ještěže se při šlapání mohu dívat na televizi, protože to takto utíká mnohem rychleji :-).

Návrat z Ameriky

15. srpna 2023

Návrat

Včera se po 38 dnech vrátily z Ameriky do Česka babička s Aničkou, kde společně s Irenkou navštívily několik národních parků a další zajímavá místa Ameriky. Zpáteční cesta letadlem i s jedním přestupem ve Frankfurtu nad Mohanem proběhla nad očekávání dobře. Bylo to určitě dáno i tím, že měly s sebou jen příruční zavazadla.

Až babička s Aničkou za pár dní zregenerují a vypořádají se s časovým posunem (v Dallasu ve státě Texas je oproti Česku minus 7 hodin), vybereme společně nějaké fotografie, které pak zveřejním na stránkách.

Návštěva z jižních Čech

7. srpna 2023

jižní Čechy

Minulý čtvrtek byla u mě velmi milá návštěva z jižních Čech, konkrétně moje dvě veselé sestřenice Dana a Hana. Sestřenice jsou dvojčata a jsou jen o dva roky starší než já. Za našich mladých let jsme vždy o letních prázdninách jezdili s rodiči za babičkou a dědou do jižních Čech na Staňkov, kde jsme společně s našimi sestřenicemi a bratranci prožili moc hezké chvilky.

U nás na Jelení jsme s Danou a Hanou zašli do místní restaurace U Floriána na dobrý oběd, podívali jsme se na školu a pak si doma povídali a prohlíželi si staré fotografie z našeho mládí.

S Danou a Hanou jsem už několik let v každodenním kontaktu přes mobilní aplikaci WhatsApp, takže o sobě víme hodně. Když jsem v práci, vždy jim pošlu fotografii mého oběda, aby měly přehled, co dobrého papám :-). Teď je na mně, abych jim návštěvu oplatil.

Rychlost internetu

19. července 2023

Rychloměr

V dnešní době se bez internetu prakticky neobejdeme, protože na něm najdeme skoro všechno. Existuje velké množství poskytovatelů internetu, kteří nabízejí různé služby za různé peníze. Ve větších městech je možné si vybrat z většího množství poskytovatelů, v těch menších a ve vesnicích je člověk rád za jednoho nebo dva.

Já v současnosti platím 4.000 Kč za rok, ale s rychlostí internetu moc spokojený nejsem. To kamarád Honza platí 3.500 Kč za rok a má internet podstatně rychlejší než já. No a samozřejmě nejrychlejší internet máme v práci :-). Udělal jsem test rychlosti internetu pro výše zmíněné subjekty a vytvořil jsem tabulku. Jak je z tabulky patrné, já mám připojení prachbídné, proto tento podzim přejdu k jinému poskytovateli - snad to bude změna k lepšímu.

Pokud by vás zajímalo, jak rychlé připojení máte Vy doma, stačí navštívit stránku www.rychlost.cz a kliknout na tlačítko "Spustit test". Je jasné, že v různou dobu testu se budou výsledky o něco lišit, ale jako prvotní ukazatel to postačuje.

alzaBox

11. července 2023

alzaBox

Dříve, než Anička s babičkou odletěly do Ameriky, řešila Anička do poslední chvíle, jestli si s sebou má vzít digitální zrcadlovku. Nakonec si Anička půjčila od své sestry (profesionální fotografky) asi 2kg zoom objektiv a rozhodla se, že si s sebou zrcadlovku vezme. Rozhodla se den před odletem a já musel řešit, kde na poslední chvíli objednám velkokapacitní 128GB SD kartu a náhradní baterii do zrcadlovky.

Protože mě tlačil čas, objednal jsem kartu a baterii na Alze.cz. Objednávku jsem vytvořil kolem 23:00 a nechal jsem si ji zaslat do alzaBoxu ve Vysokém Mýtě. Vše klaplo na jedničku a druhý den dopoledne jsem si vše vyzvednul v alzaBoxu. Takže alzaBox za mě palec nahoru.

Hra Black Mesa

10. července 2023

Black Mesa

Protože je momentálně na STEAMu (platforma pro digitální distribuci her a softwaru) letní výprodej, koupil jsem si za 3,74 Eur (asi 91 Kč) hru Black Mesa. Tato hra je modifikovaná verze hry Half-Life z roku 1998. V této modifikované verzi je oproti původní hře vylepšeno asi vše - grafika, zvuky, hudba atd. Už se na ni moc těším, protože jsem velký fanda her Half-Life a Half-Life 2. Počítač na hry mám slušný, tak ho alespoň trošku "provětrám" :-).

Navigace

8. července 2023

Navigace Waze

Pokud dnes jedete autem někam po republice a neznáte cestu, není nic jednoduššího, než využít bezplatnou mobilní navigaci. Mobilních navigací je více, ale prim hrají Waze, Google Maps a Mapy.cz. Nedá se říci, která je nejlepší, každá má svá pro a proti.

Když jsme včera ve 2:00 ráno jeli na letiště do Prahy, řídila babička, která používá Google Maps, a dojeli jsme v pohodě. Já jsem pak jel z letiště domů a použil jsem navigaci Waze a taky jsem dojel v pohodě :-). Dříve jsem dost používal navigaci Mapy.cz, ale párkrát mě vypekly, takže teď raději používám Waze.

V Americe

7. července 2023

Letadlo

Dnes brzy ráno odletěly babička s Aničkou za Irenkou do Ameriky. Už mi poslaly zprávu, že doletěly dobře. Budou tam pět týdnů a mají v plánu cestovat po národních parcích. Taky se chtějí například podívat do Las Vegas a na jiné zajímavosti Ameriky.

Zatímco ony budou poznávat Ameriku, já se budu doma starat o domácnost, zahrádku, bazén a pejska :-). Já už americké národní parky viděl, a to v roce 2003 společně s babičkou a Irenkou. Pokud byste se chtěli podívat na fotografie národních parků z toho roku 2003, když jsem měl svůj první digitální fotoaparát Canon A60, klikněte na následující odkaz.

Rozloučení se základkou

4. červnce 2023

Škola

Minulý pátek měla Anička poslední den na základní škole v Holicích. Ráno bylo v místním kulturním domě slavnostní rozloučení s devátým ročníkem. Loučily se celkově tři deváté třídy a každá třída promítala svou prezentaci. V prezentaci se představili všichni žáci s fotkami a informací, kam se dostali na střední školu. Pak se všichni žáci devátých tříd rozloučili se všemi učiteli.

Aničce tedy skončila základní škola a má před sebou čtyři roky na střední škole v Poděbradech. Bude to určitě něco jiného než základní škola, ale věřím, že se Anička se střední školou popasuje dobře.

Čokoláda Milka

28. června 2023

Čokoláda Milka

Protože jsem mému kolegovi v práci poskytl jednu licenci antiviru ESET, dostal jsem od něho 270g čokoládu Milka. Čokoláda byla mléčná s oříšky. Jelikož mléčnou čokoládu nejím a Anička zase nemá ráda v čokoládě oříšky, rozhodl jsem se, že čokoládu rozdám v práci. Obešel jsem známá děvčata, každé si vzalo štráfek a bylo po čokoládě. Spokojenost byla na obou stranách :-).

Antivirus

27. června 2023

Antivirus

Při dnešní práci na počítači ve velké míře používáme internet, protože tam se nalezne skoro všechno. Je ale důležité, aby se člověk na internetu choval obezřetně a neklikal na kdeco. Ale i když je člověk opatrný, může se klidně stát, že si do svého počítače zavleče tzv. "škodlivý software". Aby se tomu předešlo, je dobré mít v počítači nainstalovaný nějaký solidní antivirový program, který by tomu měl zabránit.

Já osobně už několik let používám antivirus ESET. Můj kamarád Petr, co dělá v IT branži, mi vždy na rok poskytne zdarma několik licencí a já pak tyto licence použiju u svých počítačů. Antivirus ESET mi vyhovuje a jsem s ním spokojený (aby ne, když dělá, co má a je zdarma :-)).

Domov mládeže

24. června 2023

Děti

Ti, kdo čtou mé stránky pravidelně, asi vědí, že se Anička dostala na Střední odbornou školu multimediálních studií Poděbrady. Protože je škola od nás daleko (přes 80 km), musí být Anička přes týden v domově mládeže. Tato škola vlastní domov mládeže nemá, proto jsme podali přihlášku do Nymburka a do Kolína (v Poděbradech je plno). No a předvčírem nám volali z Nymburka, že je Anička přijatá do tamního domova mládeže. Nymburk je od Poděbrad vzdálen asi 7 km a vlakem to trvá 8 minut, takže dobré spojení.

Anička měla velkou radost, když se to dozvěděla, a my ostatně také. Myslím, že o prázdninách podnikneme do Nymburka celodenní výlet a pěkně to tam všechno okoukneme :-).

Chytrá zásuvka

23. června 2023

Chytrá zásuvka

Před několika lety jsem si koupil jednoduchý měřič elektrické energie, pomocí něhož jsem změřil odběr většiny spotřebičů v domácnosti. Pak jsem ho půjčil mému kamarádovi Jardovi a úplně jsem zapomněl, že jsem mu ho půjčil. Zhruba před rokem jsem si chtěl změřit spotřebu počítače, ale nemohl jsem měřič doma najít (bodejď by jo, když ho měl Jarda :-)). Nezbylo mi tedy nic jiného, než si koupit nový měřič. Ten nebyl špatný, ale před týdnem přestal ukazovat spotřebu a další parametry, proto jsem ho poslal na reklamaci.

Poté, co jsem měřič poslal na reklamaci jsem na internetu objevil chytrou zásuvku TP - LINK Tapo P110. Tato zásuvka se připojí na domácí WiFi síť a pomocí mobilní aplikace můžete na mobilu sledovat spotřebu daného spotřebiče, zapínat a vypínat zásuvku atd. No, co Vám mám povídat, jsem z této chytré zásuvky nadšený. Do této zásuvky mám připojený počítač, monitor a reproduktory, abych věděl, kolik utratím za provoz počítače. A navíc, nestála moc - cca 400 Kč včetně dopravy.

Jo a nedávno se mi ozval Jarda, že mi vrátí půjčený měřič energie. Já jsem ho už nepotřeboval, tak jsem mu ho za stovku nechal :-).

Co dělám na iPadu?

15. června 2023

Práca ne iPadu

Je to necelý měsíc, co jsem si pořídil tablet Apple iPad 2021 256 GB společně s Apple Pencil (tužka). A co na tabletu všechno dělám? V prvé řadě jsem si do tabletu pomocí adaptéru nahrál všechny své fotografie od roku 1997 do roku 2022. Těch fotografií bylo cca 100 GB (asi 31 tisíc) a teď si je ve volných chvílích prohlížím. Je pravda, že bych si mohl fotografie prohlížet i na počítači, ale na tabletu je to pro mě o hodně lepší. Není nad to, vzít si tablet na gaučík a prohlížet si fotografie tam :-). A protože těch fotografií mám opravdu hodně, je dobré prohlížet je s rozumem a "nezavařit se". To se mi právě stávalo na počítači, kdy jsem to s prohlížením přehnal a pak jsem neměl náladu a chuť v prohlížení pokračovat ani ten den, ani příští dny. Toho se teď na tabletu snažím vyvarovat a zatím se mi to daří. Myslím, že mi bude trvat několik týdnů, než si prohlédnu všechny fotografie, ale mám čas a na tabletu je to zábava.

Další věc, co na tabletu dělám je ta, že si vedu deník. Vždy si večer pomocí Apple Pencil napíšu pár odstavců o prožitém dni. Program Notability, ve kterém píšu tento deník jsem si koupil na App Store za 399 Kč na rok a je opravdu parádní.

V neposlední řadě se na tabletu dívám na Netflix, YouTube a na internet. Je toho samozřejmě mnohem více, co se dá na tabletu dělat, ale já ho využívám zatím tímto způsobem. Tablet mě moc baví a jsem rád, že jsem si ho pořídil. Vůbec nelituju, že jsem si připlatil za větší kapacitu úložiště (256 GB) a že jsem si k tabletu pořídil i Apple Pencil. Tablet je takový můj "mazlík" a věřím, že spolu zažijeme hodně hezkých chvil :-).

APPLEKING

14. června 2023

APPLEKING

Pokud si někdo pořídí zařízení od firmy Apple (iPhone, iPad, MacBook atd.), pravděpodobně si bude chtít také dokoupit nějaké příslušenství (pouzdro, kabel, redukci atd.).

Já mám osobně dobrou zkušenost s internetovým obchodem APPLEKING, kde mají spoustu příslušenství na produkty od Apple. Většinou je zde vše skladem, mají dobré ceny, rychlou dodací lhůtu a jejich stránky jsou velmi přehledné. Navíc, když nakoupíte za více než tisíc korun, máte dopravu zdarma. Já jsem zde nedávno koupil adaptér a pouzdro na můj iPad 2021 a vše bylo OK.

Změna poskytovatele obědů

13. června 2023

Oběd

Už od minulého roku se řeší, jak to bude s obědy v naší firmě. Nejprve se mělo zdražovat, pak zase ne, pak zase ano, no prostě jak na houpačce. Včera poslala personální e-mail, že od 1. září budeme mít nového poskytovatele obědů a cena se o něco zvedne. Dříve byl standardní oběd i s polévkou za 15 Kč, nově bude stát 25 Kč. Výběrové jídlo stálo 38 Kč, nově 47 Kč. Dříve byl k výběrovému jídlu v ceně salát do 150 g, nově se bude salát vždy platit zvlášť a to 100 g za 15 Kč.

Jsem zvědavý, jak chutně bude vařit nový poskytovatel. Dobrá zpráva je ta, že obsluhující personál (kuchař Standa a vedoucí provozu Martina) zůstávají.

Kmotr v originále

8. června 2023

Kmotr

Protože si chci pořádně procvičit angličtinu, rozhodl jsem se, že si přečtu knihu Kmotr od Maria Puza v originále. Knihu mám v PDF formátu, nějakých 377 stránek, takže budu mít pár měsíců co dělat. Během čtení si budu vypisovat neznámá slovíčka, která se pak budu učit ve vynikajícím programu Slovíčka, který vytvořil můj kamarád Honza.

Až dočtu knihu Kmotr, pustím se do skvělé sci-fi knihy Duna od Franka Herberta. Budu ji číst taky v originále a moc se na ni těším. Čtení těchto dvou knih a učení slovíček mi zabere spoustu času, ale já věřím, že bych to mohl do konce roku zvládnut.

Hraničářův učeň

6. června 2023

Hraničářův učeň - kolekce

Na začátku tohoto roku mě kamarád Honza (dvorní korektor mých webových článků) upozornil na sérii knih Hraničářův učeň, kterou napsal australský spisovatel John Flanagan. Honza tuto sérii poslouchal (a v současnosti ještě poslouchá) jako audioknihy, které prý fantasticky namluvil herec Matouš Ruml.

Já jsem si první díl půjčil v knihovně a moc se mi líbil, tak jsem si začal půjčovat další díly, až jsem přečetl všech 18 (16 + 2) dílů. Celá série je určena převážně pro mládež, ale mně to nevadilo. Je to takové odpočinkové čtení, a pokud Vaše děti nečtou, mohla by tato série knih být takovou vstupní branou do světa literatury.

Apple iPad 2021

1. června 2023

Apple logo

Minulý týden mi přišel balíček a v něm byl iPad 2021. Jedná se o tablet od firmy Apple, který je naprosto fantastický. Společně s tabletem jsem si koupil i Apple pencil (pero), které přidává tabletu další dimenzi. S perem se na tabletu krásně píše a kreslí. Z App Store jsem si stáhl jednu hezkou aplikaci, ve které si píšu deník. Každý večer před spaním si vezmu tablet do postele a napíšu pár stránek o prožitém dni. Už mám asi šest záznamů a hodlám v tom pokračovat i do budoucna. Je to taková moje terapie :-). Anička na tabletu už zkoušela něco nakreslit. Jinak má tablet krásný displej, na kterém se moc pěkně dívá na filmy a na fotografie.

Tento model tabletu je sice již dva roky starý, ale na poměry Apple byl za rozumné peníze a měl by mně několik let vydržet.

Společenský oblek

30. května 2023

Oblek

Před dvěma týdny jsem si v Litomyšli koupil nový společenský oblek. Můj požadavek byl, aby byl oblek univerzální pro každou příležitost a aby mi vydržel až do hrobu :-). Původní oblek, který jsem si koupil někdy na střední škole, už dávno dosloužil. Prostě se hodně smrsknul a já se do něho ani náhodou nevejdu :-).

Dnes nový oblek poprvé vezmu do terénu. Anička má školní akademii v kulturním domě v Holicích, tak se na to trošku "oháknu". Budu vypadat asi následovně.

Vynikající nealko pivo

19. května 2023

Pivo

Skoro každý čtvrtek chodím s kamarádem Pepou do hospůdky na pivko. Já si obyčejně dám jednoho klasického lahvového Birella, třetinku Kofoly a křupky. Za vše zaplatím krásných 80 Kč. ÿ �翴

Včera ale bylo vše jinak. Lahvového Birella neměli, zato měli točené nealkoholické pivo Birell Pomelo Grep. Ještě jsem ho nepil a musím říci, že jsem byl příjemně překvapen. Vypil jsem dva půllitříky a klidně bych vypil i více. Už teď se těším, až zase za týden zajdeme na pivko a dáme si do trumpety :-).

Rok bez satelitu

13. května 2023

Satelit

Je to skoro rok, co jsme se zbavili satelitu a místo toho jsme si nechali nainstalovat klasickou anténu pro pozemní televizní vysílání. Takže už neplatíme nemalé měsíční poplatky za satelit a platíme jen koncesionářské poplatky za televizi. Se satelitem byly jen samé problémy a od té doby, co ho nemáme, jsme maximálně spokojeni :-).

Stejně se u nás na televizi skoro nikdo nedívá. Babička sleduje jen seriál Ulice, jinak čte knihy a já se dívám na Netflix, když šlapu na rotopedu.

Rotopedový restart

25. dubna 2023

Netflix

Ze začátku roku jsem byl plný elánu a šlapal jsem na rotopedu o 106. Pak jsem byl nemocný, tak jsem byl nucen udělat si přestávku. No a poté jsem ztratil jiskru a tah na branku a skoro vůbec jsem nešlapal. Je skoro třetina roku za námi a já jsem šlapal pouze 25krát - no hrozná bída :-(.

Když jsem v minulosti šlapal, pouštěl jsem si k tomu hudbu z reproduktoru. Včera jsem ale zkusil šlapat a přitom se dívat na film z Netflixu a byla to bomba! Uteklo mi to podstatně rychleji než dříve a ještě jsem stačit rozkoukat film do poloviny. Dnes budu taky šlapat a film dokoukám do konce. Uvidím, jestli mi tento nový přístup pomůže restartovat chuť šlapat na rotopedu. Doufám, že ano.

Half-Life 2 konečně dohráno

10. dubna 2023

Half-Life 2

Tak jsem to nakonec zvládl a po několika letech jsem dohrál nejlepší střílečku všech dob - hru Half-Life 2 z roku 2004. Celá série obsahuje samotnou hru Half-Life 2, technologické demo Lost Coast a dvě rozšíření - Episode One a Episode Two.

Protože jsem si nedávno koupil novou grafickou kartu, zkusím si zahrát i nějakou novější hru, výkonný počítač na to mám dost :-).

Čtenářka babička

10. dubna 2023

Kniha

V předminulém článku jsem se zmínil, že chodím do knihovny a půjčuji si knihy jednak pro sebe a jednak pro Aničku a babičku. V poslední době ale do knihovny chodím zhruba 1krát týdně, protože se babička neskutečně rozjela a "louská" jednu knihu za druhou :-). Od začátku roku přečetla již 21 knih a zatím ji to stále baví. Až nebude venku zima a začne dělat na zahrádce, bude pravděpodobně číst méně než doposud.

Knihy jí vybírám já a zatím si babička nestěžuje. Vím, jaký žánr má ráda a podle toho přizpůsobuji výběr. V knihovně mě už dobře znají, protože jsem tam teď "pečený vařený" :-). Tak hlavně, aby nedošly v knihovně dobré knihy a bylo stále co číst.

Nová grafická karta

23. března 2023

Grafická karta

Abych mohl hrát na počítači nejnovější hry, je zapotřebí mít dobrou grafickou kartu. Já jsem si grafickou kartu pořizoval před sedmi lety a to je u počítačů už skoro pravěk :-). Z tohoto to důvodu jsem se rozhodl, že si pořídím novou grafickou kartu, konkrétně AMD Radeon RX 6700 XT.

Už jsem stačil udělat pár testů a tato grafika je několikanásobně rychlejší než moje původní. Teď mám počítač "vyvážený" (dobrý procesor a k tomu odpovídající grafickou kartu) a musí mi vydržet několik dlouhých let.

Březen - měsíc knihy

12. března 2023

Kniha

Máme tu březen, měsíc knihy. Nevím jak vy, ale já čtu knihy rád. Je to útěk do jiného světa a dobrá kniha, to je prostě zážitek. Jsem moc rád, že dost čte i Anička a od nového roku začala číst taky babička. Babička totiž k Vánocům dostala tři knihy a postupně dospěla k závěru, že kniha je lepší trávení volného času než koukat na televizi, kde stejně nic pořádného nedávají. Já tedy teď dost často jezdím do knihovny ve Vysokém Mýtě, kde si půjčuji a vracím knihy pro mě, Aničku i babičku :-).

Lyžování

28. února 2023

Lyže

Minulou neděli jsme s Aničkou vyjeli do Orlických hor na lyže. Konkrétně jsme jeli do Deštného v Orlických horách. Autem je to od nás cca 42 km, takže je to relativně blízko. Jeli jsme trochu později, než jsme chtěli, takže jsme zaparkovali jen tak tak.

Anička měla permanentku na dvě hodiny, takže si hezky zalyžovala, a já se prošel po okolí a dal si pak v občerstvení kávu. Aničce se lyžování líbilo, takže je možné, že příští víkend pojedeme znovu. Já jsem na sjezdovkách nestál ani nepamatuji. Jednak mi to nikdy moc nešlo a ani mě to už neláká.

Pojízdná pizzerie

18. února 2023

Pizza

Už asi dva roky jezdí k supermarketu Tesco ve Vysokém Mýtě pojízdná pizzerie zvaná MD food truck. Má zde na parkovišti vyhrazená dvě parkovací místa a přítomna je od středy do soboty od cca 15:00 do 19:00 nebo do vyprodání zásob.

Nejsem kdovíjaký znalec pizzy, ale pizza z této pojízdné pizzerie je opravdu skvělá. Sice za ni momentálně zaplatím 200 Kč, ale je to poctivá pizza, která se jen rozplývá na jazyku. Občas si tuto pizzu koupím, když jedu z práce domů, a s Aničkou si pak dáme do nosu :-).

Sluchátka pro Aničku

26. ledna 2023

Sluchátka

Anička na svém starém telefonu používala drátová sluchátka, která z důvodu nekompatibility nelze použít na iPhonu. Já jsem si minulý rok koupil za 800 Kč bezdrátová sluchátka, ale kvalita zvuku je hodně podprůměrná. Aby sluchátka za něco stála, musí se sáhnout do vyšší cenové kategorie. No, a protože má Anička iPhone, padla volba na bezdrátová sluchátka Apple AirPods. Tyto sluchátka jsou legendární, jelikož podání zvuku je na špičkové úrovni. Anička je se sluchátky moc spokojená, tak jí snad pár let vydrží.

První krůčky s iPhonem

24. ledna 2023

Krůčky

Nedávno Anička dostala bazarový iPhone a teď se s ním učí zacházet. Chvíli jí bude trvat, než se s ním sžije a než si vše nastaví k obrazu svému. Taky jí do iPhonu nahraju platební kartu, aby mohla v obchodech platit mobilem místo karty. Já osobně už kartou neplatím, protože mám vždy u sebe mobil a platba mobilem je jednoduchá a rychlá.

Když to tak vezmu, tak v naší rodině má kromě babičky každý iPhone. Není to tím, že bychom byli něco "extra", to určitě ne, ale kdo jednou vyzkoušel iPhone, ten by neměnil.

Dárek

20. ledna 20237

Dárek

Protože Anička s přehledem zvládla talentovou zkoušku na Střední odbornou školu multimediálních studií Poděbrady a nedávno jí bylo 15 let, rozhodl jsem se, že si zaslouží pořádný dárek.

Její mobil už má nejlepší léta za sebou a z toho důvodu padla volba na nový telefon. Osobně mám velmi dobré zkušenosti se značkou Apple, proto jsem jí jeden bazarový kousek koupil. Doufám, že bude Anička s telefonem spokojená a že jí vydrží hooodně dlouho :-).

Výsledky talentových zkoušek

12. ledna 2023

Zkouška

Začátkem ledna dělala Anička talentové zkoušky v Praze a v Poděbradech na obor multimediální tvorba. V Praze Anička nepostoupila do druhého kola, ale v Poděbradech byla čtvrtá ze 151 uchazečů - to je skvělý výsledek! Na její obor berou celkově 30 studentů. Aničce se dost ulevilo a nám všem taky. Doufám, že bude Anička v Poděbradech spokojená.

Talentové zkoušky

3. ledna 2023

Zkouška

Protože si Anička vybrala budoucí střední školy v oboru multimediální tvorba, bude dělat tento týden talentové zkoušky jak v Praze, tak v Poděbradech. Talentová zkouška v Praze je dvoukolová - tento týden a když Anička postoupí do druhého kola, pak ještě příští týden. V Poděbradech je pouze jednokolová.

Na obě školy je poměrně velký "přetlak", tak uvidíme, jak to nakonec dopadne. A kdyby to náhodou nedopadlo, svět se bude točit dát a Aničce hlavu určitě neutrhneme :-).

Nový rok 2023

1. ledna 2023

Rok 2022

A máme tu zase nový rok, tentokrát 2023. Minulý rok "převálcovala" covid válka na Ukrajině, která se bude táhnout určitě i tento rok.

Všem čtenářům těchto stránek přeji hlavně zdraví a doufám, že vás budou bavit moje příspěvky i letos. Sám jsem si dal na tento rok předsevzetí, že se pořádně opřu do šlapání na rotopedu a zlepším i ranní vstávání. Uvidím, na kolik se mi to povede, ostatně to zhodnotím na konci roku. Tak vše nejlepší! :-).

www.palaugari.cz