Petrovy stránky

Deník - rok 2019

Malé bilancování

31. prosince 2019

Váhy

Je tu poslední den v roce 2019 a tudíž mi dovolte malé bilancování těchto stránek. V tomto roce se mi povedlo napsat padesát příspěvků a myslím si, že je to docela slušný výkon. Uznávám, že některé příspěvky byly poněkud "počítačové", ale snad si každý čtenář našel to svoje. Jak jsem již několikrát uvedl, napsat smysluplný článek, který má hlavu a patu, není jen tak a zabere to spoustu času.

Ve fotogalerii jsem publikoval 139 fotografií z různých výletů. V příštím roce bych chtěl počet uveřejněných fotografií navýšit. Hodlám podniknout více výletů, vždy s připraveným fotoaparátem.

Co se týká videa, tak za tento rok jsem uveřejnil čtyři nahrávky. Není to moc, ale já jsem na video nikdy moc nebyl. Je to spíš takové zpestření mých stránek.

Počítač na míru

30. prosince 2019

Počítač

Protože se o dění v počítačovém odvětví aktivně zajímám, mám celkem přehled o tom, co zrovna ve světě počítačů "frčí" a co se vyplatí koupit. Denně sleduji na internetu webové stránky s počítačovou tematikou - je to takový můj koníček. Jednou za čas se na mě obrátí některý z kamarádů a chce poradit, co má koupit za počítač. Já mám dobrý přehled o stolních počítačích, to znamená klasická bedna a uvnitř jednotlivé komponenty (základní deska, procesor, operační paměť, grafická karta, SSD disk atd.) a k tomu pořádný, alespoň 24" monitor. Sice si v dnešní době lidi kupují domů většinou notebook, ale já tomu moc nefandím. Pro mě je počítač pořádná bedna s komponentami, která má dlouhou životnost (cca 10 let). Pokud je potřeba, tak se časem některá komponenta upgraduje (vymění se za lepší) a jede se dál (což je u notebooku přinejmenším problematické). Ale chápu, že někomu může notebook vyhovovat.

Jednotlivé komponenty vybírám a kupuji většinou na portále www.czc.cz. Mají velmi přehledné webové stránky, dobré ceny a navíc je tam diskuse, ze které se člověk dozví hodně zajímavých a užitečných věcí. Taky není problém s vrácením zboží do 14 dnů od jeho koupě. Pokud u CZC.CZ objednáte všechny komponenty, ze kterých se počítač skládá, tak vám na požádání počítač zdarma sestaví a máte záruku, že bude fungovat.

Selský rozum

29. prosince 2019

Selský rozum

Selský rozum je název dokumentárního českého filmu z roku 2017 "o obdělávání půdy a péči o zemi". Na tento film jsem narazil náhodně, když jsem si na žebříčku ČSFD vybíral podle hodnocení nějaký český film. Na ČSFD má hodnocení kolem 70 %. Doporučuji ho všem, kdo by chtěl vědět, jak podniká firma Agrofert a trochu jiný úhel pohledu na Andreje Babiše. Dozvíte se také, jak fungují podniky Kostelecké uzeniny a Vodňanské kuře poté, co je převzala firma Agrofert. Film není dlouhý, cca 73 min, ale myslím si, že je docela poučný a stojí za to se na něj podívat. Film si můžete stáhnout například z úložiště www.ulozto.cz.

Adventní víkend v Praze

26. prosince 2019

Adventní svíce

Minulý víkend byl poslední adventní víkend a já a Anička jsme ho strávili u Zdendy a Jany v Praze. Je to již taková každoroční tradice, že o adventu jedeme do Prahy a prožijeme tu hezký víkend. Zdenda a Jana mají čtyři malé děti (1 až 6 let), takže se nenudíme a je pěkně živo :-).

Společně jsem zašli do centra Prahy - na Václavské a Staroměstské náměstí. Dali jsme si něco na zub a prohlédli jsme si vánoční Prahu ( 1, 2, 3, 4). Moc se nám tam líbilo a jestli to vyjde i příští rok, tak zase přijedeme.

Zdivočelá země

13. prosince 2019

Zdivočelá země

Zdivočelá země je název 45dílného televizního seriálu natočeného ve čtyřech řadách. Seriál mapuje české pohraničí a dění v tehdejším Československu od roku 1945 až po rok 1990. Hlavní postavou je bývalý západní pilot podplukovník Antonín Maděra (herec Martin Dejdar), který za druhé světové války létal v britském Královském letectvu RAF (Royal Air Force). Po skončení druhé světové války se Maděra vrací do rodné obce Svatý Štěpán v krušnohorském pohraničí, kde se odehrává podstatná část seriálu.

Seriál se mi velmi líbil a každý den jsem si na počítači pustil jeden díl (cca 52 min). Každý díl měl vždy nějakou zápletku a člověk se těšil, jak to bude dále. Tento seriál velmi barvitě popisuje naši historii a doporučuji ho všem, kdo by si chtěl připomenout, jaké to tehdy bylo a jaký tehdy panoval režim. Stojí to za to!

Noční procházky

4. prosince 2019

Svítilna

Je to asi týden, co jsem si pořídil novou svítilnu Solight WN10. Tato svítilna má devět LED diod a je napájena z olověného akumulátoru. Dá se jednoduše rozložit a pak se dobíjí přímo ze zásuvky. Pokud je akumulátor nabitý, tak doba svícení je asi sedm hodin.

Já tuto svítilnu momentálně používám při nočních procházkách s Ritou. Chodíme na procházku kolem 19:00 a to je v lese tma jako v pytli. Uděláme si v lese asi půlhodinové kolečko - je to takový bobřík odvahy :-). Svítilna funguje dobře a jsem s ní zatím spokojený. Jediná "nevýhoda" je ta, že je použit olověný akumulátor, který se nabíjí cca 20 hodin. Cena ale tomu odpovídá - svítilna mě přišla na necelé 300 Kč i s poštovným.

Ojeté auto

19. listopadu 2019

Ojeté auto

Pokud si člověk pořídí ojeté auto, musí počítat s tím, že do něho bude muset strkat peníze. Já tu zkušenost mám. V roce 2008 jsem si pořídil automobil Škoda Fabia Combi, 2003, 115 tisíc km. Už od první chvíle jsem do něho strkal peníze, protože postupně odcházely jednotlivé díly. V roce 2014 jsem se Fabie zbavil a koupil si nové auto Škoda Rapid Spaceback. Někdo říká, že by si nové auto nikdy nekoupil, ale já jsem spokojený. Zatím do auta jenom liju benzín a jednou za rok vyměním olej. Je pravda, že za rok najedu jen cca 11 tisíc km, ale alespoň mi auto dlouho vydrží - dokud mi neshnije :-).

Můj kamarád Jarda si před týdnem taky pořídil ojeté auto - Ford Mondeo Combi, 2006, 180 tisíc km, lehce bourané na zadní sloupek. Nedal za něj moc, ale jak sám říká: "Vždycky, když do auta sednu, tak zjistím, že něco nefunguje". Když s ním přijel poprvé do práce, udělal pro nás předváděčku a přitom jsme zjistili, že má prázdné zadní kolo :-). Naštěstí k autu dostal zimáky, takže doma kola vyměnil a jezdí.

Elektrokolo

15. listopadu 2019

Elektrokolo

Určitě jste si všimli, že se poslední dobou mezi lidmi rozmáhají eletrokola. Každé elektrokolo má baterii (většinou litium-ionovou), která pohání elektromotor. Elektromotor je umístěn buď v náboji zadního kola, nebo ve středu kola.

Babičce se elektrokolo taky zalíbilo a chtěla by si ho koupit příští rok na jaře. Cena "běžných" elektrokol se pohybuje kolem 20-30 tisíc korun, což není málo. Babička má ale naspořeno a do hrobu si peníze nevezme, tak ať si nějaké pěkné kolo koupí a udělá si radost. A jaké by chtěla? Zatím není rozhodnuta, protože musíme nejdříve navštívit prodejny elektrokol a zjistit co a jak a za kolik :-). Zatím se jí líbí následující typ.

Nová pračka

6. listopadu 2019

Pračka

Je to už 15 let, co jsme si pořídili shora plněnou pračku Electrolux EWT 1015 (1, 2, 3, 4). Sloužila holka dobře, ale pravděpodobně jí odešly ložiska nebo tlumiče a při praní putovala po celé koupelně. Člověk ji musel při praní stále hlídat, aby nevyvedla nějakou paseku :-).

Oprava by se pravděpodobně nevyplatila, protože má pračka už své roky. Rozhodli jsme se tedy, že koupíme pračku novou. Nejprve jsme opět vybírali shora plněnou pračku. Po přečtení několika desítek recenzí od uživatelů, jsme ale nakonec dospěli k názoru, že si pořídíme pračku plněnou zpředu. Volba padla na pračku značky AEG.

Dnes nám pračku přivezli domů. Při objednání pračky jsem si zadal (a zaplatil) komfortní doručení, tj. rozbalení a zapojení nové pračky a odvoz staré pračky. Když měli pračku už skoro zapojenou, tak si babička všimla, že je pračka v jednom místě poškozená. Takže si to vyfotili a odvezli si pračku zpět. No a teď čekáme, až nám přivezou nový kus. Snad už bude v pořádku.

Já a rotoped

28. října 2019

Rotoped

Už tři týdny pravidelně šlapu doma na rotopedu. Šlapu zhruba každý druhý den vždy 30 minut. Za těch 30 minut se pěkně zapotím a zatížím "pumpu" (srdce). Moje tepová frekvence se při šlapání pohybuje od 130 do 150 tepů za minutu. Za jednu "jízdu" spálím cca 310 kalorií.

Rotoped mi vyhovuje ze všech sportů asi nejvíce. Běh mi nedělá dobře a při jízdě na mém kole mě brzy brní ruce. Navíc máme rotoped doma v kuchyni, což je pohodlné, protože nemusím nikam chodit. Jak dlouho vydržím jezdit na rotopedu, to se uvidí, ale chtěl bych co nejdéle :-).

Jak jsem se vrtal v počítači

17. října 2019

PC

U nás v práci se vyřazovaly staré počítače, tak jsem si přes kolegu, který to má na starosti, přivezl jeden domů. Původně jsem si chtěl vzít jen samotnou bednu bez "střev", ale nakonec jsem si vzal komplet bednu kromě pevného disku. Doma jsem počítač zkoušel zapnout. Asi tři sekundy šel a pak se sám vypnul - no, proto asi byl vyřazený :-). Laboroval jsem, čím by to mohlo být, dokonce jsem si od kamaráda z práce půjčil napájecí zdroj. Pak mě napadla spásná, ba přímo geniální myšlenka, že proměřím baterii, která zálohuje BIOS. Baterie byla úplně vybitá, tak jsem ji vyměnil a hle, počítač naběhnul! Taková blbost a úplně to vyřadí počítač z provozu! Člověk se pořád učí :-).

Na počítač jsem nainstaloval operační systém Windows XP i se všemi ovladači. Chvíli mi to dalo, ale nakonec jsem byl úspěšný. Počítač jsem nabídl kamarádovi za symbolickou cenu, protože vím, že používá program, který funguje jen na starém operačním systému Windows XP, a jeho počítač se nedávno rozbil. Uvidím, jestli si počítač vezme. Jestli ne, tak ho zkusím prodat přes internetovou inzerci Bazoš.

Moderní programování

4. října 2019

C#

Dnes již skoro každý používá počítač - ať doma nebo v práci. Nejrozšířenější současná počítačová platforma je PC s operačním systémem Microsoft Windows. Druhý nejrozšířenější počítačový systém je Apple s operačním systémem macOS. Na tento druhý systém nedají dopustit hlavně Američané, grafici, vietnamská komunita a moje sestra :-). Já jsem "odkojený" systémem Windows a asi se na tom v dohledné době nic nezmění.

Mě to vždycky táhlo k programování, ale nikdy jsem u toho nevydržel a časem jsem to vždycky všechno zapomněl - asi na to nemám ty správné buňky :-). Mám ale k dispozici parádní sérii knih od Radka Vystavěla, ve kterých je výklad veden na současném programovacím jazyce C# a vývojové platformě .NET. Vždycky jsem začal a skončil s první sérií knih pro začátečníky. Znáte to, velké počáteční nadšení, pak postupný útlum a konec... V současné době jsem opět (asi po třetí) prošel skoro celou sérii knih pro začátečníky (učebnici + sbírku příkladů). Jestli ji dodělám, to netuším, protože mně sice zbývá poslední kapitola, ale ta je už poměrně náročná a pracná a nadšení je pryč :-(. Více informací o moderním programování naleznete na následujících stránkách. Jestli máte zájem o programování, tak to zkuste, třeba to dotáhnete dál než já.

Káva zdarma

1. řijna 2019

Káva

U nás v práci máme k dispozici pressovač na zrnkovou kávu, který je umístěn v kuchyňce. Kvalita kávy je slušná, protože se do pressovače kupuje kvalitní arabica. Donedávna platilo, že kdo si udělal kávu, zapsal se do archivu a pak to zaplatil kolegovi, který to měl na starosti. Cena jedné kávy přišla na 5 Kč.

Dnešním dnem je ale vše jinak. Vedení firmy schválilo peníze na kávu, takže budeme mít kávu zdarma! Počítá se i s tím, že množství vypité kávy se zvýší. Kdyby ale bylo zvýšení spotřeby kávy nějak rapidní, tak se může stát, že v polovině měsíce dojdou peníze na kávu a budeme muset čekat do dalšího měsíce :-). Jak to všechno bude, to ukáže čas. Ale znáte to, když je něco zdarma ...

Dětský bankovní účet

25. září 2019

Platební karta

Protože je Anička už velká holka a nyní chodí do základní školy v Holicích, což je celkem velké město (cca 6,5 tisíce obyvatel), rozhodl jsem se, že jí založím dětský bankovní účet. Účet jsem jí založil u České spořitelny, protože má v Holicích pobočku i bankomat. Navíc zřízení a vedení účtu je až do věku dvaceti let zdarma. K účtu dostala bankovní kartu, se kterou může zdarma jak platit u obchodníků, tak vybírat peníze z bankomatů České spořitelny.

Na účet jí budu měsíčně posílat kapesné a uvidíme, jak s ním bude nakládat. Samozřejmě, že jí nebudu posílat nějaké velké sumy, ale spíš pár stokorun. Snad jí to trošku naučí hospodařit s penězi.

Jelenský Bludimír 2019

17. září 2019

Startovací číslo

Minulou sobotu jsem s Aničkou a jejím kamarádem absolvoval cyklistický orientační závod Jelenský Bludimír 2019. Na startu jsme dostali mapu okolí Horního Jelení, kde byly zakresleny kontroly a u nich odpovídající počet bodů. Kontroly, které byly blíže, byly bodovány méně a naopak kontroly, které byly vzdálenější, byly bodovány více. U každé kontroly byly kleště na označení, takže bylo hned jasné, které kontroly jsme navštívili. Cílem závodu bylo za určitý čas nasbírat co nejvíce bodů. Pokud někdo dojel po stanoveném čase, byl penalizován za každou minutu navíc.

My jsme startovali v kategorii RD (rodiče a děti) a měli jsme na závod celkově 3,5 hodiny. Kategorie RD byla ještě specifická tím, že mohly startovat děti do 12 let a počet nasbíraných bodů se násobil koeficientem 12/(věk dítěte). V naší kategorii závodilo celkem deset družstev a my jsme se umístili na hezkém sedmém místě :-).

Zpět do Ameriky

12. září 2019

Odlet

Předevčírem brzy ráno odletěla Irenka zpět do Ameriky. Měla naplánovaný pouze jeden přestup v New Yorku a v duchu doufala, že to bude v pohodě. Opak byl pravdou. Hned ráno ve 4:00 jí přišla na telefon zpráva, že její let bude mít zpoždění. Zpoždění bylo tak velké, že by nestihla přípoj v New Yorku. No a tím to pouze začalo. Nakonec místo jednoho přestupu dělala přestupy tři a dokonce spala i několik hodin na letišti. Domů se dostala o den později, než měla naplánováno. Jak sama pak vyprávěla, bylo to nejhorší cestování, které kdy zažila. Říkala ale, že to je teď normální. Linky jsou přetížené a na letištích pracují neschopní lidé. Snad bude mít příště více štěstí.

Návštěva z Francie

6. září 2019

Státní vlajka Francie

Před čtrnácti dny k nám přiletěla na návštěvu Irenky kamarádka z Francie. Jmenovala se Anneline a dnes ráno odletěla zpět do Francie. Uměla dobře anglicky, takže Irenka se s ní domluvila bez problémů, no a já jsem to plácal, jak se dalo :-).

S Anneline jsme dělali různé výlety (Adršpach, Častolovice atd.). Moc se jí líbily lesy kolem Horního Jelení a několikrát byla na borůvkách. Nasbírala vždy kolem jednoho až dvou litrů borůvek. Taky našla houby, které si rozkrájela a nasušila s sebou do Francie. Třeba si ve Francii udělá v zimě dobrou houbovou polívku :-).

Hola, hola, škola volá

2. září 2019

Škola volá

Včera skončily dětem prázdniny a dnes již usedly do školních lavic. Anička byla dnes poprvé v základní škole Dr. Emila Holuba v Holicích. Nastoupila do šesté třídy a bude zde až do deváté. Říkala mi, že dnes ještě neměli ve třídě lavice a tak seděli na zemi, ale to je jen takový malý detail :-). Bude mít ve třídě nový kolektiv, tak si bude chvíli zvykat na nové spolužáky. Naštěstí bude sedět v lavici s kamarádkou, se kterou chodila do základní školy v Ostřetíně. No, uvidíme, jak se jí tam bude líbit a jak jí půjde učení, ale ono to nějak dopadne :-).

Dovolená ve Španělsku

20. srpna 2019

Spanělská vlajka

Zhruba před 14 dny byly mamka se sestrou Irenkou na dovolené ve Španělsku. Byly v resortu Costa Brava (skalnaté pobřeží) a jak samy říkaly, měly se tam skvěle. Hotelový pokoj byl spíše strohý, ale byla v něm klimatizace, bez které by to nešlo. Celý týden jim svítilo sluníčko a bylo velmi teplo. Voda v moři byla teplá a čistá, jídlo v hotelu vynikající, co víc si přát :-). Koupaly se, šnorchlovaly a dělaly výlety do okolí. Byly například i v nedaleké Barceloně a vše na vlastní pěst, bez delegátů. Irenka to všechno sama zařídila a zjistila na informacích. Celý výlet zdokumentovaly na kompaktní fotoaparát a tady je malá ukázka - (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

Duna

20. srpna 2019

Kniha Duna

Když se řekne Duna, tak fanoušek sci-fi (z anglického science fiction, tj. vědecko fantastický žánr) okamžitě zbystří a vybaví se mu skvělá kniha Duna od amerického spisovatele Franka Herberta. Dalo by se říci, že jde o kultovní knihu sci-fi a kdo ji nečetl, ten jako by nebyl :-). Vždyť kniha dostala několik ocenění a byl podle ní natočený i film. Ten se ale moc nepovedl a v tomto případě platí, že kniha nad filmem jasně vítězí.

Já jsem Dunu četl poprvé někdy na vysoké škole a udělala na mě velký dojem. Od té doby jsem ji četl už několikrát a dokonce mám i audio knihu, která je hezky namluvená. Dunu jsem si koupil i v originále (v angličtině), ale zatím ji mám jen založenou v knihovně. Stále čeká, až si ji přečtu v "původním znění". Jestli k tomu někdy dojde, to nevím, ale znáte to, třeba někdy ... :-).

Android

2. srpna 2019

Android

Když zadáte do Wikipedie heslo "Android", tak se mimo jiné dozvíte, že android je člověku podobný robot. Nicméně, my co máme chytré telefony, víme, že Android je taky mobilní operační systém založený na jádře Linuxu. Je používán ve smartphonech, tabletech, chytrých televizích a dalších zařízeních. V roce 2008 vyšla první verze Androidu 1.0 (Apple Pie). V roce 2018 byla uvedena zatím poslední verze Androidu 9.0 (Pie).

Když jsem si před třemi měsíci pořídil nový mobil LG V30, byl v něm nainstalovaný operační systém Android 7.0 (Nougat). Jakmile jsem mobil poprvé zapnul a zprovoznil, automaticky se mi stáhl a nainstaloval nový operační systém Android 8.0 (Oreo). No a před pár dny se mi do mobilu stáhl a nainstaloval nejnovější Android 9.0. Takže teď mám velmi dobrý hardware (mobil) a nejnovější software (Android). To se to panečku telefonuje a píšou SMS :-).

Návštěva z USA

31. července 2019

Vlajka USA

Koncem června přijela z Ameriky do Čech moje sestra Irenka. Za tu dobu už stačila navštívit Francii a teď je u nás na Jelení. Minulý týden, kdy ještě bylo sluníčko, jsme se byli vykoupat v lomu nedaleko Zderaze. Bylo tam moc hezky. Pěkné prostředí a teplá a čistá voda. Pobyt v lomu jsme zdokumentovali naším kompaktem (1, 2, 3, 4).

26.7. měla Anička svátek, tak jí babička upekla dort. Dort se povedl a už se těšíme na 1.9. To bude mít Irenka narozeniny a babička určitě upeče zase dort :-).

Hry pro Xbox One

16. července 2019

Forza Horizon 4

Zhruba před čtrnácti dny jsem koupil herní konzoli Microsoft Xbox One S. Spolu s konzolí jsem dostal i kupón na automobilovou závodní hru Forza Horizon 4 a na hru Gears of War 4, což je klasická střílečka. Na kupónu je aktivační kód, pomocí kterého si hru stáhnete z webu do Xboxu. Zní to jednoduše, ale pokud máte pomalé WiFi připojení jako já, tak stažení jedné hry trvá klidně několik desítek hodin. Například hra Forza Horizon 4 je velká cca 65 GB a než se stáhne, trvá to klidně 24 hodin, no hrůza :-). Asi po třech dnech jsem obě dvě hry stáhl a nainstaloval. Byl to boj, ale povedlo se.

Jinak hry na Xbox One (a celkově na všechny konzole) jsou dost drahé, cca tisíc korun za jednu. Anička by ráda chtěla hru Crash Team Racing, což je dětská závodní hra a může ji hrát více hráčů na jedné obrazovce. Když si hru Anička zaslouží a přidá mi na ni z kasičky, tak ji asi pořídíme :-).

Hora Matky Boží Králíky

4. července 2019

Razítko

Včera jsme odvezli Aničku na Český hudební tábor mládeže, konktrétně na Horu Matky Boží v Králíkách. Dříve se všechny ročníky českého hudebního tábora konaly u nás v Horním Jelení. Tento 23. ročník je tedy jiný. Tábor je rozdělen na dva turnusy (běhy) - jedenáctidenní a sedmidenní. Anička je v tom jedenáctidenním.

S Aničkou jsme prošli okolí a moc se jí tam líbilo. Taky už tam má kamarádku z minulého ročníku, s kterou bude bydlet na pokoji, tak je to o to lepší. Anička bude hrát na zobcovou flétnu, stejně jako v minulých ročnících. Doufám, že se jí tam bude líbit a že bude spokojená.

Herní konzole

2. července 2019

Xbox One S

Nedávno za mnou přišla Anička a prosila mě, jestli bych jí koupil herní konzoli. Viděla ji u kamarádů, kde hrála i nějaké hry a moc se jí to líbilo. Já jsem herní konzoli nikdy neměl, a když jsem hrál hry, tak jedině na počítači, ale to už je dávno. Minulý víkend jsem si ale zahrál u kamaráda v Brně na herní konzoli Nintendo Switch, a musím říct, že to byla dobrá zábava.

V současné době existují tři hlavní výrobci herních konzolí: Microsoft (Xbox), Sony (PlayStation) a Nintendo (Switch). Nakonec jsem se rozhodl, že Aničce koupím herní konzoli Microsoft Xbox One S. Cena byla celkem přijatelná a Anička si tuto konzoli již vyzkoušela u kamarádů. Prošel jsem internetové obchody a zrovna na Alze měli akci, tak jsem Xbox objednal tam. Anička zatím o konzoli neví, bude to pro ni překvapení, až se vrátí z hudebního tábora. Až budeme mít nějaké zkušenosti z hraní na konzoli, určitě o tom napíšu článek :-).

Návštěva Brna

1. července 2019

Znak Brna

Minulý víkend jsme byli s Aničkou na návštěvě v Brně, kde bydlí můj kamarád Milan se svou rodinou. V sobotu jsme společně navštívili VIDA centrum Brno, což je zábavní vědecký park. Byli jsme tam čtyři hodiny a líbilo se nám tam. Kdybychom ale chtěli projít všechny exponáty, trvalo by to určitě celý den.

Milan má doma herní konzoli Nintendo Switch. Ve čtyřech jsme si zahráli na televizi jednu kooperativní hru a Anička byla nadšená. Kromě herní konzole má Milan i virtuální realitu Htc Vive, kterou jsme si taky vyzkoušeli. Zahráli jsme si velmi populární hru Beat saber. V této hře hráč ovládá dvojici světelných mečů, pomocí nichž má sekat kostky, které přilétávají v rytmu hudby. Virtuální realita je úplně něco jiného než normální hraní a kdo to nevyzkoušel, ten neuvěří, jaká to je paráda :-).

V Brně se nám moc líbilo a pokud to někdy vyjde, rádi znovu přijedeme.

Výroční schůze

21. června 2019

Mikroelektronika

Jednou ročně, vždy v pátek, pořádá naše firma Mikroelektronika spol. s r. o. výroční schůzi neboli výročku na fotbalovém hřišti ve vesnici Dobříkov. Od 9:00 je projev jednatele a pak se hrají různé sporty (petangue, stolní tenis, golf, tenis, nohejbal, lidský fotbal, lukostřelba, přetahování lanem atd.). Každý z nynějších 285 zaměstnanců se mohl zapsat na libovolný sport nebo na žádný, jak kdo chtěl. Já jsem hrál stolní tenis a představte si, že se mi podařilo vybojovat třetí místo! Dostal jsem i originální diplom, který nakreslil náš kolega, pracující v propagaci.

Ve 12:00 je tradiční guláš a kolem 16:00 se vyhlašují výsledky sportů. No a pak se jenom pije (někdo pije od rána), jí a tančí až do noci. Já jsem byl na kole, tak jsem moc nepil. Nealkoholické pivo bylo ale strašně teplé, tak jsem místo toho vypil asi pět točených Plzní (malých). Prokládal jsem to jídlem a kafem, tak to šlo. Všechno pití (pivo, víno, nealko, kafe atd.) a jídlo je zdarma, tak se může člověka nabouchat jak je libo :-). Tvrdý alkohol k dispozici nebyl, ale hodně lidí si doneslo svůj vlastní. Počasí se letos vydařilo, tak doufám, že i příští rok to bude taky tak povedené jako letos.

Divadlo Spejbla a Hurvínka

9. června 2019

Spejbl a Hurvínek

Včera jsme si s Aničkou udělali celodenní výlet do Prahy. Nejprve jsme jeli autem do Pardubic a z Pardubic vlakem JegioJet pohodlně až do Prahy. V Praze v Dejvicích jsme zašli na dobrou pizzu a pak jsme navštívili divadlo Spejbla a Hurvnínka (1, 2). V divadle dávali představení "Jak s Máničkou šili všichni čerti". Představení se nám líbilo a možná, že se tam ještě někdy podíváme. Více informací o divadle Spejbla a Hurvínka můžete najít na jejich internetových stránkách.

Černobyl

5. června 2019

Černobyl

Dne 26.4.1986 v 1:23:45 hodin ráno došlo v jaderné elektrárně Černobyl (dnešní severní Ukrajina) k největší jaderné havárii v historii lidstva. Během technické zkoušky došlo k výbuchu čtvrtého reaktoru a následně se radioaktivitou zamořilo okolí Černobylu. Vlivem větru byla zvýšená radioaktivita naměřena jak v okolních státech, tak například i ve Skandinávii.

Kolik lidí zemřelo kvůli této havárii je otázkou. Někdo říká desítky, jiný říká desetitisíce až statisíce. Je ale pravda, že lidé, kteří v době havárie pracovali v elektrárně, a hasiči, kteří se snažili hasit požár reaktoru, většinou dostali smrtelnou dávku radiace a do několika dní až týdnů zemřeli na akutní nemoc z ozáření (viz tabulka).

Pokud by vás zajímaly podrobnosti havárie, tak se můžete podívat buď na wikipedii nebo můžete shlédnout skvělý pětidílný seriál Černobyl, který je velmi dobře hodnocen jak veřejností, tak kritiky. Mně se seriál moc líbil, i když to bylo místy drsnější, ale tak to prostě bylo. Film byl vysílán na HBO, ale dá se stáhnout například z www.ulozto.cz.

Ryzen 3000

28. května 2019

Procesor

V jednom z minulých článků jsem vysvětloval co je to procesor a k čemu v počítači slouží. Taky jsem se v článku zmínil, že procesory vyrábí firma Intel a asi 10x menší firma AMD. No a právě včera na počítačovém veletrhu Computex 2019 na Tchaj-wanu ve městě Tchaj-pej firma AMD představila zbrusu novou generaci procesorů Ryzen 3000. Ona toho AMD předvedla více, ale procesor je základ :-). Je to zase další z milníků ve vývoji procesorů. Firma Intel má teď vážný problém, protože silně nestíhá vyvíjet novou generaci procesorů (oproti AMD je ve velkém skluzu).

Uvidíme za pár let, kam se vývoj procesorů posune, ale AMD má dobře našlápnuto. Už několikrát se říkalo, že AMD zkrachuje a najednou je to AMD, kdo udává tempo ve vývoji procesorů. Pokud jste dočetli článek až sem, tak máte můj obdiv :-). Příště napíšu už zase něco "normálního" :-).

Přečtené knihy 1-10

24. května 2019

Čtecka

Na začátku roku jsem si dal předsevzetí, že za rok 2019 přečtu 50 knih. Je skoro polovina roku a já jsem zatím přečetl pouhých 10 knih. Nicméně hodlám na tom trochu zapracovat a začnu víc číst. Sice těch 50 knih do konce roku určitě nedám, ale co stihnu, to stihnu, svět se nezboří. Ne každé předsevzetí se povede dodržet :-).

Aby seznam všech přečtených knih nebyl na konci roku moc dlouhý, budu vždy zveřejňovat přečtené knihy po deseti. Takže tady v tabulce je prvních 10 přečtených knih:

Číslo Název knihy Autor Hodnocení
1 Hana Mornštajnová Alena 85%
2 Dva proti Říši Šulc Jiří 95%
3 Gejša Golden Arthur 90%
4 Hunger games - Aréna smrti Collins Suzanne 90%
5 Hunger games - Vražedná pomsta Collins Suzanne 90%
6 Hunger games - Síla Vzdoru Collins Suzanne 80%
7 Vypravěčka Picoult Jodi 90%
8 Snad ti nedělají starosti cizí názory Feynman Richard P. 70%
9 To snad nemyslíte vážně! Feynman Richard P. 75%
10 Psí poslání Cameron William Bruce 80%

Znovu zlato

12. května 2019

Zlatá medaile

Ve včerejším článku jsem psal o tom, že Anička a spol. soutěžili v Hradci Králové a byli první (ze čtyř). Dnes soutěžili v Pardubicích a byli opět první, tentokrát z osmi! Jsou opravdu dobří a moc jsem jim to přál. Dnešní soutěž byla poslední v tomto školním roce. Budou mít ještě nějaká veřejná vystoupení a v příštím školním roce nacvičí zase nějakou novou sestavu.

Až budu mít chvíli čas, tak dám do sekce Video jejich taneční vystoupení, abyste viděli, jak tančí a co je to ten "Street dance" :-).

Taneční kroužek

11. května 2019

ZUŠ Karla Malicha

Už několik let navštěvuje Anička taneční kroužek v Holicích. Každé úterý a čtvrtek odpoledne chodí do ZUŠ Karla Malicha, kde mají tréninky. Já ji pak vyzvedávám a vozím ji domů. V kroužku tančí tzv. "Street dance" neboli pouliční tanec.

Celý rok nacvičují sestavu a pak objíždějí soutěže. Zrovna dnes byla soutěž v Hradci Králové v Aldisu a Anička a spol. se umístili ve své kategorii na prvním místě (ze čtyř). To bylo radosti :-). Na památku dostali medaile a diplom a k snědku dort. Nakonec si nechali udělat společnou fotografii u fotografa, který tam měl fotokoutek.

Nový mobilní telefon

7. května 2019

LG

Nevím, jak je to u vás, ale já když si koupím něco hezkého, tak z toho mám upřímnou radost :-). S navigací to nedopadlo, tak jsem si řekl, že je čas koupit si nový mobil. Můj starý mobil Xiaomi Redmi 2 1GB/8GB (1, 2) mi věrně sloužil čtyři roky, ale poslední dobou mu už docházel dech. Musel jsem ho nabíjet skoro každý den a to jsem na něm skoro nic nedělal. Taky byl dost pomalý a pořádně na něm nefungovaly některé aplikace. Prostě měl své dny sečtené. Po pravdě řečeno, už když jsem ho kupoval, tak to byl výběhový typ. Ale službu udělal dobrou, to ano.

A jaký nový mobil jsem si to vlastně koupil? Po konzultaci s kamarádem jsem šel do LG V30
(1, 2, 3). Tento mobil byl ke konci roku 2017 vlajkovou lodí firmy LG a stál neskutečné peníze
(cca 24 tisíc korun). Dnes stojí třetinu, ale jedná se stále o pořádně nadupaný stroj - posuďte sami. Nový mobil mám krátce, ale zatím jsem s ním náramně spokojený. Je rychlý, má parádní displej a dělá krásné fotky. Doufám, že mi dlouho vydrží a udělá mi velkou službu :-).

Láry Fáry

6. května 2019

Láry Fáry

Včera jsme si udělali výlet do města Rychnov nad Kněžnou. Prohlédli jsme si zámek, navštívili jsme muzeum a galerii Orlických hor a nakonec jsme zašli do kavárny Láry Fáry. Tato kavárna je tréninkovým pracovištěm pro lidi s mentálním postižením. V současné době fungují dvě kavárny Láry Fáry, jedna v Rychnově nad Kněžnou, druhá v Náchodě.

V kavárně bylo velice útulno a teplo (venku byla pěkná kosa). Dali jsme si výbornou kávu, čaj a skvělý čokoládový dort. Pokud někdy zavítáte do Rychnova nad Kněžnou nebo do Náchoda, určitě zajděte na kafčo do kavárny Láry Fáry. Stojí to za to a podpoříte tím dobou věc. Více informací o této kavárně najdete na Facebooku.

Jak jsem (ne)koupil navigaci

4. května 2019

Navigace

Už devět let používáme automobilovou navigaci od TomToma, konkrétně model Go750. S navigací jsme dosud spokojeni, i když má taky své mouchy. Bohužel (nebo možná bohudík) pro tuto navigaci již nelze dokoupit nové mapy, proto již čtyři roky jezdíme na starých mapových podkladech.

Já jsem minulý týden iniciativně objednal z e-shopu novou automobilovou navigaci, taky TomTom, a to model Start 52 (1, 2, 3). Její hlavní výhoda měla být ta, že má zdarma doživotní (do konce životnosti navigace) aktualizace map celé Evropy. Navigace mi již přišla, ale já ji obratem poslal zpět do e-shopu, aby mi vrátili peníze (do 14 dnů od nákupu se to dá). Možná si řeknete, proč jsem to udělal, ale já si pár dní předtím vyzkoušel navigace v mobilu (Waze a Mapy.cz) a byl jsem z nich nadšen. Babičce zatím bude stačit naše stará navigace a já budu používat navigaci v mobilu. No a až babičce přestane navigace fungovat nebo mapy hodně zastarají (to může být až za několik let), koupím jí navigaci novou. Do té doby ale ceny navigací určitě spadnou a budou nové a lepší :-).

Měřič krevního tlaku

3. května 2019

Měřič krevního tlaku

Pokud si chcete občas nebo pravidelně změřit krevní tlak, je dobré si pořídit vlastní měřič krevního tlaku (tzv. tlakoměr). Babička si tlakoměr přála, tak jsem se porozhlédl po internetu a osobně jsem zašel i do lékárny, abych se poradil. Během mého pátrání jsem narazil buď na tlakoměry firmy Omron nebo na tlakoměry firmy Hartmann.

Po přečtení mnoha recenzí a po konzultaci v lékárně jsem se přiklonil k tlakoměrům firmy Hartmann. Nakonec jsem vybral model Veroval Duo Control v dárkovém balení (kromě tlakoměru obsahuje i malou a velkou manžetu a síťový zdroj). Jeho velká výhoda je ta, že měří opravdu přesně a že se výsledky měření dají stáhnout do počítače, kde s nimi můžete různě pracovat. Už ho nějakou dobu používáme a jsme s ním naprosto spokojeni.

Přijímačky

17. dubna 2019

Přijímačky

Dnes dělala Anička přijímací zkoušky (tzv. přijímačky) na gymnázium ve Vysokém Mýtě a včera na gymnázium v Holicích. Jak jsem již v jednom předešlém článku psal, test se dělá z matematiky a z českého jazyka a literatury. Oba dva testy jsou bodovány maximálně padesáti body. Test z matematiky trval 70 minut, test z českého jazyka a literatury trval 60 minut. Vyhodnocení testů je 29.4.2019. Test z matematiky se zdál Aničce poměrně těžký, zato čeština prý "docela ušla". No uvidíme, jak to dopadne. Pokud se na gymnázium nedostane, tak půjde normálně na základní školu na vyšší stupeň a pak se uvidí.

Po přijímačkách jsme dnes spolu zašli do cukrárny na zákusek a dali jsme si pěkně do nosu :-). Taky jsem Aničce dal knížku, kterou si moc přála.

Sestřenice Hana

15. dubna 2019

Hanka na palubě

Mám sestřenici Hanu, která sice nečte knihy, jelikož na to nemá čas, ale zato poslouchá v práci audioknihy. Protože v práci pracuje manuálně a protože je to žena, tak kromě práce stíhá ještě poslouchat. My muži bychom to nezvládli, my neumíme dělat dvě věci najednou :-).

Hana už poslechla spoustu audioknih a je ráda, když jí občas nějaké pošlu. Audioknihy jí posílám přes internet, konkrétně přes portál www.uschovna.cz.

April

1. dubna 2019

Apríl

První duben, to je prostě apríl. Lidé si navzájem dělají různé žertíky a v novinách a na internetu vycházejí smyšlené články (tzv. kachny). Takže prvního dubna si musí člověk dávat pozor na to, co je pravda a co je pouhý výmysl. Jen pro zajímavost: první písemná zmínka v Česku apríl zmiňuje v roce 1690.

Zrovna dnes ráno jsem četl na internetu článek, že se má Strahovský stadion zbourat a místo něho se má za 11 miliard postavit rychlobruslařský stadion pro Martinu Sáblíkovou :-). Taky jsem dnes pozlobil aprílem moje sestřenice a moji kamarádku. Na druhou stranu musím přiznat, že mě aprílem pěkně dostala moje dcera Anička :-).

Letní čas

31. března 2019

Letní čas

Dnešní den je poslední den se zimním časem. Od zítřka tu máme letní čas a to znamená, že budeme chodit o hodinu dříve spát a ráno budeme o hodinu dříve vstávat. Já osobně tuto změnu času moc rád nemám, protože budu mít zase ohromné problémy ráno vstát brzy do práce. No, nedá se nic dělat, musím to nějak vydržet, nic jiného mi nezbývá :-(.

Vždy, když se mění čas (ať na letní nebo na zimní), tak to je signál, že se budou měnit pneumatiky na autě. Já mám pod palcem tři auta, na kterých měním pneumatiky, takže budu mít zase co dělat :-).

Motorový olej

30. března 2019

Motorový olej

Asi každý motorista ví, že se v autě jednou za čas mění motorový olej. Většinou se olej mění po 15 0000 km, ale někdo ho mění dříve, někdo později. Společně s motorovým olejem se mění i olejový filtr, který zachytává nečistoty v oleji, vznikající během provozu spalovacího motoru.

Nechat si vyměnit olej v autorizovaném servisu přijde na docela dost peněz. Já to řeším tak, že si přes internetový obchod koupím olej a filtr a jeden pán u nás ve městě mi to za 200 Kč vymění. Do mého Rapidu kupuju olej Castrol Edge 5W-30 a do Fabie (auto babičky) kupuju olej Castrol Magnatec 5W-40.

Gymnázium

28. března 2019

Gymnázium Dr. Emila Holuba

Anička chodí do základní školy, která je pouze pětitřídka. Protože Anička bude letos vycházet z páté třídy, tak se nabízí otázka, co dál. Může buď pokračovat na nějaké základní škole až do deváté třídy, nebo může zkusit osmileté gymnázium. Rozhodli jsme se, že zkusí osmileté gymnázium. Má to ale jeden podstatný háček. Ročník 2008 je velmi silný a na gymnázia se hlásí daleko více uchazečů, než kolik může být maximálně přijato. Tak například do Holic se hlásí 97 uchazečů a berou jich 30, do Vysokého Mýta se hlásí 100 uchazečů a berou jich také jen 30.

O tom, kdo bude přijat a kdo ne, budou rozhodovat testy z českého jazyka a literatury a z matematiky. Testy jsou jednotné pro celou republiku a bude je připravovat CERMAT (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání). Anička bude dělat testy jak v Holicích (16.4), tak ve Vysokém Mýtě (17.4) a lepší z obou testů se jí bude započítávat do celkového hodnocení. Jak ale sami vidíte, uchazečů je mnoho a bude těžké se dostat mezi 30 vyvolených. Když to ale nedopadne, tak se svět nezboří, hlavu Aničce neutrhneme :-).

Vasův běh

5. března 2019

Běžkař

Vasův běh je závod v běhu na lyžích klasickým způsobem. Každoročně se pořádá první neděli v březnu ve Švédsku. Jeho délka činí 90 km a účastní se ho 15 800 lyžařů (více není povoleno).

Tohoto závodu se letos zúčastnil i můj kamarád Pepa. Norský vítěz letošního Vasova běhu zdolal těchto dlouhých 90 km za 4 hodiny a 39 minut. Pepovi to trvalo 9 hodin a 52 minut. Je to úctyhodný výkon, klobouk dolů.

Nová laserová tiskárna

2. března 2019

Tiskárna

Před třemi roky jsem si pořídil novou laserovou tiskárnu Samsung. Byla levná a lidé ji nehodnotili špatně, tak jsem do ní šel. Ze začátku se zdálo, že tiskne dobře, ale s odstupem času jsem zjistil, že kvalita tisku je prachbídná. Je ale možné, že tiskárna tiskla tak špatně už od samého začátku, jen jsem tomu nevěnoval takovou pozornost jako nyní. Po třech letech provozu, kdy už docházel toner, jsem dospěl k rozhodnutí, že tiskárnu prodám a koupím si jinou.

Tiskárnu jsem tedy prodal na Bazoši a místo ní jsem si pořídil tiskárnu Canon. Jedná se také o laserovou černobílou tiskárnu. Co se týče kvality tisku, tak oproti Samsungu je to nebe a dudy. Jestli si tedy budete v budoucnu kupovat laserovou tiskárnu, doporučuji ji pořádně vyzkoušet a případně ji vrátit. Taky bych se vyhnul levným tiskárnám Samsung, mám s nimi špatné zkušenosti :-).

Dycky Most!

28. února 2019

Most!

Hláška "Dycky Most!" pochází z osmidílného televizního komediálního seriálu MOST!, který se vysílal na ČT1. Tento seriál měl ohromnou sledovanost. Poslední díl sledovalo 1,61 milionu lidí a stal se tak zdaleka nejúspěšnějším seriálem České televize za více než posledních pět let. Seriál se odehrává v severočeském Mostě a poukazuje na témata jako je nesnášenlivost, soužití s Romy atd.

Mně osobně se tento seriál líbil, ale setkal jsem se i s opačným názorem. Na ČSFD je velmi dobře hodnocen. Je to prostě něco jiného než nekonečné seriály a detektivky, které se vysílají v televizi. Já se na televizi prakticky nedívám, ale MOST! jsem si nenechal ujít. Takže co říct na závěr? Asi tohle: "Dycky Most!" :-).

Programování ve VBA

8. února 2019

VBA

Rozhodl jsem se, že si opráším a prohloubím mé vědomosti z programování maker v MS Excel. Při psaní maker pro MS Excel se používá programovací jazyk VBA (Visual Basic for Applications). Sice jsem se to už jednou trochu učil, ale protože jsem to skoro 5 let nepoužíval, tak jsem prakticky všechno zapomněl a začínám skoro od nuly :-(. Tentokrát to ale beru z gruntu a ty nejdůležitější poznatky si zapisuji do sešitu. Mým cílem je projít následující knihu. Tuto knihu napsal jeden z největších odborníků na MS Excel a VBA John Walkenbach. Kniha má cca 900 stánek, takže mám celý rok 2019 co dělat :-).

Možná si říkáte, proč se to učím. Pravda je taková, že mě to jednak baví a jednak chci něco umět. Člověk nikdy neví, kdy se mu to bude hodit. A navíc, bude to dobře vypadat v mém životopise :-).

Čtenářská výzva

15. ledna 2019

Čtečka

Do nového roku 2019 jsem si dal jedno literární předsevzetí a to, že za celý rok přečtu 50 knih. Vychází to přečíst jednu knihu každých 7 dní. Zatím jsem přečetl v tomto roce pouze jednu knihu, takže sebou musím mrsknout :-). Knihy čtu na své elektronické čtečce Kindle. Na konci roku budu bilancovat a vypíšu zde všechny knihy, které jsem přečetl. Nevím, jestli těch knih bude 50, ale pokusím se tomu alespoň přiblížit :-).

Bruslení v Chocni

2. ledna 2019

Brusle

Ve městě Choceň (13 km od nás) mají krytý zimní stadion a přes zimu zde nabízejí veřejné bruslení. Bruslilo se i přes vánoční svátky a my jsme toho s Aničkou párkrát využili. Ceny za dvě hodiny bruslení jsou přijatelné - cca 20 Kč za osobu. Dvakrát jsme byli na večerním bruslení (od 20:00 do 22:00) a lidí nebylo mnoho - cca do padesáti. Pak jsme jeli v neděli 30.12. na odpolední bruslení (od 14:00 do 16:00) a lidí bylo jako kobylek, určitě více než tři sta. Bruslili jsme necelou hodinu a jeli jsme domů, protože to se opravdu nedalo.

Anička už bruslí dobře, ale já si na bruslích připadám stále jak začátečník :-). Bude to asi tím, že jsem jako dítě nebruslil a jak se říká "Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš". No, krasobruslař ze mě už asi nikdy nebude, ale alespoň, že se udržím na bruslích a stále nepadám :-).

Nový rok 2019

1. ledna 2019

Nový rok 2019

A je tu nový rok 2019! Přeji všem čtenářům mých stránek vše nejlepší, hlavně zdravíčko a rodinnou pohodu. I v tomto novém roce 2019 budu psát články a zveřejňovat fotografie. V minulém roce jsem na svých stránkách uveřejnil celkem 41 článků a 175 fotografií a to není určitě málo. Nevěřili byste, kolik to dá práce, udržovat stránky stále aktuální a vymýšlet témata k psaní článků :-). Pokud se vám moje stránky alespoň trochu líbí, tak plní svůj účel :-).

www.palaugari.cz